En månad utan schampo

Januari månads utmaning var att inte konsumera något utöver vardagliga förbrukningsvaror. På så sätt hoppades jag kunna redovisa min första månad utan något på in-listan. Som du kan se på listan över januari månads in och ut så lyckades jag!

Trots julrea och gråtrist väder som gjort för att spendera tid i butiker och gallerior, kändes utmaningen ganska enkel. Förmodligen mycket på grund av mitt nya jobb som tagit en hel del extra tid och energi. Dessutom passerar jag inte några lockande affärer på vägen till och från jobbet, till skillnad mot min förra arbetsplats där jag var tvungen att gå igenom en av Stockholms största och populäraste shoppinggallerior för att ta mig till kontoret.

Idag är det första februari och därmed dags för en ny månadsutmaning. När jag för ett par veckor sedan, efter att ha läst boken Badskumt, skrev om våra tankar kring höstens rensning i badrummet fick jag frågan om jag provat ”Balsammetoden”. 

Balsammetoden innebär kort och gott att du istället för att tvätta håret med schampo använder ett bra balsam. På så vis kan du undvika sulfater som torkar ut håret och kan ge problem med mjäll och kliande hårbotten. Många som talar gott om balsammetoden menar dessutom att håret blir mer lättskött, lockigare, glansigare samt håller sig fräscht längre.

Efter att ha läst om alla fördelar blev jag så klart sugen att testa. Därför blir februari månads utmaning en månad utan schampo!

För egen del ser jag det som en möjlighet att minska ner antalet produkter i badrummet och självklart hoppas jag på ett ändå vackrare hår helt utan mjäll, vilket jag haft problem med till och från tidigare. Kanske är detta lösningen, den som följer bloggen får se! :-)

Använder du dig av balsammetoden och vad har du i så fall för erfarenheter, tips och råd?

38 tankar kring ”En månad utan schampo

 1. Granntanten

  Jepp jag har gjort det. Jag har aldrig varit så genomäcklig i håret som då, trots att jag gjorde enligt konstens alla regler med urtvättning. Minns inte nu hur man skulle göra, det är några år sen, men det var väl beprövade märken som användes. Funkar ICKE på mig.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tråkigt att höra, vi får väl se hur länge jag står ut. Blir håret allt för risigt får jag väl lov att schamponera, jag vill ju inte bli utstirrad på nya jobbet :-)

  2. Nathalie

   Nyckeln till framgång i ett liv utan schampo är att du ska schamponera ditt hår en sista gång med ett schampo utan sls. Det tar bort alla kemikalier i ditt hår. Det som ett balsam inte kan.
   Efter det balsamerar du håret var gång du behöver tvätta det. Tänk på att du behöver ”sura” hårbotten ibland för att återställa balansen. Då dränker du hår och botten med äppelcidervinäger.

   Egentligen kan du leva i ett kemikalie fritt hårliv, med att bara använda bikarbonat och äppelcidervinäger.

  3. Ellen

   För mej funkade de inte i början men efter 2 vekor var MIT hår så bra och nu har jag inte tvättat håret med schampo på över fem år om man inte räknar med frisör och sånt.

 2. Anna

  En grundläggande grej med balsammetoden är väl att de det TID. Håret behöver tid att vänja sig och fettproduktionen innan det blir bra. Så tålamod med ”skitigt” hår och tid tror jag är nödvändigt.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi får se hur pass skitigt mitt hår blir. Jag har trots allt ett nytt jobb där jag måste se respektabel ut så blir det för illa får jag lov att schamponera tillslut.

 3. Anna

  Och: att prova sig fram. Olika balsam som rengöringsbalsam och vårdande balsam, prova sig fram till de märken som passar.

  Svara
 4. johanna

  Ska bli spännande att se hur din testmånad går!
  Jag har själv inte provat, men har tänkt göra det under året. Ska bara använda slut på schampot och balsamet jag fick i julklapp först. Men jag tror också att man behöver härda ut lite innan hårbotten vänjer sig. Jag har glesat ut mellan mina hårtvättar eftersom jag tycker det sliter så på håret att tvätta ofta så nu gör jag det var fjärde eller femte dag. Det var samma där. I början blev det fett direkt men nu har det ställt in sig. Ett tips fram tills det gör det, eller när man är på nån av de sista dagarna innan tvätt är att ha hårband. Tycker det är mest i luggen och vid tinningarna det syns om håret är fett, men då döljs ju det. Jag har sytt några som man lätt kan slänga med i tvätten med jämna mellanrum.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag håller med dig om att det är mest i lugg och tinningar som håret blir fett till en början, så hårband kan vara en räddare i nöden om man trivs i det. Som Mi kommenterade kan sommaren vara en bättre testperiod på grund av vinterns torra luft, så jag kommer prova igen då om jag inte står ut hela denna månad.

 5. Mi

  Det där råkar vara min expertis!

  Balsammetoden var sådär jämfört med helt naturligt shikakaipulver. Jag tvättar håret varannan vecka med shikakai (ibland med honung) och däremellan sköljer jag med vatten en gång i veckan. Jag har ett fantastiskt hår.

  Emellertid: tillvänjningen tar sin tid, och blir extra svårvintertid eftersom kall luft gör en torr. Det kan vara vara bra med lite olja i hårbotten då.

  Om du inte tycker det funkar: försök igen när det är sommar!

  Lycka till!!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack och bra att veta. Då får det bli ytterligare en testomgång i sommar om jag inte lyckas hålla ut hela februari månad.

 6. Blauauge / Emmi

  Jag körde balsammetoden förut när jag tränade mycket, tyckte det funkade toppen när jag duschade så ofta. Sen blev jag gravid och då började mitt hår strejka så nu använder jag både schampo och balsam från Faith in Nature.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Skönt att höra att det fungerade när du tränade mycket, jag tränar också en hel del och var lite nervös att det skulle fungera sämre för att jag svettas, ”skitar” ner och blöter håret oftare än andra.

 7. Yvonne

  Jag ska prova med bikarbonat och äppelcidervinäger. Ska tydligen fungera jättebra. Dessutom är bikarbonat bra till så mycket annat. Läs – sök på bl.a kostdemokrati.se

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ok, det låter som ett spännande husmorstips. Återkoppla gärna hur det fungerade, bikarbonat finns alltid i bakskåpet :)

 8. Carolina

  Jag har använt balsammetoden i ungefär tre år. När jag började tog det cirka två veckor för mitt hår att sluta vara så fett att jag vågade visa mig i något annat än hästsvans och ytterligare två veckor innan det stabiliserade sig.

  Jag är riktigt nöjd med metoden. Den största skillnaden för mig är att det numera tar betydligt längre tid efter klippning för håret att bli slitet igen med balsammetoden. Förut dök de slitna topparna upp efter tre månader, nu tar det kanske sex månader istället. Det tog dock ett par år innan jag började märka av den effekten.

  Själv tvättar jag dock mitt hår med ett sista-schampo var 4:e-8:e vecka. Efter en eller två månader med bara balsam brukar mitt hår bli strävt och risigt och inte kännas nytvättat trots att jag har duschat. Detta hjälper schampot mot.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad skönt och roligt att höra att du tycker balsammetoden fungerar och gör håret mindre slitet. Det var så många som kommenterade och skrev att det inte fungerat något vidare för dem så började bli lite nervös :-)

   Jag kommer försöka att inte tvätta håret på hela månaden men känner jag mig för ofräsch för att visa mig på kontoret blir jag tvungen ;)

 9. ninja

  Provade balsammetoden för ett antal år sedan, gick från en problemfri hårbotten till att få klåda och flagor. Gick då över till ett bra frisörshampoo som min frisör rekomenderade och tvättar håret 2 max 3 gånger i veckan. Min hårbotten blev bra igen och mitt hår är längre och friskare än på länge. Jag använder uteslutande ekoloskisk smink, återfuktning och rengöring, med undantag för schampoo balsam och tandkräm där jag inte hittat något fungerande alternativ.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag använder i vanliga fall frisörschampo och har inga större problem mer än mjäll eller om det är torr hårbotten någon gång då och då, men jag hoppas jag slipper klåda och flagor, det lät inge trevligt.

 10. Erica S

  Jag har kört med balsammetoden/”no poo” i snart fyra år nu. I början blir håret ofta fetare men det beror också otroligt mycket på vilket balsam man använder, och vad man har för hårtyp. Har man ett väldigt torrt hår suger det åt sig mycket i början vilket minskar risken för att det ser fett ut, har man istället ett väldigt återfuktat hår är risken större att det blir väldigt fett i början eftersom balsamet blir alldeles för vårdande för hårets behov liksom.

  Det kan vara bra att använda ett balsam som inte är så vårdande till att tvätta med, och ett mer vårdande bara i längderna. Annars är vanliga fel som ger ofräscht hår att man inte använder tillräckligt mycket balsam (eftersom det inte löddrar går det ju åt mer än med schampo), att man inte får ut det överallt i hårbottnen, att man inte masserar tillräckligt mycket och slutligen att man inte sköljer tillräckligt noga. Eller framför allt att man inte har valt rätt balsam för ens hår :)

  Nu tvättar jag omväxlande med balsam (Neutral, finns på bl.a. Ica, varierar med mer vårdande balsam i topparna), rasullera (tvättar mer rent än balsam men bökigare att hålla på med) och bara vatten. Bikarbonat skulle jag personligen inte rekommendera då det är så starkt basiskt, det sliter väldigt på håret tyvärr. Aleppotvål kan vara ett alternativ annars, men det är viktigt att avsluta med att skölja håret med något surt som vinäger eller citronsaft utblandat i vatten för att återställa pH.

  Jättekul att du provar tycker jag, en månad är på gränsen till kort tid för att hinna få håret i balans så hoppas du orkar hålla ut! Det är SÅ skönt när det väl funkar och man är av med schampot, man inser inte hur mycket skada det gör förrän man varit utan det ett tag :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har två balsam just nu, ett från Redken och ett från Weleda, vi får se om dessa passar mitt hår även för balsammetoden. Jag ska försöka hålla ut hela månaden men blir håret alldeles för fett och risigt blir jag nog tvungen att tvätta det för att känna mig fräsch på jobbet. Kanske testar jag i så fall igen i sommar under semestern för att ge balsammetoden en till chans.

 11. Camilla

  Har aldrig testat balsammetoden. Men varit nyfiken på den ett tag. Hade själv en tanke om att prova förut men orkade aldrig riktigt leta på rätt balsam. Man kan ju ute ta vilket som helst.
  Just nu använder jag ekologiskt schampo och ibland balsam. Men använder kanske 3 gånger så mkt schampo nu som jag brukade göra förr. Tvättar håret 2-3 gånger i veckan. Det jobbiga är när man tränar ofta för jag tycker ibland inte att det räcker att skölja med vatten då för min hårbotten börjar klia. Samma sak om jag inte tvättat det på länge, då kliar hårbotten.

  Ska bli kul att höra om hur det fungerar.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag beställde balsam på nätet som ska vara ”godkända” för balsammetoden, enkelt och bra. Sen tror jag att olika balsam passar för olika hår så man får nog testa sig fram där likaväl som olika hudvårdsprodukter passar olika personers hy.

   Då jag också tränar en hel del är det min farhåga att jag ”skitar” ner håret när jag svettas så pass mycket. Jag hoppas dock håret kommer kännas rentvättat med enbart balsam, den som följer bloggen får se :)

 12. Narcissa

  Tips 1: Garnier respons avocado och shea balsam använder jag enbart. Personligen föredrar jag ett fetare balsam – fett löser fett, och upplever alltså håret renare.
  Tips 2: Massera. Massera. Massera. Och sen masserar du hela hårbotten lite till.. Efter ett tag lär man sig känna när håret är riktigt rent.
  Tips 3: skölj dubbelt så länge som du tror att du behöver och massera samtidigt.
  Vill du ha leave in är kokosfett toppen, olivolja funkar också men ta bara en droppe typ.
  Lycka till!! ♡

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för dina värdefulla tips! :)
   Jag ska inte slarva med massagen med andra ord. Skölja ur balsamet i kallt vatten har jag också hört, jag ska försöka komma ihåg att åtminstone ha vattnet svalt :)

 13. varken

  Mina tips är svinhårsborste – och borsta mycket! Äggtvätt om håret blir ”för” fett. I duschen: Bra att växla mellan varmt och kallt vatten några gånger och avsluta med kallt.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ok, jag äger i dagsläget bara en vanlig liten kam, minimalist som jag är ;) Dock har jag varit sugen en längre tid att köpa en bra fönborste, gärna en svinhårs-variant, men som vi varit inne på tidigare blir många inköp svårare när man lever minimalistiskt när jag söker efter den optimala borsten :)

 14. Linda

  Jag har rakt ”normalt” hår och det enda som hände när jag testade balsammetoden är att håret blev skitäckligt. Dessutom känns det varken naturligt eller miljövänligt att använda balsam istället för schampoo, så då kan man ju lika gärna använda det som funkar fast mindre ofta. Jag tränar sju dagar i veckan och har vant håret vid att tvättas en gång i veckan. Däremellan sköljer jag det med vatten och gnuggar hårbotten ordentligt en-två gånger men oftast gör jag ingenting.

  Jag tvättar håret antingen med Rosenseriens proteinschampoo, men det är inte så bra som jag trodde så jag väntar mest på att det ska ta slut, eller med Fibertec Smart Wash (sånt där allrengöringsmedel som man har i fjällen och som bor i necessären). Rasoullera gör mitt hår elektriskt och tyvärr har jag en jätteburk hemma som jag måste använda upp förr eller senare. Bästa hårtvättmedlet jag någonsin har testat är ägg och citron, vilket jag ska börja med igen när jag har gjort slut på allt annat jag har hemma, vilket i den här hårtvättstakten lär dröja flera år.

  Svara
 15. Fru Minimalist Inläggsförfattare

  Jag håller med dig och om balsammetoden inte fungerar för mig heller så kommer jag inte misströsta eller prata negativt om den för det. I likhet med att vi alla har olika hy som mår bra av olika behandling och produkter så har vi olika hår som trivs med olika upplägg. Jag tycker det låter sunt att ditt hår vant sig vid att tvättas bara en gång i veckan trots din träningsmängd och om det visar sig att balsammetoden inte fungerar för mig så hoppas jag åtminstone på att kunna minska ner antalet tvättar med schampo från nuvarande 2-3 gånger per vecka till 1. Liksom använda ett ekologisk schampo, de från Weleda är jag nyfiken på.

  Svara
 16. Liten

  jag kör balsam sen 6 år tillbaka (tror jag det blir nu). Jag började för att det skulle få håret att bli mer lockigt och må bättre (samt billigare ;) ) Sen har det fortsatt med argumentet ”bättre för miljön” och ”bättre för mig” också.

  Jag kör Coop Extras. Det tog nog minst 2 månader innan håret blev hyffsat och ytterligare en månad innan det blev bra. Idag kan jag inte tvätta håret med shampoo, hela håret blir jättekonstigt – fett, äckligt, flygit och helt platt. Har försökt sluta med balsam några gånger men kommer alltid tillbaka – för håret blir så otroligt mycket finare!

  Det viktiga är att komma på vilken metod som passar just ens eget hår bäst. För mig funkar Coop Extras balsam jättebra, för många är det för starkt. Vissa behöver betydligt snällare metoder andra något som rengör lite mer.

  Prova några veckor men vi inte rädd för att byta till annat balsam efter det, eller ett godkänt (ur no poo-syn) shampoo istället. Det viktiga är att mån provar varje metod några veckor för håret och hårbotten kommer inte ändra sig över en natt. Och lycka till!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att höra att du har positiva upplevelser av balsammetoden. Än så länge så här en handfull dagar in på första veckan går det fint men snart får vi se hur håret reagerar när det inte tvättats med schampo på en vecka. Det har visserligen varit utan schampo någon vecka även tidigare, men då har det mer varit att vi fjällvandrat eller varit utomlands och av någon anledning inte haft tillgång till schampo och/eller varmvatten. Men nu när jag ska till jobbet om dagarna och se representativ ut blir jag lite mer kinkig :-)

 17. Willy Wonka

  Efter att ha läst blogginläget den 1’e så tänkte jag att jag skulle hänga på. Jag har tvättat håret två gånger redan (utan schampoo alltså). Mitt hår känns väldigt fett och det var ju trevligt att flera skrev att det bara är att härda ut. Är kille och har axellångt hår men alltid uppsatt så det bör inte så för vidrigt ut under testperioden.

  Jag har lite frågor till er hårexperter. Hur vet jag vad hag har för hår? Fint, fett, torrt? Hur fasen vet jag det?

  Nån som vet hur håren hölls rent för 200 år sen? Jag skulle gärna vilja sluta med balsam också och istället gå över till något 100% naturligt om det är möjligt.

  Svara
 18. Fru Minimalist Inläggsförfattare

  Jag håller med om att det har underlättat att bli förvarnat om årets reaktion. Idag är det en vecka sedan jag tvättade håret sist och sedan dess har det blivit två gånger med balsam. Idag var nog värsta dagen hittills och jag ser verkligen fram emot att tvätta håret imorgon, med balsam alltså.

  Ett tips är att fråga din frisör nästa gång du klippar dig, hen måste kunna berätta för dig vilken hårtyp du har samt kanske ge dig lite tips i övrigt kring naturligt hårvård, om hen inte bara vill sälja på dig dyra hårprodukter vill säga :)

  Svara
 19. Anders

  Ännu bättre, använd bara vanlig handgjord ekologisk tvål utan animalier. Tex hemtval.se eller googla på liknande.

  Svara
 20. Stina

  Jag tycker det går jättebra att bara tvätta med balsam men det kan bero på att jag har väldigt torrt och lockigt hår. Men ibland tvättar jag lite i hårbotten med ett shampoo också.

  Svara
 21. Lord Metroid

  Jag duschar varje dag men använder bara vatten. Har bara använt vatten nu i snart två år. Det tog några dagar innan håret fick tillbaks sin naturliga smutsavstötande olja men nu blir det aldrig fett igen.

  Mitt hår har aldrig varit så fräscht och hälsosamt som idag, känner och luktar heller inte smuts. Det enda jag använder är tvål på händerna efter toabesök eller när man blivit riktigt smutsig om dem efter någon aktivitet och tandkräm.

  Funderar på att byta ut tandkrämen till bakpulver men har inte vågat testa ännu.

  Svara
 22. Åsa

  Ja! Jag kör också med bara vatten, det är suveränt för min torra hårbotten. Jag har inte tvättat med schampo sen i februari. Alla frisörer har sagt olika, tvätta oftare, tvätta mer sällan, och först funderade jag på bakpulver eller balsam men sen fick jag tips om WO, Water Only, och hittade denna sida som också beskriver bra hur man ska göra med hårborsten: http://justprimalthings.com/2014/10/20/the-ultimate-water-only-hair-washing-routine-no-shampoo/

  Det är så skönt att aldrig behöva köpa schampo eller balsam! Funkar bra för barnen också, även om de tvättar med schampo ibland eftersom de slarvar en del med borstningen.

  Svara

Lämna ett svar