Digital kokbok i molnet

I de allra flesta hem finns ett par kokböcker som öppnas alltför sällan, såväl klassiska kokböcker som Vår kokbok eller Sju sorters kakor, till mer nischade kokböcker för specifika dieter eller ett specifikt lands matkultur. Många har även en receptpärm eller hög med urklippa recept från tidningar och utskrifter från receptsidor på internet som samlas och blir en egen slags kokbok.

I bästa fall är din receptpärm uppdelad efter olika kategorier som pasta, pajer, bröd, efterrätter eller liknande. Utöver det har du kanske också en hel hög med oprövade recept som ligger på något lämpligt ställe i hemmet i väntan på provlagning och slutlig bedömning. Förmodligen har du även en del recept och länkar till recept sparade någonstans bland all din e-post.

Beskrivningen ovan stämmer ganska väl in på min spretiga receptsamling. Jag blev otroligt trött på detta och det kändes allt annat än minimalistiskt. Så efter en del jobb har jag under föräldraledigheten digitaliserat min receptpärm och de urklippta recept som låg och drällde i hemmet, liksom recept jag fotat med mobilen och sparat där i ett eget album. Hur gick det då till när jag gick från fysiska recept till digitala?

Herr Minimalist har tidigare skrivit om appen AnyList som vi använt i ett par år för att skapa organiserade inköpslistor för vår matinköp. Listan är synkad på såväl våra mobiler som iPad och MacBook, och den uppdateras så fort någon av oss gör en ändring, det vill säga jag kan lägga till choklad i listan på MacBooken när Herr Minimalist är i mataffären, och sedan se hur han lydigt bockar av i sin iPhone att han lagt choklad i kundvagnen. :)

Nu använder vi samma app till att lagra och organisera alla våra recept för att underlätta matinköp och framför allt planering av veckans middagar. Funktionen att kunna spara dina favoritrecept är perfekt eftersom du på så vis enkelt bygger upp en mindre kokbok som du alltid har med dig i mobilen. Du kan sortera dina recept under olika underrubriker som du själv skapar, exempelvis middagar, efterrätter, kakor etc. Du kan även enkelt kopiera ingredienser inklusive angiven mängd från ett recept till din inköpslista. På så vis kan du bygga upp en veckomatsedel och dess tillhörande shoppinglista med minimal administration och tankearbete.

anylist recept

Naturligtvis synkas även recepten du lägger in i appen mellan familjens alla olika enheter. Det går även att söka efter en specifik ingrediens för att se vilka recept som ingrediensen finns i, vilket är smidigt om du exempelvis har en burk creme fraiche i kylen som skulle behöva ätas upp.

Det enda vi saknar i AnyList är möjligheten att enkelt kunna skala recepten från till exempel två till sex personer, vilket hade varit en smidig funktion. Även om vi digitaliserat favoritrecepten har vi än så länge ett par kokböcker kvar på den kokbokshylla som förgyller en vägg i vårt kök.

Känner du igen dig? Vad har du för tips för att hålla koll på recepten utan att det blir oordning eller tar upp onödig plats?

recept steg för steg

Detta inägg är inte på något sätt sponsrat av AnyList, vi bara gillar appen. :)

19 tankar kring ”Digital kokbok i molnet

 1. Christina Olsson

  Jomen, visst har jag en pärm… Och en liten anteckningsbok med de mest frekvent förekommande recepten. De väl beprövade höjdarna har jag lagt på min blogg.

  När jag klipper ut recept ur tidningarna får de hänga i en magnet på sidan av kylskåpet ett tag. Blir det inte av att jag testar inom rimlig tid så går lappen i återvinningen. Just nu hänger ett recept på rostad potatissallad. Den får hänga max till midsommar. :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Bra idé med att sätta upp på kylskåpet och annars låta dem gå till återvinningen. Jag hade lite likadant men istället för kylskåpet hamnade recepten längst bak i pärmen istället för att sorteras in utifrån kategori. Då och då rensade jag där längst bak och tog bort recept som inte hunnit provlagats. Ibland lägger vi in ej prövade recept i appen som sedan bara är att deleta om de inte levde upp till förväntningarna.

 2. Camilla

  Jo visst känner jag igen mig. Men än så länge vill jag inte bli av med min receptpärm. Jag gillar recept med en bild till. Jag vet att det är det där receptet längst ner på en högersida osv. Än kan jag inte slita mig från pärmen, men kokböcker använder jag allt mindre. Google ersätter alla kokböcker.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Du har bilder även till recepten i appen som du ser på bilderna i blogginlägget. Något vi inte skrev men som vi använder, är att du enkelt kan installera en ”add-in” till din webbrowser, som då med ett enkelt knapptryck kopierar informationen om receptet så de i princip automatiskt genereras en ingredienslista och beskrivning samt receptets bild till din app. Finns det ingen receptbild kan du googla fram valfri bild och lägga till receptet. För jag håller med dig om att man vill ha frestande bilder. :)

 3. Matilda

  Jag har åtminstone börja lägga in dom jag fotat med mobilen på pinterest så slipper de ta plats och vara svårfunna i mobilen.. Men det är svårt med recept!

  Funderade på en annan sak. Upplever ni aldrig att det trots utrensning och downsizing blir stökigt och rörigt hemma ibland? Hur handskas ni med det? Kanske beror på hur man lever också, med hus, trädgård, barn Och hund känns det som en omöjligt ekvation att ha det helt fritt från distraktioner och grejer hemma som stör ens sinnesfrid…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Självklart blir det rörigt även hos oss, särskilt nu när vi fått barn. Tur att det är värt det. :)
   Vi har nog två sätt att handskas med det. Det ena är att ”våga” blunda för lite damm i hörnen, ovikt tvätt och leksaker på golvet för en kväll om orken att plocka ihop tryter. Ibland är det värt mer att få njuta av en kopp te och något gott eller att prata ostört med sin partner när bebisen äntligen sover för natten och allt har gått i ett sedan tidig morgon.
   Det andra är att om var sak har sin plats så går det snabbt att plocka undan. Är det leksaker och barnen är tillräckligt stora för att hjälpa till kanske de bör göra det om det ligger leksaker på andra platser än de egna rummen. Och då skapa möjlighet och göra det lätt för barnen att de här leksakerna ska ner i den här lådan. Liksom att när man är klar med någon pryl så lägger man tillbaka den där den ska ligga, inte på första bästa lediga yta i hemmet. ;)

   Här är några inlägg på samma tema:
   http://minimalisterna.se/evig-omorganisation-av-saker/
   http://minimalisterna.se/alla-saker-har-en-bestamd-plats/
   http://minimalisterna.se/varning-for-permanenta-att-gora-saker/

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi gillar den skarpt, hade till att börja med bara gratisversionen, men köpte efter något år till resten och är sedan dess än mer förtjusta i den! :)

 4. Annette

  Hej.
  Läser många bloggar (denna blandannnat ) här och där hittas recept och skrivs ner slarvigt på en lapp,senare skrivs det in bland de andra recepten, som ligger så fint nerskrivna på 5st andra ”lösblad” i ett köksskåp.
  Men tycker det funkar bra faktiskt, är ju bara att ta ut bunten och läsa :)
  Får väl se om de åker in i en pärm eventuellt.
  Men orkar inte sortera efter frukost middag mellanmål osv.. eller gör jag det? Nu fick du mig att börja fundera ;)

  Svara
 5. Henrik

  Bra organisatoriskt! Men personligen gillar jag inte att blanda matlagning och fingra på en iPhone/iPad. Tycker det blir kladdigt och ohygieniskt.

  Svara
 6. K.A.L

  Håller med om kladdrisken :) Tycker också det låter suveränt (och härligt minimalistiskt!) men personligen lyckas jag alltid spilla och kladda ner recept när jag lagar mat/bakar :)

  För några år sedan organiserade jag min receptpärm på så vis att alla lösblad åkte in i plastmappar, och sen in i pärmen. Pärmen själv är en gaffelpärm så jag plockar enkelt ut det recept jag tänkt använda, lagar mat, torkar av spill ;) och lägger tillbaka receptet i pärmen. Som jag sorterat i egna kategorier (”vardagsmat”, ”bjudmat”, ”bakning”, ”efterrätter” samt övrigt som drinktips, småplock, tillbehör, dukningstips).

  River då och då ut en sida med recept från tex Icas tidning Buffé, eller skriver ut från bloggsida, och lägger in löst längst fram i pärmen som när jag testat och godkänt åker in i plastmapp. Klarar mig inte utan mina plastmappar! :) Bästa som funkar för mig ut kladd/spillsynpunkt :) Kanske inte så eko… Men elektonik på bänken lever farligt i mitt kök. Jag är vanligtvis väldigt ordningssam men när jag lagar mat eller bakar slår en bomb av oreda ner i köket med vatten och ingredienser som far åt alla håll. Efteråt städar jag upp ordentligt men under processen kan man bäst beskriva det som ett härligt kreativt kaos ;)

  Kanske skulle kunna funka för mig om man skyddar paddan med ett vattetätt fodral? Ni vet de där man kan skaffa så här i sommartider för att strand-säkra elektroniken? :)

  Svara
 7. Tant Sviskon

  Är det bara jag som är paranoid och funderar på vad som händer när den appen inte uppdateras längre eller det kommer ett nytt operativsystem/ny telefon? Själv trivs jag utmärkt med mormors receptkartotek där hennes handskrivna kort blandas med mina. Men så är jag väl en bakåtsträvare också.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Innan vi lade över alla recept i appen tänkte vi tanken gällande risken med att ha recepten i en specifik app, och om appen skulle läggas ner eller om det skulle komma en ändå bättre app etc. När recepten ligger som de gör nu skulle det dock vara enkelt att snabbt kopiera över dem till ett dokument eller in i en ny app eller digital lösning, så vi ser det inte som något problem. Att en stor app plötsligt försvinner utan förvarning etc är inte särskilt vanligt.

 8. Lisa

  Intressant idé men samtidigt gillar jag mina kokböcker. Föredrar att kolla i sju sorters kakor och rutiga kokboken framför Google för jag upplever att recepten är mer pålitliga. Ska jag Googla hamnar jag ofta på att jämföra recept, grubbla på vilken mängd eller vilken metod som är bäst och kanske hamnar på avvägar. Så för oprövade maträtter eller bakverk föredrar jag en pålitlig bok. De jag gillar som jag hittat på andra ställen eller som jag gjort egna varianter på skriver jag i en egen bok men de skulle ju lika gärna kunna vara i en telefon eller i ett moln.

  Svara

Lämna ett svar