EC och babypottning

I Sverige har barn generellt blöja upp i 3-4 årsåldern, vilket jämfört med många andra länder är länge. Med dagens blöjor hindras barn i större utsträckning från att bli blöjfria eftersom de inte känner att de gjort ifrån sig. Kan man få sin bebis att vilja bajsa på pottan bara är ett par månader gammal? Eller att kommunicera att det är dags att tömma blåsan innan bebisen kan prata? Ja visst! Det kallas babypottning eller Elimination Communication (EC).

När vi skrev inlägget Bebisens skötbord ur ekologisk synvinkel fick vi några kommentarer gällande EC/babypottning. Innan dess hade jag aldrig hört talas om fenomenet, men alla positiva kommentarer kring ämnet gjorde mig nyfiken. Jag läste artiklar på nätet och lånade även Ulrika Casselbrandts bok Bebis på pottan – din guide till EC och potträning. Vi började testa att rutinpotta bebis minimalist och efter ett par lyckade försök där kisset hamnade i handfatet var vi fast. Ett par veckor senare lånade vi även en potta från min syster, i vilken vi lyckats pricka såväl bajs som kiss vid det här laget.

Men, för dig som är lika novis på ämnet som jag var för några månader sedan, vad är egentligen EC eller babypottning? Till stor del handlar det om att lyssna på bebisens signaler och rutiner för när hen behöver kissa eller bajsa. Då tar du bebisen till handfatet, pottan eller toaletten, beroende på ålder och vilka rutiner ni har hemma. Bebisar föds med att kommunicera när de behöver kissa och bajsa, precis som de säger till när de är hungriga, trötta och vill ha närhet.

Vi började med det som i Ulrika Casselbrandts bok kallas för rutinpottning. Det innebär att vi erbjuder bebis minimalist handfatet eller pottan vid tillfällen då hon vanligtvis behöver kissa. Exempelvis i samband med blöjbyte, vilket även gjort att det inte känts som något betungande att göra. Eftersom hon bara är ett par månader gammal håller vi henne i grodposition över handfatet eller pottan, och säger samtidigt ett betingningsljud som kiss-kiss/ksss-ksss. De dagar vi är hemma babypottar vi numera även efter längre sömnperioder och en stund efter matning, eftersom hon vanligtvis behöver kissa då.

Det som jag fastnade för när det gäller babypottning, var i likhet med användandet av tygblöjor, nämligen att det inte behöver vara antingen eller, utan att det går att anpassa till den egna familjen och vardagen. Ni kan lägga det på en rimlig nivå som passar er. Det är även häftigt att känna att vi kommunicerar kring toalettbestyren med vår bebis som bara är ett par månader gammal. EC går dock att börja med även på äldre bebisar. Många slipper framför allt bajsblöjor genom att praktisera babypottning, bland annat eftersom bebisen tömmer tarmen bättre i grodposition.

Det finns även en positiv miljöaspekt med EC genom mindre blöjsopor. Antalet blöjor som går åt per dag minskar oftast, eftersom allt inte längre hamnar i blöjan, själva blöjperioden blir kortare, liksom potträningen enklare. Därmed främjar det även familjens ekonomi. Blöjeksem, förstoppning och urinvägsinfektion är också saker som lättare undviks genom babypottning. Det är dock viktigt att bebisen får styra, EC är för bebisens skull och på bebisens premisser.

Har du hört talas om eller praktiserat EC/babypottning och vad tycker du i så fall om det?

Mer information om EC och babypottning finns förutom i Ulrika Casselbrandts bok även på hemsidan blojfribebis.se. Våga prova och lycka till! :)

18 tankar kring ”EC och babypottning

 1. Jenny

  Åh, vad roligt att få läsa om er erfarenhet av EC. Jag har själv tänkt prova det på vår kommande bebis. Jag läste en blogg om en kvinnas erfarenhet av EC/babypottning och hon tyckte att det fungerade väldigt bra, men att det fungerade mindre bra när de var ute på stan och barnet gav signaler om att vilja gå på toaletten och det just då inte fanns någon tillgänglig. Denna kvinnas erfarenhet var att när detta hände för ofta så slutade barnet att ge signaler. Tar Ulrika Casselbrandt upp den problematiken i sin bok?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   I boken står det en del om hur man kan lösa det när man inte är hemma. På fik och restauranger finns det ju toaletter så där skulle man ju kunna hålla bebisen över toaletten på samma sätt som hemma. Vissa föräldrar har med sig någon form av mindre potta och för killar går det att kissa i en pet-flaska. De sista metoderna känns dock som de gäller de som verkligen går all in för babypottning.

 2. ninja

  Låter intressant att ni har fått det att fungera så bra! Hur gammal var bebisminimalist när ni började? Vår lilla plutt är 7 veckor nu, undrar lite hur tidigt man kan börja, ska kanske ta o låna boken i fråga :)

  Någon som vet hur det funkar när bebisarna börjar på dagis sen? Brukar dagispersonalen vara öppen för att hjälpa småttingarna fortsätta? Det lilla jag hört är att det är bekvämare för personalen (antagligen pga tidsbrist) att byta blöja istället, men jag hoppas det varierar från olika dagis.

  Svara
  1. mllemidanah

   Hej!

   Vad roligt att ni är intresserade av babypottning!

   Vi har pottat vår dotter sedan hon var fyra månader, men det går bra att göra redan från födseln. Innan bebisen har blivit stabil i nacken är det dock viktigt att man håller koll på huvudet när man håller barnet över toan/handfatet/pottan/busken, men det säger sig självt. Så kallad grodhållning (håll i benen och låt bebisens rygg/bakhuvud vila mot ditt bröst/mage) funkar jättebra även större barn när man behöver potta barnet på offentliga toaletter eller i naturen.

   Vår dotter är nu 13 månader och i augusti kommer hon börja förskolan. Vad jag har hört så beror det väldigt mycket på den förskolelärare man får – de flesta förskolor har inte ens hört talas om barn under två som har varit blöjfria, så man behöver nog prata lite med dem innan.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Bebis minimalist var nog en månad ungefär när vi började. Så låna boken så du får lite info, tips och råd, och våga sedan prova. :)

   Det står lite om det där med förskola i boken, men minns inte riktigt då det kändes avlägset just då. Men jag har tänkt att det förmodligen inte kommer fungera här i en storstad med många barn per pedagog etc. Lite synd menmen. Jag har någon slags önskan om att slippa bajsblöjor till efter sommaren, får se om det lyckas. ;)

  3. ninja

   Alltså nu har jag läst på lite mera och vi är överens om här hemma att prova. Har inte hunnit låna boken än, men har provat och klurat lite på hur det är lättast att hålla honom.

   Men… (det kanske också står i boken) hur sjutton gör man när bebisen har gjort sitt? Dvs hur torkar man rent lättast, specielt om man ska klara det på en person? Nu har jag bara tänkt igenom detta teoretiskt, lägger man tillbaka bebisen på skötbordet och torkar? Med risk för spill både på golvet och kläderna? Eller hur gör ni? :D

  4. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Dina frågor i sista stycket kommer lösa sig själv när ni testar. :) Proceduren för oss är; lägger bebis på skötbordet och förbereder som att vi skulle byta blöja. Tar upp och håller i grodposition (första tiden lite snett med hennes huvud i mitt armveck men nu när hon är mer stadig har jag henne oftast mer rakt mot magen) över handfatet eller pottan på golvet, och säger samtidigt betingningsljudet kiss-kiss/ksss-ksss. Efteråt lägger jag henne på skötbordet och har hon bara kissat är det inte så mycket mer än att sätta på ny blöja, har hon bajsat är det oftast bara jättelite att torka bort, det mesta har ju hamnat i handfatet/pottan. Spill brukar det inte bli för oss. :)

   Jag sköljer lite i handfatet om hon kissat där av sanitetsskäl. När bebisen börjar äta mat ska man inte låta dem kissa i handfatet har jag läst, utan i potta eller direkt i toaletten. Har det bajsats tar jag bort det med vanligt toapapper och spolar ner i toaletten.

 3. Tanja

  Med erfarenhet av två barn (pojkar) kan jag med facit i hand kommentera att barn även i det här avseendet är olika. Vi har använt tygblöjor med båda och kompletterat med kanske 1-2 engångsblöjor i veckan.

  Hade inte läst om EC men märkte snabbt att den äldre så gott som alltid bajsade på skötbordet när jag tog bort blöjan. Började lyfta honom ovanför toaletten i samband med varje blöjbyte och snabbt lyckades jag fånga 80-90% av bajset rakt i byttan. När barnet började sitta gick vi regelbundet på pottan med varierande framgång. Efter att barnet fyllt 1 år kom i princip allt bajs i pottan, för han gav så klara signaler att det inte gick att missa (även mormor och farmor läste signalerna tydligt, morfar och farfar lite sämre). Vi hade även övat tillräckligt ovanför byttan för att kunna gå på toaletter ifall det behövdes. Barnet var dagstorrt vid 1,5 år hemma, började dagis som 1 år 7 mån och lämnade blöjan efter ca 3 månader på dagis då personalen också litade på att han faktiskt säger när han behöver. Dagispersonalen (båda med många egna barn och många år på dagis) kommenterade att de aldrig tidigare stött på ett så här litet barn som ALDRIG bajsar i blöjan/byxan. Nattblöjan lämnades vid ca 2-års ålder och misstagen kunde räknas på ena handens fingrar.

  Med den yngre prövade vi på samma, men med sämre framgång. Ofta kom bajset i byttan eller pottan, men lika ofta i blöjan. När det blev dags att flytta över till pottan fanns det ingen ro att sitta och jag tvättade golvet ofta då kisset kom nära pottan. Vid ca 1,5 års ålder började bajset komma allt säkrare i pottan eller byttan, dagsblöjan lämnades bort vid 2,5 års ålder. Blöjan hölls dock kvar under dagssömn och nätter. Dagssömnsblöjan lämnades bort på dagis vid närmare 4-års ålder och nattblöjan vid en ålder av 5. Vid över 6-års ålder händer det fortfarande misstag på nätterna.

  Några av mina vänner prövade också på EC, med varierande framgång. Kommer ihåg att jag ibland när jag tvättade golven funderade på om det verkligen är värt all den tid det tar, så inte var det bara positivt hela tiden. Vi har haft pottan framme i vardagsrummet/hallen för att hinna i tid då barnet signalerar, en sak min man aldrig riktigt gillade. Vi har aldrig haft egentlig pottvägran eller problem med att barnet inte känner igen sina behov. Eftersom pottan alltid varit en naturlig del av vardagen har jag själv aldrig heller upplevt det som jobbigt att potträna, vilket några av mina vänner som började betydligt senare upplevde då barnen till en början inte alls förstod vad det handlade om.

  Det jobbigaste var kanske de egna förväntningarna, om en hel dag gick utan att en enda blöja blev våt fantiserade jag genast om att vi snart skulle bli av med blöjan helt. Då följande dag kunde gå utan ett enda kiss i pottan kändes det sedan hopplöst. Men rekommenderar absolut alla intresserade att pröva!

  Svara
 4. Elin- kristen feminist

  Vi pottade bajs till hög grad fram samt morgonkissning till vår dotter var 10 månader, då började hon vägra det totalt och skrek som tokig om vi satt henne på pottan. Det fortsatte tills för några månader sedan och hon blir 3 i sommar. Jag hoppas försöka få in blöjfrihet nu i sommar när man har mindre kläder på sig. Eftersom hon var så duktig när hon var bäbis trodde jag hon skulle bli tidig ur blöjor men jag räknade inte med att min lilla tjurskalle skulle ha en annan agenda. Något jag har lärt mig mer och mer för varje år är att barn har sina egna idéer och som förälder får man vara beredd att ändra sig ibland.

  Svara
 5. evar

  Började med tygblöjor och rutinpottning när dottern var 3 månader, det har för det mesta funkat fantastiskt bra! Vi har varvat tygblöjor och vanliga blöjor, ofta tygblöjor hemma på dagen men vanliga när vi varit ute och på natten. Hon är nu 18 månader och säger till eller pekar på snippan när hon behöver kissa eller bajsa. Hon har i princip inte bajsat i blöjan sen hon var 3 månader.
  Jag trodde inte det var möjligt men tänkte att man kan testa och se hur det går. Visst har det under vissa perioder funkat sämre, men vi har alltid låtit henne styra. Har hon inte velat sitta på pottan så har vi struntat i det. Ibland har hon då kissat på golvet, men jag tycker inte att det varit så farligt att torka upp, det hade varit värre att torka efter en 3 åring.

  Svara
  1. Semmy

   Hej!

   Jag har en son på 2,5 år som precis börjat pottvägra (tuff hemmasituation för alla inblandade). Förkylning på det också på killen. Han har EC:ats från när han var några veckor gammal, blev helt torr dag och natt vid 15 månader och det har fungerat väldigt bra fram tills nu.

   Det är klart vi har haft upp och ner perioder där de har varit mer kiss i byxorna än vanligt men det har alltid gått över. Nu har det blivit att han håller sig, mår skitdåligt och blir på asdåligt humör. Kissar på sig och bajsar på sig (vilket aldrig hänt) och han säger inget. Tycker det är ”OK” att gå runt i kissiga byxor.

   Är orolig och rådvill. Har ni några tips på vad man kan göra? Känner att det är sinnessjukt dåligt info på nätet kring just detta, t o m Google föreslår ”matvägran” än ”pottvägran”…

   Tacksam för svar♥️😔

 6. Händelsevis

  Jag körde lite med EC i början med min son men tröttnade ganska snabbt eftersom jag kände mig låst vid att vara hemma. Potta införde vi så fort han kunde sitta upp och i början gick det utmärkt. Sedan lärde han sig stå och då gick det plötsligt inte mer. Han ville bara stå hela dagarna och det var stört omöjligt att få honom att sitta på pottan eller att intressera sig för att kissa när jag höll honom över handfatet. Nu är han nyss fyllda två och i sommar ska vi istället köra ”vanlig” potträning, modell springa naken ute på landet och själv upptäcka vad som händer.

  Det var intressant att läsa att andra också försökt med avbrutit. Jag kände mig lite misslyckad som ekomamma när jag gav upp EC i början till förmån för (visserligen eko) engångsblöjor. Några av mina vänner har kört hårt på EC och är nöjda, dock känner jag att de spenderat stora delar av sin föräldraledighet på toaletten och deras barn blir blöjfria bara ett par månader före andras oECade.

  Det är väl som vanligt när det handlar om barn och föräldrar, olika! Hoppas ni har större framgång med EC än oss men känn er för all del inte misslyckade om ni inte har det!

  Svara
 7. spartankar.com

  Att barn har blöja till 4 årsgammal beror mest på föräldrar. Det är bekvämt och det är ingen krav från förskolan att en barnen ska vara torr.
  I Frankrike är dagis och förskola två olika sak. Barnen har rätt tlll förskola från 2-årsålder om de är torra. Annars är det dagis som gäller. (i praktik finns det kö och man kommer in vid 2,5 årsålder). Personalen på dagis potttränar barnen under dagen. (barnen går till dagmammor från 5-6 månader i Frankrike).
  Låt en barn springa naken hela sommar och han kommer att vara torr jätte snabbt då han kommer att koppla känsel innan han bajsar/kissar och konsekvensen.

  Angående EC har jag hört olika saker. Det brukar går bra att sätta barnen på pottan och att han bajsar/kissar i. För en del stannar det dock att barnen är duktig att bajsa/kissa när man kommer med potten vid rätt tidpunkt (typ 20 minuter efter maten). Men om det kommer utanför funkar det inte. För andra är det tvärtom. Och för vissa funkar det en tid och inte senare.
  Det hela handlar om att vissa barn lyckas koppla tidig känsel och konsekvensen medan andra inte gör det. Att pottträna hjälper att göra kopplingen om barnen har mogenhet för det.

  En fördel med tidig pottträning är att man ta bort dramatiken för barnet. Ju senare desto jobbigare då de är medvetna om det. (det är precis samma sak för att få barn att somna. I Sverige är det normalt att ett barn inte gör sina nätter. I andra länder där föräldrar måste jobba tidigare ska barnen sova hela natten från 4-5 månader. Det är mycket lättare då de inte är medveten om det).

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det kan säkert vara som du säger, att det till stor del beror på föräldrar och brist på tid och ork, att blöjperioden drar ut på tiden. Det är smidigt helt enkelt och ingen ifrågasätter det.

   Jag har även förstått att potträningen kan gå lättare för barn som EC:ats just för att pottan har funnits där och använts länge på ett annat sätt.

   Intressant jämförelse med sova. Det tycks vara otroligt olika mellan olika barn och även påverkas lite av vad man ger dem för mat som bröstmjölk, gröt eller ersättning etc så de håller sig mätta under natten. Jag har ju svårt att tro att ingen förälder önskade att deras barn sov hela nätter vid 4-5 månader. :) Men det handlar nog om lite hårt jobb, rutiner etc också. Vår dotter på tre månader sov sin första ”hela” natt igår, 21.00-05:30. Dock tycktes det vara en engångsföreteelse för inatt var det nattmatning som vanligt igen, men ett steg i rätt riktning mot mer sammanhängande sömn för mamman. :)

 8. Metamorphosis

  Kul att ni fastnat för EC/babypottning!
  Jag är helt klart positivt inställd till EC även om vi själva inte följt det fullt ut. Delvis beroende på barnet i fråga, delvis beroende på oss själva. Kan instämma med de andra som beskriver hur det kan fungera olika mellan olika barn. Med första barnet hörde jag inte talas om det förrän hon var ca 10 månader, men då hon var den stilla sorten hade hon tålamod att sitta på potta, och nappade direkt på detta med rutinpottning på morgonen, före och efter mat/vila osv, och när hon började på förskolan vid 15 månader nappade personalen på iden och lät henne följa med när de ändå skulle följa med de äldre barnen på toaletten/pottan, vilket gjorde att vi hade ett barn utan blöja vakentid från 18-20 månaders ålder sissådär. De nästkommande två barnen var mer rastlösa som bäbisar, så det där med att vara stilla för att sitta på potta var bara att glömma från att de lärde sig hasa/krypa, så där var det en rejäl paus, för att sen ta upp pottandet när de åter hade ro att vara stilla en stund , nån stans där vid 2-2,5 år… ;)

  Svara
 9. Trebarnsmamma

  Vår yngsta (6,5 veckor) ”går på tvättstället” sedan han var en vecka. Kladdiga blöjor får vi nästan aldrig hemma (däremot används tvättstället många gånger om dagen). Även kissar gör han ofta i tvättstället. Dock är det ju svårt att hinna med när man är borta, eller när syskonen behöver hjälp med annat (fast häromdagen lyckades vi pricka in tågtoaletten, två gånger). Lättare med första barnet som får all uppmärksamhet, fast å andra sidan har jag lättare att förstå signalerna nu. Tydligt är i alla fall att bebisen gillar det; han ler glatt när han hålls över tvättstället. Han blir över huvudtaget glad när vi tar av honom blöjan. Blöta tygblöjor är ju ingen höjdare (än har vi inte testat engångsblöjor på honom).

  Svara
 10. Ninni

  Jag läste en del om EC när jag var gravid och tyckte att det lät väldigt intressant. Sen kom verkligheten ikapp och det var sååå mycket enklare att använda engångsblöjor. Så här i efterhand hade det antagligen varit enklare att köra EC och ha två blöjfria barn nu, men just då kändes det övermäktigt.

  Jag hoppas att ni fortsätter berätta om hur det går! Det verkar ju otroligt smidigt att slippa blöjor långt före tre års ålder.

  Svara
 11. Pingback: EC – inledning, bakgrund och länkar | Händelsevis

Lämna ett svar