Garderobens ut och in 2013

När jag idag öppnar min garderob kan jag tydligt se att det skett en förändring sedan jag började arbeta mer minimalistiskt med innehållet och förfinade dess struktur. Samtidigt känns garderoben fortfarande trång, vilket gjorde mig nyfiken på att mer exakt ta reda på vad jag rensat ur. Jag blev även nyfiken på hur mycket pengar försäljningen av utrensade kläder faktiskt genererat under året. 

Därför gick jag igenom in- och ut-listorna från juni till december och kunde konstatera att jag:

 • Gjort mig av med 73 klädesplagg
 • Köpt eller fått 16 nya klädesplagg
 • Rensat bort 9 par skor
 • Köpt 2 par nya skor

Nettot på drygt ett halvår är därmed minus 57 klädesplagg respektive 7 par skor.

Rensningen av kläder och skor har i sedvanlig ordning skett utifrån de fyra s:en – spara, sälja, skänka och slänga. När det gäller kläder har ungefär en tredjedel sålts på Tradera, ett fåtal plagg har slängts och övriga har skänkts till diverse välgörenhetsorganisationer.

Även om Tradera inte genererar några stora summor per plagg, så känns det ändå bra mentalt att få tillbaka en del av pengarna. Jag räknade ut att snittpriset på de kläder jag sålt har hamnat på cirka 70 kronor exklusive frakt. Det är ganska lite med tanke på att jag i princip enbart sålt märkeskläder och att dessa ofta kostat omkring en tusenlapp i nypris. Räknar jag in tiden det tar att skriva en annons, ta bilder, paketera, administrera och slutligen posta plagget så är timpenningen oerhört låg. Men om jag istället tänker att försäljningarna totalt genererat cirka 1 700 kronor för kläder jag inte längre använder och som förmodligen gjort någon annan glad, så känns det plötsligt värt det.

Det lustiga är som sagt att jag har svårt att förstå var jag förvarade alla dessa utrensade klädesplagg tidigare, då det fortfarande känns lite trångt i garderoben. Snarare ser jag fortfarande viss utrensningspotential men även potential för ett fåtal kompletteringar för en mer enhetlig garderob med många valmöjligheter. Speciellt vad det gäller skor, vilket jag kommer återkomma till senare i år.

Har du någon målbild över hur du vill att innehållet i din garderob ska se ut? Kanske har du kläder eller skor som inte längre passar och borde rensas ut?

4 tankar kring ”Garderobens ut och in 2013

 1. ekomammaistan

  Jag håller helt med om att det gör stor skillnad att tänka på priset för plaggen i sig och hela summan. Tidigare lade jag ofta ut plagg lite då och då på Tradera, men nu kör jag ofta ett gäng samtidigt, just för att då känns det som att det ändå ger något ekonomiskt.

  Jag har tagit hjälp av pinterest för att skapa en målbild över min stil och garderob, och min tanke är att det skapa en lättare bild av om ett plagg passar mig eller inte. Tidigare har jag fastnat för en del plagg som sett så himla fina ut på andra, men som kanske inte passar mig. Och när det är på loppis eller via ett klädbyte så är det så lätt att bara samla på sig, men jag ska verkligen att försöka hålla mig och styra upp en garderob som är rätt för min stil.

  Svara
 2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

  Det låter väldigt smidigt och inspirerande att skapa en målbild över garderoben genom pinterest, även om jag inte använder verktyget själv. Måste funka lika bra för inredningsinspiration och liknande.

  Om man köper allt som är fint blir det ofta väldigt dyrt, även jag har gått i den fällan tidigare ;) Det kanske kan jämföras med att alltid äta allt som är gott, för de flesta vore inte heller det bra i längden ;)

  Svara
 3. LiveHealthyBeHappy :)

  Jag sitter i sitsen nu att jag rensat ut massvis med skor och dylikt som jag inte vet vad jag ska göra med riktigt, vill gärna tjäna en summa som får bidra till reskassa men samtidigt är det mycket jobb för lite pengar på ett sätt. Funderar dock på att ta en fb-grupp att sälja via.
  Rensade ur mitt badrum på allt schampoo och sådant jag inte kommer använda då jag är på jakt efter ett ekologiskt, miljövänligt och hälsosamt (verkar omöjligt har jag märkt) – schampoo och balsam så jag gjorde min lillasyster och hennes kompis väldigt glada iallafall haha. Insåg även då att jag verkligen överkonsumerar (hela tvättmaskinen var fylld med nästan fulla schampoon/balsam/lotions/sprayer/osv) och är glad att jag hittat er blogg, läser igenom alla inlägg just nu :)

  Svara

Lämna ett svar