Månadens in och ut december 2013

Vi är nu inne på vår sjunde och årets sista balansräkning över vad som införskaffats och rensats ut under månaden.

Trots att vi var utomlands två veckor och spenderade flertalet dagar med Fru Minimalists familj och släkt på annan ort lyckades vi rensa ut en del saker. Majoriteten av sakerna på Fru Minimalists minuslista har sålts på Blocket eller Tradera, övriga klädesplagg som rensades ut lämnades kvar till bättre behövande i Tanzania efter vår safariresan. Vi lyckades till och med låta bli att köpa souvenirer.

Parentesen efter respektive sak visar om vi gjort oss av med något (-) eller på ett eller annat sätt fått in en flera nya saker (+) i våra liv.

Herr Minimalist

 • Nätverksswitch (-1)
 • Tjocktröja (-1)
 • Sandaler (-1)
 • Pärm (-1)

Fru Minimalist

 • Bok (+1)
 • Klänning (+1)
 • Klänning (-2)
 • Bokhylla (-1)
 • Kjol (-1)
 • Fleecetröja (-1)
 • Väst (-1)
 • Scarf (-1)
 • Vinterhandskar (-1)
 • Benvärmare (-1)
 • Joggingskor (-1)
 • Pumps (-1)
 • Höstskor (-1)
 • Träningsstrumpor (-1)
 • Memoclip (1)

Totalt har vi gjort oss av med 18 och införskaffat 2 saker denna månad.

Konsumtionsförankring

Vi har numera även för vana att använda denna sida som ett sätt att förankra våra köpbeslut genom att kort motivera behovet bakom dessa.

Hade det här varit en normal december hade in-listan varit betydligt längre på grund av den sedvanliga julklappsfrossan. Eftersom vi detta år valt att inte ge några julklappar mellan vuxna inom familj och släkt var inlistan otroligt kort.

Det enda på Fru Minimalists in-lista är en bok som erhölls i gåva samt en klänning av bra kvalitet som hon länge suktat efter och som införskaffades som julklapp av och till henne själv.

Herr Minimalist lyckades lite oväntat för andra gånger nolla in-listan denna månad.

6 tankar kring ”Månadens in och ut december 2013

 1. Eva

  Gott Nytt År till er! Tack för er givande och genomtänkta blogg! Vi ses 2014!

  Kramar Eva (www.rensaut.nu)

  Svara
 2. Erica S

  Måste bara berätta eftersom jag är så stolt över mig själv, jag har tagit itu med mitt förråd och rensade på bara några timmar ut en överfull sopsäck och två stooora pappkassar med SKIT! :) rensandet ska fortsätta och mer blir det, framför allt mer som ska ges bort och säljas. Men bara att jag har börjat och att jag nu i alla fall vet vad som finns i alla kartonger känns så SKÖNT! Underbart sätt att börja det nya året! Tack för peppen och inspirationen ni ger, gott nytt år!

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Jättekul att du skriver och berättar! Förrådet har nog för många blivit någon form av samlingsplats för saker där beslut inte orkas tas kring samt dåligt-samvete-prylar. Som många andra projekt så gäller det att bara börja någonstans, om så bara välja ut en liten kartong och gå igenom, så är projektet plötsligt igång och då blir det lättare att fortsätta.
   God fortsättning!

 3. Eva

  Har ofta funderat på detta med att sälja på Tradera och Blocket. Har aldrig gjort det men köpt lampor på Blocket och det var smidigt då jag hade tur med billig frakt. Är det inte annars tidsödande, krångligt med frakt, kostnader och betalning när man säljer sina prylar? Är det värt besväret att sälja annat än prylar som inbringar en större vinst? Har själv bara sålt några klädesplagg och kursböcker, allt på kommission. Det var en liten insats i förhållande till vinsten.

  Min mamma köper och säljer porslin på Tradera och har loppisbord två gånger om året lokalt där hon bor. Hon erkänner att vinsten är liten och ”timlönen” extremt låg. Men att ge bort eller kasta något man kan tjäna en tia eller tjuga på är nästan otänkbart för henne. Fritiden har då knappast något värde om man säljer den för några futtiga tior. Hur tänker ni kring detta?

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Jag använder Blocket för skrymmande saker och saker med ett lite högre värde. Tradera för mindre saker som lätt går att slå in och skicka per post, vanligtvis kläder eller andra textilier. Visst är timlönen låg när man räknar in att skriva annons, ta bilder, slå in, posta och en del annan administration, men det är skönt att bli av med saker och förhoppningsvis kommer de till nytta när någon betalt för det, och ibland överraskas man över vad någon är beredd att betala för något man själv inte använder :)
   Märkeskläder kan man å andra sidan även gå med till vissa secondhandbutiker som säljer på kommission, det gjorde jag tidigare, lite oklart vilket som i slutändan ger bäst betalt. Oavsett så är det inget man blir rik på och har man en fullspäckad fritid redan idag så är det nog knappast värt det. Då tycker jag man lika gärna kan skänka kläderna till välgörenhet och se det som sitt bidrag till samhället och de som har det sämre ställt, vissa skänker rena pengar till välgörenhet andra kläder.

Kommentera