Kryddigt värre i kryddhyllan

Här om veckan tog vi tag i ett litet rensningsprojekt som visade sig vara större än vi själva trodde, nämligen kryddskåpet. Vi har ett skåp ovanför spisfläkten där vi förvarar alla kryddor, skåpets storlek gör att det får plats en hel del kryddor, 52 stycken burkar och förpackningar hade vi där närmare bestämt. Det låter mycket, vilket det också var, och det kändes otroligt ominimalistiskt. Försök själv att rabbla upp 52 olika kryddor? :-)

Nu var inte alla 52 förpackningar olika typer av kryddor, vi hade en del dubbletter som uppstått i samband med att vi flyttade ihop i vintras. Fru Minimalists kryddhylla utökades med Herr Minimalists kryddsamling och skapade tillsammans ett helt kryddskåp. Vi kunde bara konstatera att ja, vi har faktiskt åtta stycken saltförpackningar, de flesta av modell större. Det är kvarnsalt, fint salt (två förpackningar), grovt salt från havet, flingsalt från havet (två förpackningar) och naturligt havssalt och örtsalt. Då har vi inte ens räknat in vår separata saltkvarn som vi fyller på med kvarnsaltet. Som ni förstår kommer vi inte behöva köpa salt under överskådlig framtid.

Omkring tio kryddor är köpta på Ölands Örtagård. Så här i efterhand känns dessa som typiska proaktiva inköp som inte riktigt varit genomtänkta, eller som souvenirköp, som vi ju skrivit om tidigare, oavsett vilken anledningen varit så har vi köpt dem med motiveringen ”kryddor går ju alltid åt” och/eller ”det kan vara spännande att prova något nytt”. 

Vi kan konstatera att vi har en hel del kryddor som inte används regelbundet. Vid rensningen tog vi bort ett par burkar som hade gått ut i datum där vi inte kan se framför när vi skulle använda kryddan. Torkade kryddor som gått ut i datum bör annars gå att använda med enda följd att de fått lite svagare smak.

Det är svårt att säga att du inte ska köpa kryddor om du inte vet att du kommer använda dem vid flera tillfällen, ibland måste man få prova nya smaker och maträtter för att hitta nya favoriter. Dock har vi fått oss en tankeställare och det kommer nog dröja innan vi köper en ny kryddburk som inte innebär påfyllning av en som tagit slut för att den används frekvent.

Hur många kryddor har du i din kryddhylla? Slår du våra 52? :)

Detta inlägg är inte sponsrat av Santa Maria även om bilden kan ge sken av det :-)

6 tankar kring ”Kryddigt värre i kryddhyllan

 1. Ems

  Plötsligt känner jag mig extremt minimalistisk med min enda saltburk och pepparkvarn. Punkt. :)

  Svara
 2. Samara

  Ja faktiskt, jag gick och räknade nu, 57 st ! Fast då har jag räknat hel nejlika och mald nejlika som 2, de använder jag inte ens, det var min låtsasfarmor som köpt dem, och hon dog 1975 !! Min låtsasfarfar hade sparat på allt, inte rensat ut när när hon dog, så 1995 när han dog stod hennes parfymer kvar, läppstift, kläder osv, och även gamla kryddor.
  Så just de 2 har jag aldrig använt, fattar inte ens varför de står i kryddskåpet, skulle kunna stå i bokhyllan typ.
  Många kryddor har jag bara lite kvar av, och vissa hade jag glömt att jag har, jag använder mest salt, svatrtpeppar, curry och oregano.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Oj, det var imponerande, vi som tyckte vi var i värsta laget med antalet kryddor. Kanske är det dags att titta på förpackningarna om datumet börjar gå ut på de kryddor du använder väldigt sällan och som bara har lite kvar, samt leta efter recept där du kan använda och göra helt slut på dessa.

 3. Pingback: Göra av med | Anmaja

 4. Pingback: Kryddor | Händelsevis

Lämna ett svar