10 tips för din capsule wardrobe

Har du också blivit nyfiken och sugen på att skaffa dig en capsule wardrobe? Jag har haft detta i flera år, både som gravid, ammandes och icke-gravid och gillar verkligen konceptet. Från att tidigare ha bytt kläder varje kvartal i enlighet med reglerna i det som kallas project 333 så byter jag numera varje halvår.

Nedan hittar du 10 tips och tankar för dig som är nyfiken på konceptet.

Några av plaggen i våren- och sommarens capsule wardrobe 2017.

  1. Valet. Välj inte ut plaggen till din capsule wardrobe genom att ta ut plagg från garderoben. Utan ta istället ut alla plagg från garderober och byråer, och välj vilka som förtjänar att få komma tillbaka in i din capsule wardrobe-garderob.
  2. Särskilj. Ha bara de plagg som ingår i din capsule wardrobe i din garderob och/eller byrå. Lägg övriga plagg i en förvaringslåda, annan garderob eller annan byrålåda. Out of sight, out of mind. Det finns inget positivt med att se plagg du inte får använda.
  3. Färger. När du har färre plagg att välja bland och matcha med blir det viktigare att du funderat kring vilka färger och mönster du har i din garderob. Misströsta inte, tänk på att plagg som inte är med i garderoben nu, kan passa bättre i nästa periods uppsättning
  4. Helheten. Förmodligen behöver du betydligt fler överdelar än underdelar i din capsule wardrobe för att du kan ha kjolar och byxor utan att tvätta efter varje användning, medan överdelarna brukar behöva bytas och tvättas oftare. Tänk på det och se till helheten när du väljer antalet nederdelar vs överdelar.
  5. Klänningar. Ett väldigt bra plagg i en capsule wardrobe eftersom det bara utgör en enhet men täcker både neder- och underdel. En klänning är dessutom ett komplett plagg som kan klara sig själv utan något ytterligare plagg att matcha med.
  6. Skor. Du klarar dig med ett fåtal skor, jag lovar. Fundera över om du under just den här perioden verkligen behöver ha ett par festskor, gummistövlar eller sneakers exempelvis.
  7. Uppskattning. Uppskatta plaggen du har i din garderob och fokusera inte på saknade plagg. Garderoben kommer aldrig bli perfekt, och det ska du heller inte sträva efter. När det är dags att växla plagg kommer vissa plagg du inte använt på länge kännas som nya igen. :)
  8. Favoriter. Du kommer förmodligen upptäcka att även om du tycker dig valt ut enbart favoriter till din capsule wardrobe, så har du favoriter bland favoriterna. Plagg som blir använda om och om igen. Den informationen säger förmodligen något om dig och din stil, och vilka plagg du känner dig mest bekväm med.
  9. Pö om pö. Om du försöker göra allt på samma gång och nå perfektion är det lätt att misslyckas. Att skapa dig en fungerande capsule wardrobe är en pågående process och under varje period kommer du lära dig lite mer om vad som funkar för just dig.
  10. Tillit. Var lugn, du kommer hinna tvätta kläderna och inte stå där en morgon med en garderob som gapar tom utan kläder att ta på. Och ingen kommer märka att du har samma kläder idag som i torsdags. Även om du själv känner att du nu oftare bär samma kläder.

Har du testat capsule wardrobe? Har du något ytterligare tips gällande konceptet så dela gärna med dig av det i kommentarsfältet!

Och blev du nu sugen och nyfiken på hur man rent praktiskt skapar en capsule wardrobe så kan du läsa mer och få en steg-för-steg-guide i inlägget ”Minimalistisk garderob med capsule wardrobe”. Lycka till! :)

Några plagg från Fru Minimalists capsule wardrobe våren och sommaren 2017.

23 tankar kring ”10 tips för din capsule wardrobe

  1. Johannes Carlsson

    Vid senaste rensningen gjorde jag en nästintill komplett lista över vilka kläder jag faktiskt behöver och hur många av varje sort. Otroligt vilket överflöd man har. Baserade listan på att jag behöver klara 2v utan att tvätta

    En del kläder upptäckte jag kan användas till flera tillfällen. T.ex. kan svampplockarbyxorna även få duga som fixarbyxor.

    Svara
  2. Josefin

    Jag använder appen Stylebook och har fotat mina kläder och kan ”sätta ihop outfits” i den. På så sätt kan jag variera få plagg på nya sätt :)

    Svara
  3. Händelsevis

    Att välja färre färger har gjort stor skillnad för mig. Exempelvis har jag valt bort grönt, rött, orange och alla blå nyanser utom marinblått. Garderoben blir mindre spretig och mycket mer lättmatchad. Samt att det är lättare att handla eftersom jag aldrig behöver ens kolla på eller överväga gröna plagg :-)

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Vad kul att höra, jag upplever precis samma sak! :) Jag har mestadels bara plagg som är i någon blå nyans eller någon rosa nyans (kanske avslöjas på fotona ;) ), det är färger jag ändå gillar och trivs bäst i. Skiftningen har varit ett strategiskt beslut, men skett pö om pö över åren.

    2. Tove

      För mig drar det åt lila, svart, mörkblått. Gärna blommigt i de färgerna. Så kul att se garderoben ta form efter vad som är relevant för mig och används ofta på riktigt!

      Annars kan en garderob nog ofta tendera att innehålla en del ogrundade drömmar, tänk-om-scenarier och ovälkomna gåvor…

  4. Vivi

    Nu när garderoben inte är lika spretig känns som jag har fler kläder än tidigre trotts utreningen.
    Jag kompletterar nu med vissa plagg, men det går långsamt, har höga krav …:-)
    Just nu är jag på jakt efter en bra vit skjorta. Frågan är också hur mycket pengar ska man eg lägga på en vit skjorta som är rätt känslig för fläckar. Vill ha bra kvalitet men inte göra dumköp. Jag kan inte se att fru minimalist hade med en vit skjorta i garderoben, småbarnsår? Eller har du valt bort ändå?

    Svara
    1. Ingrid

      Dette har jeg også tenkt på! Hvite skjorter er ikke lett… Har nettopp bestilt en kortermet fra Samøe&Samsøe, som jeg tenker kan brukes under gensere om vinteren og som topp om sommeren, håper det fungerer som planlagt :)

    2. Ansi

      Åh jag är också på jakt efter en snygg vit skjorta i bra kvaliteten men inte för dyr. Säg till om ni hittar någon ?

    3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Roligt att du noterade att jag inte hade någon vit skjorta. Jag rensade ut den i höstas. Men redan hösten innan, år 2016, funderade jag kring om man behöver en vit skjorta och skrev följande på vårt instagramkonto:
      ”Behöver du verkligen en vit skjorta i din garderob? Jag upplever sällan tillfällen där enbart vid skjorta är ”rätt”. Samtidigt känns den som ett klassiskt och tidlöst plagg som väldigt sällan är ”fel”. Om än opraktiskt och inkompatibelt med småbarn.
      Vad tycker du?”

      https://www.instagram.com/p/BKKcJRlD6tQ/?tagged=vitskjorta

      Det var kring den tiden jag insåg hur sällan jag använde min vita skjorta, och ett år senare, dvs i höstas, rensade jag ut den när den inte kommit till användning under ett års tid. När ”måste” man ha en vit skjorta egentligen? :)

  5. Jennie

    Satte ihop min första capsule vid nyår. (Kolla min insta Frubondesson för att se alla plagg) Nu har det gått 2/3 av tiden och den är faktiskt perfekt. Jag skulle kunna fortsätta med samma tills kläderna är utslitna känns det som om jag bara lägger till en sommarkjol och ett par shorts. Dock ska jag göra lite byten för sakens skull nu om några veckor.

    Svara
  6. Fru Lagom

    Har inte anammat capsule wardrobe, kanske mest för att jag jobbar hemifrån och inte har några morgnar då jag står och velar över vad jag ska ha på mig. Dock har jag gått kurs i sömnad och mönsterkonstruktion nyligen, och genom det har jag lärt känna min kroppsform bättre. Det har lett till att jag nu kan se att vissa kläder inte riktigt passar eftersom allt man köper är sytt efter en standardtabell och jag (och typ majoriteten av alla andra) inte följer standardmått överallt.
    Förhoppningsvis kan detta göra att det blir lite lättare att rensa det jag ”typ kanske” gillar.
    Eftersom 95 % av mina kläder är svarta, så utgör att färgmatcha inget direkt problem och inget som behöver tas hänsyn till. Jag borde alltså i praktiken kunna rensa rätt ordentligt, med det är lite klurigt tycker jag.

    Svara
  7. Tove

    Vi reser mycket och bor på olika platser i landet, det medför på sätt och vis både minimalistisk stil och capsule wardrobe utan att riktigt ha infört det medvetet. Men för varje flytt blir vilka som är älsklingsplaggen tydligare, och även vilka prylar vi BEHÖVER och vilka vi helt enkelt blir glada av att ta med oss. En liten porslinstomte följer till exempel med överallt, samt en ljusslinga. Små saker som gör att varje tillfälligt boende känns mer som hemma.

    Svara
  8. LottaJ

    Åh, jättebra tips, tycker jag. Jag började med en kapsel i December, justerade vid nyår och kör nu denna till mars ut, lite beroende på väder, tänker jag. Jag trivs jättebra, känner mig alltid snyggt klädd.
    Jag har hängt mina kläder i en ordning och använder efter det…. Lite töntigt kanske, men lite är det också för att använda alla plagg och känna efter om de ska vara kvar. Har också insett vad jag verkligen behöver för kläder och det kommer bli planerade inköp. Sedan har jag sparat en del pengar också, som bonus…
    Gillar verkligen rådet att lägga undan kläderna som inte ska användas, då saknar man dem inte och jag kan tänka mig att man blir väldigt glad av att plocka fram dem när det är dags igen!

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Vad kul att du testat och också gillar konceptet!
      Jag tycker inte alls det låter töntigt att ha kläderna i en ordning. Låter snarare väldigt praktiskt, ett sätt att minimera velandet bland plaggen. Som du skriver, då säkerställer du även att alla plagg blir använda, och kan identifiera plagg som du inte riktigt vill ta på dig (och fundera kring varför etc?). För även om man minimerat garderoben kan det ff vara plagg där som man egentligen inte gillar eller använder, utan att man direkt tänker på det.

      Galgtricket/galgexperiemnt är ju också ett bra sätt att identifiera sådana, oavsett om man har en capsule wardrobe eller ej.
      http://minimalisterna.se/galgexperiment-i-garderoben/

  9. Karlsson

    Hej.
    Jag använder alla mina kläder. De som jag inte tycker om och inte använder, de skänks.
    Jag har målat mitt sovrum blå denna vecka ?

    Svara
  10. Ellen

    Bra inlägg, och jag har funderat en hel del på det här med capsule wardrobe, men får inte riktigt ihop det.

    Har du en garderob för vardagskläder, en för jobb-/kontorskläder, en för fest-/finkläder, en för träningskläder, en för ”myskläder”, en för vinter och en för sommar? Får det då vara 33 plagg i varje garderob, och då är det en capsule wardrobe av varje kategori? Det blir väääldigt mycket kläder. Eller? Ett tag fick jag för mig att dessa 33 plagg var alla plagg en skulle äga, alltså totalt sätt, alla ”garderober” inräknade, men det kanske är lite snävt åt andra hållet? Det vore toppen med ett inlägg som förklarar det här!

    Jag åker till Chicago ett halvår till hösten, och kommer behöva packa min garderob så den inte väger mer än 20 kg, av alla typer av kläder (inklusive alla skor som kan behövas, vinterkängor, vinterjacka, osv.) för att kunna flyga med väskan. En bra utmaning, men kanske inte realistisk på hemmaplan?

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      I det här inlägget skulle jag säga att du får svar på i princip alla dina frågor:
      http://minimalisterna.se/minimalistisk-garderob-med-capsule-wardrobe/

      Men kortfattat så innehåller min capsule wardrobe alla kläder vardags/jobb/kontot/festkläder etc, inklusive ytterkläder som skor, jackor, täckbyxor etc.
      Det som undantas är; träningskläder, hemmamyskläder (en uppsättning) och underkläder.

      Accessoarer har jag också undantagit, men det kan vara lite olika beroende på var du läser om konceptet, nu har jag inte så mycket sådant ändå, en vintersjal, en mössa och två par vantar för vinter, höst, vår etc, så jag har valt att inte räkna med det.

  11. Pingback: En ickeminimalist prylbantar

  12. Pingback: Övergången till kapselgarderob. – BetraktelseBoet

Lämna ett svar