Förvaring i minimalisternas kök

I samband med vår frågestund i våras fick vi en hel del frågor om hur det ser ut i vårt hem i allmänhet och hur vi gjort och tänker kring förvaring i synnerhet. Vi går därför igenom rum för rum hur vi har det där hemma och hur vi förvarar olika saker. Vi började med hallen, gick vidare in i vardagsrummet och i förra veckan tog vi oss an sovrummet, denna vecka går vi vidare in i köket.

Det är dyrt och inte särskilt miljösmart att byta ut ett fungerande kök bara för att du tröttnat på hur det ser ut eller för att alla köksprylar inte längre får plats. När den nyköpta köksmaskinen inte går att trycka in i köksskåpet och porslinet knappt får plats på hyllorna är det istället dags att fundera kring prylarna och förvaringen. Den vanliga slutsatsen, att skåpen är för få och för små, är lätt att dra, men ofta är vi dåliga på att rensa och har glas och porslin i överflöd.

I perioder är det populärt med skåp med vitrinluckor i köket så att porslinet syns, liksom öppna hyllor att ställa kökssaker på, dock har detta en förmåga att ge ett rörigt intryck. Visst kan det vara snyggt, men det skapar inte ett lugn på samma sätt som enkla släta luckor kan göra.

När du tittar in i vårt kök har vi ett stort fönster rakt fram, till höger en lång köksbänk och överskåp längs hela väggen, spis och inbyggd mikro. Se bild nedan som är taget åt andra hållet, det vill säga mot ingången till köket. Mitt emot köksbänken finns kylskåp och frys samt ett par köksskåp, därefter står köksbordet som skymtar nere i högerhörnet i bilden nedan. Bordet har plats för fyra personer, men har även en smidig iläggsskiva som göms under bordsskivan, med den i ryms det åtta personer utan att det blir allt för trångt i köket.

köket

I äldre kök går skåpen inte alltid ända upp till taket utan det finns en plan yta ovanför skåpen, som en hylla, den är väldigt farlig. Dels blandas det gärna damm och stekos i en härlig sörja, men framför allt har ytan en tendens att bli långtidsförvaring av saker som sällan eller aldrig används, exempelvis vaser, krukor och burkar.

I vårt kök tar vår blåa Höganäs servis upp ett eget skåp liksom ett hyllplan för tekoppar i ytterligare ett skåp där även alla glas förvaras, såväl vinglas som vanliga glas.

porslin Höganäs

Som lägenhetsägare har vi inte någon snofsig vinkällare, utan vin och övrig alkoholhaltig dryck, som tidigare förvarades i ett vitrinskåp, förvaras nu i ett köksskåp bredvid frysen. Detta måste dock ses över när Bebis Minimalist börjar krypa och rota i skåpen, eller skaffa en rejält barnsäker låsanordning. Det finns annars ett överskåp bredvid kylen som jag i ett tidigare blogginlägg beskrev som ett skåp där det ständigt råder mer eller mindre oordning och som vi ständigt omorganiserar på grund av det brokiga innehållet, det har potential att bli det nya vinskåpet.

Våra elektriska köksapparater tar upp en hylla i ett litet köksskåp. Vattenkokaren står alltid på köksbänken, och utöver den utgörs vår sparsamma elektriska apparat-skara av en stavmixer med tillbehör, en brödrost samt en elvisp.

Vi försöker hålla diskbänk och köksbänk avplockad och lugn. Tidigare förvarade vi två krydd-kvarnar samt flaskor med olivolja, vinäger, balsamico i det ena hörnet. Först tog vi bort allt utom olivolja och kryddkvarnarna då dessa används dagligen. När vi sedan testade att ta bort även dessa från köksbänken uppstod ett skönt lugn, och sedan dess har de inte fått komma tillbaka. Istället förvaras de i vårt kryddskåp ovanför spisen tillsammans med övriga kryddor. Nedan ser ni vår avplockade och lugna köksbänk. Bilden ljuger dock lite då det i vänsterhörnet utanför bild, står ett litet diskställ. Dock har vi tagit bort bestickstället som ni kanske sett på Instagram. :)

köksbänk

I likhet med att hålla köksbänken lugn försöker vi hålla kylskåpet tomt från lappar och magneter. Om vi får en fin inbjudan till bröllop eller fest kan den få sitta uppe tills evenemanget är över och ibland hamnar där någon rabattkupong som ska användas i närtid. När vi sedan tar bort inbjudan och lappen eller motsvarande känns kylskåpet plötligt väldigt lugnt och rent igen.

Vad är ditt bästa förvaringstips för köket?

31 tankar kring ”Förvaring i minimalisternas kök

  1. frukatt

    Oj, vilken dröm att ha ett så avskalat kök. Hos oss ser det stökigt ut fast vi bara har en moccamaster, en vattenkokare och ett diskställ framme. Hm. Kanske något att arbeta med under dagen? Men hur?

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Det kan nog vara klokt att börja antingen med det området i köket som känns stökigt, eller där det känns roligast. :) Kanske är det något skåp som är väldigt belamrat eller något du har onödigt många av?

      Vi har inte haft ett bestickställ på flera veckor, och det har fungerat förvånansvärt bra. Tror ingen av oss direkt saknar det. Ibland gäller det att tänka utanför boxen. :) I kommentarsfältet nedan tipsade någon om att ha en ”låda” på insidan av ett skåp under vasken där de förvarar diskmedel och diskborste. Väldigt smart för dem som har möjlighet!

  2. Joel

    Jag är nyfiken på vad ni har för vattenkokare då vi vill byta ut vår egna i plast.

    Svara
    1. Ulrika

      Jag blev jättesugen på att byta ut min vattenkokare i plast efter att ha sett en i glas här på bloggen. Jag tyckte dock att den var lite väl dyr (499 kr?) och dessutom kändes det på något sätt onödigt att byta ut min som jag haft i 6 år när den fungerar hur bra som helst.

      Dock kunde jag inte motstå att byta ut den när jag av en slump hittade en i glas på biltema för 159 kr, så det kanske kan vara ett tips?

      http://www.biltema.se/sv/Hem/Kok/Utrustning/Vattenkokare-2000-W-2000035369/

  3. Anna

    Onekligen tjusigt. I köket märks det verkligen skillnad på lusten att laga mat när det är stökigt eller rent, tycker jag. Ett generellt förvaringstips som är fantastiskt, är att (för den som planerar att göra om köket) använda stora utdragslådor istället för bänkskåp. I ett tidigare kök hade vi skåp men det tenderade att bara bli inkastningsskåp för diverse pryttlar eftersom det var så svårt att få något översikt. Nu har vi ett kök med lådor och ordningen är återställd!
    En annan fråga: Hur gör ni med alla nödvändiga men stökiga saker som hör köket till, t.ex. diskborste- och medel, disktrasa, kökshanddukar, hushållspapper? Jag tycker att de är en svår nöt att knäcka…

    Svara
    1. ninja

      Vi har hängt en låda på insidan av ena dörren till skåpet under vasken. I lådan förvaras diskborstar (stekpannan har egen diskborste som inte får tvättas med diskmedel) diskmedel, spishällsrengöring, proppen för diskhon, och diskmaskinstabletterna, allt som används frekvent.
      Disktrasor använder vi inte, har köpt storpack med microfiberdukar som används och sedan slängs direkt i tvätten samma dag.

  4. Fredrik

    Fint kök. Själv bor jag i en liten 1:a på 22kvm. Så mitt kök är inte mer än en pentry med 2 spisplattor, liten kyl med litet frysfack, micro och ett fåtal skåp. Då jag tycker om att laga mat så är det helt klart i minsta laget, men det går. Mitt tips är att diska så fort ni har använt er av något. Låt det inte stå och samlas på hög. Detta gäller också under själva matlagningen. Medan maten kokar/steks så passa på att diska skärbrädor och knivar mm under tiden, så slipper man det sen.

    Annars är det som ni säger, håll ytorna tomma, var sak på sin plats.
    Det gäller oavsett storlek på kök att fundera hur många köksredskap man verkligen behöver och använder.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Precis så som du beskriver gör jag när jag lagar mat :) diskar upp byttor, skärbrädor, köksredskap och kastruller allt efter maten blir klar. Dock inte Herr Minimalist i samma utsträckning, men det är ett jättebra tips!

  5. Ninni

    Vi har en liten korg med sugproppar (egentligen avsedd för badrum) som sitter på väggen ovanför diskhon. Där finns diskborstar, disktrasa och en svamp. Der ser mindre rörigt ut när allt är samlat på ett ställe. Diskmedel osv förvaras i en hylla i skåpet under vasken. Hushållspapper sitter i en hållare på väggen. Vi använder väldigt lite hushållspapper. Jag har sytt disktrasor av gamla handdukar och har ett helt gäng, så jag torkar det mesta med en sån trasa och lägger den i tvätten sen om jag t ex har torkat upp nåt från golvet. Smidigt, hygieniskt och miljövänligt!

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Missade att skriva det i inlägget men vi har inte använt hushållspapper på flera år :) Vi sätter dit en toalettpappersrulle istället. Till Bebis Minimalist används oftast tygtrasor, men även en del (toa)papper såklart.
      Smart med de hemmasydda disktrasorna, det ska jag komma ihåg!

  6. Sara

    Fint! Blev inspirerad av inlägget och tänker rensa bort och organisera om stekspadar, slevar, vispar osv från en burk från bänken och lägga i en låda istället.

    Ni har inget sånt ställe på någon köksbänk där det tenderar att samlas massa krafs, papper och saker som är på väg någon annanstans? Vi har en yta som är hopplös, vet inte hur många olika lösningar vi försökt oss på men det blir samma sak ändå :-/

    Hur gör ni med förvaring och tillagning av ersättning och flaskor och liknande till bebis minimalist, både hemma och på vift?

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Bredvid fruktskålen som syns på bilden är nog det närmsta ett sådant utrymme du beskriver som vi har. Där landar ibland posten som sedan kan bli liggandes ett par dagar om det inte finns tid över. Så mycket annat krafs brukar dock inte hamna där. Däremot i skåpet ovanför fruktskålen, där tenderar det att ständigt kännas stökigt, har beskrivit det i våras i detta inlägg:
      http://minimalisterna.se/evig-omorganisation-av-saker/

      Vi har gjort en hylla i ett köksskåp som är avsedd för Bebis Minimalist mjölkersätning, d-droppar, nappflaskor etc. När vi är på vift tar vi enbart med våra två Klean Kanteen nappflaskor, de utgör då det ”perfekta setet” har vi kommit på. :) Den större nappflaskan för mjölkersättning och den mindre till vatten när hon äter mat. :) Hur dessa nappflaskor ser ut kan du ser här:
      http://minimalisterna.se/bebisens-matplats-ur-ekologisk-synvinkel/

  7. Linda

    Sedan min sambo tipsade om denna blogg har jag ändrat hur jag ser på prylar, pengar och livet i stort. Jag är 26 år. Under min uppväxt har jag av mina föräldrar tagit över en mentalitet att det är bra att ha mycket prylar. Jag har ända sedan jag slutade gymnasiet flyttat runt väldigt mycket, och av någon anledning har jag på varje ställe lyckats samla på mig en massa grejer, även fast jag inte stannat särskilt länge på varje plats. Ibland undrar jag hur jag alltid lyckas samla på mig så mycket grejer, som om jag vore en prylmagnet! Jag har tyckt att det mesta varit värt att spara och det har alltid varit ett stort företag att byta bostadsort och kånka runt alla saker. Kläder i synnerhet har jag köpt på mig, sällan särskilt dyra plagg men desto fler. Samtidigt har det alltid känts som om min pryl- och klädsamling saknat något, den har aldrig varit komplett.

    Det har ofta känts som om mina ägodelar styrt mitt liv, eftersom jag ofta köpt grejer istället för att spara till att exempelvis resa eller uppleva saker, något jag faktiskt mycket hellre gör. Jag har alltför ofta köpt kläder på impuls, för att få en kick. Nu när jag rensar ut enorma högar ur både garderob och förråd blir jag ledsen när jag tänker på vad jag kunnat göra istället för att dessa plagg endast ska ta upp pengar i form av förvaringsutrymme och tid i form av min omsorg om dem. Men som du skriver Fru Minimalist i ett tidigare inlägg om ogenomtänkta klädköp, ska man inte gråta över spilld mjölk. Jag gläds mest över hur bra det känns att se någon annan få användning för dem och att få ett enklare liv.

    När jag och min sambo flyttade ihop fylldes det lilla förrådsutrymmet upp på en gång. Genom att ändra på vårt förhållande till prylar har vi kunnat rensa ut mycket onödigt, och vi har fortfarande en lång väg att gå tills vi känner oss riktigt nöjda (även ifall det såklart är en livslång process).

    Nu när jag börjat längta efter att resa tänkte jag fråga er hur ni brukar tänka när ni planerar en resa med flyg och boende. Vad är utgångspunkten för er och hur går ni, ur ett minimalistiskt synsätt, tillväga för att hitta en bra resa? Jag har ganska tight budget, så brukar ni också tänka ekonomiskt kring era val av resa? hur i så fall? Vore kul med lite tips! :) och tack för all inspiration!

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Din berättelse gällande dina föräldrar och prylar är nog väldigt vanligt förekommande.

      Du är bara 26 år, var glad över att du kom in på det minimalistiska spåret redan nu, det är betydligt tidigare än de flesta. Skulle vilja tipsa om dessa båda inlägg om du inte redan letat reda på dem i vårt bloggarkiv:
      http://minimalisterna.se/retroaktiv-shoppingangest/
      http://minimalisterna.se/forankrad-av-prylar-i-hemmet/

      Gällande resor så har vi tillsammans gjort en lista över länder och typer av resor (exempelvis safari) vi skulle vilja göra i livet. Sedan betade vi i princip av den och tog medvetet liter ”jobbigare” långresor innan vi skaffade barn (att åka till malariaområden är exempelvis inte optimalt med småbarn, ej heller som gravid pga malariaprofylax etc). Det innebar visserligen att vår resebudget blev otroligt hög under 2-3 år, men när vi förra sommaren reste runt på öar i Karibien under tre veckor kände jag för första gången mig ”mätt” på att resa. Vilket ju var lägligt eftersom vi då visste att vi väntade Bebis Minimalist. :)
      Tipset är nog att prioritera vilka resor som du/ni verkligen vill göra, och tänka igenom när i livet det är lämpligt ur såväl ekonomiska som andra perspektiv. Och vara flitig besökare på Tripadvisor, Hotels, Booking etc inför resor för att jämföra såväl priser som betyg.

  8. Sara

    Vad förvarar ni ersättningen i när ni är på språng, någon slags doserare eller?

    Hur får ni lagom tempererat vatten till ersättningen när ni är på språng?

    Hur ser ni hur mycket vatten ni ska ha i då de rostfria flaskorna inte är genomskinliga?

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      1. Vi blandar oftast i ordning ersättningen innan vi ger oss ut, men gör då ersättningen med kallt vatten och inte ljummet för att minska bakterietillväxt etc. Om vi förväntas vara borta längre fyller vi bara en liten plastpåse eller förvaringsbehållare för typ bröstmjölk/smakportioner, med rätt mängd ersättning (pulver) som vi sedan kan hälla direkt i flaskan med vatten.
      2. Vi har vant Bebis Minimalist vid att inte alltid få perfekt tempererad ersättning, så vi blandar med kallt vatten när vi är på språng. Men det fungerar säkert fint att ha med en termos och ev. en flaska vanligt vatten att blanda med för att få rätt temperatur.
      3. De rostfria flaskorna från Klean Kanteen har faktiskt måttangivelser på både utsidan och insidan. Kikar du noga i dem finns det små streck på insidan av flaskan som anger vattenmängden. Dock inte för samtliga nivåer av ersättning, så det har inte alltid varit så enkelt. :)

      Tips! Är du på besök hemma hos någon kan du värma den färdigblandade, kalla mjölkersättningen du har med dig, under vattenkranen eller i varmt vattenbad, flaskorna från Klean Kanteen och drycken blir ljummen på några minuter.

  9. Anna

    Inför flytt med två barn till större lägenhet passade vi på att rensa ALLT i köksskåpen som inte användes både gällande skafferivaror och prylar. Detta i kombination med plastbantning har gjort att vi inte behöver så mycket förvaring. När vi köpt nytt tänker vi smart, vardagsglasen tål värme så dessa kan användas både till varm och kall dryck. Finporslinet blev vardagsporslin och det gamla IKEA porslinet skänktes bort. Mixsskålen i porslin kan användas både till bakning och sallader. Vi ser till att använda det vi har och om vi behöver köpa något nytt tänker vi efter ordentligt innan.

    I nya lägenheten har vi nu flera lådor som kan användas till sopsortering, förvaring av kökshanddukar och papper som ska sparas.

    Så tipsen är att 1) rensa bort det som inte använda, 2) använd saker på flera sätt, 3) tänk igenom nya inköp.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Vilka glas är det ni har? :)
      Vi har länge varit sugna på att köpa glas från Bodum som tål både värme och kyla. Vissa varianter från andra märken blir så heta av exempelvis hett te.
      Jag känner igen det där med att finporslinet som blev vardagsporslin. :) Jag hade ett billigt från Ikea som vardagsporslin tidigare, men i samband med separation från mitt ex, så blev finporslinet från Höganäs vardagsporslin. Likaså blev finbesticken vardagsbestick. Otroligt skönt med bara en uppsättning!

      Tycker det låter som ni fått till det jättebra och tänker klokt och hållbart. Om du är vill dela med dig mer om er förändring, livsstil, erfarenheter och upplevelser kring detta, får du gärna skriva ett gästbloggsinlägg hos oss:
      http://minimalisterna.se/dags-for-gastminimalister/

  10. Monika

    verkligen inspirerande att se bilder från ert kök. försöker leva med få saker och har genom åren rensat en hel del. Men ibland stannar det upp och man vänjer sig liksom med hur en har det.
    Därför blir det ju extra bra när man får ta del av det ni lägger upp här så att man kommer vidare.
    För om man har rensat och lever ganska minimalistiskt så är det ju inte så mycket som behöver göras för att man ska få den där lugna känslan som ni beskriver att ni får i ert kök och som jag också upplever när jag ser bilden på köket.
    någonstans har jag läst att det blir lättare för var gång man rensar. Ibland stämmer det men inte alltid. Det kan också vara svårt för till slut har man ju inte så mycket att rensa. Så det kan ju vara något att tänka på eller? när ska man stanna upp i rensandet? Är det något ni har funderat på? För på de flesta bloggar om minimalism så är det ett ständigt rensande. Men till slut måste man väl ändå har rensat klart? tankar som jag funderar på.
    hälsningar från Monika

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Kul att du gillar vårt kök! :)

      Till dina frågor. På sätt och vis kan man i teorin bli ”klar” med utrensning och känna att nu har jag bara saker jag verkligen behöver, men vi ser det som att man aldrig blir klar och att det är en av minimalismens kärna; att det är resan och inte målet som räknas. För det kommer på ett eller annat sätt alltid in nya prylar i ens liv, och det dyker ständigt upp nya frestelser i form av onödig konsumtion som aspirerar på ens pengar, samt nya distraktioner som stjäl ens ytterst begränsade tid och fokus. Du kan läsa mer om detta i vårt inlägg ”Minimalism är som att skala en lök”:
      http://minimalisterna.se/att-leva-minimalistiskt-ar-som-att-skala-en-lok/

  11. Händelsevis

    Åh vad ni har fint och avplockat! Jag blir nästan sugen på att riva fram alla bakgrejer och gå loss ordentligt med mjöl och vispar! Precis som jag tycker det ska kännas när man ser ett väl fungerande kök :-)

    Vi har en lång väg kvar till er nivå, särskilt i rensade bänkar.

    En förvaringslösning vi nyligen införde, och som blev väldigt bra, är att hänga kastrullocken på insidan av kastrullskåpet. Jag är glad för den lösningen varje gång jag tar fram, eller sätter in, en kastull och slipper trycka undan fem lock först. Dessutom hittar vi nu det lock som passar direkt! Inget mer lockletande och kastrullknöende för att få plats i det skåpet.
    (Jag var oerhört entusiastisk när jag gjorde detta och blogginlägget är lika uppspelt, men här finns i alla fall en bild: https://handelsevis.wordpress.com/2015/02/04/kastrullocksforvaring/)

    Nu filar jag på lösningar till våra stökiga lite-av-varje-skåp. :-)

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Kul och smart lock-förvaring! :)
      Vi har bara fyra kastruller och två stekpannor så det blir inte så stökigt i det skåpet. Jag brukar lägga lockan ovanpå sin tillhörande kastrull. Det underlättar säkert att tre av kastrullen/locken är i samma serie och har samma diameter (men är olika höga), så lockan passar oavsett kastrull.

  12. Jenny

    Vi bor i ett gammalt 20-talshus som vi renoverat och där vi försöker behålla känsla och stil från byggtiden. Det går ibland lite stick i stäv med vår minimalistiska strävan, men vi försöker hitta en bra balans ändå.
    Det gör t ex att vi har satt skåp som inte går ända upp i taket, men mitt städtips där är att lägga bakplåtspapper eller liknande på skåpen, så bara byter man dem med jämna mellanrum så slipper man fett- och dammblandningen som är allt annat än trevlig att städa. Speciellt när man har en tidsenlig krönlist på skåpen…
    I övrigt så har vi faktiskt skippat diskställ helt och hållet, men då har vi å andra sidan diskmaskin. Det känns jätteskönt och bidrar till lugn och harmoni för oss.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Imponerande att helt skippa diskställ! Det är nästan en dröm för mig ;) men med nappflaskor och knivar som ska diskas flera gånger dagligen känns det som en utopi just nu. Vi har fortfarande inte tagit tillbaka bestickstället dock och det saknar jag inte än så länge så här någon månad senare.

  13. Cattis

    Vilka schyssta bilder, jag gillar att ni har så rent och undanplockat. Det ser ut som mäklarbilder :) det är menat som en komplimang!

    Jag har en feedback till er: varje gång jag ska kommentera efter att ha läst ett inlägg blir jag frustrerad när jag måste scrolla upp till toppen av inlägget igen, är det inte smidigare att ha kommentarsfunktionen i slutet av inlägget? En tanke bara…

    Jag har tagit inspiration från er och detoxat lite från internet, bl.a. minskat ner antalet konton jag följer på instagram från 167 st till 50 och nu är det en in en ut som gäller där. Sparar mig massa tid samtidigt som de personer jag känner i verkliga livet får större utrymme på mitt konto. Jag följer fortfarande er dock men avföljde alla inredningsbloggar :)

    Det här blev ju mer som en uppsats än en kommentar så jag avrundar nu och ser fram emot nästa inlägg

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Tack så mycket för komplimangen samt feedbacken gällande kommentarsfunktionen. Jag tror att om du går in på ett specifikt inlägg, exempelvis:
      http://minimalisterna.se/four-fit-challenge/
      Så kan du direkt kommentera längst ner på sidan, medan om du är inne på hela bloggen (www.minimalisterna.se) så måste du trycka där uppe för att komma till kommentarsfunktionen på ett specifikt inlägg. Ska se om det är något som går att ändra.

      Vad härligt att du internet-detoxat! Jag rensade bland FB-”vänner” för något år sedan innan vi skulle gå ut med att vi väntade barn. Klokt med gränsen en-in-en-ut.

  14. Linnea

    Håller på med rensning och organisering i köket. Det ser så fint och rent ut hos Er. Det skulle vara intressant att se hur det ser ut i alla Era skåp och lådor. Nu ser man ju bara det det där ni förvarar det blå porslinet. Men hur många formar och skålar och andra köksredskap mm har ni kvar och i vilka skåp förvarar ni dom.

    Svara
  15. Peter

    I Italien har man normalt diskstället dolt i köksskåpet över vasken. Har planer på att importera ett sådant skåp. Ni kan kolla på ikea.it om ni vill se vad jag pratar om.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Aha, cool lösning. Vad är mest negativt med det, antar att det finns någon anledning att lösningen inte slagit i Sverige? :)

  16. Peter

    Bra fråga. Kan vara att de ofta har det varmare och torrare och att disken kanske torkar bra även i ett skåp. Samtidigt så är de sämre på att värma husen på vinterhalvåret så jag är inte så säker på det. Eller så är det bara kulturellt. De konsumerar nog inte lika mycket köksprylar som oss vilket borde ge gott om plats över i skåpen.

    Svara

Lämna ett svar