Sponsrat inlägg: Bästa julklappen?

Det kan vara svårt att köpa saker till en person som du vet har kämpat i månader eller kanske till och med år med att göra sig av med just saker. Så vad kan du ge någon som vill leva mer minimalistiskt i julklapp och ändå känna att gåvan är personlig?

Vårt bästa tips är en upplevelsepresent! En upplevelse kan du med gott samvete ge i julklapp utan att känna att du stökar ner personens hem. Det är samtidigt en gåva som skapar minnen för livet. Många upplevelser kan dessutom göras med någon annan, varför inte tillsammans med dig? :)

Hos Upplevelser.com finns ett stort utbud av upplevelser och det finns något för allas budget och intresse. Allt från provningar av diverse goda drycker och ätbara saker, samt mer äventyrliga aktiviteter som ballongflygning, vargsafari och takvandring till mer avslappnande aktiviteter som sker i ett betydligt långsammare tempo.

Nedan har vi, Herr och Fru Minimalist, valt ut två favoritupplevelser vardera som vi gärna skulle vilja få i julklapp:

Cykla dressin. Detta är något vi ser fram emot att göra tillsammans med hela familjen någon gång i framtiden. Färdas på gamla järnvägsspår genom vacker natur där lugnet växer med den rogivande takten, långt bort från vardagsstressen. I bästa fall finns platser att bada på längs vägen. Om du har cyklat dressin får du gärna kommentera om vad du tyckte och hur gamla eventuella barn var när ni gjorde det.

Annorlunda övernattning. Någon form av annorlunda övernattning, som exempelvis att bo i en igloo, med bitande kyla utanför dörren men mysigt innanför de tjocka snöväggarna. Eller varför inte i något av Treehotels häftiga och annorlunda ”rum” i skogen och njuta av stillheten och den fantastiska utsikten.

Helikoptertur. Det vore otroligt häftigt att se en stad från ett så annorlunda perspektiv, kunna peka ut saker vi känner igen etc. Men även bara att få uppleva helikopterns unika egenskaper som att hovra och förflyttas i olika riktningar.

Teprovning. Vi älskar ju båda två te och även om vi varit på många olika dryckesprovningar tidigare, så har vi aldrig varit på just teprovning. Det vore intressant att lära sig mer om te, tebladen och olika regioner som odlar te, skillnader i bryggning med mera. Visst går det att läsa sig till mycket, men det fastnar bättre när du samtidigt får prova och känna skillnader. En bonus vore om vi på teprovningen äntligen kunde hitta ett grönt te som vi båda gillar. :)

Vilken upplevelse skulle du vilja få i julklapp alternativt ge till någon annan i julklapp?

Detta inlägg är ett samarbete med Upplevelse.com.

10 tankar kring ”Sponsrat inlägg: Bästa julklappen?

 1. Händelsevis

  Jag ger och får hellre ospecifiserade presentkort faktiskt. Alltså att man skriver ett själv med vad man vill ge och sedan bokar när mottagaren tycker det passar. Har för många dåliga erfarenheter av presentkort som hinner gå ut och upplevelserna är ibland svåra att få till, särskilt med små barn och fullspäckat schema. Vissa utav dem har rätt få datum att välja tyvärr.
  Vad tycker ni om det?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Håller med om att det är en fin idé att skriva presentkort själv, även om det kräver mer av givaren framför allt att se till att det blir av. Då måste man stämma av med den som har givit det att ”nu” vill jag göra det här, kan du boka in och betala etc. Vi har givit bioupplevelser, besök på Junibacken samt Fjärilsmuseet med våra syskonbarn, och då har det varit egengjorda presentkort.

   Jag fick ett presentkort på middag på en finare restaurangkedja när jag fyllde 30 för ett par år sedan. Bara ett par veckor senare var jag gravid och sedan har graviditeter och småbarnsåren rullat på så presentkortet höll på att gå ut. Då ringde jag restaurangen och de förlängde presentkortet så det gällde tre månader till vilket gjorde att vi hann boka in och nyttja det, väldigt snällt och bra service!

 2. David

  Man kan även gå in på företaget och ordna presentkort med valfri valör. Det har jag gjort flera ggr till vänner och det är en mycket uppskattad present! :D

  Svara
 3. MD

  Detta kan låta som kritik men det är inte meningen så ta det inte så. Minimalism hänger för många ihop med ett miljötänk, att inte förbruka så mycket resurser. Så hur tänker ni kring att en helikoptertur är minimalistisk? Flyg konsumerar ju otroligt mycket bränsle, även helikoptrar, och en nöjestur är ren lyxkonsumtion.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   En helikoptertur kanske kan ses som minimalistisk men inte miljövänlig. Om man ser minimalism som att det inte blir någon sak att förvara, ta hand om, organisera och senare göra sig av med på lämpligt sätt. Dock tycker vi att flygresor generellt, oavsett om det är en helikoptertur över en stad eller charter till varmare breddgrader, inte kan försvaras ur ett miljötänk. Det är inte miljövänligt att flyga.

   Sen kan det komma andra positiva saker ur att människor ändå flyger. Utan vår egen längre resa i sydostasien för fyra år sedan, där vi reste med lätt packning och såg hur lyckliga många som hade det betydligt sämre ställt materiellt var, så hade inte den här bloggen funnits och förmodligen hade vi inte heller ändrat vårt konsumtionsmönster. Andra som reser till naturområden kanske får ett brinnande intresse för att bevara djur och natur, något vi också brinner för. Men alla får göra sina prioriteringar och hitta sin egen nivå för att tänka på miljön, för någon är det kanske att flyga mindre än de annars skulle gjort annars, för någon annan att inte flyga alls, eller inte äga en bil, och för en tredje att inte äta kött. Alla an göra något men ingen kan göra allt.

 4. L

  Allra bästa julklappen är väl ändå tid att vara tillsammans. Och att skänka pengar till tex rädda barnen eller annan hjälporganisation.

  Svara
 5. Flipp

  Bra tips! Jag känner mig så otacksam när alla vill köpa något till mig och sonen när vi inte behöver något? Men de flesta i vår närhet anser att man ”ska” köpa saker och jag tror att vissa gör det för att t.ex. den ekonomiska situationen har förändrats, när jag var liten var det inte möjligt med en sån lyx och det kompenseras nu.

  Men den som tydligast har förstått är min bror så förhoppningsvis är vår generation den som kan bryta mönstret :)

  Själv har jag, mycket tack vare er, blivit bättre på att inte köpa så mycket till mig själv och då är det lättare att önska mig utvalda saker som jag har fått gå och grunna på ett tag. Till sonen tänker jag försöka få bättre koll på vad han faktiskt behöver under ett år och då kunna önska mig/honom nyttiga presenter och sen helst upplevelser, jag tycker att det är så värdefullt att han har fler vuxenkontakter mer än bara sina föräldrar.

  Sen tycker jag att alla i min närhet borde veta att bubbel och choklad är något som alltid funkar :)

  Svara
 6. Linnea

  Vi cyklade dressin med vårt barn när hen var ca ett. Det var underbart. Jag bokade det som en överraskning en vårhelg. Vi bodde på hotell också. Barnet sov gott i bärselen till ljudet av dressinen, vi stannade för mellanmål i gräset och sambon hann tom fiska litegrann,

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Imponerande att göra det med en så pass liten! Vi skulle ju rent teoretiskt kunna ha båda barnen med i vår/sommar (då 2,5 och 1 år) då vi har bärselar som fungerar både viktmässigt och att det går att ha dem både på ryggen och magen. Tror dock vi väntar några år tills de kan sitta med bredvid/på flaket etc. Kul att höra att ni tycks ha uppskattat äventyret. :)

Kommentera