3 minimalistiska julklappar till barn

Om du försöker rensa i hemmet och leva mer minimalistiskt inom hela familjen kan det vara frustrerande med en högtid som julafton. För även om nära och kära känner till din ståndpunkt när det gäller prylar, eller ni kanske inte ens ger julklappar vuxna emellan, så vill många förmodligen ge julklappar till barnen. Och till barn tänker många direkt att de måste ge saker, gärna flera stycken, och om alla tänker så, riskerar det att bli väldigt många paket och väldigt många nya (lek)saker in i hemmet på kort tid.

Nedan finner du 3 tips på minimalistiska julklappar till barn:

 • Giftfri leksaksprenumeration. Bundlings presentkort passar alla barn och mottagaren väljer själv hur många och vilka leksaker, böcker och pussel de vill hyra. När de tröttnar byter de ut sakerna mot andra. De gamla sakerna rengörs och blir presenter till nästa barn. Beloppet dras automatiskt från prenumerationen så länge värdet räcker. Vill du läsa mer om Bundling så har vi skrivit om det i inlägget Välj en hållbar uppväxt.
Det är alltid lika roligt när det kommer leverans med nya leksaker.

Det är alltid lika roligt när det kommer leverans med nya leksaker.

 • Din tid. När det gäller barn så är faktiskt kvantitet viktigare än kvalitet. Att spendera tid med sina barn är bland de viktigaste du kan göra, men alla som har barn vet samtidigt att bara sitta rätt upp och ned sällan blir bra i längden. Att ge barn någon form av upplevelse där du och barnet spenderar tid tillsammans är därför värt mycket på många sätt. Ett besök på Junibacken, en djurpark i er närhet, ett lekland eller varför inte ett biobesök. Är du mor- och farförälder eller kanske fadder till barnet så är aktiviteten en investering i er relation där ni skapar minnen tillsammans, och samtidigt en skön avlastning för föräldrarna.

Bild från Junibackens sagotåg.

 • Något barnet behöver. Det behöver inte bli en tråkig julklapp bara för att det är något barnet behöver. Kanske kan barnet själv få vara med och välja ut saken eller klädesplagget mellan två olika som du på förhand har valt ut med ditt goda omdöme och dina krav (men det behöver naturligtvis inte barnet få veta att du gjort :) ).

Ett tips som kan fungera i vissa familjer, är att för varje ny leksak som kommer in i hemmet i samband med jul, så får barnet välja ut lika många som ska doneras till välgörenhet och/eller till något annat barn som inte får julklappar. Detta bör du dock ha pratat med barnet om innan julafton och inte kräva efteråt. Samt låta barnet själv bestämma vilka saker som ska skänkas vidare, även om det råkar vara någon av de nya julklapparna som ryker.

Vad är ditt bästa minimalistiska julklappstips till barn?

27 tankar kring ”3 minimalistiska julklappar till barn

 1. Virre

  Så himla bra inlägg, vi har bett familj och släktingar att begränsa julklapparna till en var till dottern då det endast skapar stress för henne att få för många, hade helst sett ännu mindre klappar men tyvärr är inte familjen/släkten och vi på samma bana där än,
  Tack för en toppen blogg

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du gillade blogginlägget! Låter klokt att begränsa julklapparna till en vardera, det konceptet ska vi också införa om det börjar gå inflation i julklapparna framöver.

  2. KH

   Jag tror nog inte det kan skapa stress för er dotter om hon inte är vuxen och känner att hon måste ge nåt tillbaka. Däremot är det nog så att det skapar stress för er föräldrar ;-) så skyll inte på dottern.

   Jag minns själv hur mina föräldrar (främst mamma) blev stressad av allt vi fick som barn. Själv var jag i himmelriket. Jag behövde ju inte tänka på att ge – bara ta emot. Och barn har mycket färre prylar och makt över prylar än vad vi har. Det är nog svårt för dem att känna att de får för mycket.

  3. Virre

   Nu känner jag min dotter och jo hon blir stressad över att öppna för många julklappar! Alla barn är olika.

 2. Händelsevis

  Även barn kan få ätbara saker i present! I år får hjärtegrynet torkad mango, förra året var det torkade jordgubbar och till 3-årsdagen hade jag lagt fem mangos och en påse torkad kokos i en fin låda. Han blev jätteglad eftersom han älskar mango och vi inte köper det så ofta.
  En kurs eller aktivitet tänker jag kan funka med (om man kollat noga med föräldrarna då) som babysim en termin, babyrytmik till en bebis eller suzukifiol till 4-åringen. Här i Malmö finns också cirkusskola från 4 år. Det tycker jag lät superkul!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för bra kompletterande tips!
   Storasyster ska få börja på ”danskurs/lek till musik” i februari när hon fyllt 2 år. Skulle kanske fungera att ge henne det som födelsedagspresent på något sätt eftersom kursen startar helgen efter hon fyllt år. Känns svårt att ge aktiviteter till väldigt små barn om de inträffar först ett par månader framåt.

 3. fundersam mor

  Här har vi slutat ge julklappar mellan oss vuxna, vi ger endast åt barnen. Dock blir jag riktigt ledsen då det verkar som att släkten försöker köpa dotterns kärlek med tekniken -den som ger flest gåvor är bäst! (Eller så kändes det på födelsedagen och jag anar att det inte blir bättre nu till julen heller, fast jag meddelat att hon behöver inget! ge pengar till sparkontot istället, tösen är 1 år 3 mån, hon förstår ju inte vad julen är heller..) önskar att alla dessa ”generösa” människor kunde lyssna på föräldrarnas önskan om att minska på inköpen. Vet inte hur jag ska få dem att förstå oss. ?

  Svara
  1. KH

   Vi har två ungar (1 och 3). Likadant här, men vi har med andra barnet nu har accepterat att våra släktingar är givmilda. Det är väldigt roligt att ge till barn, men de enda vi kan ändra på är oss själva. Önska er hållbara leksaker istället för att vilja minska dem. Ge färre leksaker under året, skriv istället önskelistor att lämna inför jul och födelsedagar när ni kommer på bra saker åt barnen. Ju fler önskningar desto mindre chans att få saker ni inte vill ha till era barn. Ni själva slipper ju köpa nåt, utan kan istället ägna er åt det som är viktigt – mindre stress och mer tid åt varandra.

   När ungarna lekt klart så går det ju att sälja (baklucke-loppis), byta med någon annan eller skänka bort leksakerna till bättre behövande (det finns många flyktingbarn, grannar och insamlingar som gärna tar emot massor av leksakerna). Se det som en lyx att era barn får saker som de har under en kortare period. Det som miljoner barn i världen bara kan våga drömma om. Låt sen andra barn få ta del av det.

 4. Maria O

  På temat ”ge av din tid” passar det även att bjuda hem barnet och baka/pyssla/snickra. Eller hämta tidigt från förskolan/skolan och laga middag till övriga familjen.

  Svara
 5. ANNA

  Min sambo har sex syskonbarn i spridda från minsta som är ungefär 3år till den äldsta som har fyllt 19. Det är totalt fyra tonåringar och två små, fördelade på två familjer.
  I år hittade jag en suverän julklapp som passar dem allihop, som gör att hela familjen på den sidan gör något udda ihop och dessutom var julklappen mycket överkomlig i pris. För 600 kronor får alla barnen ta med sig varsin kompis (de två små tar nog inte med någon) + att alla föräldrarna och mej å sambon. Vi ska gå på en privat visning hos vårt läns Astronomiska Sällskap. Vi får besöka ett observatorium, kolla i stjärnkikare å spana på asteroider, lära oss om himlen, ställa frågor å så ordnar jag en rejäl kvällsfika med.

  Det blir inga saker att förvara, inget som inte passar å måste bytas och jag är helt säker på att det blir superintressant och något alla minns länge efteråt.

  Jag är supernöjd med detta. :)

  Vissa år har vi gett alla i respektive familj en bra julklapp ihop, ett rejält sällskapsspel är en himla fiffig sån grej. Någon år fick ena familjen en glassmaskin och det är också en sån där grej som allihop kan ha superkul å nytta med, om man är sån att man använder den, en annan familj hade den ju inte alls passat.

  Svara
 6. Moa

  Vad ska era barn få i julklapp om de ska få julklappar?

  Jag har försökt styra (jättetråkigt) släkten med en board med prylar som kan tänkas komma in i vårat hem, och sagt max en julklapp.

  Själv har jag varit helt galen i julklappar och kunnat ha så mycket golvyta fylld av paket. I år får barnen fem paket var, vilket kanske låter ut mycket för många, men det är ändå så mycket mindre än vad de brukat få.

  T.ex till tonåringen så köpte jag tjänster och silversmycken b.la som jag vet att hon kan ha glädje av i många år.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi köper inget till våra barn då de ändå får julklappar från mor- och farföräldrar samt sina kusiner som vi firar jul med, det räcker och blir över. Kommer försöka skriva ihop ett inlägg i mellandagarna vad de fick i sina paket. :)

   Känner igen det där med att vara helt galen i julklappar och få många paket. I vår släkt har det gått inflation i julklappar genom åren. Vi firar ganska många tillsammans, ca 15 personer där alla har givit flera gåvor till varandra. Numera kör vi julklappsspelet med en julklapp av förbrukningskaraktär för ca 100 kr som lottas/spelas ut och alla får en julklapp vardera. Men alla barn får fortfarande julklappar av de vuxna.

 7. karin

  Då jag vet att mina vänner och släktingar är miljömedvetna så köper jag presenter på myrorna eller second hand upp till skolåldern. där jag bor finns supermycket i fint skick. Den enda nackdelen är att man är rädd att uppfattas som snål när det kostar några 10or, men då är det ju bara att slänga med ett gåvobevis till unicef eller liknande till föräldrarna.
  Jag minns hur underbart det var att få massor av paket på julen så vill inte neka några barn det, men skönt att också kunna säga till brorsan ”det är bara att ge det vidare när ni tröttnat”.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Låter klokt och det är jättesynd att riskera att uppfattas som snål bara för att gåvan är billig, men jag förstår helt klart vad du menar.

 8. KH

  Jaha. Då trodde jag fel.. och det är inte första gången. Jag skriver inte om vad som är rätt eller fel, jag kommenterar bara utifrån min egen erfarenhet.

  Ja, barn är väldigt olika.

  Svara
 9. Eva

  Bästa julklappen för barn tycker jag är litterära klassiker i barnversion, till exempel Barnens bibel och sagor av H.C. Andersen. Men bara om man vet att någon vuxen kommer att läsa för barnet. Skulle aldrig ge någon något som man förstår inte kommer att användas.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Håller med om att böcker är bra presenter till barn i familjer som gillar att läsa för sina barn. Som hemma hos oss. Även om vi gillar biblioteket så är det trevligt att ha några bra böcker hemma, inte minst om vi skulle bosätta oss längre än 300 meter från biblioteket. ;)

 10. Jagochminaloppor

  Tycker att det är väldigt svårt att begränsa antalet julklappar från släkt och faddrar. Fastän vi förklarar hur vi ser på prylar, att vi inte vill ha in mer saker i hemmet och 6-åringen själv mest önskat sig upplevelser så kommer de på julafton med en massa paket innehållandes prylar som inte kommer till användning. Inte så att han är otacksam och han kan leka med sakerna nån/några dagar, sen åker det in i garderoben och glöms bort. I november hittade vi tre ouppackade julklappar från förra året som glömts bort… helt absurt. De hade plasten på fortfarande. Vi skänkte dem till kyrkans julklappsinsamling nu i december. I år har vi åtminstone fått igenom att det bara är barnen som får julklappar, så skönt.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter ändå som ni tar små steg i rätt riktning.
   Även vi har svårt att begränsa inflödet av julklappar till barnen och det känns snarare som det accelererar allt eftersom de blir större, även om vi inte har facit i hand från denna jul ännu…blir spännande att se var det landar och hur vi ska tänka inför nästa år. I år har vi inte givit några direktiv eller önskemål utan låter det bli en ”testjul”.

 11. Heléne

  Efter att barnen passerat legoåldern, får de en peng istället på pappers/bankkonto. De är nöjda med det, men får ett par småsaker i paket, som t.ex. strumpor och någon keramikjulgrej från second hand. De leksaker som de vuxit ifrån (eller aldrig använt) slås in som julklappar till barnbarn och syskonbarn. Vi är tydliga mot omgivningen att vi inte önskar några julklappar alls. Vuxna barn får någon bok. Till mamma blir det en blomma. Hon brukar vilja att jag tar med något från hennes hem som är överfullt som julklapp. Då får jag välja själv, och jag tycker det är bra att om hon inte köper något. Hos oss är vi eniga om att man helst väljer själv vilka prylar man vill ha hemma, och jag kan inte minnas besvikna miner på julen pga. för lite julklappar.

  Svara
 12. ANNA

  Det går ju att hinta (tala om för…) familj, vänner, släkt osv att det blir för mycket julklappar för just detta barnet/barnen (om man har ett sådant barn eller vill ha det så) och istället tänka ut något större som barnet kan vilja ha eller behöver typ ny säng, cykel, egen dator, hockeyutrustning, ridlektioner osv (beror ju på ålder mm) och pusha för att det ska läggas ihop istället för att många köper en eller flera små saker.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Låter väldigt klokt. Jag tror även att vi kommer försöka dra oss åt det hållet allt mer när vi själva bor större så vi kan ta emot något stort :) och barnen är större så de är i större behov av något större eller vill göra någon aktivitet.

Lämna ett svar