Ett kärt återseende

Mot slutet av sommaren hände det som inte får hända, min absoluta favoritfleecetröja som varit med mig nästan dagligen sedan början av 2015 fick under en grillfest på något sätt ett stort och fult brännmärke på bröstet. Och sedan för att göra saken värre införskaffade jag raskt en ersättare innan jag undersökt möjligheterna till att rädda plagget. Det var först när jag satt och skrev in- och utlistan för augusti som jag insåg att det kanske fanns oanande möjligheter. Men vad hände sen?

Det visade sig efter lite efterforskningar att tillverkaren av tröjan, företaget Houdini, hade en omfattande miljöpolicy där de inte bara erbjöd möjligheten att återvinna uttjänta plagg, vilket var min första avsikt, utan även reparation av trasiga plagg. Därför passade jag på att besöka deras butik under en jobblunch på stan och hörde mig för kring eventuella möjligheter. Det visade sig att brännmärket skulle vara lättfixat, att en reparation skulle kosta 120 kronor och att jag skulle få tillbaka plagget inom fem veckor. En möjlighet som jag bara inte kunde låta bli att testa trots att jag var skeptisk till om reparationen verkligen skulle bli snygg och bra.

Men så ganska precis fem veckor senare fick jag ett SMS om att tröjan var fixad och fanns att hämta i butiken. Och döm om min förvåning när det visade sig att de fixat skadan med exakt rätt material och färg på ett kreativt sätt som nästan fick lagningen att se ut som knäppningen på en kappa eller motsvarande. Nu några veckor senare är jag faktiskt mer förtjust i min gamla tröja än dess betydligt nyare och numera lätt överflödiga ersättare. Den gamla tröjan upplever jag numera lite som ett ”kap” eftersom jag under en tid såg den som förlorad och dessutom har den numera lite karaktär. Ingen annan har ju faktiskt en tröja likadan som min.

Ett oväntat kreativt sätt att trolla bort ett fult litet brännmärke.

Ett oväntat kreativt sätt att trolla bort ett fult litet brännmärke.

Sammanfattningsvis kommer jag personligen vid framtida konsumtion alltid att favorisera företag med liknande miljöpolicys och tjänster. Av både miljö- och ekonomiska skäl. Och blir vi tillräckligt många som agerar likadant blir med lite tur liknande tjänster en självklarhet i framtiden.

Har du också använt dig av eller känner du till andra företag som erbjuder motsvarande tjänster?

Obs! Detta inlägg är inte på något sätt sponsrat av Houdini utan jag uppskattar helt enkelt bara företagets produkter och hållbarhetstjänster. :)

51 tankar kring ”Ett kärt återseende

 1. Fröken Minimalist

  Wow, vilken service! Även Nudie arbetar hållbart. Minns jag rätt är deras jeans GOTS-märkta och de erbjuder lagning/uppläggning av jeans. Företag måste verkligen bli bättre på dessa frågor, men även ta sitt ansvar människorättsligt.

  Svara
 2. Form

  Snygg lagning och riktigt billigt!

  Jag har lagat tre saker hos skräddaren på senaste tiden. En sak var billigt, en lite halvdyr och en dyr i förhållande till arbetet. Med billig och dyr menar jag prisvärdheten.

  Men skönt att slippa köpa nytt, besöka butiken, miljöpåverkan och det är alltid krångligt att hitta det som passar.

  Ska dit snart igen med en kavaj.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Utmaningen verkar ofta vara att hitta en bra skräddare med acceptabla priser. Jag har precis som du sett en otrolig variation i både pris och kvalitet de gånger jag testat. :)

 3. M

  Jäklar vilken snygg lagning! Och sjukt billigt med tanke på vilket helsike det är att fippla med sömmar nära dragkedjan. Ps. Undrar lite hur era grillfester ser ut… Fajtas ni med glödande järnpinnar? :D

  Svara
 4. Hanna

  Jag gillar att gå och byta sula och klack på mina skor hos skomakaren av lite samma anledning. Mina skor där sula är bytt blir mer värda i mina ögon. De har använts så mycket och bevisat sitt värde och omsorgen att reparera istället för att slänga de när de blivit slitna känns så bra!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Håller med. Och med samma tänk blir det dessutom roligare att köpa högre kvalitet även om det är dyrare initialt (men inte alltid över tid). :)

  1. Sofia

   Tack för svar.
   Anledningen till att jag frågade är att ur ett hållbarhetsperspektiv är fleece gjort av polyester inte att rekommendera.
   Ser att Houdini marknadsför sig med ett hållbarhetstänkande och återanvänder tyg vilket sparar mycket på resurserna men varje gång man tvättar ett plagg gjort av polyesterfleece släpper det mikroskopiska partiklar plast som inte fångas upp av reningsverken utan istället går ut i våra vattendrag där de orsaker stor skada.
   Läs mer t ex här:
   https://gronatradar.wordpress.com/category/material/polyester/
   https://www.svt.se/nyheter/inrikes/den-dolda-plasten-i-dina-klader-sa-forpestar-den-havet

   Det finns fina alternativ i t ex ull som jag varmt kan rekommendera.
   T ex här:
   http://ekotextil.se/dam/trojor-och-jackor/fleecejacka-i-ekologisk-ull/
   http://ekotextil.se/herr/trojor-t-shirts-skjortor/jacka-ekologisk-ull-fleece/
   https://nostebarn.se/voksen-ull/ulljakke/unisexjakke-snuff-ullfrotte
   https://nostebarn.se/voksen-ull/ulljakke/jakke-ullfleece

 5. Carro

  Snygg den blev! Kanin med sån service! Har för mig att Kavat har en liknande service för sina skor.

  Svara
 6. Sara

  Polarn och pyret erbjuder också lagning (av ytterplagg). Jag fyndade en skaljacka till sonen, men löparen till dragkedjan var trasig. Fick den bytt för 95 kr :)

  Svara
 7. Åsa

  Imponerande snygg lagning! Jag gillar verkligen företag som jobbar så. Tack vare er blogg kommer jag snart köpa ett par Nudie Jeans, nu när de jeans jag använt i princip dagligen under två år håller på att få ett hål i baken. Jag undrar hur Nudie lagar såna hål, det är nämligen där mina jeans går sönder pga flitigt cyklande?

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Återkom gärna med svar på din egen fråga när du varit i kontakt med Nudie. Vore ju kanon om även sådant slitage gick att åtgärda. :)

  2. Marie

   Ossoami har Corduraförstärkta jeans som ska hålla länge. Ossoami.com ser ut på hemsidan som de bara gör barnbyxor men klicka dig vidare så har de nu även vuxenmodeller.

  3. Marie

   De känns som vanliga jeans, att barn gillar dem är väl ett bra tecken också antar jag :)
   De jobbar med hållbarhet genom material som håller länge och satsar på modeller som inte försvinner ur sortimentet, så man kan köpa favritbyxan till barnen år efter år. Inga snabba trender.

 8. Sandra

  Hej! Bra tips ang Houdini och Nudie. Hurra för lagningsservice. Tror att även kängtillverkaren Lundhags erbjuder reparation av sina skor. Mina L-kängor har iåförsej aldrig gått sönder… Ett önskeinlägg förresten – guide till kläd -och skotyper som går att laga. Läderskor går att laga lättare än plastbaserade skor osv. Typ intervjua en skomakare resp skräddare! Tack för jättebra blogg.

  Svara
  1. Henke

   De lagar inte bara sina egna skor utan man kan lämna in andra märken också. De gör även specialanpassade skor, mycket bra service där.

 9. Mathias

  Hestra fixade en trasig söm på mina handskar helt utan kostnad. Jag fick också ett par liners som kompensation för frakten.

  Handskarna var ett par år gamla och ”reklamationen” var lite av chansning från min sida. Numera äger jag inga andra hanskar än just Hestra-handskar.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag hittar ingen information på Hestras hemsida om miljöarbete men det är kul att höra att det finns ett sådan ändå. :)

 10. H

  Jag har också en Houdini tröja och kommer troligtvis att skaffa en till i en annan färg bara. Vill bara tacka om tipset att man kan laga dessa tröjor. Det kommer jag att göra om min skulle bli trasig. Själv försöker jag laga allt tills det inte går att använda längre och har levt efter principen länge. Känns skönt att fler och fler inser möjligheten, istället för att köpa nytt. Som jag har upplevt under årens lopp har många nästan skrattat åt mig; ”Blir ju billigare att köpa en ny”.
  Tack för bra blogg – har just lånat boken också!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Ibland är det faktiskt billigare att köpa nytt ur ett rent personligt ekonomiska perspektiv men då har man oftast inte tagit alla andra kostnader i beaktning och då främst miljöpåverkan vilket är en minst lika viktig kostnad att beakta. Knas! :)

   Jag håller tummarna för att Prylbanta ger dig värdefulla insikter och inspiration! :)

 11. Esther

  Älskar det här! Underbar service och det gör ju att man kanske inte funderar lika länge innan man köper något dyrt plagg. Jag bor i Spanien och här är skomakare och skräddare relativt billigt så jag nyttjar den typen av service regelbundet. Tack för en toppenbra blogg och ska nog önska mig boken i julklapp!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Vad kul att höra att du prioriterar reparation när det är möjligt samt om dina föredömliga önskemål inför julen. :)

 12. dearlizette

  Bra service! Tvärtemot Dressman (som jag mailade argt till) som har en policy som lyder: Lossnar en knapp på din skjorta därifrån så kan du gå till butiekn och få ut en helt ny skjorta. Så sjukt dåligt!!! Vi andra (och många företag) försöker ju spara på resurser och återvinna, medan de slösar på det sättet. De svarade att det inte händer så ofta att nån utnyttjar policyn, men ändå!!! Mitt förslag var till dem att laga knappen gratis istället i butik, lätt som en plätt ju (men vissa kunder pallar ju inte själva). Tänk vad skjortor som kunde sparas om alla lagade knapparna, varför tror folk att det finns en extra på tvättlappen liksom?? Suck…man blir ju rädd för vart bekvämligheten styr samhället :( Ska precis iväg till skräddaren och lämna in vinterjackan på dragkedjebyte då den pajjat, men vill inte köpa ny då den gamla duger fint i övrigt. Har pimpat den med broderier på ryggen också inför i år, så att den känns lite roligare (och nästan ny!) mot tidigare år :D

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det du beskriver har jag länge funderat på att skriva ett inlägg kring. Dvs att man skjuter kostnader mellan olika ”konton” som till exempel tid, energi, pengar och miljö. Dressman i det här fallet sparar tid, pengar och energi åt kunden på onödig bekostnad av miljön. Ett rätt ”mossig” men alltför vanligt agerande år 2017. :)

 13. Maria O

  Sport- och friluftsmärket Bergans of Norway har både lagningsservice (vet inte prisnivån) och försäljning av second hand-kläder i sin butik i centrala Oslo, finns kanske på fler ställen?
  Har hört att ”Isbjörn of Sweden” har bra hållbarhetstänk, plaggen ska hålla för tre barn och är de kör med miljövänliga material.

  Svara
 14. Eva

  Mycket snygg lagning av din tröja! Har också fått snygg lagning, helt kostandsfritt dessutom. Det av skickliga Gabbe Skräddare på JC på Drottninggatan (Stockholm). Där får man jeans lagade om man kan visa kvitto på att man köpt dem i butiken. Lagningen är så kanonbra att mina förr så slitna favoritjeans nu fått nytt liv och förmodligen kommer hänga med länge tlll. Den butiken är mästare på kundvård. :)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Och så har JC på Drottninggatan uppenbarligen även nöjda och återkommande kunder som är villiga att utan ersättning agera evangelister för deras butik och tjänster också. Kul! :)

 15. K

  Jag fick ny dragare till blixtlås till min åtta år gamla Haglöfsjacka. Jag mailade bild på det som var trasigt med en fråga om det gick något att göra åt. Några dagar senare fick jag delar i posten med utförlig beskrivning hur jag skulle göra.

  Är förste person som läser er bok på vårt bibliotek. Känns lite märkligt, jag ”känner” ju liksom er. ☺

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det är ju kundservice bortom all förväntan av Haglöfs. Vad fint! :)

   Visst är det lite häftigt det där med att följa en blogg eller motsvarande. Utan dubbelriktad dialog (förutom i kommentarsfältet) får man ju en otroligt personlig relation till ”författarna” genom att man tar del av deras tankar, insikter och värderingar. Ofta känner man på många sätt dem bättre än många personer man träffar IRL flera gånger i veckan men främst talar om väder och vind med. :)

 16. Jenni

  Fantastiskt! Jag gillar verkligen Houdini själv och lämnade för en tid sen in ett par byxor hos dem som var fina men hade blivit för små efter två graviditeter. Dagen efter var de sålda och vi delade på pengarna. Dessutom fick man 20% rabatt om man ville köpa något för pengarna istället. Jag kände mig så nöjd och glad att byxorna sålts vidare och lyckades till och med motstå att köpa något nytt – trots erbjudandet ?…

  Svara
 17. Karlsson

  Hej.
  Jag brukar ofta få hål i mina byxfickor, men jag brukar själv laga de. Det enda som behövs är synål och tråd.. Jag är inte intresserad att sy..men jag lärde mig i skolan att sy..

  Ibland blir mina kläder så utslitna, specielt visa som jag haft innan jag fyllde 18 år.., så de inte ens går att laga, pga tyget är så slitet. (Jag är 20 år).. Det känns lite konstigt att t.ex. ha en jacka för 13-14 åringar som fortfarande är i bra skick fast jag använder den ofta..Jag är kort och känner mig mest bekväm att ha barnkläder (de sitter bättre) jämfört med vuxna kläder.
  Jag har märkt om man fortfarande kan använda ”barnkläder” så blir det billigare. Jag köper sällan nya kläder, pga ekonomin (jag pluggar fortfarande)… Nu tänker jag bara köpa kläder som tillverkats av bra arbetsförhållanden. Så jag har slutat handla på HM. Det är väldigt sällan jag hittar rätt storlek för mig på loppis..Synd..

  Svara
 18. Susanne Nyström

  Hej
  Säger som Sofia. Houdinis fantastiskt sköna jackor är tyvärr inte så miljövänliga som de vill ge sken av då de släpper ut gifter vid varje tvätt.

  Jag har levt i dessa jackor som jag älskar, nu börjar de bli väldigt slitna och tanken på en ny houidini har funnits ett tag.

  Tyvärr har jag kommit fram till att jag inte med rent samvete köpa en ny utan har istället börjat se mig om efter ett alternativ i ullfleece.

  Någon som kan rekommendera en skön och fin ullfleece variant?

  Svara
  1. Sofia

   Jag har också läst om dessa påsar och tycker det är ett jättebra initiativ. Ska även finnas en boll som tar upp ca 30%. Däremot så kan man läsa hos bloggen Gröna trådar, som jag länkade till, att de inte är testade av en oberoende part än så länge.
   Produktionen av polyesterfleece är också en stor miljöbov som mildras något av om man använder sig av återvunnet material som bl a Houdini.
   Nu vill jag inte föreslå att alla ska slänga eller skänka bort den polyesterfleece de har utan att istället göra ett annat val nästa gång det är dags för köp.

  2. Sofia

   Jag delade två länkar till Nöstebarn och Ekotextil ovan. Jag har även frågat i gruppen Ylle & silke på Facebook efter tips. De tips som har kommit in hittills är:
   Houdini power hoody i ullfleece
   Icebreaker
   Ivanhoe Örn och Firework
   Hessnatur
   Engel
   Janus i ullfrotté hos Minimundus
   För barn finns t ex ullfrotté hos Polarn och pyret.

  3. Marie

   Aclima har fantastiska ulltröjor. Min är i två lager där det inre är som ett nät för att öka värmen men hålla nere vikten. Ulltröjor blir ju mycket tyngre än polyesterfleece.

Lämna ett svar