Vinn en minimalistisk julklapp

Lagom till årets viktigaste försäljningsperiod för svensk handel fick hushållen en tidig julklapp i form av nollränta. Om inte osäkerheten kring kommande politiska beslut påverkar allt för mycket lär vi återigen se ett rekord i julhandelen, spår Handelns Utredningsinstitut (HUI). Traditionsenligt utsågs igår årets julklapp som för 2014 blev ett aktivitetsarmband.

Hos minimalisterna lär det inte bli något aktivitetsarmband i paketen. Här har vi visserligen lite olika traditioner inom våra båda familjer, där Herr Minimalists familj kommit längst med en minimalistisk jul genom att enbart ge julklappar till de små barnen.

I Fru Minimalists familj kommer det dock förekomma julklappar till alla åldrar. Förra året visade vi vad vi tyckte om julklappskaoset genom att resa utomlands på safari över jul och i princip skippa firandet, men detta år har traditionen med julkappar alltså återinförts om än på en lägre nivå än för några år sedan. De små barnen kommer i likhet med tidigare år att få julklappar, men även de vuxna kommer få något av sina föräldrar/svärföräldrar samt ge något tillbaka. Förmodligen får vi dock något välbehövligt som vi angivit att vi saknar till vår kommande bebis, och i gengäld ger vi någon form av upplevelse, för prylar behöver föräldrarna inte fler av.

När vi sedan firar med stor del av släkten har vi dock kommit överens om att köpa ett paket vardera av förbrukningskaraktär för 100-150 kr som sedan lottas eller leks ut så att alla får en julklapp vardera. Nästa jul hoppas jag vi inom familjen och släkten gått över till att enbart ge julklappar till de små barnen samt en ”konsumtionsjulklapp” till de vuxna i likhet med beskrivningen ovan.

Apropå lekar och att lotta ut julklappar så tänkte vi ”lotta” ut en julklapp till någon av er läsare! Ni ger oss energi, uppmuntran och en vilja att fortsätta blogga och vi vill ge möjlighet att ge något litet tillbaka. För att ha möjlighet att vinna minimalisternas julklapp vill vi i kommentarsfältet ha ditt bästa tips för en lyckad jul och/eller ditt bästa julklappstips!

Det du kan vinna är en av minimalisternas ekologiska favoriter i badrummet.

Innehållet är av ekologiskt och naturligt slag,
kan användas för avkoppling efter stressig dag.
Förbrukningsvara som tillslut går åt,
så du slipper förvaringsproblem efteråt.
Kan användas av såväl kvinnor som män,
på armar och rygg eller annan valfri lem.
Luktar fräscht och ger en finfin yta,
Weledas Birch Bodyscrub vill du inte byta.

Vinnaren kontaktas via e-post så kom ihåg att ange din e-post när du kommenterar (den är ej synlig för andra).

33 tankar kring ”Vinn en minimalistisk julklapp

 1. Sofie

  Mina föräldrar måste ha kommit på den bästa julklappen; de ger bort en upplevelsehelg där de själva, min familj och min brors familj hittar på något kul tillsammans. Gemenskap och upplevelse i ett!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter som en jättebra och trevlig julklapp! Dina föräldrar har säkert jätteroligt även när de sitter och spånar på vad som ska hittas på under årets (nästa års) upplevelsehelg! :)

 2. johanna

  Förra året införde vi en ”Eventkalender” till barnen, som en motreaktion på att handeln mer och mer försöker införa presentkalendrar med småsaker som en slags norm. Till varje dag hade jag skrivit någon aktivitet på numrerade lappar och hängt upp, vilket kunde vara allt från enkla saker som att läsa extra lång saga, gå till biblioteket, välja middagsmat, baka pepparkakor men också ett restaurangbesök t ex. På så sätt tyckte vi att det åtminstone lite grann tog bort fokus från konsumtionshetsen kring jul och vi fick istället mer tid och tillfällen till att göra saker tillsammans. Årets eventkalender ligger redan färdig att hängas upp. :)

  Svara
  1. Ansi - balans i livet

   En superbra idé!! Inga prylar utan istället göra olika saker tillsammans. Jag kan tänka mig att barnen var väldigt förväntansfulla över vad som dolde sig under dagens lucka :) Vilka saker har du hittat på till årets eventskalender?

  2. johanna

   Hej Ansi! Vi har valt ganska mycket samma som förra året, men fler tips på sådant som vi har med är: välja gäster att bjuda hem till kommande helg, leka gömma nyckel, äta pannkaka och glass till kvällsmat, baka lussekatter, spela monopol, göra egen pizza, plantera ärtskott, kolla på foton från när barnen var små, fotbad.

  3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vilken toppenbra och rolig idé! Det låter som ni haft en lagom nivå på ”eventen” också för att inte behöva känna stress över att klämma in något extra som ska hinnas med under vardagar. Den här idén ska jag spara i minnet till vårt barn blir lite äldre.

  4. Susanna

   Åh, vad smart! Vår dotter skall få en sådan där presentkalender som jag (och min mamma) hade, men jag vill helst inte fylla den med massa prylar. Nu är hon fortfarande så liten, 1,5 år, att det blir lite svårt att göra som du beskriver (åas får hon saker hon ändå behöver, typ vantar och någon bok och sådär och mindre julklappar eftersom det ändå blir en massa från mor- och farföräldrar) men nästa år skall vi absolut göra så!

  5. johanna

   Fru Minimalist: Jo, vi har försökt hålla det rätt enkelt, både för att det verkligen ska bli av men också för kostnadens skull också (jag pluggar). Största grejen blir att vi ska äta restaurang. Men december är ju rätt intensiv märkte vi förra året och ibland dyker det upp saker som gör att t ex det utlovade spelet, eller extra långa sagan inte hinns med ändå, men vi bestämde att lappen då fungerar som ett presentkort till en annan dag.

 3. Granntanten

  Mamma ger den oslagbart bästa julklappen. Varje år får vi teaterbiljetter till något som går bra mycket senare på året, typ september. Och i paketet ingår biljetter till brorsan och hans fru OCH barnvakt åt de fyra barnbarnen och vår hund. Plus en middag på ett finare hak. That’s it, och inga saker att ställa nånstans kommer från henne. Grejen är att både jag, min man och min bror jobbar betydligt mer än 100% så vi har galet svårt att få ihop nån tid att ses, så det här eventet är guld värt för oss.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter som en jättebra och trevlig julklapp! Vi skulle behöva något liknande för att ta oss tid att ses jag/vi och min brors familj också :)
   Vad ger ni tillbaka till er mamma som kommit på en sådan trevlig och påkostad julklapp?

 4. Helena i Uppsala

  Jag håller med alla föregående skrivare. Att bara umgås är guld värt och samlar inte damm.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag håller helt klart med dig. Julen borde helt klart få ett större fokus på umgänge än konsumtion. Den investeringen är mer värd och håller längre än de flesta fysiska julklappar.

 5. Yvonne

  Vi ger egentligen bara en julklapp och det är till min mamma. Hon får en liten presentpåse och i den ligger enbart några få utvalda förbrukningsvaror såsom lite gott te, en fin tvål, liten god chokladbit, några fina ljus, servetter samt en pocketbok då hon älskar att läsa. Själva sparar vi julklappspengar till en upplevelseresa med familjen. Barnen önskar sig inget direkt, min 14- årige son säjer att -Jag önskar mig inget för jag har det jag behöver.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vilken härlig son som redan tycks vara minimalist! :)
   Alla de förbrukningsvaror du räknar upp från presentpåsen tror jag vi kommer hitta bland de paket som vi kommer lotta/leka ut i jul eftersom de ska passa till alla oavsett om man är 25 eller 75 år. :)

  2. Eva

   Intressant det där som din son säger. När jag läste Fru Minimalists kommentar tänkte jag hur olika man kan tolka det. Hur det verkligen är vet du ju förstås bara själv. Men under hela tonåren sade jag precis så till mina föräldrar vid jul då jag kände av deras ovilja att köpa. För att vara till lags lådsades jag vara nöjd och inte behöva något. ”Jag har allt jag behöver”, sa jag oavsett hur lite jag hade. Det resulterade i att de ofta tog mig på orden men min bror fick då han alltid tyckte sig behöva saker och kläder. Under hela högstadietiden hade jag bara samma, två, tre ombyten från topp till tå, inifrån och ut. Tror denna erfarenhet ledde mig till förmågan att säga nej till behov och leva extremt enkelt. Om det är sunt är en annan sak…

 6. ett ritstift i din rumpa

  Jag brukar ge bort presentkort på tjänster jag sedan utför i julklapp. De senaste åren har jag åt föräldrarna gett hemgjorda presentkort på hårklippning och det har varit väldigt uppskattat.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vilken kul idé! Det är ju som att ge både en tjänst och tid tillsammans. :)
   Denna typ av julklapp kan jag tänka mig skulle vara väldigt populär att ge till många barnfamiljer med tjänster som; städning, barnvakt x antal timmar, bjuda på barnvänlig lunch, putsa fönster, ge tid för träning inkl barnvakt…etc.

 7. Kylie Larsson

  Jag kommer ifrån USA originellt;
  Där julen firas på juldagen generellt.
  Men nu har jag förvandlat mig;
  Att dagen julen celebreras är egentligen ingen stor grej.
  Det som är viktigast är tiden spenderad med nära och kära.
  Bra hälsa och glädje är allt som jag vid julsäsongen ska begära.
  Däremot spelar traditioner en roll som är mycket speciell;
  Vår roligaste tradition äger rum på julaftons kväll.
  Alla tar med sig en skojig julklapp till vår familjfest;
  Nummer är dragna av varje gäst.
  Man börjar med personen som fått nummer ett;
  Hon eller han får välja vilket paket ut av alla, inte alltid så lätt.
  Individen med nummer två kommer näst;
  Och får ta klapp nummer ett eller välja en annan som han gillar bäst.
  Då får den personen som hade nummer lapp ett ta en ny klapp;
  Och vad händer med nästa, den som har ett 3 på en nummer lapp.
  Ja, han får antigen byta paket med 1 eller 2 såklart;
  Eller bestämma sig för ett annat som han tycker är underbart.
  Detta går vidare tills alla har fått välja eller byta.
  Roligt även om julklappen du får inte är om något du skulle skryta.

  Svara
 8. Irene

  Hej!
  Julen är en sorgligt historia för min del, så tända brasan och fixa fin mat för mig, lång promenad om väder tillåter. Det är jul för mig.

  Men jag har en annan fundering, hur tänker ni runt ”black friday” ?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   En långpromenad, tänd brasa och lite finare mat låter inte som ett helt fel julfirande det heller.

   Alla olika sätt att locka till extra konsumtion är något vi gärna står över och håller oss borta från. Det är sällan vid dessa tillfällen som de mest behovsstyrda och välgenomtänkta inköpen görs. I Sverige går ju Black Friday relativt obemärkt förbi, åtminstone för oss som inte har den radarn på. :)

 9. Joel

  Hej! Jag upptäckte den här bloggen för några dagar sedan och den är redan ett bokmärke i webbläsaren!
  Mitt bästa julklappstips är att inte ge julklappar (surprise!), eller åtminstone trappa ned och bestämma att man bara byter ett paket med en person. Det har gjort december till en mycket mer härlig månad för mig utan stress och ångest.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du tycks gilla vår blogg! :)
   Jag upplever också december som en betydligt lugnare och mindre stressig månad sedan vi beslutade oss för att dra ner på julklapparna. December brukar bli en nog fullspäckad månad ändå med adventsfikor, julpyntande, julbak, Luciafirande, julfest och dylikt, så att slippa klämma in en eller flera dagars julklappshopping utöver allt detta känns otroligt skönt.

 10. M

  Tipset för en lyckad jul tycker jag är att planera i tid. Ett så enkelt och kanske självklart tips men ändå gör det så stor skillnad. Att välja vad man själv tycker är viktigt och avsätta gott om tid så man kan göra det i lugn och ro. I vår kalender planerades det in tid för att baka lussekatter, julklappar och pynta. För mig så upplevde jag ett lugn med att veta att det fanns en hel lördag som var avsatt till att enbart handla julklappar och mysa på stan med julfika och det gjorde att jag kunde koppla bort det innan dess och verkligen såg fram emot dagen. (Listan var förstås skriven innan inhandlandet började). Jag tycker att de bästa julklapparna är de som är genomtänkta. Jag tycker absolut inte att det behöver vara stora saker utan tycker bäst om de enkla. Så länge det passar personen som får den. Jag både älskar att få och ge julklappar, det allra bästa är att slå in dem och se resultatet av alla fina paket, så därför tycker ändå att det är tråkigt att hoppa över dem. Nu har vi turen att vara lagom många när vi firar så det blir inget överflöd om man köper en var. Nu är jag däremot helt slut efter att ha tillbringat dagen med att göra research och välja mellan de två barnvagnar som det står mellan.. inget lätt val men en huvudvärk på köpet ;)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Visst är planering oerhört viktig och även att sätta förväntningarna hos alla som ska fira tillsammans. I år tog vi tidigt upp julklapps-frågan för att hinna stöpa och blöta den innan många redan börjat köpa julklappar till alla inblandade. Att sedan göra julklappsinköpen till en mysig dag på stan låter som en god idé och att låta den dagen infalla relativt tidigt under julförberedelserna för att sedan kunna fokusera på allt annat julmys hemmavid. :)

   Barnvagnsvalet är inget lätt val, särskilt inte eftersom så många talar sig varma om just sina märken och modeller. :) Vi känner oss väldigt nöjda med vår Kronan City och har bara hört gott om den från vänner och bekanta som haft samma/liknande modeller, men vi har ju inte börjat använda den skarpt själva ännu.

 11. svenska3orebro

  För att vara en ”minimalistisk sida” så handlar det väldigt mkt om produkter och andra saker man ska lägga pengar på. Så man börjar ju fundera…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jasså tycker du? Visst skriver vi om kvalitativa och ekologiska varor och produkter i liten utsträckning, liksom självklart om diverse prylar som vi rensar ut och tankar kring dessa. Men vi skriver sällan om att köpa prylar, eller tänker du på några särskilda inlägg?

   Eftersom vi väntar bebis inom en snar framtid skriver vi dock en del om tankar kring detta och om saker som nu plötsligt väller in i vårt liv, men det känns som en högst förklarlig anledning. Det vore snarare märkligt om vi inte nämnde det i bloggen utan lät alla bebisprylar smyga sig in bakom ryggen på våra läsare.

 12. Nat

  Jag kom förra året med ett ganska lyckat förslag till min släkt, nämligen att alla vuxna skriver sitt namn på en bit papper och lägger i en skål. Sen får alla dra en lapp var (risken att man får sin egen är ganska liten) och köper julklapp till den personen på ca 100-150 kr. Man får sedan inte avslöja vem julklappen kommer från. Det blev jättekul för att man dels slapp stressen att leta julklapp till alla och dels för att det blev en rolig utmaning att hitta en liten men värdefull julklapp till en person. Det gjorde att man funderade mer och ansträngde sig mer och var superglad när den personen öppnade julklappen utan att veta om vem det kommer från. Skönt att slippa alla tack faktiskt. Det kan bli så mycket tack hit och dit och man vet ändå aldrig om det är tillräckligt ”fina” julklappar och själv bli generad att ta emot dyra saker. På det här sättet fokuserar man mer på att umgås vid jul och stressa mindre innan, men ändå göra någon glad. Och vi har bara ett barn i släkten, han får något från alla. Ursäkta för lite stökig text, är så galet sömnig. Kunde dock inte låta bli att kommentera. Tack och godnatt :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det var en bra och lagom avancerad idé ni kommit på!
   Så som vi kommer göra i år, att alla köper något för 100-150 kr som sedan lottas/leks ut har ju just nackdelen att det blir väldigt opersonligt eftersom det ska innehålla något som passar för alla som firar ihop, såväl för en 25- som 75-åring. Blir det några negativa kommentarer kring denna detalj i jul så kommer jag föreslå din variant till nästa år. :)

 13. Katja

  Julen är en tid av hopp och tro, tro på det goda, på rättvisa, tro på att ett underverk är möjligt. Det är särskilt viktigt att barn och ungdomar inte tappar hoppet. Runtomkring oss har vi barn och ungdomar som inte har det bra, som saknar en förebild, som saknar hopp och tro. Om inte du har möjlighet att vara en mentor under årets gång, ta kontakt med t ex socialtjänsten och erbjud att vara värd för ett barn under jultiden. Det behöver inte vara avancerat, det viktiga är att dela med oss av det som är norm för många men inte alla – värme, samhörighet, omtanke, familj helt enkelt. Du kan också kontakta föreningar för ”maskrosbarn”, grupper för barn med misbrukande föräldrar etc. Tänk vad fint att kunna ge ”jul” i julklapp! Kram allihopa och god jul på er.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Väldigt tänkvärda ord. Det finns många sätt att hjälpa andra under jul som inte har det lika bra som en själv. De som inte känner att de kan dela med sig av sin tid för att de kanska knappt räcker till själva där hemma, kan alltid ge bort en julklapp till någon annan. Det brukar finnas sidor på Facebook för olika städer med information om var man kan lämna julklappar till de som annars inte skulle få några.

 14. Sophie

  Kul med tävling! Jag tycker generellt att det finns tre bra sätt att göra vad gäller julklappar:
  1. Bara ge bort upplevelsepresenter till varandra. Tenderar dock att bli dyrt om man är många som firar ihop.
  2. Julklappslek där man köper 1-2 paket av förbrukningskaraktär som ska passa till alla som firar ihop.
  3. I god tid innan lotta vem i gruppen som ska köpa julklapp till vem i gruppen och till den försöker man köpa en personlig och bra julklapp. Kan naturligtvis kombineras med 1 och/eller 2.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för bra och konkreta tips!
   Jag och Herr Minimalist har tidigare år kommit överens om en gemensam upplevelsepresent till oss båda, exempelvis en hotellövernattnig, en dag på spa etc. Det återstår att se vad vi ger oss själva i julklapp i år. :)

Lämna ett svar