Öppna öglor

Minimalism handlar för oss mycket om att stänga eller eliminera ”öppna öglor”. Det handlar typiskt om fysiska saker och uppgifter som ditt medvetande ofrivilligt fastnar i om de förblir öppna. Har du tillräckligt många öppna öglor skräpandes i bostaden alternativt i huvudet blir du till slut så distraherad eller irriterad att du slutar fungera optimalt i vardagen.

Det kan självklart vara viktiga uppgifter som gång på gång poppar upp i ditt medvetande tills de är åtgärdade, delegerade, aktivt ignorerade alternativt dokumenterade i ett system du litar på. Ett system du vet att du ofta återkommer till, vilket gör att du kan släppa uppgiften mentalt tills vidare utan risk att den förblir glömd tills det är för sent.

Men det kan även vara saker som ligger framme på diverse ytor i hemmet och som faktiskt egentligen hör hemma någon annanstans. Barnleksaker på golvet som ska in in leklådorna, högar med tidningar som ska ned i pappersinsamlingen, kläder som egentligen borde doneras eller en mobil på bordet som ska till återsamlingsplatsen.

Allt du äger, oavsett om det är mentala uppgifter eller fysiska saker, kan ses som öppna öglor. Dessa varierar givetvis i hur mycket de påverkar dig. Vissa är du så van vid att de inte längre påverkar dig speciellt mycket, typiskt enkla rutinuppgifter eller fysiska saker som faktiskt ska stå framme som en bordslampa, prydnadssak eller krukväxt. Andra är betydligt mer störande och påträngande, till exempel ett utspillt glas mjölk på golvet eller insikten att det är dags att söka ett nytt jobb.

Men oavsett hur viktiga dina åtaganden är alternativt hur ändamålsenliga dina prylar är, så kommer de att och ta mer eller mindre mental energi av dig, för någonstans i ditt undermedvetna är du trots allt medveten om dem. Det är därför det är så viktigt att rensa ut det som inte längre är prioriterat eller adderar värde i ditt liv. Och kanske är det människor som precis som vi stör sig lite extra på onödiga öppna öglor som tenderar att attraheras av minimalism. Oavsett om de kommer från ett mentalt eller materiellt perspektiv.

Har du några öppna öglor som du borde eliminera redan idag?

8 tankar kring ”Öppna öglor

 1. Eva

  Detta var synnerligen intressant. Öppna öglor, ska de nödvändigtvis elimineras? Ja och nej. Tänker att människor kan vara dessa öglor, de öppnar ens ögon för något nytt, man lär sig något av att inte direkt avvisa dem, ”eliminera” dem.

  Tänker också på öppna öglor som att man är i P-funktion enligt MBTI (Myers-Briggs Type Indicator) och inte bör vara det och då bör man eliminera öglan och fungerar i J-fuktionen för att det passar bättre i den givna situationen. Det är nog dessa tillfällen som du menar med bloggposten; att bli effektiv och nå färdigspecificerade mål. Då kan man inte vara för öppen för det pågående nuet (P) då det kan innebära överraskningar som skjuter upp måluppfyllelsen eller riskerar att sumpa den.

  Tänker för det tredje att jag själv har som största intresse att vara en ögla för andra…att tvinga folk att tänka till och fastna en stund för vad jag har att säga. Ser det som min största bidrag till världen. Att vara lite (ibland inte så lite) störande för att föra en ny tanke till en människa. Inte för att jag skulle ha rätt, eller veta bäst, utan för att få andra att kanske se saker ur en annan vinkel.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det finns precis som du säger ett stort värde i att eliminera mentala öglor då det är dags att utföra en specifik och färdigspecificerad uppgift/mål för att kunna nå ett djupare fokus under en längre tid och därmed ett värdefullt resultat. Jag är för övrigt rejält inspirerade av denna bok för tillfället:

   https://www.amazon.com/Deep-Work-Focused-Success-Distracted/dp/1455586692

   Och jag tror även att du har rätt i att ett visst mått av oförutsägbart kaos och korsbefruktning av nya idéer (en typ av öglor) är bra för kreativt skapande och nya insikter. Det påstår i alla fall en hel del forskning på området.

   Men för min del handlar det inte enbart om att optimera extremfallet ovan utan även om att bara spara mental energi i vanligaste vardagen. Kanske har det att göra med att jag har en generellt lägre energinivå än de flesta andra (men det tror jag inte), att jag är mer observant/medveten om hur de öppna vardagsöglorna stjäl energi från mig eller att jag bara är lite energioptimeringstokig. Speciellt nu när Lillebror Minimalist håller oss vakna halva nätterna. :)

 2. Daniel

  Jag gissar att ni använder GTD (?) för inlägget känns väldigt likt vad man tar upp där. Om inte rekommenderar jag att ni läser boken ”getting things done” av David Allen.

  Svara
  1. Jonas

   Jag hade väldigt många öppna öglor förut. Både psykiska och fysiska. Många personer i min omgivning som ville ha min uppmärksamhet och jag hade väldigt svårt att säga nej. Ville ju göra alla nöjda i min omgivning. Slutade såklart med en kraftig utbrändhet :) Sjukskriven deltid i ett år, men har egentligen aldrig hämtat mig riktigt sen dess. Det här var några år sedan. Det riktigt positiva med utbrändheten var att jag blev så medveten om dessa öglor. Fick minska mina åtaganden till ett minimum för att ens klara dagen.
   Där någonstans fick jag upp ögonen för minimalism. Att det finns fler där ute som tycker om det, som har blivit medveten om hur mycket energi alla prylar, måsten, osv tar energi!
   Så roligt att läsa era inlägg, igenkänningsfaktorn är hög :) Man får helt enkelt bekräftelse på det man själv tycker och får nya ideer på att göra annorlunda.
   Får helt enkelt mycket energi från er!

   Med vänlig hälsning Jonas

  2. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   @ Daniel: Japp, inlägget är inspirerat av David Allens bok Getting Things Done (GTD). Jag läste den första gången för väldigt många år sedan och implementerade raskt många av hans idéer i Remeber The Milk (RTM). Och jag använder samma koncept och verktyg än idag. :)

  3. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   @ Jonas: Tack så mycket för det fina orden! :)

   Det sägs att det ofta är de starkaste och samtidigt mest osjälviska/omtänksamma personerna som typiskt bränner ut sig och det verkar stämma in på dig. Det låter även som att du kan se uppsidorna med din tidigare utbrändhet dvs du lyckas se glaset som halvfullt istället för halvtomt, vilket även det är starkt.

   Vi tycker det vore superintressant om du ville ställa upp som gästminimalist på vår blogg och berätta lite om den resa du beskriver ovan. Skicka ett mail till info at minimalisterna punkt se om du tycker det vore roligt och har tid och energi för uppgiften! :)

 3. cl

  Tycker att jag har många öglor, i form av saker jag inte vill ha kvar, men känner plikt att behålla :(
  Konstigt att man kan känna sig så störd av saker som finns i förråden? Hade gärna haft tomma förråd, faktiskt.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Vem eller vad känner du plikt mot och vad är den negativa konsekvensen om du trots denna känsla gör dig av med de saker du inte längre behöver och uppskattar och som stjäl din mentala energi? :)

Kommentera