Är du en person som tycker om att småstäda och plocka i hemmet för att du vill ha det lugnt och städat och inte tycker om när det ligger saker här och var som egentligen hör hemma någon annanstans? Eller är du en person som inte ens noterar att det hänger en tröja på köksstolen, ligger ett bananskal och står en halvdrucken kall tekopp på vardagsrumsbordet eller ligger en liten tvätthög som ska vikas i ena soffhörnet?
Alla är vi olika när det gäller saker som ovan. Vissa behöver inte ens använda hjärnan när de småplockar och städar i hemmet. När de ska gå in i badrummet för att borsta tänderna så följer tröjan från köket bara med i farten och läggs i tvättkorgen, eller när de passerar vardagsrums-bordet för att gå in i köket och ta en smörgås så tas bananskalet och tekoppen med och slängs respektive ställs i diskmaskinen. Och någonstans däremellan blev den lilla tvätthögen vikt.
Ett grundläggande tips för att hålla ordning i hemmet är att inte ha för mycket onödiga saker, vill du minska på dessa så har du goda förutsättningar genom att läsa och inspireras i denna blogg. :) Utöver att rensa, är nedanstående 3 punkter våra bästa tips för god ordning i hemmet:
- Gör lite varje dag. Städning är jobbigast och svårast att prioritera när du ser framför dig hur mycket som behöver göras och hur du behöver lägga en hel ledig dag eller kväll på att få ordning i hemmet. Om du småstädar och plockar undan lite varje dag, blir det inte så jobbigt när det är städdag och du egentligen bara behöver dammsuga och dammtorka eftersom det andra redan är gjort. Här hemma ansvarar den som inte lägger barnen för att återställa vardagsrummet från lek- och läsrum till ett lugnt vardagsrum. Det tar bara 2-3 minuter, men är ack så viktigt för att skapa en lugn och harmonisk kväll. Kommer vi ihåg det brukar vi involvera Storasyster i att hjälpa till med undanplockningen innan läggdags.
- Alla saker har en bestämd plats. Tänk om allting du äger har en och endast en bestämd plats där de hör hemma. Så fort du använt klart saken ifråga lägger du tillbaka den och så fort du behöver den igen vet du exakt var den ligger. När varje sak har ett naturligt hem tar det mindre mental energi att städa undan hemma eftersom besluten om var saker ska ta vägen redan är tagna. En bonus är att plockandet och städandet blir mindre tidskrävande och sker frekventare. När en ny sak kommer in i ditt hem, kom då ihåg att ge den en plats där den hör hemma. Det sparar tid, du hittar dina saker och du slipper onödiga inköp eftersom du har koll på vad som redan finns i hemmet.
- Planera och gör listor. Det finns många sätt att påminna sig själv om saker du borde göra. En analog eller digital att-göra-lista, post-it-lapp eller lägga fram saken som kräver handling. Den sista metoden kallar vi att-göra-saker kan vara bra när den fungerar, om du nästan snubblar över datorväskan i hallen kommer du ihåg den på väg till jobbet. Problem med att-göra-saker uppstår när det finns obalans mellan ambition och ork alternativt när den inte är prioriterad. Då riskerar den att bli en permanent installation i hemmet. Då är det bättre att du skriver ner det i din lista över saker att göra och planerar in i kalendern när du ska göra det. Tills dess behöver saken inte ligga synlig framme och skapa oordning i hemmet.
Vilket är ditt bästa tips för att hålla hemmet avplockat och i ordning?
Jag är småplockare! Lämnar jag ett rum så tar jag automatiskt med mig de saker som är på fel plats och lägger dem där de ska vara. Jag gör väldigt sällan listor- utan jag lägger det som ska ersättas (tom förpackning osv…) på fel plats i köket- för jag vet att jag kommer att reta mig så på denna felplacering att jag kommer ihåg att köpa nytt av det som behövs. Och så får jag glädjen att slänga det som retat mig!
Detta fungerar eftersom jag bor själv. Oklart hur det hade fungerat om den andre inte tänkte likadant….
Jag kan bli tokig ibland när kylskåpet är iordning och jag har tidigare skapat ordning i det. Men så är livet när man inte bor själv =) .
Nog vore det bra …
Jag brukar småplocka. Men jag är själv i min kamp mot prylarna. Resterande familjemedlemar har inte samma tänk eller behov.
Jag tycker det är rogivande att småplocka. Sedan försöker jag lära barnen att själva ställa tillbaka det de tagit, lägga kläder över en stol istället för i en hög på golvet osv.
Gällande städning så har vi numer ett rullande veckoschema som underlättat enormt:
Söndag kväll: barnen (5 och 7 år) plockar undan i lekrum och sovrum, med lite stöd av oss.
Måndag: lekrummet och sovrummet dammsugs och dammas (resten av veckan får barnen härja fritt, nåja, relativt).
Tisdag: dammsuga och damma resten av övervåningen, dvs vårt sovrum, hallen och badrummet.
Onsdag: rengöra båda badrummen
Torsdag: dammsuga kök och vardagsrum (dvs bottenplan).
Detta har frigjort massa härlig helgtid och det blir aldrig övermäktigt att städa, går på 15-30 min, lite beroende på hur noga man är då ;-)
Tummen upp! Jag tänker bara på allt jag ska införa den dagen jag får barn och när de allt eftersom kan hjälpa till. Framförallt, så ska de få lära sig från den dagen de föds att man inte behöver mycket. Bara det inte slår bakut när de blir äldre och då ska ta igen det…
Jag städar det jag ids utom veckan jag har ägglossning, då städar jag som en galning och det är fint i några dagar och sedan har vi det på vårt vanliga stökiga sätt. Nej, saker har inte sina bestämda platser här alltid (vissa saker har det) och vi har alltför många grejer och de som är organiserade och vill ha ordning och reda får nog myror i huvudet hos oss men det får de stå ut med.
:-) Ägglossningsenergin kan uträtta underverk!
Jag är ganska duktig på att småplocka men ibland räcker det inte. Då brukar jag köra 15-minuterstricket: jag sätter en timer på 15 minuter och sedan jobbar jag undan så mycket jag kan av röran. Det är förvånande hur mycket man hinner på 15 minuter (speciellt om man som jag bor på 43 kvadratmeter och har bra förvaring där allt har sin givna plats). Nu har jag dessutom bytt ut min stora åbäkiga dammsugare mot en sladdlös stickdammsugare som jag kan plocka fram och jaga bort de mest aggressiva dammråttorna med på ett ögonblick. Om jag till äventyrs vill dammsuga ordentligt så tar det inte ens 10 minuter att ta fram dammsugaren, dammsuga hela lägenheten och ställa tillbaka dammsugaren.
Jag har märkt en väldigt viktig sak, för min del, vad gäller småplockandets ämne, det som inte har sin plats är oftast en onödig pryl! :)
Tung insikt faktiskt. Den ska jag försöka verifiera i min vardag. :)
”Vilket är ditt bästa tips för att hålla hemmet avplockat och i ordning?”
Gör som jag, men tvärtom!
Jag har saker över-över-överallt. Mycket bra att ha-grejer. Disk (det som inte ryms i bänkdiskmaskinen) bygger jag ett berg av innan jag diskar. Dammsuger gör jag ytterst sällan eftersom det är så tråkigt. Skura badrummet likaså. Tvätta fönster? Näää…
Hallgolvet är till hälften täckt av branschtidningar (Ny Teknik, Ingenjören och sånt) som jag ska läsa ”sen nån gång” fast jag vet att jag lika gärna kunde slänga dem i pappersåtervinningen direkt. Roliga tekniktidningar (biltidningar, bara amerikanskt!) sparar jag däremot systematiskt sedan gymnasiet, fast jag har inte hittat någon bra arkiveringsmetod för dem än. Tips? Slänga räknas inte, USA-bilar är min stora passion. Pocketböcker ligger i högar/drivor på vardagsrummets underrede.
Klädkammaren är ett kapitel för sig. Så fort kläderna torkat knögglar jag in dem i trådbackarna. Alla backarna är fulla och kläderna ramlar ner på mig ibland. Stryka och sortera är för tråkigt.
Ibland känns det som om jag borde ta tag i röran, men jag inser att det skulle ta flera år att få klart. Och jag tror inte att det är riktigt jag att ha ordning hemma. Det är klart, jag skulle kunna anlita nån assistent som sorterade och städade. Men då skulle det ju bli som hen ville ha det, inte som jag ville ha det. Det skulle bli fel.
Jag vill dock påpeka att alla mina LP- och CD-skivor står i strikt alfabetsordning! Och jag har inget skräp i mina två bilar (man får inte äta, dricka eller röka i dem) utan där finns bara sådant som ska vara där.
Pingback: Elitidrott och mens | It's Elin, is it?
Oj! Jag läste det här inlägget när det kom, och minns att jag inte riktigt kände igen mig i någon av personligheterna, möjligen i den som har saker överallt. Nu när jag flyttat från kollektiv till klassiskt samboboende så har jag plötsligt blivit småplockaren!
Jag har börjat tänka mer minimalistiskt de senaste åren, i den bemärkelsen att jag bara vill äga sådant jag faktiskt använder (även om jag fortsatt älskar prylar i största allmänhet), så det kanske har med det att göra. Dock är det inte så positivt att ha blivit småplockare eftersom min sambo är typen som inte ens märker om han har tröjan bak-och-fram eller sover på en liten sten, så han märker än mindre om det ligger saker på köksbordet eller kläder på golvet. Får se var kompromissen hamnar ?