En trång sektor i hemmet

En plats i vårt hem som dagligen skapar frustration och irritation är vår lilla hall. Här samsas alla fyra familjemedlemmars ytterkläder vilket med barn på förskolan vintertid innebär overall, täckbyxor, täckjacka, överdragsbyxor, fleecejacka, regnbyxor, regnjacka. Och så vinterskor och gummistövlar, mössa, vantar och halsduk. Och då har vi bara räknat upp storasysters uppsättning. :) Lillebror har visserligen bara en overall och mössa i dagsläget, men även vi vuxna har både en och två jackor igång så här års när det ena dagen är +5 grader och regn och nästa dag -10 och sol.

Det är lätt hänt att hallen blir en avstjälpningsyta för allt från kläder, skor, väskor och barnvagn, till nycklar, plånbok, mobil och post. Det gäller att utifrån hemmets förutsättningar och dina egna behov skapa ordning och reda så att både du och eventuella gäster möts av ett lugn när ni kliver in i hemmet.

Vi har en liten ”pryl” som ställer till det lite i vår hall. Nämligen vår dubbelbarnvagn eller syskonvagn. Den måste flyttas på för att plocka fram skor liksom när vi ska gå ut med något av barnen. Men då kommer ingen in eller ut genom toalettdörren istället. Så här såg det ut i vår hall innan rensningen (ursäkta suddiga bilder pga mobilkamera och dåligt ljus). Vid fototillfället står jag vid toalettdörren.

Hallen före vår rensning.

För att möjliggöra en förändring krävdes det att vi tittade igenom garderoben som syns till höger i bild ovan. I den förvarar vi främst skor och ytterkläder som inte är i dagligt bruk. Nu fick vi en anledning att gå igenom innehållet grundligt. Resultatet blev att vi hittade två fönster-solskydd till bilen, de vi tidigare flyttade runt i olika hyrbilar, innan vi köpte egen bil i höstas.

Dessutom hittade Herr Minimalist två riktigt gamla träningsskor, som du ser ovan på bilden till blogginlägget. Ett par av skorna har tidigare stått på jobbet för att slippa packa ner gymskor i träningsväskan. Det andra paret kan inte förklaras på annat sätt än att de var en klassisk ”just in case” och ”om utifall att”. I övrigt omfördelade vi saker för att skapa mer plats och ge ett lugnare i tryck i hallen. Så här såg det ut i hallen efter vårt rensningsryck:

Hallen efter vårt rensningsryck.

I vår framtidslåda hade vi lagt en garderobsförvaring som nu fick komma upp och skapa ordning i garderoben. Tyvärr tänkte vi inte på att ta någon förebild i garderoben, men efter att vi rensat, optimerat skolådorna och tagit bort tomma sådana, såg det ut så här:

Övre halvan av garderoben i hallen.

Undre halvan av garderoben i hallen.

Några lärdomar från rensningen i hallen är dels att det alltid finns något nytt att rensa. Livet förändras och förutsättningar ändras vilket gör att saker som tidigare hade en realistisk och verklig anledning att få vara kvar, inte längre kan motiveras. Dels att en viss ordning som fungerade tidigare, inte alltid gör det när saker i omgivningen förändras, som exempelvis fler barn, årstider mm som gjorde att vår tidigare förvaringslösning i hallen och garderoben inte alls var optimal.

Har du någon särskild plats i hemmet som du stör dig på, kanske för att den är stökig, trång, ful eller för att du vill ha den på ett annat sätt men inte kommer dig för att justera?

19 tankar kring ”En trång sektor i hemmet

 1. Carro

  Vi har också en liten smal hall, men en stor byrå blev en bra lösning. Alla i familjen fick varsin låda till mössor, vantar, reflexvästar och allt annat som samlas med småbarn i familjen.

  Två små lådor högst upp i byrån blev också en bra lösning till oss vuxna i familjen där nycklar, plånbok, mobilladdare och annat smått kan förvaras. Ett lugnt intryck ges i hallen och lätt att hitta allt när man har bråttom i väg.

  Svara
 2. Linda

  I samband med renovering håller jag också på med hallen just nu. I vårt hus gör vi en till mindre hall med tre garderober (frys, städskåp, vinterkläder, skor, väskor, sportkläder m.m). I den ”vanliga hallen” blir det därför stor skillnad nu. Ikväll kommer en garderob till den, och hälften av allt i hallen är sådant som inte dagligen används och kan läggas i den nya, lilla hallen. Jag tycker sånt här är jätteroligt (låter nördigt) att planera förvaring och organisera för bästa möjliga funktion. Men just hallen är ändå jättesvårt att hålla i ordning, och få till en bra förvaring tycker jag…

  Svara
 3. theresiawikstrom

  Jag fixade ett skoskåp med fyra luckor där vi förvarar vantar/mössor och vissa av barnens ytterkläder. Det förbättrade situationen mycket. Sen känns det som att man behöver rensa och omstrukturera i en hall rätt så ofta – varje ny säsong. Ska ni inte ha några fler galgar? :) Kunde ju vara trevligt med galgar till eventuella gäster.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, vi brukar faktiskt plocka fram fler galgar från våra egna klädgarderober när det vankas besök. :) Inte alltid vi hinner hänga fram dem och då får vi såklart höra det, hehe ;)

 4. Fisken

  Oj, vad mycket kläder er dotter har… Kanske något för minimalisterna att fundera på! Varför både overall och täckbyxor och överdragsbyxor och regnbyxor?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, egentligen bara för att detta är detta är uppsättningen ytterkläder vi ärvt, och faktum är att allt används regelbundet så då har vi inte sett någon anledning att inte ha dem.
   Overallen är favoriten och används så länge det inte är blött ute för den är tyvärr inte så motståndskraftig mot vatten eller slask.
   Täckbyxor och täckjacka används däremot när det är mer slaskigt och blött. Eller när overallen åkt i tvätten och inte hunnit torka.
   Överdragsbyxorna används likt täckbyxor fast när det är varmare och inte regnar.
   Och regnbyxorna när det regnar eller är väldigt blött, geggigt och plusgrader.

   Vi har ingen uppsättning ytterkläder på förskolan i dagsläget då vi har 15-20 min promenad dit i vagnen och lämnar ute, så då ska de kläder som ska användas ute vara på. Ibland har regnbyxorna hängt på förskolan då pedagogerna tycker man ska ha en uppsättning regnkläder på plats, men det är inte alltid vi varit laglydiga där. ;)

 5. Eva

  Särskild plats i hemmet som jag stör mig på? O ja. Inneförrådet på drygt 1 kvm med högt i tak. Rymmer mycket… Det är svårt att veta vad som ska förvaras där och vad som ska sorteras till förrådet på taket eller i källaren. I-landsproblem verkligen. Har ju rensat järnet flera år men ändå. Det är märkligt att rensade utrymmen ändå efter några månader ”drar till sig” grejer. Har förråd något eget ”horror vacui”? ;)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det finns helt klart utrymmen som drar till sig saker. Såväl större sådana som förråd eller källare, som små sådana som vissa lådor eller hyllor… :)

 6. Moa

  Jag har också rörigt i hallen, men jag rensar och flyttar om med jämna mellanrum. Er hall är inspirerande, tack för bilderna! Annars så ska jag äntligen fixa vardagsrummet! Det ska in en soffa och en tv-bänk, så jag måste bli av med en hel del saker. Dock så misstänker jag att det mesta åker in i sovrummet tills jag orkar ta itu med det. ;)
  Jag är glad att jag inte har något förråd, hade jag det så skulle jag proppa det fullt på direkten. Jag valde att inte hyra förråd eftersom det kostade extra utöver hyran, nu i efterhand är jag glad över det.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det finns många fördelar att inte har förråd. Det känns lite som det här med tvättmaskin i hemmet. Har du en gång vant dig vid att ha det så kan du inte tänka dig att vara utan. ;)

 7. Hanna

  Vi har en ganska så stor bastu som inte används till annat än förvaring/förråd. Och varje gång man hämtar/lämnar något där så stör jag mig på röran och tänker att nu måste jag rensa/städa iordning men har fortfarande inte kommit till skott. Hade en hantverkare hemma pga annan anledning som tog en titt i bastun och sa då att så ser det ut i ca 90% av alla bastu han sett tidigare! Så det verkar inte bara vara vi som använder bastun till förråd=)

  Svara
  1. Eva

   Haha, Hanna. Nej du är inte ensam. Är uppvuxen i villa med bastu men det var förråd hela tiden. Minns bara ett enda bastubad när jag var barn. Så var det också för de flesta andra där jag växte upp. Villorna byggda på 70-talet skulle ha bastu men oftast blev de illa kvickt förråd. Lite synd faktiskt.

  2. Maria O

   Mina föräldrars ”bastu” blev aldrig ens inredd som sådan, blev dock förråd först när de andra förråden var fulla. De byggde 1980.

  3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, älskar ordet ”bastuförråd” som Carro skrev nedan. Det förtjänar ju ett eget blogginlägg :) Även jag är uppväxt med bastuförråd. Jag kan inte minnas en enda gång vi bastat i vår egen bastu, men grannarnas bastade vi tillsammans i ett par gånger för den användes inte som förråd, men så var de finlands-svenskar också. ;)

 8. Lisa

  Vår hall är ganska rymlig så vi anlitade en snickare som byggde in garderober på plats och kunde så utnyttja full höjd till taket. 2.50 m bredd. Där ryms inte bara alla våra ytterkläder (och skor) – 4 pers – utan även dammsugare, strykbräda, torkställning, en mindre resväska samt en hel del fotostudioutrustning. Allt välorganiserat och undanröjt vilket jag är tacksam för. Mindre tacksam är jag för vårt minimala kylskåp (halvt, underbänken-kyl) vilket är lite väl knappt med två tonåringar i hushållet :-) En daglig kamp att hålla kylen organiserad…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Låter som en toppenlösning i hallen!
   Känner igen svårigheten att få plats i kylen även utan tonåringar i huset. Vi börjar känna mer och mer hur vi växer ur lägenheten vi bor i och det är inte alltid utrymmet eller antalet kvm i sig, utan småsaker som just att vi inte längre får plats med all kylskåpsmat när vi storhandlat. Att vi inte kan förvara allt vi vill i frysen. Att barnens större leksaker (brio-spis etc) inte får plats i vardagsrummet, mm.

Lämna ett svar