5 saker att höstrensa

Hösten är i likhet med våren en högsäsong för att prylbanta. Dels för att många vill känna en form av nystart efter semester och lata dagar, men också för att vi börjar spendera mer tid inomhus och det blir tydligare vad mycket saker vi (ofta) har. Här kommer därför 5 tips på saker som är lämpliga att rensa en kylig höstkväll eller regnig höstdag:

 • Tidningar. Har du en hel hög med halvlästa tidningar som blivit liggandes sedan somras? Högar med tidningar och magasin som blir liggandes i väntan på hantering och genomgång fyller ingen direkt funktion i hemmet mer än att skapa oordning. Inga tidningshögar = inget behov av tidningsställ eller tidskriftssamlare. Sparar du dem för att barnen ska kunna klippa ut bilder etc? Spara då ett begränsat antal för detta ändamål.
 • Fritidsutrustning. Har barnen växt ur cyklarna eller inlinesen under året, fiskade ni inte i år heller eller upptäckte att tälta inte var er grej? Sport- och fritidsutrustning är ofta skrymmande och kan vara något som tillhör ditt fantasi-jag och därför blir kvar år efter år. Men här finns även ofta en hel del pengar att få tillbaka som minskar för varje år du prokrastinerar och sparar sakerna utan att använda dem. Igen. Upp med dem på Blocket, skänk bort dem eller lägg en påminnelse i kalendern för att sälja dem under rätt säsong.
 • Kläder. Plagg som är för små eller för stora, som du inte gillar eller som du inte använder har utrensningspotential. Syna klädesplaggen i sömmarna, varför används de inte, är de inte längre ”du” eller var det ett felköp redan från början i hopp om att lägga på dig mer muskler eller gå ner i vikt? Om du verkligen gillar plagget och tror dig komma att använda det kan du sätta ett datum inom överskådlig framtid som deadline, nås inte målet får plagget lämna garderoben då. Är jag osäker brukar jag ”tvinga” mig att använda plagget varje vecka en period. Hittar jag inte tillfällen att använda det eller väljer något annat plagg gång på gång, brukar det vara ett tillräckligt tydligt tecken. ;)

Rensa garderoben med hjälp av de fyra s:en.

 • Barnkläder. Oavsett ålder på barnen känns det alltid som de växer en eller två storlekar under sommaren. För vår del hade båda barnen hoppat upp en klädstorlek och lillebrors fötter två skostorlekar. Det skapade både rotation och utrensning av barnkläder. Då får man chansen att gå igenom allt och rensa bort det som inte behövs. Även om barnen mot förmodan inte växt ur kläder kan du ofta gå igenom och höstrensa de allra somrigaste klänningarna, shortens, solhattarna, uv-plaggen etc.
 • Lakan. Gamla, slitna, omatchande och urblekta sängkläder som aldrig används kan du med gott samvete göra dig av med genom att skänka till kvinnojourer, härbergen, katthem eller liknande. Risken är stor att du bara använder ett par favoriter och resten blir liggandes längst in i skåpet år efter år. När vi gjorde vår första rejäla rensning bland lakan fick vi betydligt mer plats och struktur i linneskåpet.

Tänk på att mycket av dina avlagda saker kan du få en slant för på köp- och säljsajter om du drivs av att se pengarna komma in på kontot. Eller skänk bort på lokala Facebook-sidor för köp- och sälj. Du slipper ha något som bara förvaras och tar plats, och någon annan får möjlighet att fynda något som hen behöver.

Vi har ett skoställ som användes i lägenheten men inte behövs i huset som vi tänkte försöka skänka bort i en lokal FB-grupp. Vi hade kunnat köra det till tippen direkt, men ur miljösynvinkel kändes det inte rätt. Försök att förlänga livslängden på det som redan producerats genom att laga, ändra, skänka eller sälja.

Var väljer du att prylbanta i höst?

12 tankar kring ”5 saker att höstrensa

 1. Form

  Eva Solo Smiley ville jag ha tidigare. Hade vi köpt den då hade det varit stor risk att den skulle rensats ut nu.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, jag älskar den skålen. Dock hade den en mer given plats i vår förra bostad och användes då praktiskt (inte bara som fin skål). Nu i huset får vi se, den har ännu inte hittat ”rätt” här. ;)

  2. Form

   Jo den är fin men vi har inte den rätta platsen till den. Vad har ni i er?

 2. Ida

  Vi ska flytta ut från vårt hus under en omfattande renovering och trots att det bara är två år sedan vi flyttade in (och downsizade ordentligt) känns det som att vi igen har surdegar puttrande i förråden. Jag är noga med att inte rensa bara för rensandets skull utan funderar noga innan jag gör mig av med något vilket gör processen ganska långsam. Prylar som nu skänks bort är sådant som inte blivit använda under de två åren vi bott här, saker som jag knappt ens kommer ihåg att vi äger. Känns skönt men också vemodigt. Prylar som jag har svårt att släppa taget om är barnens leksaker samt grejer som jag fått och som jag vet varit dyra. Stod i förrådet idag med ångesten bultande i bröstkorgen, men istället för att vika undan stod jag lugnt kvar i känslan och lade sedan undan saken i skänka högen. Det smärtar nu, men kommer att vara så skönt sedan när vi flyttar.

  Svara
 3. Caroline

  Har i kväll skrivit min att-göra-i-helgen-lista. På den står det att jag ska rensa linneskåpet. Det är ständigt i oordning och överfullt. Nu ska det bli ändring på det. Jag ska också skifta i min garderob, bort med luftiga tunikor och in med stickade polotröjor.

  Tack för en superbra och inspirerande blogg!

  Svara
 4. Malin G

  Har bott tillfälligt uppe i fjällen 3 månader nu pga deltidsjobb, och det har varit så skönt för min utmattade hjärna att få vila från saker/prylar som tar mental energi.

  Har gott och väl klarat mig på de kläder jag tog med mig hit och ser inte behovet av att ha så många ytterligare klädesplagg (som nu är kvar hemma) i min ägo. Har därför påbörjat en lista med de kvarlämnade klädesplaggen som jag antingen saknat dessa månader, gillar men som inte passat/funnits behov av uppe i fjällen (ex.klänning), eller jag vet fyller en funktion i andra sammanhang (ex.kavaj). När jag sedan flyttar hem igen tänker jag att jag enkelt kommer kunna rensa i garderoben och bara spara det jag har på min lista. Resterande plagg har jag antingen inget behov av eller minns inte ens att jag hade- dvs jag kommer inte att sakna dem fortsättningsvis heller.

  PS. Läste ut min vunna Prylbanta-bok i somras och den har nu lämnats vidare till mina föräldrar. Förhoppningen är att den sedan kan få cirkulera runt i släkten (där det finns stor rensningspotential!) och inspirera fler till en minimalistisk livsstil!:)

  Svara
 5. Sebbe

  Jag prylbantar bara på lov och ledigheter. Eftersom jag har skola och ofta läxor. Jag har äntligen rensat ut Legot och skickat det till Sellpy. Jag ska sälja min gitarr (mitt fantasi-jag) på höstlovet.

  Svara
 6. S

  Jag känner mig vilse kring vad man ska göra med textilier i ”slänga/återvinna” och ”skänka” högen. Vissa textilier känner man har gjort sitt, t.ex trasigt eller uttjänta underkläder och vissa saker kan ju användas fler gånger, det man bara har tröttnat på. Ska man separera detta och var är bäst att lägga respektive kategori för att göra maximal nytta för miljön och andra människor. Var hamnar kläderna i de containrar som finns? Återvinns textil som inte kan återanvändas? Känns fel att slänga textil i brännbart?

  Svara
  1. Sanna

   Textilåtervinning finns!

   Man kan lämna in även trasiga saker på ex Lindex och Kappahl (ev Hemtex också kanske fler?).

   Eller om man tar en tur till sin återvinningsstation. Där vi bor (kanske fler ställen) tror jag man ska märka sådana säckar/kassar med rött om man vill att de går direkt till textilåtervinning istället för att låta dem gå till återanvändning.

   Numera har vi alltid en liten kasse stående för textilåtervinning då vi har barn som verkar ”äta” strumpor ? Inte bara hål utan de slits rejält.

  2. S

   Så bra! Det är så man vill ha det. Vi har förvisso på återvinningsstationen att man kan lämna in trasiga textilier men det är blandat med hela och av någon anledning tycker jag att det känns fel att lägga trasiga saker i samma påse som helt okej kläder! Känner mig osäker på om det verkligen ”hamnar rätt”.

 7. Sebbe

  Om tyget är slitet, så är det okej den slängs i brändbart.
  Om tyget har några hål, men resten av tyget är helt, så kan man återvinna den.
  Det är värre om helt hela kläder utan slitase slängs i brändbart eller bara är som hyllvärmare.

  Svara

Kommentera