Den kan vara i sommarstugan

Så här i semestertider vill vi skicka en liten påminnelse om att inte låta sommarstugan bli en förvaringsplats för gammalt bråte som du inte tycker passar i ditt hem. Självklart är det bra om saker du inte använder i ordinarie bostad kommer till användning i sommarstugan, men för många har sommarstugan en förmåga att bli en ny förvaringsstation för prylar du inte behöver.

Detta samtidigt som sommarstugan för många är en rogivande plats där livet kan få vara lite enklare och mer kravlöst. Här borde funktion och enkelhet vara ledord och prägla stugans inredning och saker. Stugan ska alltså inte utgöra en plats dit du släpat saker som du egentligen inte gillar eller behöver men inte har energi att göra dig av med.

Textilier blir inte mjukare eller fräschare för att de byter miljö, prylar som inte används hemma kommer inte automatiskt få ett plötsligt uppsving på landet och böckerna som inte lockar till läsning hemma kommer inte göra det i sommarstugan heller. Utvärdera sakerna i sommarstugan på samma sätt som du utvärderar dem i ditt hem. Om inte prylarna är uppskattade eller fyller ett naturligt behov i ditt vanliga hem så har de förmodligen inte ett existensberättigande i sommarstugan heller.

Har du lyckats hitta balansen mellan att flytta saker från hemmet till sommarstugan vs att prylbanta bort dem?

Precis två år sedan denna bild tog med nyfödd lillebror på armen.

20 tankar kring ”Den kan vara i sommarstugan

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Så är det verkligen, det enklaste är alltid att ”spara” och ställa tillbaka saken eller flytta den till…sommarstugan till exempel. Så skjuter man fram slutgiltiga beslutet på obestämd framtid. Men det är ju faktiskt väldigt skönt att släppa taget också, om bara fler insåg det! :)

 1. Engiftfribarndom

  Vi har inget eget sommarställe men har tillgång till två (kommer vara med och ta över ett längre fram i livet).
  Båda två har fått diverse udda greker ditsläpade…

  Vi har ett rum hos svärföräldrarna dit vi tidigare tog med lite saker vi inte ville ha hemma. Men i helgen tog vi tag i det hela och allt åkte till återvinningen/ skänktes bort. Skönt!

  Svara
  1. Anna

   Det är så skönt att få bort allt junk som tidigare generation, dvs mina föräldrar tagit till vårt lantställe. Sen vi tog över för flera år sedan har vi rensat i huset och alla förråd o bodar, lättnad och befrielse. Dessutom bytt ut möbler och annat utifrån vad vi behöver på riktigt, inte bara vad som råkade bli över.

 2. Flisan

  Det intressanta är att vårt sommarhus innehåller mycket mindre ’mög’ än någon av ägarnas ’vanliga’ hus. Det är fräscht och luftigt och inte minimalistiskt men inte heller överlastat. Kanske därför det känns då vilsamt att vara där?

  Svara
 3. Lina

  Känner väl igen detta! Speciellt mina svärföräldrars sommarstuga fylls varje sommar på med än mer saker de släpar dit. Stället är trångt nog som det är, men det blir bara värre för inget lämnar någonsin. Soffhörnan är oanvändbar, och många av ytorna används som ”temporär” avställningsyta. Rätt jobbigt att vara där på besök faktiskt.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja sommarstugor är ju ofta trånga (antingen pga små eller pga gamla/utbyggda och inte optimalt planerade kvm) då känns det ändå viktigare att hålla det avplockat, ytor som är prylfria etc så det upplevs luftigt och lugnt.

 4. Helena

  Kan ju dock vara minimalistiskt att ta gamla grejer till stugan i stället för att köpa nya. Tänker att detta med att man tar sådant som blivit över till stugor började under en tid när man inte konsumerade lika frenetiskt som i dagens samhälle.

  Svara
 5. Sebbe

  Har ni tips var man kan skänka/sälja ett skrivbord?

  Jag läste att man inte ska ha någon ”Elektroniska apparater” i sovrummet från ”7 saker att slänga ut ur sovrummet”. Jag undrar hur gör man med väckarklockan?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Skrivbord? Lokal FB-grupp? Blocket? Välgörenhetsorganisationer som Myrornas, Stadsmissonen etc.

   Vi har mobilerna liggandes i angränsande vardagsrummet, så får man gå upp dit och stänga av när det ringer (vaknar till lite av själva promenaden dit också så man inte råkar snooza ;) )

 6. Pernilla

  Jag har nyligen tagit över mina föräldrars sommarstuga (inklusive allt lösöre). De har haft den i femtio år och resonerat, precis dom ni skriver, att det som inte duger hemma längre får förpassas till stugan. De har samtidigt haft som sommarnöje att besöka olika loppisar och köpa billiga ”fynd” vare sig de behövde dem eller ej. Dessa fynd hamnade i stugan.
  Huset var således överfullt av prylar när jag tog över det i höstas. Sedan dess har vi ägnat enormt mycket tid till att rensa ur och att renovera.
  Vårt tänk är precis som ni beskriver att i stugan ska det bara finnas sådant vi behöver och tycker om.

  Svara
 7. Jenny

  Vi byggde en ny stuga för åtta år sedan och har länge upplevt den som mer rymlig än dubbelt så stora lägenheten vi annars bor i just för att den bara innehållit precis det vi behöver. Jag har alltid börjat med rensning när vi kommit hem igen. I år kändes det dock annorlunda. På åtta år har vi hunnit samla på oss en hel del i stugan så det blev istället rensning första dagarna där. Mest spara dessvärre… fast jag egentligen vet att det är osannolikt att vi något år kommer dit utan kläder… och, åh, vad bra, kan klä oss i trasiga, illasittande plagg i random storlekar samt fyra oanvända tubsockor (ärvda från 90-talet).

  Svara
 8. Karl Anton

  Varje år får jag städa ur mina föräldrars sommarstuga ( De bor i Portugal över vintrarna) och det är precis som du beskriver här i bloggen. Varje sommar får jag magont över att all yta är fullproppade med spökbilder på gamlingar som är döda och leksaker fullt av kemikalier som skulle kunna sterilisera ett land. Men det är även kakburkssamlingar som står i drivor eller typ högar och återigen högar av post som aldrig används!

  Svara

Lämna ett svar