Shoppingfritt 2018 – 300 dagar utan shopping

Nu i helgen den 27 oktober ”firade” jag shoppingstopp i 300 dagar. Eller egentligen mer för senast jag shoppade var i november 2017, men själva shoppingfria året började ju första januari 2018 så officiellt är det 300 dagar.

Ibland funderar jag på om det är svårare för oss minimalister att ha ett shoppingfritt år. Kanske enklare på så vis för att vi är vana att inte konsumera så mycket, men svårare för att vi inte har de där överflödet som andra kan ta av när det krisar. I mitt fall har jag inte stora mängder träningskläder vilket gjorde att jag saknade korta träningsbyxor när både våren och sommaren var så varm som i år. Och inga extra joggingskor varva med trots att mina nuvarande är över 4 år gamla. När solglasögonen gick sönder och inte kunde lagas kunde jag inte bara öppna en låda och plocka fram ett par gamla eller de där paret som alltid ligger i bilen.

De senaste månaderna har jag delvis fått mitt shoppingbegär stillat genom att få köpa saker till huset, om än mest praktiska saker och flertalet ”tråkiga” men behovsstyrda saker. Saker till barnen liksom gemensamma grejer är undantagna från det shoppingfria året, du kan läsa mer om de förhållningsregler jag satt upp här (liksom om mina förhoppningar med året).

När jag hade halvårsavstämning i juli stod följande två saker på min önskelista över saker jag hade konsumerat om jag inte haft shoppingsstopp:
– Träningsshorts
– Solglasögon, du har väl läst hur jag fick ett par ”nya” solglasögon av en snäll bloggläsare?

Skulle jag lägga till något på listan idag? Ja, ett par nya joggingskor. Det kändes nästan ändå mer brådskande när jag rensade bland mobilfoton och insåg att de jag har nu var över 4 år gamla (!). Jag joggade i dem när jag blev gravid med första barnet vilket känns såå avlägset. Och med tanke på att jag kunnat jogga ganska länge i båda graviditeterna och kommit igång hyfsat snabbt efteråt samt springer 1-2 gånger i veckan nu, så förstår jag varför det gått hål på dem. ;) Men även om det vore nice så får det vänta. Ett par höstskor vore också trevligt då jag rensade ut mina dito förra hösten, men jag överlever med mina sneakers, det blev ju plötsligt dags för vinterskor ändå. ;)

Mina sneakers som sjunger på sista versen. Hoppas de håller året ut!

Är det någon annan som fortfarande har köpstopp i år? Eller som vill hoppa på så här i slutet av året och köra köpstopp 2 månader fram till nyår? :)

21 tankar kring ”Shoppingfritt 2018 – 300 dagar utan shopping

 1. Lotta

  Jag har också haft ett nästintill shoppingfritt år! Klarade mig fram tills för en vecka sedan då jag köpte en ny kofta, en likadan som min favvokofta som varit försvunnen i över ett års tid. Utöver koftan har jag bara köpt nya hårsnoddar åt mig och en ny mascara då den gamla hade torkat ihop. Känns ändå bra! Har lagt dom pengarna på min 10-månaders tjej ist! Men har försökt handla det mesta på rea eller på FB köp&sälj-sidor!

  Svara
 2. Malin

  Jag tror att det är lättare att ha köpstopp som minimalist, just eftersom man redan har tänket, och det mesta kan man klara sig utan ett tag. Helt plötsligt har man inte hunnit köpa solglasögon och så är säsongen slut. Fast förstar att du saknade dem just denna sommar! :) Jag håller på att rensa vårt hem utifrån KonMari. Superspännande! Jag har inte officiellt köpstopp men tror inte jag köpt något till mig själv sedan maj förra året. Har helt enkelt inte behövt nånting, och med två små barn så finns det ingen tid just nu. Insåg när jag gick i affärer för någon vecka sen, för planerade inköp till familjen, hur sugen jag blev på alla barnkläder! Vi har ärvt så mycket till lilla, och stora har haft samma storlek/kläder i ett år (köpte för stort från början) så vi har inte behövt göra inköp. Men oj så sugen jag blev på att shoppa av att gå i affärer och såg alla fina saker! Vilken skillnad på när man inte går i affärer, man blir verkligen frestad.

  Är gullig hur vår tjej (3,5 år) nu säger när hon ser något hon vill ha om jag kan skriva upp det på listan? Önskelistan till jul och födelsedagar är den hon pratar om :)

  Svara
  1. Emma

   Vad intressant att höra om hur andra kan uppleva det. För mig har det nästan blivit lite tvärt om. Att när jag går i affärer nu för tiden så kan jag liksom se grejer och känna att ”åh vad jag verkligen hade velat haft den där förut!” men nu lockar det liksom inte längre. Det är en så otroligt befriande känsla.

  2. Malin

   Emma, för mig handlar det bara om barnkläder som jag blir sugen på för att de är fina. Kläder till mig själv eller saker i allmänhet är inget jag blir frestad av.

 3. Emma

  Det här kanske inte mottas så väl och jag menar det egentligen inte som någon specifik kritik mot er men jag måste säga att jag har väldigt svårt att förstå den här benhårda motsättningen mot att shoppa -överhuvudtaget- oavsett vad det gäller. Det är ju en enorm skillnad på att slentrianmässigt shoppa en ny tröja, vas eller vad som helst bara för att, mot att gå i trasiga skor när man har pengar bara för att man bestämt sig. Jag drar av någon anledning kopplingar till den nya ”träningstrenden” som ibland bara är en sorts maskerad ätstörning. Det blir liksom för extremt och fanatiskt.

  Det måste ju gå att inför ett shoppingfritt år (eller för all del en shoppingfri livstid!) men där det som det faktiskt finns ett behov av får införskaffas.

  Minimalism för mig handlar inte om att aldrig shoppa, även om det är något som man så fint ”villhöver” (dvs något man kanske inte behöver men ändå vill ha) utan att handla med eftertanke. Allt jag äger ska antingen ha ett klart syfte, något som jag faktiskt använder eller har nytta av, eller något jag faktiskt vill ha. Jag tycker det är OKEJ även som minimalist att köpa saker som bara fyller ett såkallat mentalt behov, så länge det är väl genomtänkt. Det är ju lätt hänt att man så hemskt gärna vill ha något för stunden, men när man väl äger prylen så är behovet borta. Jag känner att ju mer jag rensat och ju mer jag börjat tänka på min konsumtion, så har det här beteendet försvunnit automatiskt. Jag kan liksom numera identifiera när det är något jag faktiskt vill ha, och när jag bara vill köpa något nytt.

  Nu kanske det låter som att jag använder det här som en ursäkt för att shoppa mycket men det gör jag inte. Den enda ”onödiga” prylen jag köpt under hela året var ett nytt fruktfat som jag tyckte var så otroligt fint. Blir glad varje gång jag ser det fortfarande och ångrar absolut inte mitt köp, för mig var det inte en onödig pryl.

  Ursäkta för ett långt inlägg och jag hoppas som sagt inte ni tar illa upp, jag menade inget illa även om jag kanske låter lite hård.

  Svara
  1. Sebbe

   Hej. Jag tycker inte du låter hård. Man ska ju inte gå runt med trasiga skor, eftersom det är skadligt för hälsan och i värsta fall måste man söka vård.
   Shoppingfritt ska inte försämra livskvalite och bidra hinder i vardagen.

   Om shoppingfritt och prylbanta bidrar mer skada än nytta, då handlar det om extrem minimalist..

  2. Desirée

   Håller helt med dig, så tänker jag också. Villöver – det är ett bra ord! Om man springer/intensivgår så är det nödvändigt att ha riktiga skor för att inte skada sig, Underkläder och sockor måste man också köpa när de är utslitna, det är inte ”shopping” för mig. Likaså solglasögon och keps/solhatt, då det är skadligt att gå utan när solen gassar. En så här varm sommar för också med sig att man måste klä sig därefter, det är inte onödig shopping.

 4. Annie

  Jag har inte testat köpstopp, men handlar ändå aldrig kläder som blir oanvända. Jag köper sällan kläder till mig själv och har en begränsad garderob – de kläder jag har använder jag. Jag har ett jobb som kräver att jag är någorlunda välklädd så mina kläder används och nöts. Så skulle jag bestämma mig för köpstopp skulle det nog bli rätt trixigt och det vill jag inte utsätta mig för.
  Jag har inget överdåd av kläder, så går mina enda jeans sönder och inte går att laga så är jag utan jeans. Kan se vissa kollegor som handlar nya kläder flera ggr/v och tänka att de ju skulle kunna ha ett köpfritt år utan problem. Går vinterskorna sönder så finns det 10 extra par i garderoben.

  Svara
 5. Moa

  Bra jobbat! Men att inte köpa nya löpskor på 4 år är ju bara crazy och det kan skada sig i längden

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, jag visste faktiskt inte att de var så gamla förrän jag hittade kortet. ;) Hade bestämt för mig att jag köpte nya mellan båda barnen, men så visade det sig inte vara. Nåväl, numera håller jag mig till att springa 5 km och de håller för det ett par månader till.

 6. Alexandra

  Bra jobbat! Men är väldigt imponerad på dina löparskor. Mina har aldrig hållit mer än något år max kanske 2år trots dyra märken, och då är dem oftast inte ens välanvända. :/

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, fast nu är det ju hål i dem dock. ;) Fast jag får å andra sidan alltid hål i hällan bak (vid hälen) efter bara några månaders användning. Kollade faktiskt upp vad det skulle kosta att sätta i en ”läderhälla” hos skomakaren som förstärkning men jag tyckte det var lite för dyrt i förhållande till hur gamla skorna ändå är.

 7. Åsa

  Vilka rena löparskor! Mina sneakers/löparskor (har aldrig haft olika utan använder samma både till löpning och till vardags) ser ju direkt sunkiga ut jämfört med dina.

  Jag har lyckats hyfsat med köpstopp, handlar knappt kläder till mig själv i vanliga fall ändå. Var ”tvungen” att inhandla två bikinis på rea på min födelsedag som var galet varm i år, jag ville bada efter jobbet, och min enda bikini låg kvarglömd i sommarstugan. Det blev som alla förstår inte ett särskilt genomtänkt köp och antagligen kommer de inte användas så mycket.

  I våras fick jag köpa ett par odlingsrelaterade grejer, och jag köper nog en bra växtlampa innan året är slut också, för att kunna hålla på med min hobby. Jag försökte tänka ut något alternativ som redan fanns innan jag skulle köpa två odlingstråg i plast, men alternativen som engångs i aluminium var mycket sämre. Men jag tänkte efter i alla fall, det hade jag inte gjort utan köpstoppet!

  Just det, ett par friluftsbyxor med avtagbara ben blev det också, på en outlet. Men de har jag redan haft användning för, och mina gamla shorts är över 14 år gamla.

  Svara
 8. Eva

  Åsikt i köpstoppsfrågan har jag redan delat med mig av tidigare. Duktigt gjort hittills Fru Minimalist! :)

  Löpskor… säkert är det jättebra, själv använder jag mina som sneakers, dvs i vardagen. Sköna att gå i, fötterna blir ju kräsna när man vänjer sig vid bra skor. Men…

  Behöver alla verkligen riktiga löpskor att springa i? Jag sprang mycket som äldre tonåring, vägde väl lite drygt 50 kg då. Hade aldrig riktiga löpskor vad jag minns, hade aldrig det på idrotten i skolan heller. Sprang minst en mil i veckan i flera år, i skogen och på asfaltvägar. Har aldrig haft ont i fötter, knän eller någonstans överhuvudtaget. Hade jag bara tur eller var jag bara lätt i kroppen kanske? Eller är löpskor överreklamerade? Det är ju en business i synnerhet när de påstås ha bästföredatum också på grund av materialet.

  Hmm, jag tror enkla men sköna sneakers duger långt, i alla fall för lätta personer utan fysiska besvär och inte minst för lätta barn.

  Svara
  1. Josefin

   Jag vill inte använda mina löparskor till vardags för det känns inte fräscht … att först svettas i ett par skor i spåret och sen ta de till jobbet.
   Märker jättestor skillnad i val av skor, och då är jag inte tung, men får ont i ryggen och fötterna av att springa i skor som inte är anpassade för det.

 9. Harmagedon

  Jag provar också köpfritt. Blev inspirerad av dig, Fru M, att testa. Inte för att jag någonsin shoppat särskilt mycket men tänkte efter en hård garderobsrensning att lite onödigt är det som slinker in. Och bara möjligheten att överväga om man ska köpa något tar ju energi. Har bara haft aktivt köpstopp sedan augusti men inte köpt något sedan maj. Har samma regler som du. Barnen får sånt de behöver/skulle ha fått ändå och till det gemsamma får det köpas och sånt som är förbrukningsgrejer.

  Jag tror jag skulle ha köpt några plagg till mig själv utan köpstoppet. Jag skulle helt klart ha tristess kollat iallafall. Och det är inget jag saknar så det är bra. Eller jo…jag har köpt en grej sedan maj. Nya träningsskor! För det verkar galet att dra på sig skador i utslitna skor.?

  Svara

Lämna ett svar