Minimalistiska apptips – Tink (iOS)

Det här är det tionde inlägget i serien Minimalistiska apptips där jag går igenom appar för iOS som tillför mycket nytta i våra liv och på ett eller annat sätt passar in i vår minimalistiska livsstil.

Den app jag recenserar denna gång är appen Tink. Trots att den är helt gratis tillför den otroligt mycket värde i våra liv eftersom den hjälper oss att nå insikter kring vår privatekonomi och våra konsumtionsmönster, vilket motiverar ökat sparande och minskad konsumtion.

Tink fungerar så att du ger appen möjlighet att via BankID koppla upp sig mot dina bankkonton. Därefter laddar den hem ditt utdrag och kategoriserar alla dina utgifter i grupper som exempelvis boende & hushåll, mat & dryck, shopping, transport eller hälsa & skönhet per vecka, månad eller valfri tidslängd. Du har även möjlighet att sätta ekonomiska mål och appen varnar om du överskrider dessa samt om det generellt sker något fuffens som dubbeldragningar eller identitetsstöld.

Tink Examples

Jag personligen tycker att det är superintressant att se hur mitt spenderande förändras över tid samt vad jag faktiskt lägger pengarna på. Jag har som exempel nått följande insikter:

 • Mellan en tredjedel och fjärdedel av mina månatliga utgifter går i snitt till rena boendekostnader, trots att vi sambor och bor relativt litet.
 • När jag inte är pappaledig lägger jag mycket mer pengar på restaurangluncher men även restaurangmiddagar än väntat.
 • Våra resor tenderar att vara dyrare än jag tror eftersom jag ofta glömmer att räkna med kringutgifter utöver själva hotell, flyg och mat, som utflykter, taxi, utrustning, kontanter osv.
 • Min största rena shoppingkategori under 2015 är hemelektronik. Därefter kläder och accessoarer, böcker och spel samt sport och fritidsartiklar.
 • De senaste året har jag lagt 6000 kronor på kläder men bara 1000 kronor på presenter (stackars Fru Minimalist).
 • Jag borde nog ha köpstopp när det gäller e-böcker till min Amazon Kindle. ;)

Det som eventuellt talar emot Tink är att de självklart tjänar pengar på att analysera sina användares data. Data och analyser som de sedan säljer vidare, visserligen utan kopplingar till enstaka individer men ändå. Det vore även rätt läskigt om de drabbades av till exempel ett dataintrång, det vill säga Tink är inget för den svårt paranoide.

En annan sak som ligger Tink i fatet är att det inte lämpar sig speciellt väl för dem som inte betalar det mesta med kort. Då har Tink ingen data att analysera och resultatet blir av förklarliga skäl rätt ointressant.

Har du använt dig av Tink eller liknande tjänster tidigare och vad har du i så fall nått för insikter tack vare verktyget?

12 tankar kring ”Minimalistiska apptips – Tink (iOS)

 1. ninja

  Har använt appen ganska länge nu, tycker den är suverän! Min största insikt var nog vad mycket barnprylarna kostar! Och att vi lägger en stor summa pengar på mat varje månad (inte ute mat utan livsmedel) Å andra sidan känns det ok att pengarna går till vårt barn, och vår hälsa.

  En annan insikt är vad snål jag blir när det gäller prylar och kläder till migsjälv numera, har jag satt upp ett mål i appen så vill jag inte överskrida det (tex utelunch, kläder, elektronik och skönhetprodukter).

  En tredje reflektion är att det är kul att se inkomststatistiken, vilket har gjort att jag varit motiverad att via tradera sälja av många saker som inte används :)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Intressant att ”mäta” ett helt nytt kostnadsområde som barn. Det har inte vi gjort men det vore spännande att göra. :)

   Det område där jag verkligen haft kunna ha nytta av att sätta en ”Tink-budget” är uteluncher och livsmedel. Det är kul och praktiskt att få en varning då den överskrids.

   Själv är jag är ett stort ”fan” av att kika på ”kvar av lön” vid årets slut. Kanske inte detta föräldralediga år dock. ;)

 2. Mandarva Stenborg, kommunikationschef på Tink

  Hej Minimalisterna, tack för en riktigt fin recension av appen! Så kul att Tink funkar för er. Jo, vi undrar om ni skulle vara intresserade att skriva ett gästinlägg till vår blogg på tink.se? Gillar ert perspektiv och vore kul att höra mer om hur ni ser på shopping, pengar och sparande. Maila gärna till mig om ni är intresserade så kan vi prata mer! Bästa hälsningar, Mandarva på Tink

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter intressant!

   Jag skickar ett mail till hello@tink.se senare idag (som förhoppningsvis skickas vidare till dig) så kan du beskriva mer i detalj vad du är ute efter osv. :)

 3. Patriq

  Jag har använt Tink länge och tycker det är en suverän app för att hålla koll på ekonomin. I mitt fall har jag även kopplat den mot Avanza för att få en fullständig överblick över såväl pensionssparande som ISK.
  Det jag saknar och som jag skrivit om till teamet bakom Tink är möjligheten att sätta upp årsbudget istället för månadsbudget, samt att manuellt kunna dela upp utgiftsposter, t ex när jag i ett och samma kortköp kanske betalt lunch till både mig och tre av mina kollegor (som sedan swishat pengar till mig). Den utgiften vill jag inte att den ska bokföras till fullo på matkontot.

  Just matkostnaderna är vad jag reagerat mest över. De är enorma!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag kan skriva under på samtliga av dina förbättringsförslag till Tink. Samtidigt gör det appen lite mer komplicerad iallafall när det gäller uppdelning av utgifter. Det är som vanligt en svår balansgång då man väljer vad som skall implementeras och för vem. :)

   Intressant att koppla in sparandet och investerandet också, det har inte jag gjort än.

   Jag har fått för mig att du är en ganska seriös tränings- och kostkille (fråga mig inte varför) så jag kan tänka mig att dina matkostnader är rätt saftiga. ;)

 4. Patricia

  Du vet väl om att man kan låna e-böcker på biblioteket? Jag har precis lånat min första e-bok då den fysiska boken hade en väntelista på hela 29 personer. Supersmidigt och billigt! Fast det kanske inte finns på ditt bibliotek? Krävdes lånekort och e-postadress. Sen sköter man allt hemifrån.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag läser nästan uteslutande på engelska och är intresserad av böcker som ofta inte finns att låna på biblioteket men jag ska helt klart implementera vanan att kika där först innan jag shoppar nya e-böcker. Tack!

 5. Händelsevis

  Ett tips till för att låna e-böcker på biblan är att då kan man ju låna från vilket bibliotek man vill i hela Sverige! Mölndals har bra e-boksutbud har jag hört!

  Svara
 6. Cattis

  Jag har nog bara en lätt paranoia men är ändå tveksam till alla de uppgifter appen skulle samla från mig :) jag vill ha ett enkelt sätt att registrera mina inköp där jag själv kan dela upp varorna i olika kategorier, idag gör jag i princip alla inköp på samma stormarknad och jag vill hellre kunna använda de kategorier jag själv föredrar när jag för kassabok på papper (nåt jag bortprioriterat det senaste åren pga att det är tidskonsumerande)…

  Svara

Kommentera