Börja decenniet med en enklare garderob

Så här i början av ett nytt år blir jag alltid rensningssugen och motiverad att släppa taget om saker och skapa ytterligare ordning i hemmet. Jag får en både mental och fysisk nystartskänsla av just nyår, det blir inte mycket tydligare avstamp än så! Kanske känner du likadant? Då kommer här prylbantar-inspiration för att du ska kunna börja det nya decenniet lite lättare. :)

För att ta vara på den här energin och motivationen nu i början av året när den är som starkast kommer jag under januari tipsa om olika områden att rensa. Många är fortfarande lediga ett par dagar till, så vi inleder med något som kan behöva lite mer tid – nämligen att rensa i garderoben. Garderoben är en plats där uttrycket ”Minimalism är som att skala en lök lager för lager” passar bra. Här upplever jag mig pö om pö kunna släppa taget om fler och fler plagg, allt eftersom det blir tydligare vilka plagg som faktiskt inte används, samt att jag blir trygg i att jag klarar mig med färre plagg.

Men hur kan man börja och vad ska man tänka på när man rensar i garderoben?

För det första; den perfekta garderoben är en utopi som inte existerar i verkligheten. Den är en dröm i likhet med det perfekta setet, och är därför meningslös att sträva efter. Garderoben är inte statisk och din perfekta garderob skulle i praktiken ändå bara bestå en kort period. Som mycket annat i livet räcker det att den är good enough och funktionell för just din vardag.

Här är 5 steg och tips till en mer hållbar, minimalistisk och enkel garderob:

1. Acceptera överflödet. Acceptera att du äger för mycket kläder och att du behöver göra något åt det. Och skaffa dig en överblick genom att ta fram alla kläder och lägga dem på sängen eller golvet. Det kan ge bekräftelse på att du har onödigt mycket kläder om du inte var övertygad innan. :)

2. Spara, sälja, skänka eller slänga. Du har de fyra s:en som vi skrivit om här till din hjälp för att få struktur. Börja med de plagg som är enkla att släppa taget om vanligtvis plagg som är; trasiga och väldigt slitna utom räddning, för små eller stora plagg, plagg du inte gillar och därför inte använt på väldigt länge. Dessa kan du rensa ut direkt.

3. Prova dig igenom garderoben. Därefter bör du prova de kvarvarande plaggen innan de får sin slutliga dom att bli utvald att stanna i garderoben (spara) eller sälja, skänka eller slänga (återvinna). Det är okej att växa ur kläder såväl psykiskt som fysiskt. Att rensa ut kläder du inte längre använder är lätt, att rensa ut kläder du inte behöver är svårare, men försök. Kläder som får återgå till garderoben bör vara bekväma och sköna att bära, göra att du känner dig snygg och höja ditt självförtroende, gärna vara av hög kvalitet samt gå att kombinera med många andra plagg i din garderob. Det sistnämnda styr oss in på nästa tips och steg.

4. Använd färre färger. De flesta människor har favoritfärger som vi redan använder lite mer än andra, vanligtvis är detta färger vi passar bra i. Genom att fatta ett strategiskt beslut att klä sig i färre färger, kommer du per automatik behöva färre accessoarer som bälten, skor, smycken, handväskor och sjalar för att matcha kläderna.

5. Vänd på galgarna. När du nu hängt tillbaka plaggen du faktiskt gillar och använder, så bör du göra galgtricket. Börja med att hänga alla plagg i garderoben så att galgens krok pekar utåt istället för inåt, det vill säga åt fel håll. När du sedan använt ett plagg (eller tvättat det) hänger du tillbaka det men vänder galgen åt rätt håll. På så vis ser du efter ett par månader svart på vitt vilka klädesplagg du faktiskt inte använder. Nämligen de som fortfarande hänger med kroken åt fel håll. Fundera över om dessa plagg verkligen förtjänar en plats i din garderob (eller om det var fel säsong för plagget). Det går att göra galgtricket även på klädesplagg som du ligger i en byrå. Vänd plaggen åt fel håll eller lägg dem upp och ner (beroende på hur du brukar vika dem) och lägg dem sedan rätt efter användning (eller tvätt).

Med galgtricket ovan kommer du få svart på vitt om du använder alla plagg så som du föreställt dig, och annars kan du efter ett par månader skala av ytterligare ett lager på löken. Det vill säga kunna rensa bort ytterligare plagg som visade sig inte komma till användning som förväntat, trots att garderobens plagg nu är färre efter rensningen.

Det är vanligt att du bara använder 20 procent av dina kläder, 80 procent av tiden. Vilket betyder att de flesta borde klara sig med betydligt färre plagg i din garderob än utgångsläget. :)

Behöver din garderob rensas och förenklas? Vilket av tipsen ovan, eller något helt annat, har varit mest avgörande för att prylbanta din garderob?

5 tankar kring ”Börja decenniet med en enklare garderob

 1. Sebbe

  Jag har 2 hoodie, 2 par byxor.. Ingen överflöd direkt. En av mina garderober är tomma eftersom jag har en hoodie på mig och en ska tvättas. Så min garderob behöver inte rensas. Jag skulle behöva fler kläder. Jag väntar på att mina byxor ( 1 par ) som jag har beställt ska komma. Jag har äntligen börjat med ridterapi, men jag skulle vilja ha en byxa enbart till ridningen.

  Jag undrar använder ni bara gamla bilder? Det börjar bli lite tröttsamt att se samma bilder om och om igen. Ser garderoben ut så fortfarande i verkligheten?

  Svara
 2. M

  Jag gjorde klart den stora Marie Kondo-rensningen här hemma i januari förra året. Jag tyckte det bästa var att ta fram precis alla kläder och gå igenom dem ett i taget. Gå på känsla och prova det jag var osäker på. Nu när vi varit lediga några dagar och jag varit sugen på att städa upp här så har vi släppt taget om ytterligare saker/plagg som vi upptäckt att de inte använts det senaste året. Plus att lillebror blivit ett år äldre och alla hans bebiskläder som vi ärvt nu kan gå vidare. Så tittade jag i min egen låda där jag placerar kläder som inte är i säsong eller som jag vill spara men inte använder just för tillfället. Några plagg som jag sparat ”utifall att” kunde jag med glädja lägga i skänka-högen. La även dit mitt enda par jeans och en kjol som jag alltid tvekar på när jag rensar. Jeans är inte mitt favoritplagg, jag föredrar andra byxor. Jag tycker att de är snygga och sitter bra, men trivs inte i dem en hel dag på jobbet då de är höga och sitter åt i midjan. Att däremot byta om till dem från hemmakläder när man ska ut några timmar en helg funkar bra men eftersom jeans inte är min favorit så är det oftast inte de som jag väljer då. Så min första reaktion var nu att rensa bort dem, men samtidigt så började jag fundera över förnöjsamhet. Varför inte bara vara nöjd med att de är bra några dagar om året när jag använder dem? Att de inte behöver vara bara favoritbyxor i garderoben men är bra ibland. Många av plaggen vi rensar får ingen ny ägare efter oss, även om jag tror att just dessa skulle få det, men vi är fler som lämnar in till secondhand än som handlar där. Samtidigt så är det klart att det är bättre att lämna bort plagg än att de ska ligga oanvända hemma hos oss. Men ofta i rensning så pratas de om att vi behöver vara mer stränga med oss själva när vi rensar, kanske vi bara skulle vara mer nöjda med det vi har?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Håller med om att många kan behöva vara mer nöjd med det man har istället för att sukta efter ”nytt” (oavsett om det är sprillans nytt eller second hand), vilket vi också skrivit om flera gånger. Därav också det som jag inledde inlägget med att lyfta fram att ”den perfekta garderoben är en utopi som inte existerar i verkligheten.” För jag tror väldigt väldigt många strävar efter någon slags ”perfekt” garderob som ska göra dem lyckliga (?) eller åtminstone få dem att känna att de inte behöver köpa något mer plagg. Men situationen att garderoben är komplett finns liksom inte i verkligheten, då är det något plagg som går sönder, växes ur (mentalt eller fysiskt) etc. Om man inte är förnöjsam med det man har.

 3. Frida

  Jag är bra på att rensa mina egna kläder, och säljer alla barnens kläder när de är för små. Jag köper också alla barnens kläder på en stor loppis som hålls 2 ggr/år. Detta gör att vi ofta går +/-0 på klädkontot för barnen, vilket såklart är toppen! Men, vi ärver också väldigt mycket kläder där emellan och vips har 6 åringen 7 jeans och 7 mjukisbyxor, minst. Vad har ni för riktlinjer när det gäller barnens kläder? Hur mycket kläder behövs egentligen? (Våra barn är 3 och 6 år gamla). Vi har egen tvättstuga och gott om plats. Så vi borde kunna klara oss på mycket färre kläder, samtidigt som vi aldrig har platsbrist. Hur tänker ni kring barnens kläder?

  Svara
  1. Jannica

   När våra barn var små ville jag alltid ha så mycket kläder till dem att vi klarade hela dagisveckan utan att tvätta. Orsaken var att jag helt enkelt inte ville lägga tid på tvättning under veckan. Lyckades jag tvätta mitt i veckan var det en bonus. Oftast skötte jag all tvätt på helgen. Nuförtiden tvättar jag när tvättkorgen är full oberoende av om det är tisdag eller lördag. ?

Lämna ett svar