Mål och fokus – Kick off 2020

Mål handlar inte om att skriva ner det som ändå hade blivit gjort. Utan att identifiera det som är viktigt och som troligen hade fallit mellan stolarna eller inte blivit gjort, om du inte hade satt fokus eller strålkastarljuset på det.

Igår var vi lediga och hade fixat barnvakt för att ha en dag tillsammans att prata om målsättningar och vad vi vill fokusera på under året, både var för sig men också som familj. Helt enkelt för att inte saker man egentligen tycker är viktiga, men som lätt missas eller glöms bort när man är mitt uppe i vardagens ”måsten” och borden och veckorna snurrar på. En dag att ta sig tid att fundera över livet, var vi är idag och var vi vill vara om ett eller flera år. Både inom olika fokusområden men också på det personliga planet.

Vi åkte till ett hotell ett par km hemifrån, började med hotellfrukost och satt sedan i hotellets lounge till lunch och avrundade under eftermiddagen för att åka hem till barnen. Innan barn brukade vi boka en natt på spa eller hotell för en sån här kick off i början av året. De senaste åren med småbarn har det snarare gjorts under ett par kvällar. Men det är stor skillnad på energinivå att få sitta dagtid tillsammans och prata och spåna ostört, mot att göra det sent på kvällen. Vad vill vi som familj prioritera i år? Vad vill jag fokusera på hos mig själv? Och vad behöver jag göra för att nå dit jag vill eller ta nästa steg inom något område?

Jag kollade bland våra mål-dokument i Google Docs och 2013 var första året vi hade sådan här kick off tillsammans. Sen har det gjorts årligen med något enstaka undantag. Tanken är att vi följer upp målen och prioriteringarna vi nu satt varje kvartal, dels för att påminna oss om allt klokt vi kom fram till :) men såklart också följa upp hur det går. Uppföljningen ska jag vara ärlig med att vi slarvat med i flera år, men ändå har flera av sakerna som vi skrivit ner tidigare år blivit av, allt från vissa resor och barn, till ekonomiska mål och arbetsrelaterade sådana.

Kategorier vi tidigare satt mål inom har varit: Hälsa (träning, kost), Ekonomi, Relationer (familj, vänner, barnen), Karriär, Självutveckling, Spiritualitet, Miljö. Vi har inte alltid satt mål inom samtliga områden, ibland har någon kategori haft flera mål, och det är inte alltid ett tydligt mätbart mål som sätts, utan kanske mer vad man vill fokusera på under året.

I år kände jag att jag bara ville ha ett fåtal mål att fokusera på. Forskning brukar generellt visa att ju färre mål du sätter desto större sannolikhet att du uppnår dem. Jag kände att flera av kategorierna inte behövde ha något mål i år då de ändå rullar på och jag varken behöver motivationen eller pushen som ett mål kan ge.

Det jag satte mål inom var kategorierna: Hälsa, Relationer och Självutveckling. Just för att mål handlar inte om att skriva ner det som ändå hade blivit gjort, utan identifiera det som är viktigt och som annars riskerar att inte bli av.

Brukar du eller ni ha någon form av kick off och sätta mål och fokusområden för året? Hur brukar ni i så fall lägga upp det och hur följer ni upp? :)

2 tankar kring ”Mål och fokus – Kick off 2020

 1. Anna

  Så fint att ni ger er själva och varandra den tiden!
  Jag har i några år gjort ett bingo för året, med saker jag skulle vilja göra i ett 4×4 rutnät som kryssas av när jag gjort dem. Problemet med det är att det blir just mätbara saker, och därför också ganska praktiska. I år har jag istället gjort en lista med saker jag vill fokusera på. Saker jag vill påminna mig själv om att göra, eller vilken inställning jag vill ha till olika saker, som jag vet att jag mår bra av. Inget mätbart, då blir det inget misslyckande utan bara en påminnelse. På listan står t.ex. Dansa, spara pengar, påminna mig själv om att göra det jag mår bäst av. Den sitter synligt på en vägg för att jag ska bli påmind hela året! Och går att fylla på när jag kommer på något nytt som ger mig den energin jag vill ha.

  Svara
 2. Susanna L

  Jag skulle så gärna vilja göra något liknande, men jag är rädd att jag bara skulle komma att sitta med ett blankt papper framför mig. Skulle ni vilja skriva något om hur ni gör rent praktiskt? Hur börjar ni spåna? Vad diskuterar ni kring? Hur undviker ni att fastna i praktiska detaljer? Hur lyckas ni komma från lösa tankar till något faktiskt mål? Jag gillar egentligen väldigt mycket att planera, men jag får aldrig något flow i varken planering eller (kanske mest) implementering.

  Svara

Lämna ett svar