Shoppingfritt 2018 – Tips kring köpstopp

Mitt shoppingstoppsår börjar lida mot sitt slut. Kanske är det någon av er där ute som blivit nyfiken eller rent av inspirerad till att göra något liknande inför 2019. Jag tänkte därför dela med mig av några tankar och tips vad man kan tänka på inför ett sådant år.

Jag tycker det är bra att börja med att fundera kring varför du vill genomföra ett kortare eller längre shoppingstopp. Det är samma sak som med träning, vet du varför du gör något är det enklare att hålla motivationen även när det känns motigt. Jag har skrivit om mina förhoppningar med mitt shoppingfria år i inlägget här: Här är tre av mina fem förhoppningar inför året:

 • Minska shoppingsuget. Rent praktiskt shoppade jag inte så mycket, men jag hade ett sug jag ville bli av med.
 • Spara tid. Det tar trots allt tid att leta kläder och prylar webben, jämföra priser, läsa recensioner, bevaka Tradera etc.
 • Inspirera andra. Jag hoppas kunna visa att det går att låta bli att konsumera saker till sig själv under ett år. Samt det kan leda till positiva insikter som sparad tid, pengar och energi som man har med sig i åtanke vid konsumtion resten av livet.

Att spara pengar kan nog vara en stor drivkraft för många, men eftersom min shopping redan låg på en relativt låg nivå, var den delen inte så central för min del.

För många kan nog ett shoppingstopp kännas övermäktigt. Ett tips är därför att ta det i etappar och bryta ner det i mindre delar. Kanske kan något av dessa sätt fungera för dig:

 • En shoppingfri månad. Börja med en kortare period som en eller två månader. Eller att inte shoppa till dig själv fram till påsk. Kanske får du mersmak och förlänger shoppingstoppet till semestern när du väl är igång. ;)
 • Ersätt shoppingsuget. När du får ett shoppingsug, köp något helt annat istället som inte är shopping av prylar eller kläder. Kanske aktier, fonder, god mat eller något som barnen verkligen behöver (och leta helst second hand först). Ofta kan du stilla begäret utan onödig konsumtion.

Siktar du på en längre shoppingfri period kan det rent mentalt vara skönt att ha en back up i form av vetskapen om att du faktiskt kan önska dig något du verkligen behöver när du fyller år. För min del så fyllde jag nog år för snart inpå att mitt shoppingfria år började (jag fyller år i april). Det var först i somras det började dyka upp saker jag saknade och nog hade köpt (om än kanske begagnat) om jag inte haft shoppingstopp.

Är du inte beredd på att ha en helt shoppingfri period så kanske något av detta kan funka för att ändå göra miljön och din plånbok en tjänst, samt inspirera andra att agera annorlunda:

 • Köp enbart second hand. Ladda med en dos tålamod och försöka att hitta allt du behöver second hand. Eller genom att låna eller hyra istället för att köpa.
 • Medveten konsumtion. Shoppa enbart det du verkligen verkligen behöver. Det vill säga hålla dig borta från att köpa det du egentligen ”villhöver” eller tror dig behöva.

För de flesta krävs det lite ansträngning i början, men i grund och botten handlar det mycket om att ändra (o)vanor och börja agera och konsumera mer medvetet. Inte agera på känslor, hormoner eller tillfälliga humörsvängningar utan försöka agera rationellt.

Vilken av de olika typerna av minskad konsumtion skulle passa dig bäst?

18 tankar kring ”Shoppingfritt 2018 – Tips kring köpstopp

 1. Linda

  Jag kör enbart second hand i perioder. Det blir lite mer sport att hitta snygga saker, samtidigt enklare att prova de kanske tre par jeans som finns i rätt storlek. Passar de så blir det köp men annars inte, istället för att gå in i en vanlig affär där man kan prova runt tills det finns något som passar.

  Problemet är att hitta sånt som jag vill ha. Polyesterblusar är det liksom ingen brist på, men basplaggen som jag är ute efter tycks sällan nå second hand-butikerna. Det är sånt som gör att jag till slut ger upp och hamnar på kedjorna ändå, trots det gnagande miljösamvetet.

  Svara
 2. Frihetsmamman

  Vilket bra inlägg! Jag känner att det nog för mig är lättare att ta tag i delen att inte få hem mer saker än att rensa bort allt det gamla. Av den anledningen känner jag mig jättesugen på att prova detta under åtminstone en kortare period, kanske månad? Jag skulle nog personligen vinna på att det stoppet även gäller mitt barn, eftersom jag har betydligt sämre konsumtionsvanor vad gäller hen än mig själv. Låter det som att jag är en dålig mamma då?

  Jag brukar för övrigt redan ersätta sug efter kläder, böcker och mat (jag svälter inte, men menar typ snacks) med aktieköp. Det funkar även som tröst när man mår dåligt kan jag avslöja. :) Får se när det blir dags att börja. Tack för inspirationen!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Om barnet inte har något behov av saker så att hen ”lider” av att du låter bli konsumtion för er båda, så är det väl bara bra. ;) Jag tycker att mitt shoppingfria år har ”spillt över” även på barnen så att jag konsumerar mindre till dem. Tidigare när man ändå var in på Tradera och kikade på saker till sig själv, så blev det lätt att man favoritmarkerade något snyggt till barnen som de egentligen klarade sig lika bra utan… Nu när jag inte går in på Tradera (eller i andra fysiska butiker) så blir det automatiskt mindre konsumtion även till dem. :)

 3. Barbabien

  Personligen tror jag mer på medveten konsumtion än köpstopp. Medveten konsumtion kan du ta in i alla led. Det vill säga inte endast kläder/prylar utan mat/snacks/resor/utflykter m.m som belastar miljön. Köper jag produkter med eller utan palmolja, behöver jag köpa kakor eller kan jag baka egna, hur mycket socker eller e-medel ska jag egentligen få i mig…Förstår att det kan vara för stort för några. Jag började med att skapa min egen vision board som får leda mig!

  Svara
 4. FruEfficientBadass

  Bra tips i juletider! Jag har ytterligare ett tips: Se ”Consumed” på Netflix. Ett avsnitt räcker. Du kommer aldrig att vilja ta hem en endaste pryl i ditt hem igen.

  Svara
 5. Caroline

  Hej!
  Har precis hittat hit till Er blogg och är superinspirerad :). Vore kul att se lite bilder från ert hem invändigt. Är det möjligt? Tycker det är svårt att få det minimalistiskt utan att det ser opersonligt ut.

  Svara
  1. Eva

   Vilka är kriterierna som behöver uppfyllas för att ett hem ska klassas som opersonligt? Eller tvärtom, vilka kriterier gäller för ett personligt hem? Skulle vara kul med en lista för varje kategori. Hittills har jag aldrig sett något göra sådana.

   När jag bläddrar i Sköna hem och dylika magasin, slås jag ofta av att det inte är något fsom helst fel på känslan för skönhet och harmoni. Däremot ser man sällan prov på originalitet, det mesta följer ett visst mönster och är förutsägbart. Men annars skulle man inte heller kunna sälja annoner, då där sker en uppenbar anpassning till vad som kunder just nu efterfrågar. Är dessa hem personliga? Det beror på vem man frågar. Det spelar kanske egentligen bara roll för dem som bor där. Men onekligen inspirerar de andra. Genom att titta på andras hem kan man låta sig påverkas och få känn på vad man absolut gillar eller ogillar om man skulle känna sig osäker på det.

   Min mamma är totalt ointresserad av inredning och har råddigt hemma (fortfarande trots rensningar), men utbrister alltid efter utlandsresor att hon skulle vilja leva lika prylfritt som på hotellrummet. Det verkar som att det är ordningen i sig och funktionen som är det viktigaste för hennes välbefinnande, inte det estetiska, det struntar hon blankt i så länge inget är lila eller gult, ty det är fult i hennes ögon. Är hennes plåttriga hem personligt? Det är inte i samklang med den hon är i alla fall, idealet ser hon ju i hotellrumsmiljön.

   Personligt och opersonligt, tja, det kanske också är en fråga om graden av följsamhet i vad som är på modet. Vissa gillar det som råkar vara populärt, andra har för det mesta samma tycke och smak, medan några bara råkar ha vissa saker som av en händelse inhandlades just 1977 då man satte bo. Det kan helt enkelt bli personligt bara av att man gör de val som speglar ens person (vilken sliten kliché….) och vi är ju olika funtade. Opersonligt blir då de val som inte stämmer överens med den man är, oavsett om det är modernt just nu eller inte.

  2. Harmagedon

   Det finns bilder på minimalisternas hem lite här och var i bloggen.

  3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hej, kul att du har hittat hit! :)
   Vi flyttade nu i höstas så därav har vi inte hunnit lägga upp så mycket bilder på nuvarande bostad. Men i inläggen nedan kan du skrolla och se lite av hur vi har det nu, från tiden vi bodde i vår tvåa finns massor av bilder både före och efter barnen. I huset som är ungefär dubbelt så stort som lägenheten (i antalet kvm) har vi i princip samma möbler bara mer utspridda på fler rum. Men på sikt kommer vi vilja köpa exempelvis barnsäng, fåtölj mm till huset.
   På länken nedan ser du en del bilder från våra bostäder:
   http://minimalisterna.se/tag/bostad/

   Och på länken nedan skriver vi gällande huruvida ett minimalistiskt hem är opersonligt eller kanske snarare ändå mer personligt mot andras ominimalistiska hem. :)
   http://minimalisterna.se/ett-opersonligt-hem/

 6. Jenny

  2019 är året då jag tänker mig mer medveten konsumtion, både när det gäller kläder, prylar och mat.
  Planen är en kapselgarderob för egen del.

  Svara
 7. Harmagedon

  Jag förstår inte riktigt varför man tänker att minimalism måste leda till ett opersonligt hem. Jovisst om man säger att minimalism är att ha så få grejer som möjligt så kanske man hellre väljer att ha en madrass att sova på än en blomkruka. Men om man tänker att minimalism är att inte ha fler grejer än man mår bra av. Att bara ha saker som ger värde till ens liv. Då kan ett helt fönster med älskade krukväxter vara minimalism. Då är det förrådet av oälskade krukor man fått i present ”för man är en sån som gillar blommor” som ska rensas ut.

  Svara
 8. Harmagedon

  Och på temat köpstopp. Jag tycker att det kan vara bra att köra en vända med köpstopp bara för att synliggöra för sig själv vilka triggers man har. Vilka fällor man går i och om en del saker som man tror är behov kanske är något annat.

  Det kan sedan leda till att man blir bättre på medveten konsumtion. För någon form av konsumtion måste de flesta av oss ändå ägna oss åt.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Väldigt sant. Jag tror de flesta skulle må bra av ett köpstopp under en period för att precis som du är inne på, lära sig en del om sig själv och sina (o)vanor och tankar kring konsumtion. ;)

 9. Engiftfribarndom

  Tänkte försöka göra 2019 till året då vi shoppar hållbart dvs i första hand söker second hand och vid nyköp väljer något miljövänligt. Endast sådant som är behovsstyrt såklart.
  Redan märkt av förändring på vår ekonomi. Aldrig shoppat varken kläder, smink, inredning eller har dyra vanor så som alkohol eller annat utan det har varit saker till barnen som kanske inte alltid behövts men mestadels köpta second hand iaf. Och äta/fika ute en del. Ska verkligen skära ner på utgifterna så gott vi kan.

  Svara
 10. Ella

  Jag gör så att jag bara köper nytt när jag verkligen behöver (och inte bara vill-behöver). Om det sedan finns något jag vill ha, men inte verkligen behöver, så köper jag det om jag hittar det second hand och till rimligt pris. Det funkar bra för mig som har intresse för kläder och gillar att testa nya sorts plagg men samtidigt vill minimera miljöpåverkan och ha en vettig ekonomi.

  Svara
 11. Anna

  Jag har aldrig lidit (ekonomiskt) av mitt shopping- beteende, men när jag började plugga så drog jag ner på shoppingen markant. Det har varit så nyttigt för mig, och något jag kommer att ta med mig resten av livet. Jag har slutat att köpa plagg som jag ”vill-höver” och OM jag någon gång svackar och känner att jag inte har något i garderoben att ta på mig, vilket oftast händer inför viktiga saker ex arbetsintervju etc, så brukar jag gå runt på stan och använda klädbutikerna som inspiration. Jag tar fram outfits i butiken, dvs min drömoutfit, sen tänker jag: vad har jag i min garderob som är liknande, och hur kan jag komponera en liknande outfit med det jag har hemma? Blir ofta väldigt bra kombinationer av plagg som jag inte vanligtvis kombinerar! Men jag förstår att mitt tips kanske inte passar alla, eftersom det kan vara frestande för vissa att gå runt i klädbutiker utan att shoppa. Mitt tips är att köpa blusar etc secondhand, detta har gjort att jag äntligen har haft råd att köpa sidenblusar till samma pris som en polyesterblus på HM. Dock kräver det bevakning och tid för att hitta kapen :)

  Svara

Lämna ett svar