Fånga idéerna innan de vandrar vidare

Hur ofta har du kommit på en riktigt bra idé alternativt inspirerats kring något du velat göra eller skriva om, bara för att några timmar senare inte längre minnas själva idén alternativt varför du var så passionerad kring den?

Hur ofta har du läst om någon som tagit mod till sig och startat ett företag, skrivit en bok eller startat en rörelse kring en idé vilken i efterhand känts så enkel att vem som helst borde kunnat komma på och genomföra den?

Hur ofta har du lagt märke till att de bästa idéerna oftast dyker upp vid de få tillfällen då du inte stimulerar hjärnan med ny information? Till exempel när du står i duschen, under löprundan eller när du gör ingenting.

Ibland känns det som att idéer vandrar runt och letar efter en mottagare. Plötsligt dyker de in i huvudet på en lämplig mottagare och ger personen ifråga några minuter, timmar eller dagar att göra något av dem innan de ger upp och vandrar vidare till nästa person med potential att ta dem från idé till handling.

Jag insåg för några år sedan hur otroligt mycket bra idéer och insikter som kommer och går samt hur snabbt jag glömmer dessa utan effektiva verktyg och rutiner för att fånga dem. Jag insåg även vilket otroligt värde det finns i att enkelt kunna fånga dessa och ta del av dem igen och igen.

Därför etablerade jag ett par vanor och verktyg som jag verkligen kan rekommendera, och som jag därför vill dela med mig av nedan:

 • Bär alltid med dig en fysisk journal. Sedan några år tillbaka bär jag alltid med mig en Moleskine-journal i min manbag i vilken jag skriver ned bra idéer och tankar så fort de dyker upp. Processen att skriva ned idéerna för hand är för mig en viktig del i deras mognadsprocess. Eftersom jag skriver relativt långsamt hinner idéerna utvecklas medan jag skriver, vilket inte sker lika lätt på en dator eller smartphone där antecknandet går betydligt snabbare.
 • Ha alltid en digital journal tillgänglig. Det finns tillfällen då en fysisk journal av olika anledningar inte är optimalt, till exempel på en skakig buss eller under ett hektiskt kundmöte. Då gör jag istället några korta minnesanteckningar i min iPhone-app Simplenote, vilka oftast hjälper mig att komma ihåg idéerna tillräckligt väl tills jag kan göra något mer konkret av dem alternativt överföra dem till min fysiska journal.
 • Ta vara på inspirationen när den dyker upp. När det gäller att skriva en blogg (och troligen även en bok) så gäller det att fånga inspirationen när den dyker upp. Väntar jag en dag eller kanske bara någon timme så finns inte alltid inspirationen och känslan kvar längre, oavsett hur mycket stödanteckningar jag gjort.

Någonting jag lagt märke till efter att jag faktiskt börja lyssna på, fånga och göra något av de de idéer som dyker upp är att de blir fler. Kanske har muserna lagt märke till att jag numera lyssnar och blivit mindre blyga. ;)

Hur fångar du dina idéer och insikter som kommer och går under dagen?

4 tankar kring ”Fånga idéerna innan de vandrar vidare

 1. Eva

  Åh vad härligt och inspirerande inlägg! :) De flesta kan behöva en spark i baken, inte minst jag.

  Ja, som ni nog vet vid det här laget så gillar jag att föra anteckningar och samla citat och idéer. Men att sedan göra något av dem…oj det är ju en annan femma. Blev dock utmanad av Jeff Goins http://goinswriter.com/ strax efter nyår att börja göra dagligt skrivande (ej bara antecknande) till en ny vana. Detta för att få in utvecklande av idéer till något mer fruktbart. Skriver nu två, tre A4 tidigt varje morgon så fort jag stigit upp, innan frukost. Lätt som en plätt. Ditt inlägg tar dock det hela ett steg längre.

  Du skriver: ”Ibland känns det som att idéer vandrar runt och letar efter en mottagare. Plötsligt dyker de in i huvudet på en lämplig mottagare och ger personen ifråga några minuter, timmar eller dagar att göra något av dem innan de ger upp och vandrar vidare till nästa person med potential att ta dem från idé till handling.”

  Det var verkligen ett lysande perspektiv på idéer, att liksom animera dem. Så mycket viktigare då att förvalta dessa rastlösa ”andar” som man ibland råkar ha ynnesten att få påhälsning av uppe på huvudkontoret för att de ska testa en om man vill påbörja ett samarbete så att de i bästa fall kan få fäste och påverkan i den fysiska världen!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du gillade iden! Det är extremt få som skriver journal eller motsvarande har jag märkt. Speciellt bland oss män. :)

   Japp, du berör en otroligt viktigt del av journalskrivandet som jag glömde nämna i inlägget ovan dvs att man måste gå tillbaka och läsa sina anteckningar med jämna mellanrum för att dessa verkligen ska vara av värde. Annars sker bara en resning vid skrivtillfället och inte ett lärande över tiden.

   Vad är det förresten som du skriver varje morgon? Blogginlägg, drömmar, tankar, en bok? :)

 2. Eva

  Vad jag skriver? :)

  Anledningen till att jag skriver varje morgon är att jag läste en speciell mening på Jeff Goins blogg: ”You don´t control the outcome, just the process.” Det är det som varit den stora hämskon som hindrat mig tidigare, har ju trott att jag måste se målet innan jag börjar och måste ha full koll på resultatet. Nu plötsligt så har jag tillåtelse att skriva om vad som helst utan att det känns som banalt dagboksskrivande.

  Uppgiften är att göra det varje dag och i den mängd jag beslutat, dvs minst 500 ord, att inte skriva om, inte döma något av det som kommer ut. Faktiskt är jag förvånad över vad som flödat ut i detta avslappnade tillstånd; mer utvecklade funderingar kring samhället, vår kultur, mitt liv och förflutna, analyser av mina medmänniskor (!) och informativt uttryckta ”faktatexter” kring sådant som en eventuell läsare ska lära och inspireras av, en del kring minimalism förstås.

  Jag kontrollerar inte resultatet av detta, utan ska blott och enbart vara trogen mitt beslut att skriva varje morgon. Det är mitt enda ”mål” just nu. Sen kan man att öka ordantalet och/eller gå in djupare i vissa ämnen.

  Svara

Kommentera