Konsten att göra ingenting

Hur ofta gör du ingenting? Det vill säga hur ofta sitter du bara ned en stund utan att stimulera hjärnan och utan att fokusera uppmärksamheten på datorn, mobilen, TVn, musik, böcker, tidningar, dina barn eller din partner?

Om du är det minsta lik mig så lägger du troligen en försvinnande liten del av din vakna tid på att vara ostimulerad. Faktum är att den tid du lägger på två aktiviteter samtidigt, till exempel att titta på TV och leka med mobilen, troligen är större än den tid du lägger på att göra ingenting.

Men varför tar jag upp det här? Jo, för jag har de sista veckorna blivit mer och mer medveten om hur jag konstant matar hjärnan med ny information och nya intryck så fort jag får chansen, samt hur mycket bättre jag mår mentalt och hur mycket bättre jag sover när jag väljer att vara helt ostimulerad en del av dagen.

Vad som fascinerar mig är att det i praktiken är så otroligt svårt! Efter bara några sekunder sträcker jag mig reflexmässigt efter mobiltelefonen, boken, fjärrkontrollen eller studsar upp ur soffan för att ta action på något. Faktum är att sätta sig i soffan och ägna en längre stund åt ingenting ger ungefär samma upplevelse som första gången man försöker sig på meditation. Det blir skrämmande påtagligt hur mycket konstiga tankar och känslor som far omkring inne i huvudet, vilka man normalt förtrycker eller överröstar med extern stimulans. 

Och jag tror att det är precis det som kanske är svaret på varför det är så svårt. När du tar en paus från all form av extern stimulans så får det undermedvetna äntligen en chans att komma till tals och eftersom det numera händer oerhört sällan så skriker det på högsta volym om allt möjligt. Saker vi borde förändra, relationer vi borde förbättra samt problem vi borde reda ut men vilka vi istället väljer att ignorera av det ena eller andra skälet.

Därför har jag de sista dagarna valt att etablera en ny vana. Tanken är att sitta ned 30 minuter per kväll helt utan yttre stimulans och låta det inre komma till tals. Tankar som gång på gång bubblar upp och eventuella insikterna som är av värde skriver jag ned i min journal. Det ska bli spännande att se ifall detta i längden leder till någon förändring i hur jag mår och upplever mitt liv.

Hur mycket tid spenderar du helt ostimulerade varje dag och vad är det ditt undermedvetna försöker säga dig de gånger du ger det chansen?

23 tankar kring ”Konsten att göra ingenting

 1. Bella

  Jag har ett litet barn som snart är tre som absolut inte vill somna själv så jag bestämde mig att ta mig den tiden, att ligga helt lugn o tyst bredvid honom i ett mörkt sovrum varje kväll. Det är ju bara några år. En del kvällar somnar t.o.m jag efter nån timma men det här nya vanan gör att jag mår mycket bättre och har ”tid” att gå igenom mina tankar, funderingar och att bara vara.

  Många av de senaste årets beslut har fattats under den tiden. Speciellt att jag mår väldigt mycket bättre av en mer minimalistisk livstil med mindre stress, krav och aktiviteter.
  Jag rekommenderar det verkligen. Har även iphone/ipad förbud i sovrummet.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Kanon, då blir ditt barns sovvanor något som automatiskt ser till att du får den ostimulerade tiden varje dag. Dessutom låter det rätt mysigt. Fantastiskt bra ju! :)

   Alla (nästan) borde ha ett generellt skärmförbud i sovrummet tycker jag. Fast även vi fuskar lite ibland. ;)

 2. emelina

  En halvtimme tycker jag låter mycket! Men det beror nog säkert, precis som du skriver, på att man inte är van att bara göra ingenting.
  De enda gångerna jag bara sitter ned och gör ingenting, så slutar det oftast med att jag sitter och ”skriver texter” i huvudet. Om saker jag kommer fram till, betraktelser och känslor. Det är väldigt rogivande.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, jag håller med dig om att 30 minuter låter mycket. Men egentligen är det lite galet att 30 minuter ostimulerad tid ska framstå som spektakulärt, är det inte? ;)

 3. Jenny / Ekomamma i stan

  Lite känner jag mig att jag fastnat med skägget i brevlådan här eftersom jag tjuvkollar mobilen på något som borde och ibland är sån reflekteringstid – när jag ammar bebisen till sömns. Att istället ligga och betrakta honom utan att göra annat är annars väldigt rogivand.

  Precis som en annan förälder skrev ovan så kan jag också få ostimulerad tid när jag lägger stora barnet (som jag ligger kvar hos tills hon somnat) men aldrig att det händer att jag bara sitter i soffan. Min bästa reflekteringstid är istället när jag är ute och promenerar och bebisen sover i vagnen. Då lyssnar jag inte på musik utan bara funderar fritt.frågan är om man kan kalla tiden ”ostimulerad” eftersom jag ju ändå gör något.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jo, men då man är ute och går eller löptränar så måste man ju anse sig relativt mentalt ostimulerad, om man inte lyssnar på musik eller ljudböcker, så det tycker jag helt klart räknas. :)

 4. Eliza

  Just promenader är superbra! Då kan tankarna härja fritt, det är min bästa tid för reflektioner!

  Svara
 5. Erica S

  Jag har pga ADHD svårt att ens göra en sak i taget, ännu svårare att göra inget alls. Att göra detta i 30 minuter låter mer eller mindre omöjligt. Jag drar mig till och med för att sticka ut och springa för att det kryper i skinnet på mig av tanken på 30-60 minuters ensamtid! Att bara ha mina egna tankar, även om jag samtidigt springer…fy vad läskigt! Inser dock att det faktum att jag tycker detta känns obehagligt och fruktansvärt jobbigt, är ett stort tecken på att jag borde ta och öva på att bara vara med mig själv och göra ingenting. Ska försöka. (Fy, jag får nästan panik bara av att skriva det, haha)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tycker det verkar som att de flesta känner ungefär som du med eller utan ADHD. :)

   Det finns faktiskt rätt mycket forskning kring att människors förmåga till längre tider av koncentration minskat avsevärt sedan vi började stimulera oss konstant med smartphones etc. Ganska intressant faktiskt och lite skrämmande såklart. :)

 6. hallar84

  Det här med skärmtid är intressant. Vi håller på och inreder vårt vardagsrum nu på nedre våningen. Där skall vi har skärmförbud. Dvs ingen tv, laptop, ipod, ipad osv. Vi har matbord där för umgänge samt beställt en eldstad och där skall vara en stor soffa. Tanken är att man gå in där, ta det lugnt, sitta och läsa, prata. Kommer bli underbart att komma hem, sätta sig framför brasan och läsa dagstidningen eller en god bok.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter som ett härligt rum! Om ni dessutom kombinerar det med en bokhylla eller två så har ni skapat mitt drömrum. :)

   Det finns ett talesätt i USA som säger ”99% is a Bitch, 100% is a Breeze” dvs om man verkligen bestämmer sig att gå ”all-in” så blir det lättare att nå sina mål än då man tillåter en massa undantag. Ert rum borde ni göra till en 100% skärmfri zon tycker jag, inga undantag. ;)

 7. Cathrine

  Jag tror att det är viktigt på många nivåer att sluta ta in så mycket information, speciellt från reklam. När man tittar på det här klippet inser man hur sjuk industrin är och hur mycket man påverkas.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Japp, reklam är väldigt onödig information enligt mig med! Reklam blev dessutom helt redundant så fort vi slutade spontanshoppa och enbart började tillfredsställa konkreta och säkerställda behov.

   Ska ta en kik på din film i helgen och jag hinner. :)

 8. Hej

  Hejsan! Jag kände bara att jag var tvungen att skriva en liten rad. Jag är en inbiten samlare och har så svårt att göra mig av med saker, även om jag försöker. Men efter att ha läst er blogg så kom äntligen en våg av inspiration och jag gjorde en rejäl utrensning! Vilken frihetskänsla! Tack för en bra blogg och för en ny start!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Vad roligt att höra. Och ett roligt sammanträffande dessutom eftersom jag precis tänkte skriva ett inlägg om samlingar. :)

 9. Eva

  Denna bloggpost inspirerade mig att ta upp detta i skolan. Bara att definiera vad det innebar att ”göra ingenting” var inte lätt. Eleverna hade liksom ingen riktig idé om saken och att göra absolut ingenting uppfattades nästan som att vara död! Flera verkade obehagliga till mods vid tanken på att göra ingenting ens en halv dag. Det var svårt att ens tänka sig tydligen och det sade de och fortsatte pilla på sina telefoner – numera med Skolverkets godkännande.

  Jag har en tendens att dela upp folk i kategorierna introverta och extroverta. Vårt samhälle gynnar helt klart den senare gruppen. Men en fördel har dock de mer introverta personligheterna; vi (jag är en av dem) har mer inbyggt i oss att dra oss undan när det blir för mycket yttre stimulans. Vi har lättare att trivas i vårt eget sällskap och därmed är detta med att uppleva sitt liv, sina känslor och tankar inifrån utan rädsla och behov av yttre stimuli som ”skydd”, något man gör naturligt sedan barndomen.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Vad roligt att du tog upp det i skolan och vad intressant att få höra hur det mottogs. Jag är inte förvånad.

   Jag testade samma ide på några kollegor i veckan, vilka sa att det gör nog i stort sett aldrig ingenting och sedan de fått barn så gör de ändå mindre ingenting.

   Angående introvert och extrovert så har jag hela livet trott att jag är extrovert men på senare tid börjat misstänka att jag möjligen är introvert. Eller så blir jag bara tröttare av mitt jobb idag och behöver vila mer. Alla test jag gjort via jobbet, tex tex Myer Briggs har visat på att jag är nästan precis 50/50 så jag kanske är en extrointroverthybrid. ;)

 10. Eva

  Det är ju bara bra, som du nog också vet, att man är mer 50/50 om man som du har ett chefsuppdrag. Ju mognare en människa blir desto mer balanserat och ändamålsenligt bör man kunna agera i olika situationer. Att du upplever att du alltid varit extrovert kanske bara visar på att detta är din naturliga utgångspunkt och att senare upplevelse av mer introverta sidor är en mognadssak. Men om det vet du ju bättre själv.

  Testerna till Myer Briggs är därtill inte ofelbara. Har gjort flera och läst massor om det. Folk har blivit irriterade över mitt fokus på detta tidigare. ;) Blir alltid ENTJ men ingen skulle säga att beskrivningen av den typen stämmer in det minsta på mig! Bara N-dominans är självklar.

  Förmågan att göra ingenting eller ens intresset för det beror kanske lite på personlighet. Man har väl olika behov och även om de skulle vara lika så uttrycks de ändå så olika. När jag tänker på min pappa och bror så är den totala frånvaron av självreflektion och behov av lugn i mina ögon en tydlig signal om extremt E och starkt J på båda. Men då är de chefer sedan länge och är grymt fokuserade på produktivitet och expansion och har minimalt fokus på sig själva och andra som människor. Relationer är enbart för arbetets skull… De skulle inte bli arga om de läste detta, helt enkelt bara inte fatta vad jag dillar om. Att göra ingenting är för dem att renovera sommarstugan under den enda semesterveckan de unnar sig!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Intressant, det kanske är så att man blir bättre att arbeta från motsatta sidan, E till I osv, då man utvecklas som människa. Låter logiskt på något vis. :)

   Det är många som blir irriterade på Myer Briggs, ingen vill ju bli placerad i ett fack utan föredrar så klart att vara en fullständigt unik individ, men jag tycker det är rätt roligt och intressant med liknande test.

   Jag känner igen den typ du beskriver när du beskriver din bror och far. Jag har några sådana vänner. De har aldrig läst en skönlitterär bok men doktorerar, bygger ett hus för hand, skaffar familj och jobbar heltid som ingenjör parallellt utan problem. Imponerande minst sagt men det ges inte mycket tid för eftertanke och att göra ingenting. ;)

 11. Samara

  Jag tänkte just att jag gör ofta ingenting, nu sitter jag bara här och läser bloggen i lugn och ro, sen kom jag på att det är visst att göra nåt, haha. Jag lyssnar på musik och tänker på resor jag gjort , ungefär varje dags men lyssna på musik är ju också nåt, ska man alltså sitta och inte lyssna på nåt, inte läsa nåt , bara andas typ, då skulle jag bita bort nagelbanden faktiskt , haha. Jag är van att hela tiden läsa , jag är nästan född med en bok i handen.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Att lyssna på musik styr ändå ens tankar och sinnestillstånd så pass mycket att min bedömning är att man gör något. Men det är ett gränsfall. ;)

 12. Emma Dahlgren

  Jag kan verkligen rekommendera boken ”Det händer när du vilar” skriven av Tomas Sjödin, pastor och författare. Mycket tänkvärd även om man inte är troende kristen. Jag hittade bloggen nyss, därav kommentar på gammalt inlägg….

  Svara

Lämna ett svar