Att förvalta sitt liv

Det finns oändliga mängder böcker och bloggar som handlar om personlig utveckling och vikten av att tydligt definiera, etablera och upprätta egna visioner, mål, projekt, att-göra-listor, affirmationer och vanor.

Personligen har jag fram tills relativt nyligen varit av åsikten att uppgiften att definiera alla dessa områden låter jättebra men samtidigt har jag haft svårt att överblicka hur de relaterar till varandra, vilka konkreta verktyg jag bör använda mig av för att arbeta med dem samt hur ofta de ska uppdateras, läsas igenom och utföras.

Tidigare började jag med de verktyg jag redan förstod och implementerade dessa utan att se helheten. Till exempel har jag länge använt mig av att-göra-listor, exempelvis i appen Remember The Milk som tidigare recenserats på bloggen. Periodvis satte jag upp personliga mål men struntade fullständigt i områden som att etablera en vision för mitt liv, bryta ner mål i individuella projekt eller att definiera och etablera sunda vanor. Det kan jämföras med att bygga ett hus där jag började lägga taket och sätta upp vattenledningar och avlopp innan jag lade grunden och satte väggar och bjälklagret på plats. Det låter givetvis helknasigt men så blev också hela upplägget instabilt och ineffektivt.

Sedan en tid tillbaka har jag arbetat mer fokuserat med samtliga koncept och tycker mig numera ha funnit en struktur och hierarki mellan dem som äntligen gör områdena mer användbara och överskådliga för min del. Därför tänkte jag i ett par inlägg framöver berätta hur jag ser på dessa, givetvis utifrån ett minimalistiskt perspektiv, samt beskriva den metodik och de verktyg jag använder för själva implementationen.

Det jag beskriver kommer givetvis vara min syn på det hela men jag hoppas att min erfarenhet på området kan hjälpa någon annat att få verktyg och processer på plats så tidigt som möjligt i livet. Jag är övertygad om att det ger en enorm fördel jämfört mot dem som aldrig tar sig tid att fundera kring och arbeta sig igenom motsvarande områden.

I detta inlägg börjar jag med att ge en översikt på områdena innan jag i senare inlägg går in mer i detalj på dem. Något som känns naturligt att börja med är min syn på verktygens inbördes ordning och hierarki.

Hierarki

Vad som även är intressant är att se över hur ofta du bör definiera, repetera, och utföra de olika områdena. Nedan följer mitt förslag men givetvis kan respektive frekvens behöva ändras beroende på olika personers förutsättningar, behov och ambition.

Frekvens

Framöver kommer jag att djupdyka i några områden i taget i individuella blogginlägg enligt följande upplägg:

 • Att förvalta sitt liv: Vision och mål
 • Att förvalta sitt liv: Projekt och uppgifter
 • Att förvalta sitt liv: Vanor och affirmationer

Hur ser du på områdena ovan, har jag valt att bortse från något som egentligen är ganska viktigt? Känns definitions-, repetitions- och utförandefrekvensen rimlig? Hur (om) arbetar du kring dessa områden?

7 tankar kring ”Att förvalta sitt liv

  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Vad roligt att du tycker det! Jag tycker själv att det här är ett jätteintressant område eftersom det har sådan otrolig potential att förbättra ens liv, livskvalitet och fokus. :)

 1. Bella

  Jätteintressant! Sen tror jag att det tar tid att få in nya vanor, att bryta mönster men att bestämma sig är ett första steg, ha en klar målbild. Som t.ex att börja med månadsmatsedel, se till att mitt barn äter hälsosamt och varierat varje dag, hela året om.

  Hittade er via köpstoppbloggen och la till er i min ”bloggar jag följer lista”.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Välkommen till bloggen! :)

   Japp, att etablera vanor är toksvårt men jag har några bra knep jag kommer att dela med mig av framöver som fungerat bra för mig. Förhoppningsvis fungerar dessa även för andra. :)

 2. storijapan

  Ledsen för sen kommentar. Håller med. En evigt intressant fråga där var och en kan få sitt eget svar. Apropå att börja från grunden blev jag väldigt nyfiken över valet av ordet förvalta. för mig är det ett ord som tittar mer bakåt än framåt. Hur ser du på ordvalet, vad vill du fånga med ordet förvalta?

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Förvalta låter kanske lite tråkigt faktiskt. Jag kollade upp synonymer till ordet och ett av dem är administrera, vilket var ordet eller meningen jag var ute efter. En daglig uppgift eller mindset.

   Vilket ord eller titel hade du valt i sammanhanget? :)

 3. WholesomeAdam

  Hej! Blev det någon fortsättning på denna artikelserie? Jag har sökt på bloggen, men kunde inget finna. (Ny läsare här! Tack för era inlägg, väl skrivet och inspirerande)

  Svara

Kommentera