Hushåll med viljestyrkan

Har du tänkt på att det nästan alltid är både fysiskt och mentalt lättare att välja den kortsiktiga och ofta mindre konstruktiva lösningen framför den långsiktiga och mer konstruktiva lösningen oavsett utmaning? Det går att applicera på i stort sett vad som helst, till exempel:

 • Den som kan undvika onödig men ofta emotionellt tillfredställande konsumtion idag, till förmån för långsiktigt men inte lika omedelbart tillfredställande sparande och investerande, skapar en stabil privatekonomi över tiden.
 • Den som kan undvika dyr och onyttig men ofta fysiskt tillfredställande snabbmat idag, till förmån för hemlagad och nyttigare men ofta mer tidsödande mat, skapar och bibehåller en god fysisk hälsa över tiden.
 • Den som kan undvika outvecklande men ofta underhållande och lättsmält TV-tittande på kvällarna, till förmån för utvecklande men ofta mer mentalt krävande läsning, skapar ett intressantare intellekt, personlighet och kompetens över tiden.
 • Den som kan undvika fysiskt degenererande men ofta bekvämt soffhäng på kvällarna och helgerna, till förmån för en hälsofrämjande men ofta ansträngande tur i löpspåret eller till gymmet, skapar och bibehåller en god fysisk kondition och energinivå över tiden.
 • Den som kan undvika okontrollerade men ofta emotionellt tillfredställande utbrott i stundens hetta, till förmån för ett empatiskt men ofta mer kontrollerat beteende, skapar fler och stabilare sociala relationer över tiden.

Jag skulle kunna räkna upp oändligt många exempel liknande de ovan. Det som enligt mig till stor del skiljer livets långsiktiga vinnare från förlorare är vanan att vid varje litet val ta ett steg i rätt riktning. Ofta handlar det om att skjuta på omedelbar tillfredställelse till förmån för långsiktiga prioriteringar, vilket i sin tur kräver viljestyrka.

Insikten kring att viljestyrka är så viktig har gjort att jag de senaste åren blivit fascinerad av tanken att både stärka och hushålla med denna. All litteratur och forskning jag hittat på området beskriver viljestyrka som en ändlig resurs som enbart laddas upp när vi vilar och sover och som snabbt förbrukas så fort vi byter fokus, tar beslut och kontrollerar impulser.

Så vad har det här med minimalism att göra? Jo, enligt mig så hushåller minimalism med just viljestyrkan genom att eliminera mental friktion i form av onödiga distraktioner, val och fokus som till exempel:

 • Har du ett minimalistiskt hem, arbetsplats eller varför inte datorskrivbord utan onödiga prylar överallt slipper din hjärna byta fokus varje gång du ser dig omkring.
 • Har du en minimalistisk garderob med matchande kläder slipper din hjärna lägga tid och energi på att välja en matchade outfit varje morgon.
 • Har du en minimalistisk konfigurerad dator och mobil utan oändliga mängder notifikationer slipper din härna tappa fokus varje gång någon skickar ett mail eller kommenterar ditt inlägg på Facebook.
 • Har du ett minimalistiskt och strukturerat upplägg både på både fysiska och digitala saker slipper du slösa tid och energi på att leta när du behöver något.
 • Har du ett minimalistiskt arbetssätt där du undviker att konstant hoppa mellan olika uppgifter och applikationer så slipper din hjärna slösa mental energi på att ställa om hela tiden.

Och när det finns viljestyrka kvar både under och efter arbetsdagens slut så finns det även energi kvar att ta de långsiktiga mer konstruktiva besluten. Då slipper du hamna i situationen där du fullständigt mentalt utmattad kraschar i soffan med snabbmat framför tv:n hela kvällen efter att ha spontanshoppat något onödigt på vägen hem från jobbet. Istället finns ork kvar till att laga plånboksvänlig näringsrik mat, ta en sväng förbi gymmet och avsluta kvällen med en utvecklande bok.

Vad använder du för knep för att stärka och hushålla med din viljestyrka under en typisk arbetsvecka?

17 tankar kring ”Hushåll med viljestyrkan

 1. PG

  Mycket bra inlägg, kanske det bästa!

  ”Den som kan undvika outvecklande men ofta underhållande och lättsmält TV-tittande på kvällarna, till förmån för utvecklande men ofta mer mentalt krävande läsning, skapar ett intressantare intellekt, personlighet och kompetens över tiden.”

  – Håller med fullständigt!! :)
  Summa summarum: Ett bättre liv helt enkelt.

  Du räknar upp väldigt många bra punkter som ger ”resonans” med mina värderingar. Stor förbättringspotential finns att göra vad gäller vissa punkter (för mig alltså).

  Knep?

  ~Att isolera sig från omvärldens distraktioner som mer ”rör om” än gör nytta. Detta ger tid och fokus åt det meningsfulla. Tyvärr är det inte så lätt i praktiken (läs lönearbete).
  ~Läsa inspirerande inlägg som detta!
  ~Tänka på ”papper” (skriva).
  ~Jobba med personlig utveckling.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Tack PG för komplimangen och tack för att du delar med dig av knep! :)

   Jag tror också på en den balans mellan teori (läsa, fundera) och praktik (handla, skriva) som du beskriver. Det är lätt att det blir obalans åt den ena eller det andra hållet.

   Just att skriva blogg är förresten någon som varit otroligt mycket mer utvecklande än jag någonsin kunnat ana. Just att tvinga sig själv att formulera sina tankar på ett pedagogiskt och strukturerat sätt gör att dessa blir lättare att förankra och implementera även för egen del.

 2. Storugglan

  Håller med PG. Ett av de bästa inläggen.

  ”Har du ett minimalistiskt hem, arbetsplats eller varför inte datorskrivbord utan onödiga prylar överallt slipper din hjärna byta fokus varje gång du ser dig omkring.”

  Och alltfler är vi som sitter i kontorslandskap….

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du också gillade inlägget Storugglan! :)

   Japp, jag är verkligen ingen stor supporter av öppna kontorslandskap men det är för (kortsiktigt) ekonomiskt försvarbart för att företagen ska ta till sig forskning om alla dess nackdelar. Jag har som tur var en förstående chef som tillåter mig att arbeta hemma när jag behöver så det brukar bli en heldag i veckan. Då producerar jag lika mycket värde som resterade fyra arbetsdagar på kontoret.

 3. Eva

  Håller med övriga här om att det här inlägget nog är bland de bästa som skrivits på bloggen och då har jag läst i stort sett alla.

  Har lite svårt med ordet viljestyrka dock. Det ekar viktorianskt 1800-tal och ger intryck av manipulation av naturliga impulser. På engelska willpower tror jag att betydelsen är vidare (men är inte säker) och jag skulle snarare använda ordet självkontroll. Men å andra sidan kanske det är dags nu att byta ut den gamla betydelsen av viljestyrka. Att vara stark i sin vilja är ju sannerligen inget manipulerande utan en positivt karaktärsdrag och behöver inte alls gå ut över andra och över naturliga positiva impulser.

  Lite kul det där med att undvika okontrollerade men emotionellt tillfredsställande utbrott…Om de verkligen är tillfredsställande så säger det ju en del om att något uppenbarligen behöver ut. Tycker man kan återfå kontrollen över sin viljestyrka om man är ärlig med sina känslor och inte skäms över att uttrycka dem direkt och tydligt. De gånger jag återtagit min position, omgivningens respekt och upplevt verklig makt och frihet, ja det är de ytterst få gånger jag överhuvudtaget uttryckt starka känslor och ilska och då kort och koncist (=utbrott). En åtgärd av yttersta självkontroll eller viljestyrka i mina ögon. Men sådant här beror förstås på ens utgångsläge. Om man alltid har nära till känslor och till vrede bör man ju kanske behärka sig. ;)

  Knep för att hushålla med och stärka viljestyrkan? Öva nej-muskeln utåt och ja-muskeln inåt eller tvärtom beroende på de situationer där man är för tuff mot sig själv eller tvärtom alltför lätt ser mellan fingrarna med sitt lättsinne. Ökad självinsikt men framförallt självacceptans underlättar nog.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Vi var inte heller helt nöjda med ordet viljestyrka när jag skrev och Fru Minimalist korrekturläste inlägget. Ordvalet är inspirerat av just engelskans willpower från den litteratur, bloggar osv som jag läser på ämnet. Självkontroll hade nog nu såhär i efterhand, precis som du säger, varit ett bättre val.

   Angående emotionella utbrott så är det som vanligt en balans som är bäst. Jag håller helt med dig om att man ibland måste säga lacka ur lite för att skapa respekt både inåt och utåt. Dem jag framförallt tänker på är de frekvent surnar till, lackar ur eller gnäller. Ofta utan god anledning. Vissa människor verkar nästan beroende av den emotionella kick jag antar att de får av beteendet samt resultatet i form av medmänniskor som trippar runt på tå, engagera sig osv. Själv undviker jag att umgås med den typen av energitjuvar så långt det är möjligt.

   Tack för intressanta högnivåtips kring hushållandet! :)

   Jag tänkte förresten passa på och tipsa om två bloggar som skriver om beteendevetenskap, psykologi osv vilka jag följer med stort intresse:

   http://www.spring.org.uk/
   http://www.bakadesuyo.com/

  1. jastedt

   Jag tror att jag gillar ”Viljestyrka”.
   Ofta fokuserar man dock på den andra delen av ordet. D.v.s förmågan att vara stark och välja rätt, Men den första delen är minst lika viktigt. För att välja det långsiktiga måste jag ju veta vad som är min vilja. Med en klar bild av vart jag egentligen vill långsiktigt och vilka fördelar det ger så är det bra mycket enklare och motiverande att avstå från den impulsiva shoppingen, snabbmaten, utbrottet eller kvardröjandet i TV-soffan.
   Att påminna sig själv om vart man skall och varför man vill dit är mitt tips för att uppbåda Viljestyrka! T ex genom att läsa inspirerande bloggar.

  2. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   TBIT: Själv har jag tagit bort Facebook-appen från mobiltelefonen och använder av och till en plugin i min webbläsare som automatiskt dirigerar om mig från ”dåliga” sidor till ”bättre” sidor. :)

   Jastedt: Håller verkligen med om att då man har klart för sig vad man vill åstadkomma, vilket liv man vill leva och dessutom brutit ned det i delmål osv så blir det lättare. Har berört ämnet förut men blev inspirerad att skriva mer om det nu. :)

   http://minimalisterna.se/att-forvalta-sitt-liv/

 4. M

  Mycket bra inlägg med många bra kommentarer. Ni har fått mig att tänka till på saker jag vill förändra och hur jag kan tänka.

  Svara
 5. Nicole

  Intressant som vanligt!
  Ska spara detta inlägg och återkomma till det vid behov!
  Jag vet att ni läser en del ekonomibloggar som jag också följer. Hur tänker ni kring investeringar och sparande?

  Svara
 6. Åsa Wahlberg

  Tack för ett intressant inlägg och en intressant blogg, som jag just börjat följa!
  För några år sedan gick jag en meditationskurs, vilket dock inte resulterade i särskilt många meditationstillfällen på egen hand, då. Kursledaren sade att om man mediterar regelbundet så kan saker komma att förändras så att man plötsligt värderar annat i livet som viktigt, jämfört med vad man gjorde tidigare. Han tog ”behovet av” eller längtan efter en sprillans ny iPhone som exempel.
  Sedan ett drygt år mediterar jag dagligen. Jag kom fram till att jag bara skulle bortse från alla mina motstånd (ursäkter) för att låta bli, och ge det ett år. Det jag nu kan notera är små men omisskännliga förändringar i beteenden och attityder. Jag har slutat lägga upp storvulna planer på träning och går helt enkelt iväg och dansar fuego (något jag är urkass på!) på okreddiga F&S och nöjer mig med detta och familjeträning med femåriga dottern. Dessa aktiviteter blir av men ger ingen blodsmak eller visioner om att kunna skryta med milen under 50 minuter. Vidare har jag lagt ner Facebook, bestämt mig för att min kropp är väldigt bra som den är (Jag är synnerligen normalviktig, rent av slank, men har alltid tänkt att jag skulle må lite bättre(!) med en markerad midja, något jag inte begåvats med.), sökt ett nytt jobb (urless på det nuvarande mycket välbetalda), seriöst börjat läsa på om sparande och så nu läst er blogg. Jag kan inte påstå att detta hänger ihop med mitt mediterande, men då jag är så himla nöjd med förändringarna tänker jag inte riskera mina nya tankebanor och prioriteringar genom att låta bli.
  Jag ser mycket fram emot framtida blogginlägg!

  Åsa

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Hej och kul att du hittat hit! Här har du två meditationskompisar till :) En mer seriös (Herr Minimalist) och en periodare och mer nybörjare (Fru Minimalist).
   Det låter som du gör mer av saker som ger energi och mindre (eller försöker förändra) saker som inte ger energi – härligt det är ju så det ska vara!

Lämna ett svar