Att packa rätt är lätt

Inför vår safariresa funderade vi en del kring det här med packning och hur vi skulle kunna ta med oss så lite som möjligt utan att känna oss ofräscha och/eller sunkiga. Vi kom fram till att allt börjar med en packlista.

Om du inte redan har en packlista är det bara att googla så hittar du förslag på lämpliga packlistor för just din typ av resa. Sedan kan du optimera och justera denna inför kommande resor utifrån dina behov och lärdomar.

 • När du har din packningslista klar plockar du fram allt som står på den och lägger på sängen eller golvet. Eliminera nu allt som är ”just in case”, ta även bort dessa saker från packningslistan. Regnjacka eller paraply kan naturligtvis vara befogat om väderprognosen på resmålet ser dyster ut men andra typer av ”just in case”-saker elimineras.
 • Om du ska bo på hotell kan du förmodligen utesluta duschtvål, schampo, balsam etc från necessären. Ska du inte bo på hotell är tipset att bara ta med små flaskor som rymmer 50-100 ml. För ansiktsrengöring och dylikt fyller jag gamla linsetuier vilka tar minimalt med plats. Packa ner lämpligt antal små tandkrämstuber som kan slängas allt eftersom de tar slut.
 • Ta endast med plagg som du kan kombinera kors och tvärs med varandra. Detta gör att du minimerar antalet plagg men ändå kan ha en väldigt varierad klädsel. Detta underlättar mycket om du redan har en garderob som stödjer detta.
 • Minimera antalet skor då dessa tar stor plats i väskan. Inför vår safariresa, som efterföljs av en vecka sol och bad, har jag endast två par skor med mig, ett par slitna joggingskor som jag kommer göra mig av med direkt när jag kommer hem och ett par flipflops.
 • Se över tvättmöjligheterna på plats. Reser du till någon du känner kan du säkert få tvätta där. På längre semesterresor har vi alltid med oss en galltvål som vi använder för att skölja upp linnen, strumpor och underkläder. På så vis kan packa färre plagg.
 • Böcker är både tunga och tar stor plats. Ta med pocketböcker som du kan lämna när du läst ut dem, på många boenden kan du byta ut sin begagnade bok så slipper du släpa flera. Alternativt använd en Kindle eller läsplatta så kan du ha med dig hundratals böcker till storleken av en halv bok.
 • Många saker går att låna, hyra eller i värsta fall köpa på plats om behovet uppstår. Vanliga exempel på saker du kan låta bli att släpa själv är; snorkelutrustning, simfötter, badhandduk, skidutrustning, böcker, solkräm med mera.

Har du något bra packtips att dela med dig av?

16 tankar kring ”Att packa rätt är lätt

 1. Patriq

  Kanonbra tips! Välbehövligt för mig som också ska åka till Afrika senare nästa år.
  Ni får gärna skriva en ”efter”-post och berätta hur det gick med mängden packning, och om nu kom till några nya insikter.

  Det här är kanske inget packningstips, men jag som är seriöst fotointresserad har nu gjort mig av med min stora tunga systemkamera och ska köpa en spegellös dito, som är bra mycket lättare och tar toppenväder.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi kom till ett par ytterligare packnings-tips-insikter under vår resa så det blir en fortsättning på inlägget, förmodligen under början av nästa år.

 2. Carro

  -Rulla kläderna istället för att vika dem, tar mycket mindre plats och är ett gammalt knep.
  – Tryck ut så mycket luft som möjligt ur påsar, necessären och andra liknande föremål, så tar även det mindre plats.
  – Ta inte med grejer som är värdefulla eftersom man inte har koll på sina grejer hela tiden.

  När jag har rest som backpacker så har en lätt packning alltid varit prio eftersom du inte vill behöva gå från stationen till ditt hostel med 20 kg packning. Det finns alltid en risk att du överskattar hur mycket du kommer bry dig om hur du ser ut vilket gör att du tar med dig för mycket. Funktionen går nästan alltid före estetik men de behöver ju absolut inte utesluta varandra:).
  Ska du backpacka så ta med en toarulle, oslagbart när du är i Asien där just det inte är givet!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Mycket bra kompletterande tips, tack! Vi har kommit på några ytterligare under resan som vi kommer ta med i ett uppföljningsinlägg om ett par veckor.
   Jag håller med gällande värdefulla prylar, då riskerar man att noja mer över dessa mer än njuta av att man har dem med sig. Och gällande toarulle så är detta helt givet, det har vi även med oss när vi fjällvandrar om somrarna.

 3. Simp

  För Afrika rekommenderar jag myggnät och massor av endollarssedlar. Folk förväntar sig dricks för allt och det är ofta så när man landar att man bara har stora sedlar. Lämna värdefulla klockor o smycken hemma, men drt äger väl i te sanna minimalister ändå ;-) Trevlig resa o tack för en rolig blogg!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi hade nog totalt 50 endollarsedlar för dessa två veckor då vi räknade med att behöva dricksa lite här och där.
   Nej, smycken och liknande har vi aldrig med oss när vi reser till denna typ av länder där det knappast skulle gynna oss att se ”välbärgade” ut, men visst äger vi ett par, men givetvis endast ett fåtal favoriter i sann minimalistiskt anda :)

 4. Bo Andersson

  En persiennlina på 15 meter tar plats som en pingpongboll och går att använda till mer än tvättlina även om det är huvudsyftet.

  Annars är mitt bästa packtips just att resa: Upplev saker, helst en sak i taget, istället för att fungera som ambulerande hantverkare och eller nöjesfält. Om något går sönder eller förloras under resan, hur viktigt är det att fixa det just nu?

  På resa, med frånvarohanteraren aktiverad på jobb slopar jag datorn, ett extra minneskort till kameran tar mindre plats och tar med en enkel telefon om någon behöver ha tag i mig. Sällan är man mer än en halv dag bort från en (hand)dator ändå: man kan låna eller hyra om det blir akut.

  Saknar du din mp3-spelare? Gå ut och lyssna på ljuden i den nya staden, eller den skog du aldrig förr varit i.
  Mvh Bo

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   När vi reste runt i husbil i Nya Zeeland för knappt ett år sedan saknade vi faktiskt just en tvättlina eller liknande att hänga upp blöta och/eller tvättade kläder på, så det var et bra tips.

   Vi brukar också skippa dator, både för att slippa släpa runt den men också för att minska stöldrisk. Vi vill ändå inte spendera tid framför datorn under våra resor och numera är ju mobilerna så pass smidiga att använda om man behöver få fram någon form av information på resande fot som man tidigare behövde en dator för.

 5. Sanna

  Jättebra tips, tack! Lyckades packa rätt bra när jag åkte iväg över julen tyckte jag, men upptäckte ändå att jag kände att jag hade för mycket kläder, använde några av plaggen flera gånger och andra blev inte använda. Väldigt skön känsla att ta med mig till nästa gång, jag behöver ju inte alls speciellt mycket när jag ska åka bort! :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det där med kläder är alltid svårt. Sen kan det ju påverkas av att man inte har full koll på vad som kommer ske varje dag under semestern/resan och därför tror sig behöva om-utifall-att-kläder som täcker upp för eventuell fest, fin restaurang, regn, möte etc.

   Det bästa är nog att dra lärdom av tidigare resor och notera vad man saknade eller hade i överflöd så slipper man göra samma misstag nästa gång. Vi gör exempelvis packningslistor i Google-drive där vi inför längre resor noterar allt som packas och sedan kan göra noteringar i efteråt.

  2. sanna5

   Smart att spara listorna! Det ska jag också göra!

   Håller med om det där med oförutsedda händelser, försöker se till att min garderob funkar till så mycket som möjligt, tänker verkligen igenom alla köp och rensningar numera så att det går att kombinera det mesta lite hur som. Kände att jag lyckades rätt bra i julas med släktträffar, operabesök, promenader, fika på stan och hemmamys (INGEN mellandagsrea, så skönt!). Det enda jag saknade var mina löparskor, de prioriterades bort för jag ville bara ta med ett par skor. Trodde inte att det skulle bli tid/ lust för löpning, men det blev det. Nästa gång! :)

   Det går ju att ändra sin outfit en hel del genom smycken, sjalar, andra accessoarer och olika frisyrer (beroende på stil och hårlängd). Kände att jag ändrade min outfit mycket bara med örhängen. Hade med mig 3 par som är helt olika.

 6. Siri

  Jag har ett tips som underlättat väldigt mycket för mig – ha en ryggsäck som handbagage istället för en rullväska! 35L accepteras nog storleksmässigt på alla plan och det är mycket skönare att gå runt med en ryggsäck på ryggen och bara en hand upptagen av en rullväska (stora bagaget). Sen är det en fördel att köpa solskydd i Sverige även om det blir ytterligare en grej att få plats med då många affärer i turistorter utomlands är mindre nogräknade vad gäller att sälja gamla solskydd / spä ut solskydden för att tjäna pengar, detta är ett tips jag läst på bloggar som är bosatta runt medelhavet så jag vet inte hur det ser ut i övriga världen men det kan vara bra att ha i tankarna :)

  Svara
 7. Pingback: Resa lätt | Klädgalen

 8. Cattis

  Det är bra, som andra skrivit, att packa kläder som alla kan matchas med varandra. Jag brukar också försöka tänka på att matcha kläderna så jag kan använda alla på samma gång eftersom jag lätt fryser och det inte alltid är lätt att veta temperaturen på resmålet kan det vara bra med t.ex en rymlig, skön klänning med leggings + baggyjeans och en större tröja /kofta som jag kan ha utanpå klänningen och kanske en tunn långärmad som jag kan ha under. Kanske inte alltid jättesnyggt men man slipper frysa och att släpa med massor med kläder

  Svara

Lämna ett svar