Shoppingfritt år – Fördelarna med köpstopp

Många tänker nog att det bästa med att ha ett shoppingfritt år skulle vara att alla sparade pengar. Och kanske tycker många som testat en shoppingfri period, oavsett längd, att de sparade slantarna var det bästa. Det och kanske en viss minskning av dåligt miljösamvete. Men för mig som just genomgått ett shoppingfritt år, har de största fördelarna varit helt andra.

Det beror inte på att jag har sådant enormt överflöd av pengar (för det har jag absolut inte) att det inte gjort någon skillnad. Men som minimalist har min shopping legat relativt lågt de senaste åren, vilket gjort att shopping inte har grävt djupa hål i plånboken. Därför har skillnaden inte blivit så markant ekonomiskt med att ha ett helt shoppingfritt år.

När jag startade mitt shoppingfria år 1 januari 2018, så hade jag förhoppningar om att minska shoppingsuget och tankarna kring prylar/plagg att shoppa, spara tid, uppskatta det jag redan har mer, samt inspirera andra och visa att det faktiskt går att låta bli konsumtion till sig själv under ett år. Förhållningsreglerna i sin helhet kring mitt shoppingfria år kan du läsa här.

Vad har då de största fördelarna varit under mitt shoppingfria år?

Sparad tid. Jag har lagt minimalt med tid på att besöka fysiska butiker, webbshoppar, Tradera, prisjakt etc. Och när jag inte haft anledning att besöka dessa för att konsumera till mig själv, har jag även lagt mindre tid på att leta kläder eller saker till barnen. De har också fått klara sig med det de har, och det helt utan att behöva lida. :)

Minskat shoppingsug. Det tog några månader att ändra på det här. I början snurrade fortfarande tankar kring ”nya” plagg att sukta efter, optimera garderoben med eller Traderafynda. Men efter några månader hade hjärnan insett att det inte fanns någon anledning att sukta efter eller fokusera på nästa plagg eller pryl, det gav ändå inte någon utdelning och skulle inte göra under överskådlig framtid. Och där någonstans försvann shoppingsuget och kom inte tillbaka.

Ökad förnöjsamhet. Jag har blivit mer nöjd med det jag redan har i garderoben och har insett att jag klarar mig väldigt bra i många olika situationer med det jag redan äger. Det behövs inga nya kläder för det blir sommar, för att man byter jobb eller inför nyår. Visst skulle det vara kul ibland med förnyelse och uppdatering, men det behövs inte. Jag har fina kläder i garderoben om jag bara väljer att se dem och ta hand om dem, istället för att fokusera på det jag inte har.

Vad tror du skulle vara den största fördelen för dig med ett shoppingfritt år eller period om du vågade testa?

11 tankar kring ”Shoppingfritt år – Fördelarna med köpstopp

 1. Karpihros

  Att jag kan fokusera på viktigare saker som ordning på maten. För det behöver jag tid och den kan jag hitta om jag inte är upptagen med shopping. Utöver bättre mathållning vill jag detta år lära mig att slappna av och leva ”enklare”, inte krångla till saker så mycket.

  Svara
 2. minis

  Har i princip haft ett shoppingfritt år, köpte ett linne i somras bara. Fördelarna som jag ser är spara pengar och känna mindre klimatångest. Känner även större ”vördnad” eller omsorg (eller vad man ska kalla det) för de kläder jag redan har, numer lagar jag många klädesplagg själv vilket stärker relationen till dem och de känns härligt att ha på sig dem. Utöver det sparar jag även tid och energi på att inte gå runt och shoppa, har även slutat sminka mig sedan flera år tillbaka, pga sparar tid, inget intresse, dåligt för hud och miljö.

  Just sminket är intressant att fråga sig själv, varför sminkar jag mig? – För att se fräschare/piggare ut. – Varför? För att … ? ja vadå? osv. Försöker fråga mig detsamma om rakning av armhålor just nu. Varför gör jag det. För att det ser fräschare ut? Varför? Norm. Fråga varför minst fem gånger, tills man når kärnan.

  Har inte lyckats sluta raka armhålorna när jag vet att folk ska se, men jag TROR att det också är en vanegrej. Smink klarar jag mig lätt utan idag, medens för 5 år sen så skulle det varit omöjligt. Likaså att platta håret, skulle inte gått utanför dörren utan plattat hår för ca 10 år sedan, men idag gör jag det alltid och bryr mig inte ens, gillar till och med mitt naturliga ansikte och hår mer. Ser konstig ut i smink och plattat hår. Kanske detsamma gäller rakningen också.

  Nu hamnade jag lite utanför ämnet här tror jag :)

  Svara
  1. Emily

   Tycker det är ett väldigt bra tips att ifrågasätta varför man konsumerar vissa saker! har i princip gjort samma resa som du när det gäller smink och hår. Insåg att jag inte fixar mig för ”min egen skull” som så många säger utan pga av vana och samhällets normer. Tycker numera att jag är fin som jag är och mitt osminkade ansikte fungerar utmärkt även i min arbetsroll på kontoret. Om mina manliga kollegor klarar sig med att vara rena, fräscha och välklädda – ja då räcker det för mig med. Jag behöver inget extra smink, hår eller nagelfix. Bonusen är att jag känner mig friare och sparar pengar!

 3. Anna

  Jag har ett ganska nyfunnet intresse för minimalism och känner att jag mår bättre av att rensa och ha mindre grejor runt mig. Jag har haft vad en skulle kunna kalla light-köpstopp för vissa saker under 2018. Jag har otroligt mycket kläder, dessvärre är det inte jättemycket som passar på grund av viktuppgång (ja, det finns rensningspotential), men jag bestämde mig ändå för att försöka mig på ett köpstopp gällande kläder, skor, smycken, nagellack och presentpapper, snören och dyl, dock med vissa undantag:

  Kläder och skor:
  Jag hade endast två par jeans som passade och jag sliter jeansen ganska hårt i sömmen mellan benen, så det fick jag köpa nya när ett par gick sönder – detta undantag utnyttjades.

  Vid behov fick jag köpa nya underkläder – detta undantag utnyttjades för att köpa en ny bh, när en annan var redo för soptunnan.

  Om jag blev bjuden på bröllop eller fest fick jag köpa en klänning om jag inte hade någon som passade – detta undantag utnyttjades inte, även om jag blev bjuden på flera fester.

  Jag fick köpa ett par nya skor då jag opererade min fot i januari – detta utnyttjades, men jag gjorde mig av med sju par skor (slängde, skänkte och sålde) som jag troligen inte kommer kunna använda mig av igen då min fot har fått en ny form.

  Smycken, nagellack och presentgrejor:
  Här fanns inga undantag och jag har heller inte köpt något. Istället har jag gjort mig av med en del nagellack och smycken.

  Även om detta var en light-variant av köpstopp, så har det varit lärorikt för mig. En behöver inte så många ombyten eller prylar för att klara sig. Och inte har jag varit mindre lycklig för att jag inte har konsumerat så mycket, snarare tvärtom. Det känns bra att göra något för miljön och för sig själv och mitt intresse för leva mer hållbart har också ökat under detta året. Under 2019 kommer jag att fortsätta rensa bland mina prylar och testa att ha en helt köpfri månad per kvartal, med start i februari. Känner mig supertaggad inför 2019!

  Tack för en inspirerande blogg! Ni är grymma!

  Svara
 4. Ani

  Jag har rensat så länge att min konsumtion redan är minimal. De enda klädinköpen förra året var ersättare (identiska….. går supersnabbt att handla dessutom…. :) ) för slitna basplagg som inte längre fungerade, samt ett plagg som jag letat länge efter (och som fyller många funktioner). Kalla det köpstopp-light? Suget efter nya saker är minimalt, och när vinterkappans blixtlås gick sönder ordnade jag istället så att det lagades av ett proffs. Nu håller min enda vinterkappa många år till!

  Upplever att när man börjat rensa, och fått bort alla ”kanske-saker” samt de surdegar som stjäl energi så händer något. De saker som är kvar räcker. Och allt som jag funderar på att köpa får ta tid innan inköp. Oftast slutar det med att jag inte behöver, eller vill ha saken efter lite betänketid. Deras dragningskraft minskar väldigt snabbt då jag ger mig själv betänketid. Dessutom vägs alla nya inköp mot de fina saker jag redan har och tycker om. Och då blir de flesta nya sakerna faktiskt överflödiga. Kalla mig tråkig, men jag trivs med att inte jaga nya prylar hela tiden. Trivs med att ha samma (favorit!!) kläder alltid. Känner mig alltid välklädd, trots att min garderob är väldigt liten.

  Trots aktiv rensande i flera år hittar jag fortfarande saker att rensa ut, vilket förvånar mig. ”Varför har jag kvar detta?????”

  Så totalt köpstopp är nog inte aktuellt just nu.

  Svara
  1. Ani

   glömde en sak. Eftersom jag inte handlar massa onödigt kunde jag göra ett stort och nödvändigt köp i år. En ny bil. Den andra som var 15 år och gått låååångt skulle kostat massor att laga bara för att klara besinningen. Eftersom jag kunnat spara pengar kunde detta genomföras kontant. Känns oerhört lyxigt att kunna göra det. Och denna bil planerar jag att köra tills även den faller i bitar. Behöver bil i jobbet, och bor på landet, så det var ett nödvändigt inköp. Att då göra det på detta sätt känns bra.

 5. Eva

  Ett helt shoppingfritt år skulle innebära att jag, då året gått, sparat runt 7000 kr. Det är den summa jag på ett ungefär lägger per år på kläder och andra köp & utgifter utöver mat och fasta räkningar. Hade vi talat om åren 2002-2006 – spenderarår – skulle besparingen uppgå till runt 24000 kr/år. Relativt blygsamt ändå kan jag tänka. Att shoppa upp en hel lön har jag aldrig någonsin gjort. För mig är sådant beteende helt oförståeligt. Är alldeles för snål för det och vet knappt vad jag skulle köpa heller. ;)

  Men tror starkt på detta med köpstopp för personer inte fullt lika naturligt gnidiga och som behöver banta på området. För dem som tycker jag kan verka självgod säger jag bara detta: Jag litar mer på generösa genomsnittsspenderare än snåljåpar vad gäller allmän trevlighet, hyfs och pålitlighet. Ni bidrar också till samhällets gamla hjulsnurr mer än jag. Men för allt i världen och vår gemensamma miljö: Köp inte skräp!

  Svara
 6. Harmagedon

  Jag ska fortsätta mitt köpstopp till augusti tror jag. Jag har inte uppnått den där förnöjsamheten riktigt ännu som fru Minimalist talar om. Tänker fortfarande på andra kläder än de som hänger i min garderob alldeles för ofta.

  Svara
 7. FruEfficientBadass

  David Cain på Raptitude skriver om sitt ”Deep Year” (som jag också skrivit om här https://efficientbadass.blogspot.com/2019/01/deep-year-nagon.html) som är som ett stopp av inflöden. Inte bara shopping således, utan även nya hobbies, nya bekantskaper etc. för att gå på djupet med det man har av ungefär samma skäl som du beskriver ovan. Han gjorde detta under 2018 och har fått tusentals anhängare av deep year över hela världen. Det är mäktigt att ibland dra upp vindbryggan och gräva i sin egen Candidska trädgård. Cain erfor ju att flera knutar i hans psyke löstes upp under året, trots att han gått i terapi i många år utan att komma framåt. Bra jobbat med det köpfria året E, du har inspirerat många! (om det nu var Elisabet som hade köpfritt år, jag kanske genusantar fel igen).

  Svara
  1. Bra Samtal

   När jag funderar kring fördelarna med köpstopp snurrar mina tankar i liknande banor. Att genom att stoppa ett inflöde börjar man reflektera kring övriga inflöden i ens liv. Genom att börja med något konkret som shopping blir det en inkörsport till mer abstrakta områden i livet. Vår hjärna är kreativ och det är lätt att hela tiden dras med i nya saker man vill testa istället för att låta energi och tankeverksamhet gå till att finslipa de projekt man redan dragit igång. Det kan handla om nya mål innan de vi redan satt är klara eller att hoppa mellan aktiviter och hobbies innan vi verkligen gett oss tid att utveckla de vi redan har. Genom att begränsa hur många bollar man har i luften samtidigt går det att precis som vid ett köpstopp att använda sin tid mer omsorgsfullt, minska sug efter kickar som ges precis i början av ett nytt projekt och öka förnöjsamheten när vi lär oss uppskatta den ibland långsamma processen till ett mål eller resultat.

Kommentera