Rensa i lådan med julsaker

Hann du inte rensa i lådan med julsaker när du plockade fram alla julsaker? Då har du en ny chans att prybanta när du ska plocka bort julsakerna igen. Kanske märkte du under julen att du inte längre gillar alla julsaker du bemödat dig att plocka fram? Eller är det kvar saker i lådan med julsaker som inte ens fick komma upp och lufta sig i år?

En sak att fundera kring när det gäller julsaker är vad som är viktigt för dig? Vad är ”jul” för dig och vad vill du skapa för julminnen i familjen? Det är lätt hänt att lådan med julsaker fylls med ärvda julsaker och gåvor som andra förknippar med julen, eller det du gillade tidigare i livet. Det är värt att fundera över vad som egentligen är viktigast för dig och din familj vid jul? Och fylla hemmet och dagarna med mer sådant och mindre av annat.

När vi plockade fram julsakerna i december gjorde vi en rensning i vår låda med julsaker, kanske kan den utrensningen inspirera dig. Vad släppte vi då taget om?

Julgardiner. Den typen av gardiner som våra julgardiner var fungerar inte i huset. Och vi gillar egentligen inte ens att byta gardiner utan vill ha favoriter som kan sitta uppe året runt. Förhoppningsvis hänger julgardinerna i någon annans fönster nästa jul. :)

Ljusstake. En ljusstake vi båda tröttnat på fick lämna hemmet. Jag tror jag har haft den sedan jag flyttade hemifrån för 15 år sedan och de senaste åren har jag egentligen tröttnat på den, men den har fått hänga med ändå. Fram tills nu.

Ljuslyktor. Två ljuslyktor som du ser i bild nedan. Visserligen tycker jag de är riktigt snygga, men de fick inte komma upp i år och vi har ingen historik tillsammans. Så nu släpper jag dem vidare till någon annan som uppskattar dem mer.

Julstjärna. En sliten julstjärna i papp som sett sina bästa dagar och nog faktiskt legat kvar i jullådan de senaste fem-sex jularna. Den kom inte upp i år heller så nu rök den.

God-jul-tåg. Ett litet tåg med bokstäverna god-jul som du ser högst upp i inlägget. Detta tåg blir mer en leksak som mest ligger utspridd här och var i hemmet. Kul för barnen i korta perioder, men de kommer inte sakna det.

Har du bara julfavoriter kvar eller finns det rensningspotential nu när julsakerna ska läggas tillbaka i lådan?

13 tankar kring ”Rensa i lådan med julsaker

 1. Monica

  Och jag som tänkt fråga var du hittat de fina ljushållarna på bilden! Nu får jag väl fråga vilken secon hand-butik jag bör besöka för att köpa dem? :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, ja. De hamnar nog på Röda Korset i Vallentuna :)
   De är köpta för nästan 10 år sedan genom en fd kollega som jobbade för Partylight (jag tror det är lite som Tupperware fast för ljus-grejer).

 2. Sofia

  Det hade varit roligt med ett inlägg där ni visar vad för julsaker ni har kvar. Antar att det inte ör jättemånga.

  Svara
 3. Maria

  Jag tycker att det känns så bra att vara säker i min stil. Jag plockar fram och gör jul med det pynt som finns i våran jullåda. Det som känns jul för mig och ingen annan. Anväder vita rullgardiner i kök, sovrum och vardagsrum som gardiner och byter aldrig. Kan inte minnas när jag slutade att använda gardiner och dukar. Använder ”tabletter” som duk på bord och dyligt. Diskhanddukar finns inte heller hemma hos oss. Använder liten handduk precis som i badrummet för familjens blöta fingrar i köket. Blommor och krukor gillar jag inte utan den enklare varianten med snygga vaser med kvistar och blad som står i fönstren. Gillar ljushållare av olika slag att pryda hemmet med. Det som jag konsumerar mest är ljus och servetter. Tycker att det gör det trivsamt hemma. Kanske låter tomt och så men vi har det mysigt och trivsamt hemma hos oss.

  Svara
  1. Eva

   Maria, det låter fint och genomtänkt, inte alls tomt på dåligt vis. Blommor är däremot bra som luftrenare, i synnerhet om man ofta bränner ljus. Hoppas det är 100% stearin, om inte har ni nog höga halter av ämnen ni inte vill andas in. Brände ljus i stort sett varje dag förr under höst och vinter. Nu väldigt sällan, luften är så mycket bättre. Har dessutom tagit in fler gröna växter. Det gör verkligen skillnad.

   Har aldrig känt av det här med julstress och pyntstress. Är nöjd med ljusstakar i fönstrena och låta garntomten, som en vän stickat så omsorgsfullt, stå på farmors gamla julduk på skrivbordet jämte en amaryllis. Och så fina halmhjärtat får hänga på dörren. Det räcker för mig. Små julsaker har jag skänkt till Myrorna för några år sedan. Men det var ändå väldigt lite eftersom jag aldrig haft gran sedan jag flyttade hemifrån. Kan tänka mig att man annars lätt samlar på sig allt möjligt att hänga just i en gran. Men en modern gran kanske numera föredrar en mer minimalistisk garderob att kläs i – en ten items christmas tree wardrobe kanske? Och ljusslinga på det och en extra slurk vatten i foten. ;)

 4. Carro

  Tycker mest om belysningen på jul. Skulle kunnat rensa ännu mer men i år tyckte vår 4 åring att tomtarna var så fina och ville ha dem på sitt rum så de får stanna tills han tröttnat. Har minimalisterna utökat julpyntet något exempelvis belysning sedan ni köpte hus?

  Svara
 5. Caroline Lindqvist Henriksson

  Jag rensade när jag tog fram julsakerna och så rensade jag när jag packade ner. ??

  Svara
 6. Karpihros

  Jag rensade ut fyra tomtar som kändes överflödiga. Min systerdotter ska få tre, den fjärde skickar jag på loppis. Köpte julgardiner för några år sen som jag använt max en gång, nu åker de till loppis. Det gick fort att ta undan julen i år! :)

  Svara
 7. Em

  Jag rensade från 8 stora plastlådor till 5 förra julen och nu när jag plockade undan igen åkte en låda till. Kan hända att det minskar ytterligare en låda nästa år. Vi har bytt från rött till vitt/silver så alla röda tomtar och ljuslyktor har nu fått flytta och det kändes så lugnt och ljust i år med mindre grejer och lugnare intryck ?

  Svara
 8. Emma Odin

  Jag rensade både när jag plockade fram julen och nu i helgen när jag plockade ner julen igen. De saker som fick komma fram men som jag inte fann någon glädje av under julen fick hoppa ner i en loppiskartong nu efter jul. Säljs till nästa år. Så nu har vi en adventslåda, och en granlåda. Förut hade vi två av varje. Så jag rensade ut ordentligt! Även dukar och gardiner åkte. Men jag gillar att kunna variera mig lite så några dukar som inte fick komma fram i år fick ändå vara kvar. Till nästa år… Men det är lite som budskapet, att minimalism är som en lök! =) Det får ta tid..

  Svara
 9. Moa

  Jag är lite tvärtemot, i år är första året jag känner behov att spara saker i en speciell jullåda, då julsakerna tidigare har varit så få att det räckt att lägga dem bland övriga i samma funktion (dukar i duklådan, juleljus bland övriga ljus, tomten bland övriga festdekorationer). På något sätt har julsakerna ökat och tar upp en helt egen låda…

  Svara

Kommentera