Det märkliga fenomenet lönehelg

En lönehelg är första lördagen och söndagen efter att månadens lön trillat in på lönekontot. Det är en festens helg för då är den fattigaste veckan på månaden äntligen över då vi tvingats leva på havregrynsgröt och snabbmakaroner till frukost, lunch och middag. Äntligen får vi åter igen ekonomiskt utrymme att ta ut svängarna.

Lönehelgen är nämligen den period då restauranger och butiker med mera har sina mest lönsamma dagar i månaden. Städer och gallerior fylls av glada människor som triggar varandra att tillfredsställa alla nya shoppingbehov som identifierats under månaden, samt för att dricka alkohol och äta mat ute på lokal och bränna en oproportionerligt stor del av månadens inkomster. Allt på bara några timmar.

Om man just anlänt från en annan planet skulle lönehelgen troligen upplevas som en folkfest, snudd på en religös ritual endast trumfad av årets julklappsshopping, där vi alla oavsett personliga och globala konsekvenser blidkar de moderna gudarna marknaden och tillväxten.

Men är inte fenomenet lönehelg rätt konstigt egentligen? Vore det inte mer logiskt att hålla i pengarna lika hårt under måndens alla dagar om det nu är så att din ekonomi är så tight att du först kan konsumera igen då lönen väl anländer? Och vore det inte mer praktiskt att handla och äta ute vilken annan helg som helst i månaden då butiker och restauranger är mindre smockfulla?

Jag personligen tenderar att tolka lönehelgsbeteendet som ett symptom på en väldigt dålig privatekonomi alternativt en dålig ekonomisk medvetenhet, men kan alla dessa lönehelgsshoppande människor verkligen ha det så illa ställt? Eller är det så att lönehelgen egentligen inte har något med tillgängligt kapital att göra utan mer handlar om en undermedveten belöning alternativt frustrationsventil efter ännu en månads hårt arbete?

Dagspressen och andra intressenter eldar såklart på denna trend efter bästa förmåga och får det att låta helt normalt att utan eftertanke byta oumbärlig livstid mot ofta onödig konsumtion. Ett beteende som enligt många varken bör ifrågasättas eller förändras.

Hemma hos Minimalisterna ser det som vanligt lite annorlunda ut. Eftersom vi ser det lite som en sport att eliminera onödiga utgifter och shoppar väldigt lite och sällan finns det oftast en del pengar kvar på våra konton vid månadens slut. Fru Minimalist kastar sig därför modigt in på Avanza eller Nordnet och köper intressanta aktier som hon hungrigt sneglat på sedan förra lönen och jag (Herr Minimalist) som varken är lika modig, påläst eller övertygad om dagens aktiemarknaden drabbas av lätt ångest varje gång pengarna istället flyttas in på ett mögligt räntekonto på obstämd tid. Både drömmer vi dock om att en dag ha lagt undan och investerat tillräckligt med kapital för att kunna kliva av hela lönecykeln.

En intressant effekt av att inte längre fokusera på nästa lön och shoppingtillfälle är att hjärnan tenderar att fokusera på andra värden i livet. Det är som att en helt ny värld öppnat sig där det går att finna livsglädje och tillfredställelse i oändligt många fler små och stora händelser oavsett tid på månaden. Bara att vakna upp i en skön säng, kliva in i en varm dusch, hälla upp rent vatten direkt ur kranen, plocka fram en nyttig och välsmakande frukost eller välja och vraka bland butikens goda (och ekologiska) matvaror, kan vissa dagar göra mig oändligt tacksam och snudd på lyrisk över livet.

Personligen ser jag även lönen som en påminnelse om att ännu en månad av mitt liv har passerat samt vikten av att ta vara på tiden och livet. Varje sekund, minut, timme och dag är unik och värdefull och kommer aldrig igen!

Hur firar du din lönehelg?

32 tankar kring ”Det märkliga fenomenet lönehelg

 1. Rust

  För mig är detta som vilken annan helg som helst, göra sånt som inte hunnits med under veckan, vila och bara ta det lugnt :)

  Finns några regler jag försöker följa på tal om ekonomi, skall jag köpa något skall jag har minst det dubbla på utgiftskontot när alla räkningar är klara.
  När, vad det nu må vara, till sist har inhandlats skall jag sälja av grejer som minst motsvarar värdet av det som precis har köpts.
  Tro mig det fungerar, plus att man får gott om tid att fundera igenom det verkliga behovet. Nu pratar jag dock inte om matvaror och andra vardagliga ting utan sällan köp för värden av minst 1000kr.

  På detta vis står man aldrig med ett tomt utgiftskonto, kan även rekommendera fasta månadsöverföringar på 1/8 – 1/4 av lönen in i en annan bank, pengar man då aldrig ser och således ej kommer spendera. Det som blir kvar av förrförra månadens lön på utgiftskontot sätts manuellt över till ovan nämnt konto. Ett konto som bara får användas i absolut nödfall, klarar man inte detta finns det en rad olika sparkonton med max 1 uttag per år man kan använda.

  Ursäkta om jag skenade iväg från ämnet lite, men kanske någon kan få nytta av mitt tänk kring pengar. Då tid även kan mätas i pengar kan det underlätta när man står där i affären.. är denna vara verkligen värd motsvarande 1dags arbete ;)

  Ha det gott!

  Svara
  1. ninja

   Vad roligt att se att det finns fler med liknande resonemang. Min regel är att jag alltid måste ha minst lika mycket kvar på sparkontot som summan jag ska handla för. Funkar jättebra :)

  2. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Tack Rust för din tankar!

   Om du måste sälja av grejer till samma värde som det du köper in och man antar att begagnade saker tappar i värde; innebär inte det att du till slut inte har några prylar kvar? :)

  3. rust.se

   Korrekt :)
   Det blir bara svårare och svårare, men aldrig fel med en utmaning. Dock som du säger, till slut är ju detta inte längre möjligt, för vissa saker måste man ju ha kvar :)

 2. Sikta Lågt

  Just vilka det är som verkligen shoppar som galna just på lönehelgen är lite av en gåta för mig. Jag har svårt att identifiera folk omkring mig som jag tror följer det mönstret.
  Men det är ju ingen tvekan om att butiker/kedjor genom sin reklam vill ha oss till att shoppa loss just på lönehelgen.
  Kan på det temat tipsa om kommande måndags avsnitt av ”Vetenskapens värld”, som handlar om (bl.a.) pengar och har titeln ”Striden om dina beslut”.

  /SL

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Håller med, tror inte jag har några lönehelgsshoppare i bekantskapskretsen men de kanske ligger lågt. :)

   ”Striden om dina beslut” låter spännande, den ska jag försöka se. :)

 3. H

  Jag måste naivt medge att jag hade ingen aning om att folk trängs mer än vanligt i affärerna när det är lönehelg – för att gå i affärer tillhör inte mina helgnöjen.

  Jag har aldrig firat någon lönehelg. Jag har känslan att de människor som firar lönehelgen är samma människor som har mycket månad kvar i slutet av lönen. Jag skulle känna en stor oro om jag levde på det sättet, utan marginaler.

  Idag har jag som vanligt veckohandlat mat som jag lagar själv här hemma. Också har jag kört en runda till Röda korset med saker jag inte längre behöver, den här gången var det bl.a. broderier som jag gjort, för ett halvår sedan tänkte jag att de skulle följa mig hela livet men nu har jag kommit över den tröskeln och insett att de bara är ”saker” som jag inte behöver känna någon skyldighet att behålla.

  Nu har jag en stor låda med saker från barndomen på vinden, det känns svårt att slänga/skänka barndomsminnen. Hur tänker du och fru Minimalist när det gäller saker från barndomen? Jag tar gärna emot tips.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, hade inte hört uttrycket ”mycket månad kvar i slutet av lönen” tidigare. :)

   Japp, det skulle innebära mycket oro att inte ha några marginaler för att skapa någon som helst form av buffert och kombinerad oro och dåligt samvete att faktiskt ha marginal för att skapa en buffert men bränna hela lönen ändå. ;)

   Just barndomssaker är något vi inte landat i hur vi vill hantera än. Det är extremt svårt eftersom det finns så mycket emotionell nostalgisk ränta i de prylarna. Just nu ligger mycket kvar i lådor hos våra föräldrar.

   http://minimalisterna.se/exponentiell-nostalgisk-ranta/

 4. ekomammaistan

  Vi har precis som ni oftast planerat så att vi har lite kvar på kontot (jag skriver ”lite” eftersom jag just nu är föräldraledig så ekonomin är inte på topp just nu) så någon ”köpfest” blir det inte för oss. ;-) Vi var på fest igår hos några vänner och när vi åkte hem sa maken att ”ja, just det, det är lönehelg” och det slog mig att jag inte ens tänkt på saken att vi fått lön samma dag, just eftersom det inte brukar vara någon kris för oss.

  Det jag istället oftast gör vid lönehelgen är att packa Tradera-paket. Eftersom jag att det funkar precis om ni skriver så brukar jag passa på att lägga ut mina auktioner så att de går ut vid lön. :-)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Ganska skönt då man inte längre hänger upp tankarna och energin på den 25:e, eller hur? :)

   Smart att kombinera försäljning på Tradera etc med lönecykeln! :)

 5. M

  För mig är lönehelg som vilken helg som helst. Jag brukar likt föregående kommentator knappt registrera det. Extra tydligt var det när jag var student och mina vänner definitivt hade koll på att de äntligen skulle få in pengar på sina konton. För mig som är sparsam av naturen har jag aldrig behövt tänka på det eftersom jag ser till att behålla ett jämnt flöde hela månaden. Dock tänker jag mer på det nu de senaste året när jag är ganska snabb på att gå in och göra en uppskattning på hur mycket jag behöver den här månaden + lite buffert och flyttar sedan över resterande till sparkontot. Innan kunde jag ha det liggande på mitt vanliga konto men jag har lärt mig att man inte ska ha för mycket där pga säkerhetsrisken. Om jag går ut en lönehelg så märks det en klar skillnad på att det är mer folk ute än helgen innan. Även när jag råkat pricka in en lönehelg när jag åkt till köpcentrum så märks det en klar skillnad på antal bilar. Det är då man först undrar vad som händer och sen inser att den 25’e var för någon dag sen.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Känner igen det där att först på plats i butiken inse att det är lönehelg och förbanna sig själv för att man inte planerade in besöket en annan helg. :)

   Det är nog faktiskt så om man ska vara helt ärlig att det är en rejäl lyx att inte behöva bry sig om exakt när lönen kommer. Men jag tror att fler skulle kunna åtnjuta den lyxen med lite självdicipling och självransakande. :)

   Jag jobbar också med automatiska överföringar en gång i månaden. Det har fungerat kanon så här långt. Faktum är att jag, om man räknar bort löneökningar, trots det ökat den del jag automatiskt fört över till sparkontot kontinuerligt sista åren. Troligen pga längre räntor, samboskap, avbetalda lån osv. Det är en skön känsla. :)

   http://minimalisterna.se/inte-ett-lonelyft-pa-sju-ar/

 6. A

  Jag har dragits med i värmen och våreuforin och handlat på mig tre par byxor. Ett par shorts, ett par finare byxor och ett par jeans. Redan när jag kom hem insåg jag att jeansen bör lämnas tillbaka.. Jag tror att detta beror på att jag i fredags skrev på kontraktet till mitt drömjobb (är student) och att all press på att hålla tillbaka utgifterna (hamstring inför ev. arbetslöshet, jag är ej berättigad a-kassa) släppte. Nåväl, gör om gör rätt.

  En intressant sak som en vän till mig berättade om var att han försökte få undan alla räkningar, papper och andra privatekonomiska handlingar under veckorna för att kunna vara helt ledig på helgerna. Själv föredrar jag att sitta med dessa, i lugn och ro, under söndagar. Men detta synsätt tilltalar mig verkligen. Kanske ett inläggsuppslag för er?

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag är lite kluven till just det där att shoppa loss efter att man landat sitt första jobb. Jag gjorde precis samma sak när jag var klar med högskolestudierna, dels för att fira och dels för att shoppa mig en ny professionell identitet. Lite som en ritual, som att ösa studentskinnet. Det fanns ju dessutom ett rätt stort uppdämt behov av allt möjligt efter många år som snål student. Bara köpen är grundade i konkreta behov och man inte sabbar sin ekonomi så behöver det inte vara så tokigt! :)

   http://minimalisterna.se/behovsstyrd-minimalistisk-shopping/

   Jag gjorde förresten samma sak då jag landade en ny tjänst för något år sedan. Jag skyller på att det fanns ett konkret behov dock baserat på omvärldens förväntningar.

   http://minimalisterna.se/att-anpassa-garderoben-till-omvarldens-forvantningar/

   Vi har faktiskt skrivit ett liknande inlägg om räkningar tidigare. Vi försöker automatisera och förenkla så mycket som möjligt så behöver man varken spendera vardagar eller helger på det. Sedan så gör jag en statusberäkning en gång i kvartalet bara för att få en överblick på hur sparande och investerande förändras över tid.

   http://minimalisterna.se/hantering-av-fakturor-och-kvitton/

 7. Henrik

  En mycket välformulerad inlaga. Jag håller med dig fullkomligt. Fint att du lyckas klä det i sansade ordalag. Jag kan bli provocerad av denna ”fula” konsumism och dess ofta vulgära uttryck och skulle nog bli mer raljant i mitt uttryck.

  Att ha förmågan att sätta värde på duschen, frukosten och springturen är huvudet på spiken. Inte minst en morgon som detta.

  Strävan efter att hoppa av lönecykeln är i sig positiv och föder fokus och ett sunt leverne. Jag är där nu och det intressanta är att jag inte vill hoppa av. Det jag gör är för roligt för det. Dock är drivkraften en helt annan nu – skapa värde, utvecklas, hjälpa, självförverkligande. Att bli den man är enligt toppen på Maslows trappa.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Tack Henrik!

   Japp, det är lite vulgärt men samtidigt väldigt ”mänskligt” med lönehelgsutsvävningarna. Jag hoppas att grundskolan får in privatekonomi som ett naturligt inslag i utbildningen framöver så kanske det sker en förändring. Det verkar ju inte som att intresset kommer av sig själv för alla. :)

   Mm, håller verkligen med om att målet att skapa sig möjligheten att gå i pension när man behagar föder fokus på ett sunt leverne. Även om vi inte är där än på ett tag så skulle även jag fortsätta arbeta med det jag gör idag, eftersom det är så utvecklande och roligt. Även det är såklart ett fantastiskt privilegium. :)

 8. Ekorren

  Jag förstår inte varför man ska köpa grejor bara för att man har pengar på kontot. Det är viktigt att ställa sig frågan; behöver jag detta eller vill jag ha varan när man står i affären. Är det endast vill ha, så är det bara att ställa tillbaka varan. Jag har lite svårt idag att shoppa tillsammans med andra för det är så lite jag behöver när skåpen är fulla. Köp nu någonting kan jag få höra. Samma upplevde jag i min ungdom när jag inte gärna trivdes aspackad på krog. Man blir ju tråkig i båda situationerna. På krogen kom jag på ett smidigt knep, men det är värre med shoppingen.

  När jag utexaminerades gav svåger mig rådet att ha 3 månaders lön lättillgängligt för oväntade utgifter. Jag kallade dessa pengar tandläkarpengar! Jag har aldrig behövt röra dem, för jag är väl för ekonomisk (snål).

  Människor borde lära sig hantera pengar och ha förutseende. Det är få som kan detta och tyvärr så går det i arv. Kanske jag är lite provocerande, men jag tycker synd om barn i familjer som bränner allt de flitigt sparat på svindyra semestrar. Är det värt det? Gör man det för att platsa in?

  Det är inte inkomsten som gör dig rik, det är utgifterna!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Håller verkligen med. Att alltid utgå från riktiga behov och dessutom ha kontrollfrågor är en riktigt bra taktik. :)

   http://minimalisterna.se/behovsstyrd-minimalistisk-shopping/
   http://minimalisterna.se/gladjen-av-att-avsta-fran-kop/

   Känner igen det är att pressas av andra att shoppa. Jag har till och med haft flickvänner tidigare i livet som blivit arga på mig när jag kommer hem från en tur på stan utan att ha shoppat något. Lite som en aggressiv shoppingkatalysator. :)

   http://minimalisterna.se/shoppingkatalysatorn/

   Vad är det förresten för knep du använder på krogen? Smyga runt och fejksippa på samma öl hela kvällen? Nu får du säga B. ;)

   Jag tror även jag att ett ekonomiskt sinne ofta går i arv. Kanske mer via kulturen i famijen än DNA dock. Det är överraskande många som bara tar det de lärt sig av sina föräldrar vad det gäller vanor, åsikter och värderingar utan att någonsin omvärdera dessa. Lite läskigt faktiskt.

 9. David

  Hatar att shoppa!

  Har i dag gått skogspromenad med sambo och (små) barn, grillat korv vid sjön efteråt och sedan ätit glass hemma på gräsmattan.

  Billigt och alldeles underbart :)

  /David

  Svara
 10. samara

  Det var först när jag började vara aktiv på Facebook som jag hörde talas om ”lönehelg” jag hade aldrig hört det förr, mina föräldrar har aldrig handlat extra då.
  Jag har inte mer pengar dagen efter lön jämfört med dagen före lön, och vi tjänar inte mycket heller, tvärtom, helt ärligt så tjänar de flesta par mer än oss, men när jag får en räkning då betalar jag den på en gång. Med undantag för stora oväntade räkningar, som om frysen går sönder osv, men exempelvis tidningsprenumerationer, jag betalar när de kommer, så när lönen kommer då är det bara räkningarna med autogiro kvar.
  Vi har autogiro på både Ica och Coop också, så även om vi får slut på lönekontot då har vi pengar att handla mat för.

  Om vi vill gå ut och äta då gör vi det när vi har tid, inte för att det är en viss dag på månaden.
  Angående inlägget ” ingen löneförhöjning på 7 år ” så har vi sista 3 åren fått minskad inkomst med 15 000 mindre i månaden, men vi lever bra ändå, dels så behöver vi inte köpa nåt,. vi har kläder, filmer, prydnadssaker mm, vi försöker istället rensa och sälja, och dels har vi dragit in på onödiga utgifter som Viasat mm, eftersom vi ser ju ändå inte på tv utan på alla filmerna :)

  Svara
 11. ninja

  Jag gillar hela inlägget, men det jag gillar mest är det du skrev om att uppskatta vardagliga saker som man oftast inte tänker på. Man kan känna både tacksamhet och glädje över väldigt många saker om man bara stannar upp lite så man hinner känna efter.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Precis! Det är så mycket som är fantastiskt i livet att man ofta inte ser det längre. Det känns dock som att man måste vara allmänt harmonisk för att kunna se det fantastiska i det man redan är van vid, annars blir hela fokuset enbart på de eventuella problem man har kvar istället. Ibland undrar jag om inte vi människor är lite felprogrammerade. ;)

 12. Minimalistjavisst

  Hej!
  Vill påminna om att förutom att spara är det fint att ge lite extra till välgörenhet för de pengar man skulle ha shoppat för annars. Det är alltid ett bra sätt att göra av m pengar!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Japp, jag är månadsgivare till WWF för tillfället men både kan och borde helt klart ge mer än jag gör idag. :)

 13. Kati

  Jag fick aldrig lära mig om privatekonomi eller budget av mina föräldrar och det tog många år innan jag lärde mig på egen hand. Är därför som många andra av åsikten att privatekonomi borde stå på schemat i gymnasiet. Men att vi lever i en tid där shopping blivit en stor del av vår kultur kan ju ingen undgå. Därför blir jag lite trött på alla självgoda kommentarer om hur lite man shoppar. Var en av dem som står på barrikaden då, var en Underbara Clara! :) Visa att ni finns. Det tror jag hjälper många som hamnat i ett slags Ullared-träsk.

  Svara
  1. Ekorren

   Självgod, ja – stå på barrikaderna, nej! Vägen hit har varit både lång och dyr. När man väljer att minska på shoppingen så anses man lite udda. Man blir lite ”kärringen mot strömmen” och redan det är obekvämt. Ska man dessutom börja lära andra blir man ännu mer utsatt. För övrigt är det är få som vill veta och bryr sig, speciellt inte de som kanske borde.

   Visst är det många som skryter om köpstopp. Det är lätt att ha köpstopp när man har långt fler designer jeans i skåpet än man behöver + allt annat. Många har tillräckligt med prylar och kunde gott lätta lite på köpivern. Man kan besöka Ikea utan att köpa servetter och stearinljus, det är väl det som alltid smyger ner i vagnen. Man behöver inte ha fler schampon är det som står i duschskåpet. Handla inte mycket mer än det som behövs till de maträtter man har planerat göra. Det låter kanske tråkigt, men ingenting hindrar att man planerar goda maträtter.

   Det lönar sig att funderar över sin konsumtion. Amerikanen Dave Ramsey säger det bra: ” We buy things we don’t need, with money we don’t have to impress people we don’t like.” Samma herreman har ett och annat tips. Visst är han amerikan och det mesta är extremt där borta, men ibland lönar det sig att lyssna. I följande länk är punkt 5 och 6 att lägga bakom örat.

   http://www.daveramsey.com/blog/ways-to-go-broke

   Minimalisterna här gör ett fint jobb. Tack för er blogg!

 14. Ekorren

  Knep på krogen! Vill du verkligen att jag avslöjar det? Krögarna blir inte glada för ni har väl massor av läsare ;) Lite smyga måste man nog, men du kan lugnt dricka lika många stop som de övriga. På min tid drack jag cider och det kan du ersätta med ginger ale och soda (mineralvatten) eller äppeljuice och soda med is och dricka ur ett stop. På småtimmarna (även tidigare) märker ingen vad du har i glaset, men du är tyvärr tvungen att besöka baren mer eller mindre i smyg. Detta är också användbart, en lång och blöt kväll på krogen, med kunder. Alltså ditt eget glas! Åtminstone blir baksmällan mer mot det minimalistiska hållet ;)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Mycket smart, det ska jag även testa med mina vänner som gillar att både själva och deras omgivning drar på ordentligt (lite väl enligt mig) när de väl för ledigt från familjen till förmån för en festkväll. :)

 15. Malin

  Jag har sedan barnsben varit sparsam alternativt snål. När jag började jobba tog jag mig friheter att inte alltid behöva tänka på hur mycket något kostar. Tack vare min dåvarande snålhet (föredrar dock sparsamhet) och fondpengarna som jag fick när jag var 18 har jag numera en större summor på fonder och buffert.

  Nu som student levde jag på bidrag i ett år, bodde hemma och fick min kurslitteratur betald. Andra året bestämde jag mig för att skaffa studentlägenhet så tog bidrag + lån från början av terminen för att då spara lånedelen, vilket användes som kommande buffert till lägenhet och till sommaren. I början av detta året bestämde jag mig för att leva på 1000 kr mindre, för att ha en extra säkerhet ifall det inte blev något sommarjobb. Lånedelen höjdes precis så jag har nu möjlighet att lägga undan 1000 kr + de extra som blev sedan höjningen.

  Jag ogillar att spendera alltför mycket tid i köpcentrum, men är trots allt medveten om att det är lönehelg och undviker därmed helst att handla då (om det inte är akut).

  Svara

Kommentera