Shoppingkatalysatorn

Har du en vän eller bekant som älskar att shoppa och som dessutom får dig att göra lite mindre genomtänkta köp än vanligt när ni umgås tillsammans i gallerieror, butiker och motsvarande? Då kanske vi precis har identifiera något så lömskt som en ”shoppingkatalysator” in din bekantskapskrets.

Innan jag berättar mer om shoppingkatalysatorn så är det på sin plats att introducera den vanligaste användningen av ordet katalysator. En katalysator är ett ämne som utan att själv förbrukas accelererar en kemisk reaktionen så att den kan utföras vid lägre temperatur och tryck än normalt.

En shoppingkatalysator däremot är inte ett ämne utan en person som, utan att nödvändigtvis förbruka eget kapital, faciliterar och accelererar shoppingprocessen hos någon annan genom att få personen ifråga att shoppa vid lägre lust och behov än normalt.

Shoppingkatalysatorn får en kick både av att se och påverka andra att spendera sina pengar. Detta sker oftast genom att påverka andras sinnesstämning genom att undanröja logiska motargument och samtidigt kasta ur sig 1001 emotionella argument för konsumtion av saken ni just fått syn på i butiken. Till exempel komplimanger eller argument som att du förtjänar att unna dig på grund av anledning A eller ursäkt B.

Så hur hanterar du en shoppingkatalysator? Jo, du ser till att vara medveten om att du umgås med en sådan och ser samtidigt till att enbart shoppa baserat på konkreta behov. Den enda nackdelen är att shoppingkatalysatorn kanske inte blir lika intresserad av att umgås längre då ni plötsligt förlorat er gemensamma nämnare, nämligen kärleken till ansvarslös shopping.

Har du en shoppingkatalysator i din bekantskapskrets? Om så är fallet, vad har personen i så fall fått dig att köpa för dumheter? :)

3 tankar kring ”Shoppingkatalysatorn

 1. E

  På sista tiden, har jag faktikst ”rensat” bland mina vänner och bekanta. Nöjer mig nu med en liten skara nära vänner som man kan hitta på allt med. Det blir som en extra extern familj för en. Och det var nog det jag behövde sen många år sedan. Och när det gäller bekanta, så är det folk som är posetiva och lämnar bra energi efter sig, som jag klarar av just nu. Ingen mer skvaller. sk*tsnack om andra eller avundsjuka. Går även bort från sånt nu på jobbet. Livet är så kort för att vi ska slösa bort den genom att prata illa om andra. Alla människor har problem eller grejor de behöver ta itu med, bakom stängda dörrar.
  Så när det gäller eran fråga på detta inlägg. så måste nog säga att de bekanta som jag kunde träffa bara för att shoppa, har jag slutat att umgås med, för att de blev trötta på mig för att jag inte shoppar för att shoppa längre, och sen hade man inte den gemenskapen längre att man träffades så mycket ändå på andra sociala tillfällen.
  Hoppas att ni förstod vad jag skrev nu, kan lätt krångla till när jag har massa grejor i huvudet som jag vill säga.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för en intressant kommentar, allt var klart som korvspad! :)

   Jag håller verkligen med om att fördelen med att rensa ur negativa energitjuvar ur sin bekantskapskrets till fördel till dem som ger energi och glädje.

   Allt eftersom jag blir äldre blir det bara tydligare och tydligare för min del att jag har begränsat med tid, vilken bara räcker till för att underhålla ett begränsat antal vänskapsband. Spär man ut sin tiden och fokus för brett på för många individer så blir alla relationer eftersatta, så din strategi att istället investera den i ett mer begränsat antal kvalitetsvänner låter sund. :)

Kommentera