Glädjen av att avstå från köp

Det är allmänt känt att nästan alla för stunden blir glada av att shoppa och det stämmer självklart in även på oss. Det är en härlig känsla att se något snyggt plagg eller en flashig sak och strax efteråt ha möjligheten att ta fram plånboken och några minuter senare vara stolt ägare till prylen, möbeln eller klädesplagget. Känslan efteråt går nästan att jämföra med den känsla du kan få av ett fantastiskt träningspass med bra musik i hörlurarna. Lite likt en mildare eufori.

Nu riskerar jag att låta lite galen men jag kan numera känna precis samma känsla av att avstå från köp. Jag ser något flashigt i en butik eller på nätet och blir omedelbart riktigt sugen på att slå till men istället för att i mitt inre starta processen med att rättfärdiga köpet så börjar jag istället rättfärdiga beslutet att avstå från köp. Mitt knep är att alltid ställa mig någon eller några av följande frågor:

 • Fyller saken ett konkret behov eller riskerar jag proaktiv konsumtion?
 • Hur ofta och när kommer jag i realiteten att använda den?
 • Äger jag redan en motsvarande sak och vad är det i så fall för fel på den?
 • Var ska den förvaras?
 • Vad kan jag lägga motsvarande summa pengar på som är av större värde för mig?

Oftast slutar det med att jag inser att jag inte behöver den nya prylen och låter bli att konsumera. I samma veva blir jag upprymd över pengarna jag just ”sparat” och över att jag lyckades överlista reptilhjärnans krav på snabba kickar och bekräftelse.

Om jag efter att ha ställt mig frågorna ovan fortfarande tror att det är ett vettigt köp så sover jag på saken ett par dagar innan jag slår till. Oftast hinner suget lugna ner sig och det är sällan det dyker upp ett så unikt erbjudande att jag måste slå till direkt även om till exempel butiker med rea eller specialerbjudanden naturligtvis vill få dig att tro och känna det.

10 tankar kring ”Glädjen av att avstå från köp

 1. Rebecka

  Samma här, det är verkligen en lättnad att det går att lura reptilhjärnan med frivillig hjärntvätt. Nästa steg är att ta tag i träningen igen, den hjärntvätten var visst inte lika lätt… ;)

  Svara
 2. Birgitta

  Så är det – precis om du så fint beskriver! Dessutom är det förbluffande ofta prylen/kläderna är lika det man har, bara med en liten, liten ändring! Är det v-är-r-t kan man fråga sig att betala så mycket i någon sorts ”mellanskillnad” när man har något liknande redan även om det inte är säsongens kulör o s v…

  Jag gillar när saker och ting används. När det är rotation på grejer. Försöker ha så lite som möjligt av allt! Vi hade gäster nyligen och jag räknade ut att vi hade fyra badlakan ev fem så det var att se till att det fanns rena när både husfolk och gäster skulle duscha. Å andra sidan ska man ju inte tvätta för mycket; men har man bara minst en 3/4 full maskin så kan man väl köra utan dåligt samvete….

  /B

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för berömmet!

   Japp, det är väl kanske nackdelen dvs att man behöver planera och ha lite mer framförhållning då man äger en lite mindre uppsättning kläder, sängkläder eller dylikt. :)

 3. Carro

  Jag tänker väldigt ofta när jag är på en loppis att, herrejisses vad det är många sorters prylar som jag inte har (och aldrig kommer att ha). Men såklart i vanliga butiker också!
  Anki som har bloggen Köpstopp hade ett riktigt bra tips genom en bank som förespråkade mikrosparande. Om du avstår från att köpa den 35-kronorslatten eller en meningslös 149-kronorströja så sätter man direkt in summan på ett sparkonto. Det kan om inte annat bli ett facit på hur ofta du egentligen skulle ha konsumerat (något onödigt antagligen)!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det där (Mikrospar) är smart och faktiskt något som min bank Skandiabanken erbjuder som tjänst via sin iPhone-app. :)

Lämna ett svar