Våra minimalistiska bostadskrav

Inför vårt husköp hade vi en lång önskelista. Vissa av dessa var praktiska krav och önskemål gällande huset, område, standard mm. Men vissa var också krav ur en mer minimalistisk synvinkel. Dessa tänkte vi redogöra för i det här inlägget.

De här minimalistiska kraven och önskemålen hade vi när vi letade hus:

 • Nybyggt. Hyfsat nybyggt för bättre energiprestanda och för att inte behöva lägga ner tid och energi på renovering medan barnen är små. Alternativt att någon annan ägare hade renoverat och fixat ett äldre hus till motsvarande nivå. Vårt hus är byggt 2007 och vi upplevde det som välskött vid visning och besiktning. Golven kommer behöva slipas när våra barn inte längre kastar träleksaker i golvet ;) men i övrigt är det inga stora saker som behöver göras (tror vi husnoviser ;) ).
 • Carport. Hellre carport än garage. Vi ville inte ha det där extra utrymmet där man lätt kan ställa in och samla på sig överflödiga prylar istället för att släppa taget. Visst är det skönt när bilen inte är iskall på vintern, men det kan vi förhoppningsvis lösa på annat sätt och i dagsläget är det ingen av oss som använder bilen dagligen. Kanske har vi även dåliga erfarenheter från vår egen barndom där garagen användes för förvaring av prylar på obestämd tid snarare än för bilar.

Vi har carport istället för garage = mindre förvaring av junk. ;)

 • Kvadratsmart. Bra planlösning för att inte behöva köpa onödigt stort hus. Vi kikade på hus på ca 120-140 kvm. Det vi köpte är 135 kvm och känns väldigt lagom. Vi har övernattande gäst/gäster minst en gång per månad samt vill kunna bo kvar även om familjen (mot förmodan) skulle växa i framtiden. Hade det blivit lägenhet som ju ofta är enplans hade vi nog klarat oss på drygt 100 kvm med en motsvarande kravbild.
 • Trädgård. Lättskött trädgård med platt gräsmatta som inbjuder till lek och bollspel. :) En trädgård där vi kan spendera mycket tid och med tiden skapa en grön oas med planteringar mm. För Herr Minimalist är det viktigt med insynsskydd i trädgården, medan Fru Minimalist inte har något problem med insyn utan snarare ser det som en trygghet som minskar risken för inbrott mm. Det kommer nog bli en kompromiss med mellanhög häck. ;)

Självklart hade vi även andra krav som närhet till kommunala färdmedel, gärna bullerby-känsla i området, grundskola i området mm. Liksom även ekonomiska krav eller kanske snarare begränsningar. ;) Banken hade såklart ett tak och vi själva en mental gräns vi helst ville hamna under. Visst har det historiskt varit den som varit mest riskbenägen och köpt störst och dyrast bostad som stått som vinnare. Men samtidigt vill vi ha rimliga månadskostnader, kunna jobba deltid och ta mindre risk. Den som är satt i skuld är aldrig fri, eller hur det nu var. ;)

Har du haft några minimalistiska krav eller gjort minimalistiska val i samband med bostadsköp?

26 tankar kring ”Våra minimalistiska bostadskrav

 1. Assa

  Hej!
  I dessa tider av antagningbesked och terminsstarter har jag ett önskemål: skulle inte ni kunna skriva ett inlägg om hur man på ett mer minimalistiskt sett inleder det ”egna” livet, exempelvis när man flyttar hemifrån för att plugga? (kanske finns redan detta, ber isåfall om ursäkt för att jag är ouppdaterad ;-)) Jag är uppvuxen i ett hem med vansinnigt mycket prylar och är mer eller mindre livrädd för att hamna där själv. Hur mycket är värt att köpa från början, och var vet man var gränsen går? Är det ”värt” att satsa på lite mer kvalitetsprylar som håller längre (även om de är begagnade) för att det blir billigare, inte minst miljömässigt i längden, eller är IKEA:s slit-och-släng-serviser att föredra, enligt er åsikt?

  Svara
  1. Fanny

   Hej! Jag har pluggat och lärt mig en del på vägen. Ett tips är att fundera på dels boendesituation samt vad du vill få ut av studierna. Själv har jag bott i studentkorridor och periodvis levt i en resväska när jag har pluggat utomlands. Då lönar det sig inte riktigt med att köpa fina kvalitetsprylar som ändå inte kommer användas, alternativt bli lånade på obestämd tid av korridorsgrannar i köket ;) Jag hade turen med en släkting som skulle flytta ihop med sin tjej precis när jag skulle börja plugga. Istället för att de skulle ha dubbel uppsättning av allt fick jag flera begagnade prylar att börja studenttiden med. Det kanske också finns någon i din närhet i liknade situation? Om du istället känner för att bo i lägenhet och tenderar att inte flytta runt lika mycket som jag kan det istället vara mer värt att börja köpa kvalitetsprylar direkt. Lycka till! :)

  2. Sofia

   Fundera först om du behöver köpa nytt? Kanske du kan ta med dig tallrikar mm hemifrån? Min erfarenhet är att man ändrar stil ganska mycket under de första åren och mycket händer i livet. Vem vet, kanske du väljer att flytta in i kollektiv? Resa etc. Jag hade tagit det lugnt med inköp de första åren. Må också säga att Ikeas serviser är riktigt bra, vi har haft deras ”en-kronorstallrikar” i över 15 år och de håller än.

  3. Linnea

   Mit tips är att kolla om det finns något grovsoprum där du bor. I studentlägenheterna där jag bor går det med lite tålamod att inreda lägenhet efter lägenhet med allt som folk slänger där. Ångrar att jag tog med mig så mycket från början/köpte nytt. Hade jag vetat om grovsoprummet storhet hade jag kunnat hämta allt där gratis. Och genom att inte ha exakt varje hushållsapparat som kan tänkas behövas går det alltid fråga grannarna. Och då lära känna dem :) Sedan ska man såklart låna ut saker till dem med. Lycka till!

  4. Ellinor

   Eftersom dina föräldrar har mycket prylar hemma kan du säkert få en del prylar osv av dem som de säkert har dubbelt av. Win-win för er båda enligt mig. Kolla gärna köksprylar, handdukar och sängkläder.

  5. Emma

   Tips från min studenttid:
   Köp porslin på loppis/second hand – då slipper du köpa nyproducerat och man får oftast bättre grejer för pengarna! Förstår inte varför man ska köpa slit och släng serviser från IKEA om man vill bry sig om miljön. Finns ju massa fint second hand av bättre kvalitet.
   Dyrare nyproducerade kvalitetsgrejer kan du köpa om det är något du verkligen tror du även kommer ex vilja ha minst tio år senare. Men man kan ju också sälja vidare sånt.
   Se till att ha typ en säng/skrivbord/annat basalt nödvändigt och låt sedan dina behov styra resterande inköp.
   Generellt kan man köpa det mesta second hand och klara sig långt på detta :)
   Och har ni mycket prylar hemma kan du ju passa på att ”rensa” lite hemma och ta med dig lite grejer därifrån :)

 2. Karin Svensson

  Jag har fått till mitt boende alldeles perfekt. I stan under vintern bor jag i en tvåa på 65 kvm.
  Vintern är min vilotid, inga måsten alls. När våren kommer, (enligt mig i slutet av mars) så flyttar
  jag ut till min sommarstuga på ca 40 kvm.
  Mina krav på ett sommarboende var: nära en sjö, egen brunn,kamin, odlingsmöjligheter, närhet till skog och mark.
  Stugan får heller inte vara för stor för då samlas allt möjligt onödigt lite här och där…

  Jag hittade paradiset för 13 år sedan av en slump, allt klaffade.
  I början var jag en ivrig fixare, odlade och snickrade men nu… nu har jag liksom fått bromsolja i kroppen, kanske
  är det den här sommaren som har ställt till det, att orken liksom tryter.
  Och vattnet i brunnen har sinat så det där med egen brunn kanske inte var så häftigt?

  Svara
 3. Sebbe

  Hej. Jag har läst en hel del om minimalist. Jag har rensat mycket, men jag har lärt mig att minimalist är en livstil som varar hela livet. Jag är snart 21 år (fyller år den 26 augusti) och bor fortfarande hemma, i en tvåa lägenhet på ca 65 kvm..

  Behov ändras med tiden, enda man kan göra är att respektera det och gå vidare. Så familjen Minimalisterna gjorde rätt att flytta till större bostad då deras barn börjar bli större.

  Inget varar för evigt, men miljön behöver inte lida för det. Jag rensar ut det som inte finns något behov av. Att ha shoppingfritt gör att man tänker mer på vad man BEHÖVER och INTE vad man VILL ha. :)

  Just nu står jag för ett beslut: Ska jag skänka eller sälja några förvaringslådor (av tyg från Ikea)? Eftersom jag behöver de inte längre. Jag har sålt och säljer nu ganska mycket saker till Sellpy.

  Eftersom mina föräldrar har brutalt många ägodelar, så jag fick rensa en hel del. Då jag fick gå igenom 20 år som nästan enbart var + och ingen –
  då var det väldigt mycket.

  Min pappa är delvis minimalist (mina föräldrar är skilda) och min mamma är maxi-minimalist (överdrivet med prylar) personlighet som hon kan ha ärvt av min mormor. Jag råkade bo hos mamma. Hon ställer massa känslor på prylar. En exempel ”Jag får ångest om du säljer dina Pokémon kort” fast hon ogillar Pokémon!

  Jag har läst att en del minimalister är det även i talet, då de ska försöka prata så kort och enkelt som möjligt så detta skulle vara för lång för de.

  Jag önskar inga prylar, men jag önskar att kunna prata flytande engelska (lider av språkstörning och mycket mera) och kunna åka till England för gå på Harry Potter museet. Jag har önskat att åka till England över 11 år (!)

  Svara
 4. Julia i Varberg

  Hej! I vårt garage finns massa skrot tyvärr men det är också en bra plats för våra cyklar, som får stå lagom varmt och inlåst. Nu är vi igång att bygga en carport också, för vår stora bil som inte får plats i garaget..

  Svara
 5. Hanna

  I mina föräldrars hem så var det nog närme 30 år sedan bilen stod i garaget. Garaget har blivit mer en verktygsbod/verkstad. Cykelgarage o återvinningsstation men det finns nog en del saker som borde skickas vidare.
  Som tur är så ligger det en stor secondhand väldigt nära så de är ofta dit med grejer iaf?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Att ha nära till en second hand-butik ska inte underskattas. Det har varit väldigt skönt där vi bor nu, att ta med en kasse saker när man ändå ska handla mat eller hämta på förskolan, typ ;)

 6. Engiftfribarndom

  Vi som ska bygga resonerade så här:

  – Inte för stort hus. Rum med funktion och inga stora ”döytor” En bra planlösning helt enkelt. Vi ska bygga ett hus som är 1,5 plan på totalt 155 kvm.
  Till en början bor vi på ett plan 95 kvm tills dess att vi inrett övervåningen. Det blir en utmärkt start utifrån minimalistiskt perspektiv ;)
  Vi ville egentligen ha ett 1-planshus på 144 kvm men det blev för dyrt med plattan tyvärr.

  – Ett garage med plats för bilen, en hörna där maken kan snickra som han älskar att göra och för cyklar som mellanbarnet brinner för. Samt trädgårdsredskapen som är svåra att komma undan. Tänkte isolera en del för utemöbler o dynor etc. Jag tänker att ett garage kan vara skönt för att slippa rörigt intryck utanför huset, harmoni på tomten helt enkelt vilket jag också tänker faller inom området minimalism och även downshifting.

  – En mindre klädkammare och ingen vind = ingenstans att slänga in saker. På ovanplan kan vi bygga kattvindar om vi vill men då kommer det att vara i barnens rum isf för de kunna krypa in i, hänga kläderna eller vad som..

  – tomten: plats att odla för hållbarhet, plats för blommor för biologiskt mångfald. Vill ordna vildväxande tomt och inte en fyrkantig gräsmatta där allt är symmetriskt.

  – Lämnar Stockholm för en mindre stad för mindre stress, avgaser och allt inom cykelavstånd. Fortsatt närhet till vatten.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad kul att få bygga och vara med och planera från början! :)

   Ja, enplanshus hade varit optimalt på många sätt, men i Sthlms-området känns det som det går bort direkt för väldigt många av prisskäl för tomten. Och jag det känns tryggare med tvåplans ur inbrottssynvinkel, skulle aldrig våga sova med öppet fönster i enplanshus…

   Vi har ett förråd som är isolerat där vi kommer förvara trädgårdsmöbler och säsongsprylar som inte är i bruk, håller helt med dig om att man vill få undan prylarna från sin trädgårdsoas ;)

   Vi har också övervägt att lämna Sthlm, men insåg att det för just vår del inte skulle innebära så många fördela då vi båda trivs väldigt bra här. Men att flytta längre ut för som du är inne på lägre stress, mindre avgaser, närmre natur och fler vänner inom cykelavstånd.
   Vart väljer ni att flytta (om du vill säga) och passar ni på att även byta jobb då?

 7. Engiftfribarndom

  Just ja, inte för dyrt. Vi ville ha samma lån som på vårt nuvarande hus för att båda ska kunna jobba 75% o båda vill bygga på våra utbildningar i nära framtid. Vi vill ej att ett hus blir vad vi jobbar för resten av livet.

  Vi säljer av mycket av det vi äger inför flytt och ämnar köpa begagnat det vi kan till huset sen. Vi bor större idag är vi kommer föra till en början där.

  Svara
 8. David

  I likhet med er letar vi något som är relativt nytt och därmed inget att renovera. Vi vill hitta något som håller lång tid med litet renoveringsbehov. Tomtmässigt vill vi ha stor del gräsmatta och inte så mycket träsgårdsfix då ingen har det intresset (än). Carport eller garage har vi inte funderat så mycket på än. Men vi båda hade garage under uppväxten som ingen nyttjade för bilen (jag hade pingisbord i vårt, och min sambo hade det som förvaring).

  Hur går tankarna kring de ni nämnde förut med gräsklippare, redskap, utemöbler?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi har köpt gräsklippare och trädgårdsredskap av nuvarande husägare, vi fick det till ett paket-pris så vi får se vilka av trädgårdsredskapen vi faktiskt använder och behöver, och vilka vi kan göra oss av med om ett år när vi gått igenom alla säsonger, typ ;)
   Utemöbler har vi redan eftersom vi har balkong. Dock är ju balkongen betydligt mindre än vår stora altan, så på sikt vill vi ha andra möbler där, men vi kommer klara oss bra med nuvarande uppsättning (litet bord + fyra stolar) initialt och kan leta second hand i lugn och ro. Loungemöbler står på önskelistan till altanen och så även större bord och fler stolar, men som sagt, inget av det känns akut då vi flyttar in i slutet av sommarsäsongen.

 9. Cilla

  Våra minimalistiska huskrav var:
  – Nära kollektivtrafik och service så att vi inte måste köpa bil, utan kan välja om vi vill.
  – Max cirka 30 minuter från jobbet, dörr till dörr.Tid är en ändlig resurs.
  – Begränsat renoveringsbehov. Vi har dock inte råd med nybyggt/nyrenoverat, så det finns en del som måste göras i slutändan.
  – Ingen pool eller dubbelgarage. Kräver underhåll och är något som andra (men inte vi) önskar och därför ökar priset utan att addera sånt vi värderar.

  Vi har stor gräsmatta, och i år har det varit torrt. Men nästa år kanske det blir robotgräsklippare, för gräsmatta är sannerligen inte underhållsfri! Tänker satsa på buskar som inte måste beskäras varje år och kanske lite perenner i rabatter.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Intressant det där med pool för det valde vi också bort nämligen, eller snarare spa-bad/pool som flertalet har av grannhusen dit vi flyttar (lite för små tomter för egen ”riktig” pool när de är på ca 500 kvm). Vi budade på ett par hus som hade spa-bad/pool men vi kände precis som ni att det för oss inte adderar något värde vi vill betala extra för utan snarare bara kommer kosta oss i underhåll, uppvärmning etc.
   Det hus vi nu köpte hade spa-bad till för tre år sedan då det gick sönder och nuvarande ägare valde att inte ersätta det, och det kommer inte vi heller att göra.

 10. Eva

  Ni har verkligen köpt ett fint hus! Men inte skulle jag sova med öppet fönster om jag bodde där…gör det inte ens boende på tredje våningen. Det här med säkerhet är något som ni tagit upp lite sådär i förbifarten flera gånger. Bara att ni är öppen med bilder på hus och hem sedan en tid är för mig svårt att förstå och då enbart utifrån just säkerhet. Samma tänker jag om till exempel Clara Lidström. Vill inte sätta onödiga griller i huvudet nu. Kanske är jag bara alltför försiktig för egen del.

  I övrigt, får ni måla huset i vilken färg ni vill? Måla staketet? (Det kan ju finnas regler för sådant om huset ingår i en grupp med likadana hus.) Ni har samma färg som brorsans sommarstuga (dock timrad och förstås mindre) och han och svägerskan överväger att måla porten, en mindre dubbeldörr, herrgårdsgul! Trodde det var mitt förslag men de hade redan tänkt just på den färgen.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag förstår vad du menar gällande säkerhet och har tänkt ett varv kring det (kanske borde tänkt två ;) ). All den information vi tillhandahåller går att få tag på på annat sätt om man vill och är lite klurig. Vi bor i ett område där alla villor ser likartade ut (därmed lätt att se hur de planlösning etc ser ut eftersom bilder på villor som säljs och sålts ligger kvar på google/mäklarsidor etc). Våra namn är offentliga och därmed kan man hitta hem till oss via vanliga adressregister etc. Eller var det något ytterligare du hade i åtanke?

   Gällande husfärgen skulle jag säga nej, men däremot var huset mörkrött med gråa detaljer för några år sedan (original) och ungefär vartannat hus i området har den färgkombinationen. Så vi skulle kunna byta tillbaka till den vid ommålning, nuvarande ägare valde att måla om till denna färgkombination (som de andra vartannat hus har) när det var dags att måla huset. Staketet tror jag inte det finns några specifika ”krav” kring, och inte heller om vi skulle vilja ha markiser på vissa fönster eller över altan. Det är nästan bara vi som har staket runt huset, de flesta har bara häck (men nuvarande ägare har två hundar, därav staket, vilket även fyller samma braiga funktion med två små barn som vi har ;) ).

 11. Sebbe

  Hej. Kan ni skriva tips om hur man ska regera om någon är emot sitt val att leva minimalistik? Min mamma är brutalt emot minimalist, men grejen är att hon inte respekterar mitt val att leva minimalistik. Ärligt talat går det så långt att hon tar saker från mig!

  Jag är faktist 20 år och får inte bestämma över mitt liv! Jag vill flytta hemifrån men ekonomin tillåter inte det, eftersom jag vill inte vara utan mat.

  Hon sa ” Det gör väl inte att jag behåller DIN gosedjur, som du ändå skulle skänka!”
  Jag svarade ”Jo, det räknas!! Vill du leva som mormor? (Mormor var maxi minimalist)”
  Jag har sagt att jag gör detta för miljön. Men hon svarar ”Jag vill inte leva i ett tomt liv och utan något händer”
  Jag svarade ”Ja, jag lever på tomt på prylar, men jag jagar ju inte hela tiden!”
  Sen påstår hon att jag är sur!
  Jag sa att jag är sur för att hon lägger sig hela tiden i mitt liv!

  Svara
 12. Sara

  Vi är husägare sen 7 år tillbaka och har två barn som nu är ett och fyra år. Vi tänkte också på barnvänlig gräsmatta som inbjuder till lek i trädgården. Visst används den en del till bollspel och så, men det är till skrymslena i hörnena som barnen helst springer när de leker (vid komposthörnet är en liten häck planterad för att dölja det fula så där kan man leka gömme, i andra hörnet är det en stor rabatt med en liten gång bakom så man kan komma åt att sköta häcken). Mitt tips är att skapa små roliga skrymslen och vrår med buskar och träd! En platt gräsmatta är inte så kul som man tror :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för tips! Vi kommer vilja plantera en del bärbuskar då vi gillar sådant så ska ha i åtanke att göra det på ett sätt som skapar skrymslen. ;)

Lämna ett svar