Månadens in och ut juli 2018

Då var det är dags för juli månads balansräkning över vad som införskaffats och rensats ut under månaden. Totalt har vi gjort oss av med 17 och införskaffat 7 saker denna månad. I augusti flyttar vi till hus och då tror jag det kommer rassla till på både in- och ut-listan. :)

Parentesen efter respektive sak visar om vi gjort oss av med något (-) eller på ett eller annat sätt fått in en eller flera nya saker (+) i våra liv.

Längst ned skriver vi en motivering eller kommentar kring vissa av de prylar vi köpt eller gjort oss av med under månaden.

Herr Minimalist

 • Kalsonger (+6)
 • Kalsonger (-6)

Fru Minimalist

 • Solglasögon (+1)
 • Trosor (-4)
 • Solglasögon (-1)
 • Linne (-1)
 • T-shirt (-1)
 • Strumpor (-1 par)

Minimalisterna (gemensamt)

 • Glasskål (-3)

Kommentarer Herr Minimalist

Jag insåg att jag aldrig använder kalsonger av mitt tidigare favoritmärke efter att jag hittat ett nytt trevligare märke så jag lämnade in dem för textilåtervinning och köpte sex nya av det märke jag faktiskt uppskattar.

Kommentarer Fru Minimalist

Ett par solglasögon finns på inlistan men har inte köpts, några av er kom kanske ihåg att jag skrev om just bristen på solglasögon i inlägget här. Hur dessa kom i min ägo förtjänar dock ett eget blogginlägg vilket kommer senare i sommar när vi inte är på resande fot längre. Flertalet klädesplagg som sjungit på sista versen har fått lämna hemmet denna månad. Det känns skönt.

Kommentarer Minimalisterna

Barnen lyckades slå sönder tre glasskålar denna månad, nästan imponerande mycket, särskilt eftersom vi inte varit hemma så många dagar. Synd på skålarna som är fina, du ser dem till vänster på bilden högst upp till inlägget. Fru Minimalist ärvde 8 st för ett par år sedan, nu är det bara 3 kvar. Tror det beror mer på hårdhänta barn än dålig kvalitet.

9 tankar kring ”Månadens in och ut juli 2018

 1. Engiftfribarndom

  Fyndade liknande skålar på loppis nu under semestern.
  Länge saknat skålar i lite mindre storlek för exempelvis glass.
  Imorgon kommer vi hem igen och då ska vi försöka se hemmet med nya ögon och prylbanta vidare inför husflytten.

  Förvånansvärt hur bra vi klarat oss nu i snart tre veckor utan alla prylar.

  Svara
 2. Maria

  1 ny fläkt beställd, den jag har nu är över 10 år, och låter som om den kan lägga av väldigt snart. Så, 1 ny in, en ut! Jo, och en kylmatta till katten. Har rensat mycket och länge, så här är det mest saker som slits ut som lämnar hemmet, en del av dem ersätts, men inte alla.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Känner igen det, vi har också känt att vi har hyfsad ”balans” mellan saker in och ut, mest det som går sönder eller sits ut som hamnar på ut-sidan. Tror dock det blir ett extra ryck när vi nu flyttar och tvingas packa ner alla prylar etc då kan nog ytterligare saker ryka. Förändringar i livet brukar kunna skapa ytterligare möjlighet till utvärdering, prioriteringsförändringar och därigenom prylbantning. :)

 3. Helena Ståhl

  Tack för en inspirerande blogg! Sedan jag hittade hit jag mitt tankemönster verkligen förändrats! Många lådor med saker har lämnat hemmet sedan jag hittade hit och inköpen blir färre och bättre kvalité! ??

  Nu till mitt dilemma! När det gäller att rensa ut saker som kan ha värde för andra är det inga problem! De skänker jag gärna till second hand. Saker som däremot ska hamna i ”slänga” känns så otroligt mycket svårare. Till exempel har jag räknat ut att jag skulle klara mig med tio par strumpor, men i strumplådan finns ungefär femtio par. Alla är inte favoriter, men alla är hela och rena och har en kompis. Minns inte sist jag behövde slänga en trasig, antingen har jag köpt bra kvalité eller så sliter jag väldigt lite på dem. Hade gärna velat haft en liten välsorterad strumplåda, men har liksom inte samvete att kasta hela och fullt fungerande. Någon gång kommer de ju att ta slut och jag måste lägga pengar på nya.

  Samma sak gäller till exempel hudkrämer, tvålar och liknande. Smörjer mig med dålig hudkräm och tvättar mig med duschkräm jag inte gillar, för det känns inte rätt att kasta. Har verkligen minimerat i min användning av hygienprodukter, men vad ska jag göra av det som är kvar från tiden då jag gärna provade nytt som inte alltid blev bra?

  Förstår att det inte finns något rätt eller fel, men mottar gärna tips på hur jag ska tänka. Ska jag skynda långsamt och nöta upp strumporna i lådan tills jag bara har de bästa kvar eller ska jag slänga bort fullt fungerande saker? Hjälp!

  Svara
  1. Sanna

   I vårt område finns en facebookgrupp som heter ”bortskänkes ….” där folk skänker allt från högt till lågt. Jag har inte blivit av med mina beggade converse iofs.. Men kolla om det finns liknande där du bor så kan du bli av med det du inte vill ha men ändå inte vill slänga.

  2. Carro

   Tänker att det kanske finns någon du kan ge bort till som du känner? Använda upp vissa saker då man är bortrest och tänka utanför boxen är mina tips. Kan du använda duschtvålen till handtvål för att använda upp den, kan strumporna användas till något annat putstrasa osv. Finns det exemelvis någon organisation, kvinnojourer osv som även behöver sådant….

  3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Är det förbrukningsvaror så skulle jag fortsätta använda dem tills de är slut, det brukar ju inte ta så lång tid ändå. Alternativt, som någon annan skrev, skänka bort dem med förklaring till varför, särskilt om det är märkes-varianter som kan vara någon annans favorit (tänker att en lokal köp/sälj/skänk/byt-grupp på FB vore lämplig plats).
   Eller ge bort om du har någon i din närhet som du tror kan uppskatta produkterna/plaggen. En vän frågade om jag ville ha en make-up-borttagningsprodukt som hennes ögon reagerade dåligt på. Jag hade inte valt och köpa exakt den produkten/märket själv, men den funkade för mig och jag använde upp den på något år. Bättre än att hon bara skulle slängt den.

   Strumpor har jag både fått några från min mamma ibland, och hon likaså från mig när jag velat göra mig av med några par. Vi har samma storlek så det har varit praktiskt.
   Själv vet jag att jag skulle klara mig med färre träningsstrumpor än jag har, men där har jag valt att slita på alla jag har och ser fram emot att vissa av dem ska gå sönder så de kan rensas ut. Så jag har förståelse för din känsla kring strumporna. ;)

 4. Mini

  Enklaste sättet med strumporna tänker jag är att välja ut ett såpass litet antal par att du klara dig mellan tvättarna. Sen lägger du undan resten och så nöter du på de par som är framme tills de är slut. Sen tar du fram samma nya antal och sliter ut de osv. Då slipper du se de ”överflödiga” strumporna vilket skapar mer harmoni i lådan men du slipper samtidigt göra dig av med fullt fungerande saker. Problemet med att ha för många saker av samma tex strumpor är ju att man nöter så lite på varje att det tar så lång tid innan de kan rensas ut och på så sätt få ner antalet. Sen när du har ett lagom antal par så lovar du sig själv att det är en ut en in framöver :)

  Svara
  1. Anna

   Jag gör som du. Tycker att det är en fördel med att jag hinner experimentera mig fram till hur många som känns lagom.

   Jag har insett att de flesta sakerna i hemmet har längre livslängd än jag först tror och köper sällan på impuls numera. Och sedan får jag erkänna att jag blir lite glad när något går sönder så att jag äntligen för välja något nytt :-).

   När det gäller förbrukningsvaror krämer med mera, så erbjuder jag ibland vänner om produkten fortfarande är ny och fräsch, men annars slänger jag. Jag tycker livet är för kort för att jag ska använda produkter jag inte gillar. Jag har insett att jag inte gillar att byta dofter eller produkter särksilt ofta, utan gör det bara när en produkt upphör i sortimentet. Så jag varierar mig mindre, gör färre felköp och använder upp det jag köper. Eller ger bort felköp snabbt efter inköp.

Lämna ett svar