Fixa prylarna

Under hösten har Naturskyddsföreningen ett tema som heter ”Fixa grejen” Det är så himla bra tema vilket gör att jag vill lyfta fram det i bloggen.

Det är lätt att stirra sig blind på att minimalism handlar om att ha göra sig av med saker och leva med få saker. Men det handlar lika mycket om att ta hand om de saker du har. Och efter att ha prylbantat har du ofta favoriterna kvar och dessa vill du ju vårda och ta hand om så bra som möjligt för att slippa konsumera nya (eller begagnade).

Fixa grejen ger tips och råd hur du får dina favoritprylar att hålla längre liksom hur du själv kan laga dem om de gått sönder. Här är mina tre favorittips bland Fixa grejen!

 • Få bort ringar och märken på träbord. Märken och ringar från glas och koppar på träbord är irriterande men de kan vara lätta att få bort, här beskriver de hur.
 • Laga dragkedjan. Att på ett eller annat sätt behöva fixa dragkedjor i barnens kläder tycker jag händer då och då. Kanske extra mycket för oss som nästan enbart ärver eller köper begagnade kläder till barnen (?). Bra tips finns här!
 • Putsa silvret med bikarbonat. Precis som det låter hur du får silversmycken, bestick eller andra silverföremål som blivit svarta att glänsa fint igen. Här kan du läsa hur och se resultatet.

Kika in på Naturskyddsföreningens ”Fixa grejen” och lär dig något nytt om hur du kan ta hand om dina kläder eller prylar. För kom ihåg att ta hand om det du har är alltid bättre än att köpa nytt. ;) Se gärna filmen nedan om du inte redan är pepp på att själv ändra beteende och/eller inspirera andra att det nya normala ska bli att fixa prylen istället för att köpa en ny pryl.

Vilket tips tar du med dig? Eller sitter du på något annat hemmahack att dela med dig av? :)

8 tankar kring ”Fixa prylarna

 1. Engiftfribarndom

  Vår dammsugare har fått glapp i sladden och vi ska försöka ordna med reservdel. Har redan bytt ut teleskophandtaget till den tidigare. Själva dammsugaren är det inget fel på. 10 år gammal.
  Går det inte att ordna ska vi kolla så att nästa är pvcfri.

  Svara
 2. Emma Dahlgren Mensah

  Ett tips: just nu på SVT:s hemsida ligger ett intressant 7-minutersklipp som heter ”De ställde om sina liv för klimatet”. Sevärt!!

  Svara
 3. I.I.

  Tack för jättebra tips! Vi använder redan många av dem, men en del var nytt.

  Hittade även föreningen Medveten konsumtion idag. Mycket läsvärt på deras hemsida !

  Svara
 4. Sebbe

  Engång så gick min iPad mini 1 sönder, utan anledning.. Jag var mycket försiktig med den, den hade fodral och skärmskydd. Men det var fel på program varan. Så jag fick en ”ny begagnad” iPad mini 1 som ersättning från Apple, utan extra kostnad.

  Denna ”nya begagnade” iPad mini 1 har jag fortfarande. Den skriver jag just nu på. Inga synliga repor på skärmen, och den är i bra skick eftersom jag tar bra hand om den. Jag brukar byta fodral när den blir utsliten, eftersom fodralet är viktigt om man vill ipaden mini ska få längre livslängd.

  Svara
 5. Sara

  Hej, tack för ett bra inlägg. Jag skulle gärna vilja dela filmen på FB, men har svårt att hitta den. Vill ni länka?

  Jag kom att tänka på tips som inte rör att laga saker, men att minska konsumtion:

  Vattenkonsumtion: Ha en balja i diskhon på sommaren. Vattnet som används då du sköljer grönsaker, sköljer disk etc kan hällas ut över törstande växter i trädgården.

  Kläder; Tvätta kläderna ut och in och häng på tork (skippa torktumlare), och de hålls fina hur länge som helst. Använd tvättpåse till känsliga plagg.

  Att vara rädd om det man har, så att man slipper laga/byta ut i det längsta, är ju det bästa.. Var sak på sin plats, och inte för mycket saker..

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hej, vad kul att du vill dela filmen, här är länken (Googla annars ”Vår konsumtion hotar planeten” så kan du också hitta den)

   Jättebra vanan gällande vatten! Precis så gör min moster som har egen brunn. Tror många av oss med kommunalt vatten blivit så bortskämda att vi inte tänker på sådant längre. Vilket kan stå oss dyrt om vi får fler heta somrar likt den i år…

Lämna ett svar