Mer tid med färre saker

En undersökningar från Elfa för några år sedan visade att vi svenskar skulle kunna spara upp till 34 timmar per år på att ha det bättre organiserat hemma. Dessvärre finns det ännu inga större undersökningar som visar hur mycket tid du skulle kunna spara på att inte bara vara bättre organiserad utan även äga färre saker.

Vår uppfattning är att vinsten skulle vara betydligt större eftersom även själva organiserandet tar tid och kan generera ytterligare prylar i form av diverse förvaringslösningar.

Tidsåtgången för att leta efter saker tenderar även att öka proportionellt med antalet prylar och samma sak gäller vår tendens att glömma bort exakt vad vi äger. Om du äger en mössa eller ett par solglasögon vet du ofta precis hur dessa ser ut och var de är placerade. Men äger du sju mössor och tre par solglasögon så kan det vara en helt annan femma att hålla koll på hur de ser ut och var de befinner sig just nu.

Som vi skrivit om tidigare kan det inom vissa områden vara fördelar att inte ha dubbletter eller tripletter. De tar bara upp onödigt förvaringsutrymme och tillför ingenting extra som saken inte klarar av att uppfylla ensam. Det är lätt att tänka ”om en sådan här är bra att äga, så måste det vara ändå bättre med två, eller ändå fler”. När det egentligen kan vara precis tvärtom.

Med färre saker är det dessutom enklare att låta allt du äger få en bestämd plats där de hör hemma. Så fort du inte använder saken ifråga lägger du tillbaka den och så fort du behöver den igen vet du exakt var den ligger. Detta är en av många fördelar med att ge alla saker ha en bestämd plats.

Hur mycket tid lägger du ner på att leta efter vardagsprylar som nycklar, mobilen, plånboken eller saker ni ofta har flera uppsättningar av som pennor, mössor, vantar och halsdukar?

Kanske skulle viss tid att leta elimineras om du ägde färre prylar. Du kan testa genom att lägga undan dubletterna/tripletterna i en tremånaderslåda och bara behålla favoriterna framme. :)

8 tankar kring ”Mer tid med färre saker

 1. Martina

  Alldeles för mycket :) Letar alltid efter mobil, nappar, solglasögon, paraplyer och annat. Och gärna sådär i sista minuten på väg till förskola och jobb. Ska verkligen försöka anamma det där med en bestämd plats till varje sak – och samtidigt kanske lyckas minimera antalet saker.

  Svara
 2. Sebbe

  Alla mina ägodelar har varsin bestämd plats. Enda som är störande är gitarren som är bara ivägen. Svårt att få den såld.
  Kan ni ge tips? Jag vill inte bara förvara den eller kasta den i grovsopporna..

  Svara
 3. FruEfficientBadass

  Love it! Very Mari Kondoskt. Man kan ju anta att Elfas undersökning hade en viss baktanke och det var inte att hjälpa folk att banta prylarna. Jag kan bli helt svettig när jag ser bekanta (flerbarnsfamiljer) som installerar system på system men ÄNDÅ aldrig hittar något eftersom allting ligger inknökat och osynligt i dessa korgbackar. HUR kan det vara så svårt att se sambandet?

  Jag har nu köpt er bok (bildbevis här https://efficientbadass.blogspot.com/). Ni vet ju att jag älskar Prylbanta, tycker att den är – vid sidan av Hejdå saker – en av de bästa böcker som skrivits om rensning. Jag applicerade den ju på bokhyllan för ett år sedan, bokstavligt talat (skrev ut lappar med ”intressant/oläst” etc https://efficientbadass.blogspot.com/2018/01/bokhyllan.html). Jag lånar ju normalt böcker, men er bok tillsammans med några andra, är numera mitt referensbibliotek. Jag vill bara tacka igen för den välgärning ni gör i att konvertera folk från consumer suckers till mer medvetna konsumenter. Det behövs stilbildande förebilder som er.

  Svara
 4. Harmagedon

  Om Elfa säger att lösningen på alla mina problem är att köpa deras produkter så måste det ju vara så? ;)

  Jag är mer inne på samma linje som er. Mer förvaring, mer grejer, mer förvirring.

  Svara
 5. Fröken Öken

  Rubriken säger ju allt. Mer tid med färre saker! Har själv börjat leva minimalistiskt och finner nu tid till det jag vill göra. Tack för en inspirerande blogg?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, och egentligen är det kanske inte så märkligt. För samhället och all reklam vill ju få oss att tro att konsumtion är lösningen och vägen till enkelhet. :)

Lämna ett svar