Vilka dyrgripar sparar du?

Det finns väldigt många anledningar till att vi sparar saker vi inte behöver i onödan, många av dessa orsaker skriver vi om i vår bok Prylbanta. En av dessa är ”Redan tagen kostnad”, eller som det också kallas ”sunk cost”.

Det här specifika fenomenet resulterar ofta i en obehaglig känsla som uppstår med insikten om hur mycket pengar eller tid du lagt på något som inte längre levererar värde i ditt liv. Samma känsla kan göra oss villiga att skiljas från ytterligare tid eller pengar relaterat till prylen eller plagget fast vi innerst inne vet att det är fel.

Det är samma princip som får besökare av kasinon och liknande ställen att hämta ut ytterligare spelmarker när de har gjort slut på sin budget, eftersom de är fast beslutna om att de kan hämta tillbaka tidigare förlust bara de spenderar ytterligare pengar. Man brukar tala om att ”kasta goda pengar efter dåliga”, det vill säga att göra ärliga ansträngningar att rädda en redan hopplös situation.

Att saken har kostat pengar är inget som automatiskt kvalificerar den att få stanna kvar i ditt hem. De flesta sakerna där har de facto kostat pengar. Acceptera istället att du fattat ett mindre bra köpbeslut. Lär dig av misstagen och gå vidare. Förhoppningsvis blir du mer noggrann i dina val av klädesplagg och prylar framöver eller inser vikten av att sälja vissa saker direkt medan de fortfarande har ett andrahandsvärde. Har du tur kan du rädda en del av anskaffningsvärdet istället för att hålla fast vid sakerna tills de blir omöjliga att sälja eller tappat allt värde.

Fin klänning från Karen Millen som tyvärr sällan kommit till användning och därför såldes på Tradera i höstas.

Själv köpte jag tidigare i livet många dyra klänningar, i tron (och kanske hopp) om att jag skulle gå på många fina tillställningar och fester där dessa skulle komma väl till pass. Flera av klänningarna är väldigt fina, vad sägs om den rosa ovan i bild exempelvis? Men tyvärr har dessa klänningar knappt kommit till användning så priset per användningstillfälle är otroligt högt. Några av klänningarna har jag sålt på Tradera genom åren för en bråkdel av nypriset, men ett par hänger fortfarande där i garderoben och påminner mig om mitt dåliga köp. I brist på finare tillställningar och stora fester borde jag realisera kostnaden genom att låta den dansa ut ur garderoben till någon annan med andra vanor än jag. ;)

Klänningar för julfest, glöggmingel, julfiranden, nyår mm. Den högra är numera utrensad.

För någon annan rör det sig kanske om en sparad mobiltelefon eller spelkonsol som inte längre används. Så länge den ligger oanvänd i en låda har man inte ”realiserat” förlusten. För mobilen eller spelkonsolen skulle ju rent teoretiskt kunna fylla sin funktion om den plötsligt började användas igen. Först den dag sakerna skänks eller säljs blir förlusten definitiv. ;)

Har du sparat några kläder eller prylar på grund av ”Redan tagen kostnad”?

14 tankar kring ”Vilka dyrgripar sparar du?

 1. Linda

  I Oslo finnes det en butikk, Fjong, der man kan festkjoler og lignende. Det er ikke revolusjonerende, men det fine er at man kan levere dyre klær til butikken, så leier de ut klærne for deg. Det hadde kanskje vært noe for Fru Minimalist sine kjoler?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det hade varit utmärkt!
   Och idag hade jag tänkt annorlunda kring alla de här fina klänningarna och kjolarna, och gärna själv hyrt dem för specifika tillfällen istället för att köpa.

 2. Klara

  Åh! Känner igen den här känslan allt för väl. I höstas blev jag blixtförälskad i en röd kappa som jag hittade second hand och slog till. En vecka senare insåg jag att varken färgen eller modellen var något som passade varken min stil eller något annat jag hade. Skänkte tillbaka den och tänkte på köpet som att jag direkt donerat pengar till välgörenhet istället och var fast beslutsam att jag inte skulle göra om det. Vad hände för två veckor sen? Jo exakt samma sak fast en väska. Ska göra ett försök på Tradera att sälja den men annars får den gå tillbaka till second hand :) Vad jag däremot har lärt mig av att följa er är att faktiskt strunta i den där tagna kostnaden och göra mig av med prylar och felköp :) Hade det här hänt för några år sen hade jag förmodligen hållit kvar i den röda fula kappan många år framöver utan att använda den. Tack för hjälpen!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för att du delade med dig av dina lärdomar (eller misstag som andra skulle kalla det ;) ). Och vad härligt att du lyckats strunta i den där tagna kostnaden! Det kan vara lite som att dra av ett plåster, det gör lite ont precis i stunden, men sen tänker man knappt på det efter en tid.

 3. Ewa

  Varför inte helt enkelt använda de klänningar du sparat när du går på
  fester/tillställningar/middagar? Behöver ju inte vara stor gala. ”Klä ner” med accessoarer, en jeansjacka eller något annat som du känner är din stil. Aldrig fel att var snyggt klädd! Bättre att använda tagna kostnaden än att hänga i garderoben eller sälja för billigt. Gissar att du fortfarande tycker om dem eftersom de är kvar.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har tänkt tanken, men de är inte alls ”jag” att ha den typen av kläder om det inte är just fest, bröllop eller dylikt. Och det har varit sparsmakat med den typen av festligheter i vår bekantskapskrets senaste åren (alla kämpar på i småbarnsåren).

   Vissa av klänningarna som jag hållit fast vid i flera år (minns särskilt två) kunde jag inte ens ha efter första barnet, även om jag väger lika mycket nu som innan barn så är kroppen annorlunda och blixtlåset gick inte att dra igen. Men klänningarna var ju lika fina för det, dock inte på mig. ;)

 4. Engiftfribarndom

  Hmm jag tror faktiskt inte att vi har några sådana prylar kvar. Vi har varit stenhårda med rensningen här hemma.

  Vår konsumtion har minskat och prylar säljs av. Har ökat upp sparkontot rejält på bara några månader. Lyckades spara flera tusen kronor från lönen denna månad och har ändå pengar kvar när barnbidraget kommer.

  Underbart att leva minimalistiskt.

  Svara
 5. Händelsevis

  Ååå klänningar, varför är de så frestande!? Jag är precis likadan och har huuur många som helst. Och småbarnsåren är ju (tyvärr eller tackochlov?) inte lika glammiga som min klänningssamling…. Har dock köpt de flesta rätt billigt second hand eller utomlands så det är inga förmögenheter… Således inte något att (egentligen) gråta över heller! Men det är sååå svårt att släppa dem ändå! Tänk när jag nästa gång behöver välja ut ett guldfodral och inte har tre olika att välja?!? (He, den dagen är ju dock osannolikt avlägsen…)

  Svara
 6. C

  Jag har inte köpt så många så dyra saker. Men en sak jag har märkt att det oftast känns bättre när man väl har gjort sig av med saken/plagget. Tycker den där tagna kostnaden känns mer när man har saken/plagget hemma. Då tänker man mer på det. Är den borta så försvinner ”tyngden” av den.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det har du rätt i. Kan ha att göra med att när man har den hemma så ser man saken och påminns därmed om kostnaden regelbundet. Men när man inte längre ser den så påminns man inte längre regelbundet och glömmer bort det.

 7. Karlsson

  Nja, inte som jag vet.
  Men jag har kommit på att det tar massa tid att bara rengöra,damma av och rensa minnet på spelkonsolerna.
  Jag ska skicka min xbox (den första versionen) till sellpy. Xboxen är typ sjukt tung..

  Nu har jag playstation 3 och nintendo wii kvar.
  Nästan alla spelkonsoler kommer från min barndom (under 18 år), förutom nintendo 3ds.

  Min mamma vill inte jag ska sälja mina gameboy colour och nintendo 64. De har lågt värde, äh det får vänta, en sak i taget.

  Jag får inte ångest över pengarna, men däremot över miljöklimatpåverkan. ?
  Jag får ångest att ha överflödiga☔️ prylar och måste rensa för att ”minska påverkan på miljön”. Men jag blir överlycklig att ha rensat och känner ”nu har jag allfall räddat miljön steg för steg”.

  Idag var jag fri som en fågel, när andra personer köpte prylar.. ??

  Jag har ångest att jag köpte cykelhjälm (men det är livs-viktigt). Varför finns ingen miljövänlig cykelhjälm? ?

  Svara
 8. Sara

  Jag har istället problemet att jag har fått saker av min mamma som jag vet kostade väldigt mycket pengar… Har en grej jag vill sälja som jag fått av henne men lyckas inte sälja den. Och jag vill absolut inte skänka den när jag vet hur mycket den kostade :(

  Svara

Lämna ett svar