Barnens sommarlista

Jag har tidigare skrivit om hur jag brukar göra en lista på saker jag vill ha gjort innan semestern börjar. Istället för som många andra skriva en lång lista med to-do-saker att göra under själva semestern. Det kanske funkade innan barn, men numera vill jag inte ha saker hängande över mig under semestern utan kunna njuta av att bara vara med familjen, hälsa på andra eller resa iväg i den mån vi känner för det, samt bara vara ledig.

Blir det en regnig vecka som sammanfaller med att vi tänkt hålla oss hemma så finns det såklart saker att ta tag i så här första året i hus (och förmodligen framgent också). Men det är skillnad på att spontant göra det för att omständigheterna tillåter, än att ha det hängande över sig att man måste eller i alla fall borde göra det.

Från och med i år har vi upprättat en helt ny lista som vi skapar tillsammans med barnen – Barnens sommarlista. En lista där vi suttit ner med barnen och frågat vad de skulle vilja göra i sommar. Detta är skapat med inspiration från en kompisfamilj som förra året gjorde en sådan lista med sina barn.

Det jag tycker är intressant med att göra en sådan lista är att det blir väldigt tydligt att det för barn inte är så många stora saker som behöver ske för att det ska vara en bra och händelserik sommar. Majoriteten av sakerna som barnen ville ha med på listan är saker vi kan göra i vår närhet, och 95 procent kan vi göra genom att vara kvar i Stockholm. Det är inte vardagliga saker med på listan, men det som står där är ändå ganska enkla att genomföra.

Och det handlar inte om att vi ska ”beta av” listan likt en to-do, vissa saker blir förmodligen inte av, och vissa kommer bara ske av sig själv utan att vi tänkt på att det stod just på listan. Det är mer en rolig lista som gör att barnen känner delaktighet i sommaren. Och att vi vuxna påminns om att de där små sakerna i vardagen kanske är de som i slutändan visar sig vara det stora. ;)

För att knyta an till början av inlägget, den där andra sommarlistan på saker jag själv vill beta av innan jag går på semester, vad står det på den i år egentligen? Mindre än vanligt, men jag har noterat några barnprylar som jag hoppas sälja av innan vi och andra beger sig iväg på semester. Det går trögt att komma upp i den där pengasumman jag satt som mål att sälja för under året. :)

Gör du någon sommarlista eller to-do-lista sommartid och hur resonerar du kring måsten och borden under semestern?

15 tankar kring ”Barnens sommarlista

 1. Katla Unger

  Vilken bra idé. En sån lista ska jag göra med barnen i eftermiddag. Några saker är redan planerade efter barnens önskemål. Exempelvis en ”lyxkryssning”. Dvs en helt vanlig Åbo-kryssning, men för en fyraåring och sjuåring känns det tydligen självklart att referera till det som lyx. ???? Biltur till Vaxholm för att leka med de stora schackpjäserna på torget åker nog också upp på listan. ???? Och Ubbysjön vill de åka till många gånger, perfekt sträcka för dem!

  Svara
 2. Sanna

  Har lite större barn än er, men frågade mina barn (10 & 7) om de har några önskemål för sommaren då vi är lediga både jag och barnen hela sommaren. Förutom bada och fiska (både fisk och krabbor) så var det nästan bara en sak på deras lista; leka med kompisar.

  Tur jag har en egen lista med saker jag vet att de gillar som ex självplock av jordgubbar ???? med mera, för lite mer än bara leka med kompisar blir det, kompisarna åker ju också iväg!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, ibland kan man behöva styra barnens tankar till lämpliga saker, vi skrev dessutom listan under två kvällar så barnen hann fundera lite däremellan. Och den är ju inte heller ”slutlig” utan kan kompletteras om barnen önskar det.

 3. Anna

  Vi gjorde en sån för några år sedan, men kände oss jagade av den hela sommaren. Den var inte lika lång och också med lokala aktiviteter, men det fungerade inte för oss. Men jag tycker ändå om idén????

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, ja så kan det ju också bli. Jag tror nyckeln är att få ner saker på listan som man ändå skulle gjort annars (i vissa fall kanske man behöver styra barnens tankar dit :) ) samt att inte hänga upp sakerna på semestern utan göra dem under hela långa sommaren. Vi har redan nu gjort 4-5 saker fast det var en dryg vecka sedan vi skrev listan, och det utan större ”ansträngning” eller planering, det har bara råkat bli eller passat in.

 4. Sophie E

  Åh, vilken rolig idé! Tänker också att det inte behöver vara så avancerade saker utan skriva upp saker man ändå tänkt göra för att barnen gillar det, men som man kanske inte gör övrig tid på året pga mindre tid eller inte passar annan säsong än sommaren. Man kanske får vägleda barnen lite med idéer

  Svara
 5. Josefin

  Inga måsten eller listor under sommaren :) Tycker heller inte om att ”göra” för mycket på semestern i form av att resa etc. Detta för att det känns som det blir så mycket ”packa, packa upp, åka igen etc” Vi är heeeeela på semestern på landet. Fyra veckor. Utan plan annat än att hänga där :) Vill heller inte ha för mycket besök, kanske låter associalt? Några dagsbesökare funkar absolut, men inte att hela semestern ska vara att rodda för gäster :) I slutet av sommaren åker vi upp och vandrar en vecka, men det är liksom i slutet av augusti och en ”egen” semester utöver detta. Älskar det.

  Svara
 6. Madelen

  Vi har alltid en vecka hemma hos mina föräldrar, den är stående. Där blir det lek med sommarkompisarna, div mina kompisar som bodde på gatan som är hemma också med sina barn. Härligt att hänga med många kompisgenerationer och träffa släktingar.

  Sedan blir det massa lek o bad hemma med kompisar och små utflykter. Förra året ville barnen åka till Legoland. Så det håller vi på att spara till så nästa år åker vi på en längre tågluff med alla tre barnen. Kul att ha något att spara till o framför allt längta till.

  Men i sommar blir det även lite museum och naturvandring. Vi ska bara bestämma oss för om det ska bli Skåne eller Dalarna.

  Svara
 7. Bella

  https://resfredag.se/hemester/
  Jag skrev en lista och tipsade vidare om den till Resfredag som fyllde på med massa tips kanske till lite äldre barn som tjatar om att de har tråkigt och när man behöver hjälpa till att aktivera…(så de inte bara kollar på skärmen). Jag tycker om att ha en lista eller ett bingo men försöker att den inte bara handlar om barnet utan även saker för min egen skull. Både små och stora saker. Vi har redan bockat av flera av utflykterna nu under långhelgerna…

  Svara
 8. ANNA

  Hej!

  Hur gör ni om det är saker på listan som ni inte kan göra? Nu är ju era barn ganska små men jag reagerade på att ni hade tagit med att springa i vattenspridaren. Som det ser ut på många platser blir det kanske bevattningsförbud i sommar igen och då funkar ju inte den saker, varken lagenligt eller etiskt.
  Skulle era barn känna att de blev snuvade på något då eller ser de och ni listan mest som bra tips å inte något som ”ska” göras?

  Svara
  1. Sanna

   Kan bara svara för min familj, men vi säger att det är precis som när man fyller år – det är en önskelista och man får inte allt som står på listan.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi har pratat med barnen om att allt kommer kanske inte bli av som står på listan, framför allt inte just i sommar, men att vi då sparar sakerna och gör dem under hösten eller nästa sommar. Likväl har vi sagt att bara för att något är struket från listan, så betyder det inte att vi inte kan göra det igen.

   Och just vattenspridaren bockade vi av i helgen, innan eventuella bevattningsförbud. :)

Lämna ett svar