5 minimalistiska spartips – stora förändringar

Här om veckan gav jag spartips kring små minimalistiska förändringar man kan göra för att spara pengar. Denna vecka går jag in på större förändringar, vilket även vi gjort ett par. Å ena sidan är de inte lika enkla att applicera rakt av, beroende på hur ens livssituation ser ut, men å andra sidan ger de stora förändringarna ofta större ekonomiska effekter.

Så nu kör vi; här kommer 5 stora minimalistiska spartips:

Tid är pengar. Att se pengar som tid förändrar mångas syn på konsumtion. Plötsligt kostar inte en ny tröja 1000 kr, utan den kostar nästan en dags arbete. Likaså lunchen ute på restaurang dag ut och dag in, kanske får du jobba nästan en timme för att tjäna ihop den. Utlandsresan, hur många veckors jobb är den värd och vad skulle du kunna göra för pengarna istället. Kanske vara ledig betydligt längre tid hemmavid? Är det värt det? Det bestämmer du såklart själv.

Bo litet. Att inte bo större än man behöver kan spara dig mycket pengar. Större bostäder har generellt högre driftkostnader och kräver inköp av fler möbler och accessoarer. Vi bodde kvar i vår tvåa med två barn, men även i nästa steg försökte vi köpa en ”lagom” stor bostad som matchade våra faktiska behov. Kanske har du krav på gästrum när du letar bostad, men fundera då över vad du faktiskt behöver betala extra för att få det där gästrummet. Är det värt sina kanske 200 tkr, 500 tkr + löpande driftkostnader? Det beror såklart på livssituation, hur ofta det kommer nyttjas och vad du kan använda det till övrig tid.

Jobba lokalt. Genom att börja jobba lokalt kan pengar sparas. Förmodligen kan du transportera dig billigare till jobbet, kanske får du dessutom vardagsmotion genom att kunna cykla eller gå och förbättrar din hälsa. Som första punkten anger är tid pengar, och de flesta får mer tid över när de behöver lägga mindre tid på att pendla.

Hemestra. Att inte resa iväg är teoretiskt ett enkelt sätt att spara pengar. Desto svårare kan det vara i praktiken om man har som vana att se semestern som att åka iväg från hemmet, kanske till och med flyga utomlands. Men med flyg, hotell och mat kan en utlandsresa kosta flera tusenlappar per dag, något som sällan händer där hemma. Jag räknade ut att den resa vi gjorde med barnen förra året till Rhodos kostade ca 5 000 kr per dag (!) inkl mat (men inte all inklusive) och då nyttjade vi ändå rabatter och åkte i mitten av maj och inte under högsäsong. En bonus är att hemester och näräventyr oftast är ett bättre val för miljön.

Behöver vs villhöver. Så här års är det lätt att dras med av vårkänslorna och butikernas säljande budskap om att du behöver uppdatera garderoben i vårens färger och mönster. Men det är stor skillnad på att vilja ha något och på att verkligen behöva det. Att lära sig se skillnad på det och agera därefter är a och o om du vill spara stora pengar.

Något som jag tror att de flesta skulle behöva göra är det som första punkten nämner, nämligen att fundera kring konsumtion ur ett större perspektiv: Du sliter på jobbet för att få ihop pengar. Pengar du lägger på att shoppa saker som tar plats där hemma, och som behöver underhållas, organiseras, städas och repareras. Och dessutom har miljön tagit skada under såväl produktion som under sakens resa till dit hem. Om du konsumerar mindre behöver du lägga mindre tid på att ”sköta om” dina prylar, och behöver i teorin jobba mindre. Tid är pengar, eller kanske snarare pengar är tid. :)

Vilken av ovanstående 5 punkter skulle fungera att börja applicera för dig? Eller är det någon eller några av förändringarna som du redan gjort?

7 tankar kring ”5 minimalistiska spartips – stora förändringar

 1. Daniela Elisa

  Det här med villhöva är svårt men man sparar så mycket pengar i slutändan om man inte köper något som man egentligen inte behöver. Det är en behaglig tanke och befriande att erkänna för sig själv att man redan har allt man behöver! Personligen ger det mig ro och ”riktig” lycka

  Svara
 2. Anna / boihusbil.se

  Faktiskt alla. Hemester blir applicerbart då vi lever ett liv utan behov av semester. Vi älskar verkligen vårt minimalistiska och upplevelserika liv, genom att bo och arbeta i vår husbil.

  Svara
 3. Anne

  Gillar era tips och tror att vi behöver ställa om till nya sätt att vila, semestra, handla etc för miljöns skull. Men jag har förmånen att inte alls hålla med om meningen ”du sliter på jobbet för att få ihop pengar”. Jag utbildade mig till ett yrke jag drömt om, och jag går dit för att det är stimulerande, roligt, utmanande och för att jag känner att jag gör nytta för andra. Såklart inte alltid, och jag kan bli galen på när saker på jobbet inte funkar och jag gör en massa pappersjobb som känns meningslöst. Men jag måste säga att jag liksom inte gör kopplingen mellan att jag går till jobbet på vardagarna och att det kommer in pengar på mitt konto en gång i månaden. Det känns som att det är två separata aktiviteter som löper parallellt. Jag vet naturligtvis att kopplingen finns, men det känns inte så. Mitt jobb är en viktig del av mitt liv, och det är såklart en stor förmån att den delen av livet är stimulerande och samtidigt genererar pengar så att jag kan leva som jag vill, och det är jag väldigt tacksam över.

  Svara
 4. Anna

  Hej! Ett stort boende är ju förenat med större kostnader. Det tar längre tid att städa och har du inte tiden, så anlitar du hjälp för det.Många gör inte kopplingen tid/ pengar.Det är många i Sverige som är trångbodda, men de flesta har gott om plats.Vi har ju normen att bo stort och att lägga massor av pengar på köksrenoveringar. Bättre att investera i dig själv, prioritera hälsa,sömn och återhämtning.Det behövs en större rörlighet på fastighetsmarknaden.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, jag tror det är många som inte gör just kopplingen mellan att ett stort hus inte bara kostar i den initiala prislappen, utan som du är inne på, det är mer att städa, det är fler möbler att inreda med, vilket blir fler saker att underhålla och ta hand om. Driftskostnaderna varje månad är generellt sett högre än ett motsvarande hus i mindre storlek. Etc, etc.

 5. Tess

  Istället för att flytta till ett mindre boende efter skilsmässan byggde jag en uthyrningslägenhet i huset med 2 rum och kök, tvättstuga och egen ingång med uteplats.

  Svara

Kommentera