Lockande tidningserbjudanden

Här om dagen fick jag ett erbjudande från en träningstidning som jag prenumererade på för väldigt många år sedan. För bara 59 kronor + porto om 34:50 kronor kunde jag få tre nummer av tidningen, en träningstopp från ett välkänt märke, en Body Butter samt en 15 minuters tränings-dvd med Paolo Roberto. Totalt värde på paketet var hela 760 kronor!

Wow, vilket bra erbjudande med så användbara saker, var min första tanke. Body Butter kostar kring 200 kronor och det går ju alltid åt, och träningstoppen av bra märke såg fin ut på bilden och en tränings-dvd kan ju ge inspiration på övningar samt göra att man äntligen får till det där tidseffektiva hemmaträningspasset.

Marknadsföringsavdelningen hade verkligen lyckats med kampanjen med tanke på min reaktion. De fångade mitt intresse och fick mig sugen att slå till. Sedan ställe jag mig de frågor vi tidigare tagit upp i inlägget Glädjen att avstå från köp, för varje enskild sak i erbjudandet:

 • Fyller saken ett konkret behov eller riskerar jag proaktiv konsumtion?
 • Hur ofta och när kommer jag i realiteten att använda den?
 • Äger jag redan en motsvarande sak och vad är det i så fall för fel på den?
 • Var ska den förvaras?
 • Vad kan jag lägga motsvarande summa pengar på som är av större värde för mig?

Tidningen. Det finns en anledning till att jag inte prenumererat på tidningen på många år och heller inte köper lösnummer. Den är helt enkelt inte tillräckligt bra. Visserligen skulle jag läsa den med visst intresse om den plötsligt damp ner i brevlådan eller om den låg i väntrummet hos tandläkaren, men jag skulle hellre lägga mina pengar på något annat.

Träningstoppen. Märket är välkänt så kvaliteten bör vara god, men jag köper aldrig annars ett plagg jag inte har provat eller med säkerhet vet kvaliteten på. Det kan vara en billig variant som inte sitter som jag vill när jag tränar och då kommer nuvarande topparna i träningsgarderoben ändå att konkurrera ut toppen inför varje träningspass.

Body Butter. Någon form av hudkräm använder jag regelbundet. Dock har jag i inlägget om rensningen av badrummet avslöjat att just hudkräm råder det överflöd av hos oss, med andra ord äger vi redan motsvarande produkter. Efter att ha läst boken Badskumt av Katarina Johansson som ni kunde läsa recension om tidigare, har jag dessutom blivit mer försiktig med vad jag kletar på min kropp eftersom det senare kommer in i min kropp.

Tränings-dvd. Att träna hemma framför tv:n har aldrig riktigt varit min grej, jag föredrar att träna ute i naturen eller ta mig iväg till gymmet och få miljöombyte på köpet. Kanske skulle tränings-dvd:n komma till användning om jag hade mindre fritid, men en 15 minuters tränings-dvd kommer jag förmodligen tröttna på efter ett par pass. Det är en pryl jag aldrig skulle komma på att köpa själv eller känna ett behov av.

Efter denna snabba tankeövning med mig själv kom jag fram till att erbjudandet inte var så bra ändå. Visserligen sparar jag jättemycket pengar på att nappa på erbjudandet, men jag riskerar också att få ett träningslinne som inte passar eller används, en hudkräm som jag ska förvara i något år framöver, samt en tränings-dvd som blir liggandes i en låda för att så småningom rensas ut.

För något år sedan fick jag ett liknande erbjudande från en annan träningstidning där jag för en liten peng fick en pulsklocka och ett par nummer av tidningen. Jag hade tidigare aldrig sprungit med pulsklocka då jag motiverar mig på annat sätt än att springa på en viss tid, sträcka, puls etc, men folk säger ju att det ska vara så bra och motiverande. Hur det gick? Pulsklockan låg oanvänd i sin förpackning tills för två veckor sedan när jag fick ändan ur och sålde den på Tradera.

Brukar ni nappa på sådana här tidningserbjudanden som kommer med jämna mellanrum? Om ja, använder ni de prylar/kläder ni fick med och som lockade er att slå till?

12 tankar kring ”Lockande tidningserbjudanden

 1. Ekomorsan

  Prylar som kommit med en prenumeration har nästan aldrig kommit till användning här hemma. Dock prenumererade min mor på en inredningstidning en gång och fick då en marimekko skål. Något jag hade önskat mig länge så jag fick den i present plus att jag alltid övertar hennes tidningar. Ibland är det bra saker men allt för ofta är det dock, precis som du säger, saker som bara blir liggande.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, man får vara noga med att inte skapa sig ett behov av de sakerna som erbjuds ”gratis”, utan gå tillbaka till sig själv och fråga om det verkligen är en sak jag behöver och något jag hade kunnat betala för i en butik.

 2. Uppochoppa

  Åh vad klokt! jag reagerade på samma sätt först, blev lockad på riktigt, men beslutade mig för att skita, i, mest för att jag 1) har för mkt träningskläder redan ( hej träningsblogg!) och 2) har overload av just bodylotion ( what’s up with that!)
  Bra inlägg!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du gillade inlägget! Det är likadant hos oss när det kommer till bodylotion, jag kan inte minnas att det någonsin tagit slut utan det tycks alltid komma in nya burkar och flaskor i badrumsskåpet på något mystiskt sätt :-)

 3. E

  Var sån innan, men nu tänker jag precis som du. Istället för att få saker ”gratis” så köper jag istället det jag verkligen behöver..
  Mina föreldrar brukade resonera på samma sätt när det gällde att sälja jultidningar som barn.
  – Vi köper det åt dig istället det du önskar till jul eller födelsedags present., istället för du ska gå runt och sälja massa tidningar för att få en present.
  Men när det gäller presenter nu när vi är vuxna, så ger vi bort först upplevelser istället för att ge materiella saker.
  Snart fyller jag jämt och då ska vi åka bort på en lång resa med familjen. Mycket bättre än att kaske få saker man inte kommer att använda.
  Det är verkligen en livvsstil, och det är inte det att man är snål eller vill bo utan saker, men ju mer jag tänker på det, Så är det ju inget, vad jag vet att jag kommer att ta med mig det jag har hemma till kyrkgården, sen när det är dags för mig att lämna den här världen. Utan man vill dö med massa fina minnen som man har gjort och har tillsammans med sina nära och kära.
  Jätte bra inlägg. Love it!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det är en mycket bättre strategi att köpa det du verkligen behöver, jag är övertygad om att det blir billigare i längden.
   Herr Minimalist familj ger också bort upplevelser eller ”förbrukningsvaror” (vin, ostar, choklad etc) i julklapp och födelsedagspresent. Tyvärr är inte Fru Minimalist familj lika övertygade om fördelarna med detta tillvägagångssätt…ännu. Vi jobbar sakta men säkert på att bearbeta och få dem att förstå fördelarna :-)

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hej Annette! Vi publicerar visst alla kommentarer vi får. Dock fastnade din kommentar på inlägget Månadens in och ut augusti i vårt spamskydd Akismet av okänd anledning, men någon dag senare godkände vi kommentaren manuellt och den publicerades. Du hittar såväl kommentaren som vårt svar på densamma i det inlägget.

 4. Samara

  Jag nappar på erbjudanden ibland, men ofta har de ju så små kläder, om de ringer mig och säger : vi har sånt fint erbjudande, du får 3 nummer av tidningen och så en tröja i storlek M eller L, så svarar jag : kunde jag ha L så behövde jag ju inte tidningen för att komma i form, jag har XXXL och känner mig hånad av era små kläder. Då blir de tysta och mumlar hej då.

  När jag nappar på erbjudanden så är det för att jag gillar både tidningen och premien, exempel: 3 nummer av bra tidning + biobiljett till priset av mindre än vad biljetten kostar = köp.
  3 nummer av halvbra tidning + hudcreme jag inte gillar = inget köp.

  de gånger jag är sugen men motstår det så sätter jag in pengar på Ny bil -kontot, samma när jag står på loppis och bara ååååh en sån söt skål, bara 10 kr, men jag behöver den ju inte men vill haaaaa.
  Då sätter jag in 10 kr till en ny bil, jag har sparat 30 000 kr på 3 år på den här metoden :)
  Men en ny bil som jag vill ha kostar ju 209 000 så jag får alltså låta bli att köpa saker i ca 18 åt till och då finns det väl inga bilar längre ;)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   En liten nackdel med att trots allt nappa på bra erbjudanden är om man missar att säga upp prenumerationen i tid så att man måste betala något eller ett par nummer till ordinariepris efter att erbjudandet gått ut. Det råkade jag på ett par gånger för många år sedan vilket gjorde mig irriterad, men håller man stenkoll på när tidningen ska sägas upp samt gillar tidningen och att gå på bio så låter det ju som ett bra erbjudande.

   Ny-bil-konto var ett jättebra sparknep som jag tror fler kan ha användning av för att spara till en resa eller något vardagslyxigt som är mer värt än de ”onödiga” utgifterna. Kul att du delade med dig av det! :-)

 5. Tilda

  Hejsan, har precis börjat läsa bloggen från början, därav svar på ett äldre inlägg.

  Jag har tidigare varit expert på att falla för billiga marknadsföringsknep vad gäller just tidningsprenumerationer. Vill dock tro att ålder och erfarenhet har gjort mig klokare. =)

  För närvarande prenumererar jag ”bara” på två fisketidningar.
  Den ena var utan premie och på halva priset. Planerade dock att prenumera redan innan jag såg erbjudandet. Det är ett bestämt antal nummer utan automatisk förlängning.

  Den andra skall erkännas köpte jag mycket på grund av premien, samt rekommendation från andra. Hade köpt en lina tidigare som var skadad alternativt blev skadad efter väldigt kort tid av användning. Det var min enda lina i den klassen så skulle den gå sönder under en tur vore fisket över. Således köpte jag en ny likadan lina som ingick som premie med fem nummer av tidningen. Det kostade lika mycket som en ny lina i butik.
  Ett proaktivt köp absolut men kan ändå känna att det var hyfsat motiverat… Tanken är att fiska med den nya linan och ha den gamla i reserv. Mår dåligt av saker som inte är helt hundra men kan ändå inte helt motivera mig att bara kasta den gamla linan, den går fortfarande att använda och fluglinor är förbaskat dyra. Just fisket är det område inom vilket jag tillåter mig att både vara lite proaktiv och icke-minimalistisk…

  Förlängde prenumerationen med ytterligare sju nummer och en rulle som premie och det kostade betydligt mindre än bara rullen i butik.
  Funderade i flera månader innan jag bestämde mig. Hade en rulle sedan tidigare men den hade en liten spoldiameter så det gick långsamt att rulla upp linan på rullen och den var inte helt anpassad för lintjocklekarna jag använde så om jag inte rullade upp linan jättenoga skavde den mot rullen. Således bedömde jag att en ny och större rulle var önskvärd.
  När jag väl förlängde ingick det dessutom en bättre rulle än tidigare i erbjudandet så jag blev mycket nöjd med mitt köp. =) Inte heller den tidningen förlänger prenumerationen automatiskt utan det är ett bestämt antal tidningar som gäller. Det är jätteskönt. Har helt slutat med erbjudanden där man måste avbeställa inom en viss tid.

  Nu är det inte riktigt säsong ännu så har inte haft chans att använda den men rullen skall få vara med och dra gädda i vår och eventuellt havsöring på kusten. =)

  Mvh

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du hittat till vår blogg! :)
   Det låter dock som att fiske är ett väldigt stort och engagerat intresse för dig, och jag kan köpa dina argument för tidningsprenumerationerna om du ändå inte förnyar dem. Lycka till med fiskelyckan på kusten! ;)

Lämna ett svar