Facebook-fasta fram till påsk

Fettisdagen i februari var tidigare starten på fastan fram till påsk. För mig var den i år starten på att fasta/avstå från Facebook i knappt 6 veckor. Nu brukar jag inte hänga där överdrivet mycket men går ändå in och kikar 1-2 gånger i veckan och fastnar onödigt länge i flödet.

Facebook-appen är borttagen sedan länge och sidan är spärrad på vår dators webbrowser, men sånt lär man sig ju komma runt. ;) Men från och med fettisdagsveckan fram till påskveckan lät jag bli att logga in på Facebook. För den som undrar så använde jag fortfarande Messenger-appen då den redan används behovsstyrt till skillnad från Facebook.

Min förhoppning var att jag skulle lägga mer tid på återhämtning, eftertanke, meditation och bokläsning. Blev det så? Jag har mediterat varje dag, och jag har hunnit läsa tre böcker. Meditera varje dag är ett mål jag har för 2018 så det hade jag nog gjort ändå. Läst tre böcker på 6 veckor hör inte till vanligheterna men det kan även bero på slumpen att tre böcker jag reserverat på biblioteket blev mina, lika mycket som att jag frigjorde tid. :)

Eftertanke och återhämtning har det varit sämre med. Vi och/eller barnen har varit sjuka till och från varje vecka i februari och mars, det har känts som att man just återhämtat sig och kommit på banan igen när nästa omgång med sjukdom brutit ut. Men något sug efter Facebook har åtminstone inte uppstått trots långa vabdagar och sjukdagar.

Om jag upplevde att jag missade något under min Facebook-fasta? Jag fick en Facebook-inbjudan till ett event som jag då inte kunde svara på via Facebook, men som tur var fick jag även information om det på annat sätt och kunde ge besked på annat sätt. I övrigt såg jag inte ut att ha missat något väsentligt vad jag kunde notera när jag väl loggade in.

Jag gillar sådana här små utmaningar och hade för några år sedan små månadsutmaningar där en månad var just Facebook-fri-månad. Då fick jag dock logga in varje söndag för att slippa missa inbjudningar till diverse tillställningar. Nu klarade jag sex veckor utan någon inloggning och det kändes inte ens svårt. Kanske kör jag någon månads Facebook-detox i sommar igen.

Jag har dock för många grupper (lokala köp- och sälj-grupper, mammagrupper mm) som jag då och då är aktiv i, liksom har vänner som använder Facebook vid event (vilket även vi själva gör ibland) så i dagsläget vill jag ha kvar kontot då jag tycker att det tillför visst värde.

Vågar du testa att ha Facebook-detox eller har du inget sådant behov?

17 tankar kring ”Facebook-fasta fram till påsk

 1. Karolina

  Jag skulle så gärna ta bort facebook kontot men har fastnat lite i och med att jag med i många grupper. Är tex med i många träningsgrupper så man kan hänga med på gemensamma träningar, och har länge sökt en hundvalp av speciell linje och många uppfödare annonserar endast på facebook. Använder inte messenger och har det inte installerat på telefon så kollar inte allför ofta men skulle gärna sluta helt om det inte vore för alla bra grupper

  Svara
 2. Anna

  Jag har inget eget Facebook å fattar inte hur det mesta funkar där ?.
  Jag skaffade ett konto till min butik eftersom ”alla” sa att jag måste ha ett … Jag har en ”sida” (visst heter det så) å jag lägger upp saker där genom att logga in via Instagram så det blir samma inlägg på båda. Jo,jag har skaffat butiken en massa vänner som jag bjudit in till sidan med.

  Privat vill jag helst slippa Facebook å jag avskyr när folk säger att ”dry står på Facebook” eller ”du får det via Facebook ” å varför i hela helsike är det möjligt för Andra att lägga till en i olika grupper så att man själv måste gå ur dem, det borde absolut vara tvärtom om .

  Svara
 3. Anna

  Tillhör också kategorin som aldrig har haft facebook. Jag har ju ingen smartphone privat utan en gammal hederlig sak. Har smartphone via mitt jobb men försöker inte göra några privata grejer på den mer än att boka gruppträning på gymet. Jag har alltså inga problem att låta bli telefonen – men har naturligtvis andra utmaningar som jag sitter fast it. Ska jobba på dem i påsk =)
  Tack för en läsvärd blogg.

  Svara
 4. P

  Jag har slutat följa de flesta av mina sk vänner och följer bara ett tiotal idag samt några grupper. Så även om jag råkar gå in några gånger per dag så tar det oftast inte många sekunder att konstatera om det hänt något nytt eller inte.

  Svara
 5. Karlsson

  Hej. Jag har inte varit inloggad på facebook sen juni förra året. Fru och herr minimalist svarar oftare på det jag skriver jämfört med mina ”vänner” på fb.. Jag loggar inte in i fb, eftersom jag tycker inte om jämt bli dissad.

  Det är påsk och jag har migrän+ont i halsen.. Jag haft migrän i minst 9 timmar.. Så jag är trött. Värktableterna hjälper inte, trots jag provat en specielt sorts för migrän. ? Jag har fortfarande migrän..

  Jag fick underkänt på engelskan för jag har språkstörning. På ett orättvist sätt.. (Jag har 3 diagnoser till, vill inte nämna eftersom då vet alla vem jag är). Sen fick jag inte behörighet på samhälle eftersom jag har missat några lektioner. Pga jag åkt till en utredning för få hjälp med min ickebinär och slippa må så dåligt psykist. Jag försöker inte tänka på det.. Men det gör så ont. ? Det gör ont bli dömd för nåt man inte rår för..
  Nu riskerar jag inte få gå kvar i folkhögskolan, eftersom jag uppfattade att rektorn sa jag bara fick en chans..

  Har ni någon tips hur jag tillfälligt glömmer detta nu under påsklovet?

  Svara
  1. Sara

   Önskar dig kraft och glädje Karlsson. Kämpa på. Jag ser ofta dina kommentarer här och tycker att du verkar vara en snäll och bra människa. Säg till rektorn att du vill fortsätta på folkhögskolan och fortsätta försöka! Lycka till med allt!

 6. Engiftfribarndom

  Hahaha. Maken behöll jag ;) Det enda vi saknar är när kompisar säger att de fyndat bra saker second hand i olika säljgrupper. Men vi hittar det mesta vi behöver på Blocket eller Tradera:)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det är då man får tänka att kompisarna också fyndar mycket de egentligen inte behöver i de där grupperna så att på ett ekonomiskt plan går man plus minus noll. :)

 7. Sara

  Hej, tidigare böcker du nämnt (Hjärnstark och Omgiven av idioter) har jag läst eftersom jag såg dem här. Riktiga ögonöppnare båda två som har förändrat mycket i mitt tankesätt. Därför blir jag såklart nyfiken på vilka tre böcker du läste nu? :)

  Svara

Lämna ett svar