Månadens in och ut oktober 2017

Då var det är dags för oktober månads balansräkning över vad som införskaffats och rensats ut under månaden. Totalt har vi gjort oss av med 19 och införskaffat 8 sak denna månad.

Parentesen efter respektive sak visar om vi gjort oss av med något (-) eller på ett eller annat sätt fått in en eller flera nya saker (+) i våra liv.

Längst ned skriver vi en motivering eller kommentar kring vissa av de prylar vi köpt eller gjort oss av med under månaden.

Herr Minimalist

 • Jeans (+1)
 • Böcker (-3)
 • Handskar (-2)
 • Träningströjor (-2)
 • Anorak (-1)
 • Kindle-fodral (-1)

Fru Minimalist

 • Klänning (-1)
 • Skjorta (-1)
 • Bok (-1)
 • Pins (-1)

Storasyster Minimalist

 • Stövlar (+1 par)
 • Sked (+1)
 • Gaffel (+1)
 • Kniv (+1)
 • Haklapp (-1)

Lillebror Minimalist

 • Sked (+1)
 • Gaffel (+1)
 • Kniv (+1)
 • Böcker (-3)
 • Body (-1)
 • Byxor (-1)

Minimalisterna (gemensamt)

 • Mugghållare till barnvagn (-1)

Kommentarer Herr Minimalist

Inför en skidresa med jobbet för många år sedan kittade jag upp mig inför nya utmaningar genom att spontanköpa en anorak jag egentligen inte behövde. I praktiken handlade konsumtionen mest om att behandla den inre oro jag kände inför resan. Faktum är att jag gillar inte ens anorakar då de är svåra att ta av samt justera när jag blir för varm. Så nu åker den ut och istället kör jag lager på lager principen med fleecetröjor och regnjacka vid nästa skidtillfälle. Precis som jag redan gjort sista åren.

Samtidigt med anorakrensningen passade jag på att göra mig av med två redundanta handskar så nu har jag bara fyra (!) kvar. Ett par tunna löparhandskar, ett par tjocka skidhandskar, ett par mer eleganta vinterhandskar för vardagsbruk och ett par vind- och vattentäta handskar vid fjällvandring. Jag ska testa att använda fjällvandringshandskarna som löparhandskar i vinter. Fungerar det bra så åker löparhandskarna ut. :)

Mina gamla trotjänare till jeans började bli så pass slitna att de inte längre var lämpliga att använda i jobbsammanhang så jag köpte ett nytt par från G-star Raw. De gamla får trots det vara kvar då de är utmärkta att använda i lekparker, både inomhus och utomhus.

Kommentarer Fru Minimalist

Ett fåtal utrensade grejer, men det bästa är ändå att det inte är något som kommit in denna månad. Rensade förra månaden ut pins och sålde via Tradera, en av dem som rensades ut denna månad var en liten Fantomen-pins som såldes för 94 kr.

Pins utrensad och såld på Tradera.

Kommentar Storasyster Minimalist

Storasyster Minimalist hade växt ur sina stövlar och behövde ett par nya. Jag chansade och gick förbi Stadsmissionen som finns i vår närhet och hittade ett par fodrade Tretorn-stövlar, precis likadana som hon hade växt ur fast i annan färg. 40 kronor kändes som ett fynd, det är stövlarna du ser på bilden högst upp i blogginlägget.

Kommentar Lillebror Minimalist

Lillebror har rensat ut och sålt av ett set med barnkläder med body och matchande byxa, samt rensat lite i bokhyllan. :)

11 tankar kring ”Månadens in och ut oktober 2017

 1. Karlsson

  Hej. Jag har rensat ganska mycket oktober månaden (så mycket att jag inte kan skriva allt här). Jag har skänkt två fyllda kassar till Röda Korset idag.
  Det känns bra efteråt.

  Jag har börjat leva minimalistisk både för plånboken och miljön. Men även för att jag har kvalster allergi. Ju mindre onödiga prylar, ju mindre samlas damm och kvalster.. Då kan jag ibland slippa min allergi när jag ska städa.

  Svara
 2. Malin

  Hej!
  Skulle gärna läsa rtt inlägg om hur mycket kläder era barn har, ex hur många par byxor osv. När tvättkorgen är full härhemma har vi fortfarande kanske 10 byxor och lika många tröjor kvar rena i lådan.
  Håller på att läsa er bok nu föresten!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Ett sådan inlägg skulle kräva en barnklädesinventering i vår byrå, vilket låter lockande, så det är inte omöjligt att det blir ett sådan inlägg framöver.

   Kul att du läser vår bok, hoppas den leder till inspiration och nya insikter! :)

 3. EMELIE

  Kul att läsa era listor. Man blir pepp på att resa sig ur soffan å rensa ut nåt! Tack för er blogg. Mvh trogen läsare

  Svara
 4. Ca

  Jaha nu har jag i ett par dygn sökt fodrade stövlar åt sonen på Blocket o Tradera utan resultat. Fick bli att beställa nya Kavat Gimo och tänka att de då säljs vidare senare. Nu har jag fastnat även gällande vinterskor begagnat. Är inte lätt när barnen är uppe i strl 29 och 30…
  Var till skobutiken och mätte barnens fötter i veckan för att kunna köpa skor begagnat med frakt. Mätte då även de gamla skorna för att se om lillebror kunde ärva från storasyster. Hon i butiken påtalade då att även om storasysters fodrade stövlar är hela så var fodret i så pass slitet att jag fick köpa till en ullsula plus att hon behövde ha ullsocka i…
  Skor slits mer i dessa större strl…
  Dessutom så påverkas fötterna av att ärva skor av någon som slitit på dem. Svår nöt alltså! Hoppas hitta Kavatskor begagnat nu men det är inte säkert.. ..

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Japp, att köpa begagnat kräver ofta både tålamod och tidsmarginal och man lyckas dessvärre inte alltid hitta en bra lösning. Bättre lycka nästa gång! :)

   Än så länge har vi inte upplevt några större utmaningar kring begagnade skor till barnen men det kanske blir lurigare när deras fötter blir större, precis som du säger. :)

  2. Sanna

   Det blir svårare och svårare. Har två barn och jag tror att detta året är sista året som yngsta barnet (5,5 år) kan ärva sitt äldre syskons skor (8 år). Dessa skor användes när äldre barnet var drygt 4,5 år (mycket större fötter ;-) ). Men nu slits de nåt ruskigt, trampas ned i bak kapporna och luktar perka de luxe (med tanke på hur de ser ut är det ingen idé att försöka att doftförbättra dem… ;-) )

   Bor man som vi gör är det bara att acceptera att skorna slits oavsett hur mycket eller lite pengar vi lägger ner på dem vi vill ju att ungarna ska leka och inte sitta still!

   Däremot som en parentes så har lokala fotbollsklubben så att man kan lämna in urvuxna fotbollsskor till dem och så får man köpa begagnade skor för en billig peng som går till klubben. Det är perfekt!

 5. P.

  Jag har precis läst färdigt er bok och jag älskade den! Min tidigare favorit var Declutter with Kids, men jag tror att Prylbanta gått förbi min tidigare favorit på topplistan. Det var särskilt uppfriskande med svenska bidrag, eftersom de amerikanska böckerna (som så klart är inspirerande ändå) innehåller så mycket religion och typiskt amerikansk mentalitet. Finns det några andra svenska böcker som ni kan tipsa om? Alternativt, några andra favoriter ni har?

  Jag blev inspirerad och tänkte spontant direkt ta tag i det här med DVD:er och CD-skivor, dvs att spara dem på hårddisk istället. Min sambo säger dock att det är brott mot upphovsrätten om vi inte äger den fysiska versionen också. Stämmer detta? Vinningen känns inte lika stor om vi ändå måste spara filmerna i källaren ifall polisen stormar in (kanske inte så troligt men ändå). Hur har ni resonerat här?

  Tack för såväl bra bok som blogg.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Vad härligt att höra att du älskade vår bok, det gör oss såklart jätteglada! :)

   Det finns en del rensningsrelaterade böcker på svenska men ingen som utgår från minimalism vad vi känner till iallafall.

   Vad det gäller din fråga kring digitalisering av DVD:er och CD-skivor så vet jag faktiskt inte exakt hur det ligger till. Jag googlade en stund men hittade inga tydliga svar. Dessvärre känns det logiskt ur ett upphovsrättsligt perspektiv att du faktiskt måste behålla de fysiska exemplaren. Annars kan du ju digitalisera dina fysiska medier och därefter sälja dem vidare till en ny ägare som gör samma osv. Förhoppningsvis har du (och/eller din sambo) inte enorma mängder favoriter som du bara måste behålla men om så är fallet kan det ändå finnas en stor mental vinst i att inte behöva ha hemmet fullt av fysiska media (även om favoriterna finns kvar i källaren).

   Tack för att du läser! :)

Lämna ett svar