Rensning av sällskapsspel

Idag gick vi igenom vår tills idag maximalistiska samling av sällskapsspel. Det var spel vi fått som barn, spel vi själva köpt som tonåringar, införskaffat inför fester som studenter men även spel vi på ett eller annat sätt kommit över på senare år. Det visade sig snabbt vara en guldgruva för den rensningssugne.

Vissa av spelen kom ursprungligen från mig (Herr Minimalist) och andra Fru Minimalist och vi insåg tidigt att vi hade helt olika inställning och känslor till de olika spelen, mycket på grund av den nostalgiska ränta vi byggt upp, speciellt kring spel som följt oss genom en stor del av livet.

Jag hade till exempel jättesvårt att göra mig av med ett gammalt, slitet och ofullständigt memory-spel som jag spelat som litet barn med min familj, och Fru Minimalist hade svårt att göra sig av med enligt mig förhållandevis tråkiga sällskapsspel. Andra spel var däremot riktigt lätta att göra sig av med som min poker-marker-box jag fått i julklapp av min arbetsgivare men aldrig använt.

Det var även intressant hur olika preferenser vi har kring spel. Jag gillar de lite mer kluriga och komplexa strategispelen medan Fru Minimalist gillar de mer lättsamma sociala sällskapsspelen. Vi är dock rörande överens om att frågesportspel som klassiska Trivial Persuit är dödstråkigt.

Samtidigt som rensningen i vissa fall var utmanande var det som vanligt en otroligt givande övning då vi återupptäckte flera spel som vi glömt bort och nu blev riktigt sugna på att spela både på egen hand och med vänner. Det blir som vanligt väldigt tydligt hur mycket värde som göms och glöms bland allt onödigt och som plötsligt träder fram när du skalar bort det som är överflödigt och oprioriterat. Precis som inom de flesta områden i livet.

Något som gjorde övningen lättare var att vi utgick från verkliga behov. Vi resonerade kring att vi primärt har spelen för att spela med vänner, sekundärt spela på tu man hand under längre resor. Eftersom eventuellt spelande med framtida barn ligger många år fram i tiden fanns det ingen större anledning att behålla spel som vänder sig primärt mot barn.

Efter att vi rensat baserat på behov ovan gjorde vi en andra genomgång av dem som var kvar och ställde oss frågan vilka spel vi inte spelat närmsta åren, vilket visade sig vara majoriteten, och rensade lite till.

Totalt hittade vi 32 spel av vilka vi rensade bort 13 (se bilden ovan). Kvar blir tills vidare hela 19 spel där 2 är vanliga kortlekar, vilket vi ser lite som en förbrukningsvara. Fortfarande lite för många enligt våra behov och smak men vi får se detta som en första omgång. Att rensa är som sagt som att skala lager på lager på en lök och det kan behövas lite tid innan man är redo att ta sig an nästa lager.

Majoriteten av dem vi rensade ut kommer vi att skänka till Myrornas med undantag för ett par mer eller mindre oanvända sällskapsspel som vi förmodligen kommer försöka sälja på loppis.

Kanske kan du ägna en stund av midsommarhelgen åt att rensa bland dina spel, återupptäcka gamla favoriter och varför inte passa på att spela med vänner och familj? Glad midsommar! 

23 tankar kring ”Rensning av sällskapsspel

 1. Eva

  Så ni ska kanske försöka sälja på loppis?! Har gjort det för första gången förra helgen på Solvalla drive-inloppis och det var en rolig erfarenhet. Jag var igång i timmar som en riktig försäljare och såg till att alltid ha folk vid mitt bord men då såldes nästan allt och jag håvade in nära 1000 kr på allt mitt gamla ”skräp”. På köpet får man göra barn och prylsamlare glada med att sälja krims krams för 5 kr. Det var så kul att jag måste göra om det. Men har ju redan rensat ut nästan allt nu….bara Barbie, fri- och bokmärken är kvar och mitt kära Backgammon. Leksaker säljer jättebra, likaså gamla CD-skivor och märkessaker – både fejk och äkta varianter. Så ni har stor chans att sälja av era spel bara ni accepterar låga bud. Det bästa är om man har lockvaror vid bordet som jag hade, t ex Ray-Banfodral, några kända designprylar, retroleksaker, tidlösa varianter av bruksföremål. Dessa tummas på hundra gånger på en dag och väl vid bordet så ser man till att ingen går därifrån utan att ha spenderat minst en femma eller tia… ;) Har jobbat som försäljare som ung, både i butik och via telefon. Man känner in människan och sen går man på så där lagom så man lyckas. Lycka till med er försäljning och önskar er även en glad midsommar! :)

  Svara
  1. PG

   Kul att det gick så bra Eva!

   Angående spel finns det knappt ett spel kvar på denna front. Trots att jag tycker det är rätt kul att spela.
   Till och med schackspelet fick lämna. Gillar lite kluriga spek där det gäller att försöka tänka långt fram och då va schack bra träning.

   Girighetsspelet Monopol har också fått också lämna. Hemskt vad det spelet kan göra med folk! :-)

   Nu finns bara två oöppnade kortlekar kvar och något tärningsspel. Klarat sig från utrensningen då de tar så lite plats. Men snart åker dom nog också! (Så jag har något att redovisa att jag har rensat) ;)

   Finns dock något enstaka datorspel kvar (trots att jag aldrig spelar).

  2. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   @ Eva: Bra tips, tack så mycket! :)

   Det kluriga där vi bor är att få ett loppis att inte bli en förlustaffär eftersom det ofta kostar flera hundra kronor att få sätta upp ett bord. Helknasigt men så är det ofta i Stockholms närförorter verkar det som.

  3. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   @ PG: Jag hade också några gamla installationsdiskar till favoritdatorspel kvar tills alldeles nyligen. Närmare bestämt Fallout 1 och 2, Half-Life 1 samt World of Warcraft. Mycket nostalgi där. :)

 2. mammasvardag91

  Kan ni inte slänga upp vilka spel ni har här, så kanske det finns något man är intresserad utav att köpa? Hemma hos oss älskar vi att spela spel.

  Kram Sanna

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Spelen vi gör oss av med är de som syns på bilden till inlägget. Vissa är dock för stora och otympliga för att skickas med posten och skulle i så fall behöva avhämtning.

 3. Emma

  Tack för en bra blogg!
  Är hemma hos min mamma över helgen och hjälper henne att rensa varje gång jag är på besök. Hon är änka och tycker det är rätt jobbigt att göra själv.
  Idag blev det en hel sopsäck med gamla kläder som ska till klädinsamlingen. Några plagg har jag tagit över för att försöka sälja dom på tradera åt henne. Fortfarande mycket kvar, men jag försöker ändå glädja mig åt det som åker ut nu.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Vad snällt av dig att hjälpa din mamma på traven! :) Man får vara glad för de små stegen och tillslut märker man skillnad både fysiskt och ibland psykiskt.

   Min mamma insåg för något drygt halvår sedan att de verkligen behöver rensa i villan och har äntligen vågat ta tag i det nu under våren. Än så länge säljer hon främst saker på loppis, men man märker även att det börjar komma ett nytt tankesätt. Hon ”förbjuder” sig att shoppa och när jag igår frågade vad hon önskade sig sa hon ”ingen sak i alla fall för jag försöker ju bli av med saker nu”. :)

  2. Eva Maria

   Så snällt att du hjälper din mamma att rensa ut, det kan vara jobbigt och ledsamt att göra själv. När mina föräldar flyttade så hjälpte vi barn till och vi hyrde en container.
   Mvh Eva Maria

 4. Viktor

  Ett väldigt likt eller samma memory spelade jag alltid som liten hos farmor! Jag har kvar några lösa sådana memorybrickor i en liten nostalgiburk.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Du har min fulla förståelse kring nostalgiburken. Jag kan tänka mig att många som är runt 30 har spelat just det spelet. Säkert många äldre med för den delen, till exempel många 30-åringars föräldrar. ;)

 5. Camilla

  Har 3 spel (kan hända att det finns nåt gammalt kvar hos mamma och pappa, vet att jag har lämnat Uno, Skipbo och ett Yatzy hos dom för att tas ut till sommarstugan bra spel för regniga dagar som tar lite plats) här hemma. Monopol, Cluedo och Med andra ord. Det sistnämnda är det senast inkomna och mkt roligt men tyvärr så måste man vara minst 4 för att spela.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Vi gillar verkligen Skipbo vi med men Fru Minimalist vinner ALLTID. Det är snudd på magi vad många Skipbo-kort hon kan dra på raken. ;)

   Tack för speltipsen! :)

 6. B

  Tycker att sällskapsspelen överhuvudtaget är förbrukningsmaterial. Ja i alla fall de som innehåller frågor. Man vill ju inte spela med några om frågekorten är öppnade…Andra spel typ Rappakalja kan man ju spela i år! Men…till slut ledsnar man. Jag brukar bära iväg en 5-6 spellådor i stöten med ett par tre års mellanrum. Vi älskar att spela sällskapsspel men vill ha en ny utmaning då och då.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Japp, sällskapsspel är underskattat. Både jag och Fru Minimalist blev sugna att spela oftare efter vår rensning då vi insåg att det faktiskt finns en hel del riktigt roliga spel i våra gömmor.

   Har du som spelar mycket några favoriter förresten?

 7. Anonym

  Åh, men Pictionairy är jag ju intresserad av om ni ska sälja det! Har spelat det en gång tidigare och jag gillade det mycket! Håller med mammasvardag91, kan ni inte lägga upp dem här? :)

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Haha, vad roligt att du skulle vilja ha Pictionary, hur mycket bjuder du? :) Spelen vi gör oss av med är de som syns på bilden till inlägget. Vissa är dock för stora och otympliga för att skickas med posten och skulle därför behöva kunna hämtas i Stockholm.

 8. Anonym

  Vad tycker ni är rimligt? 130 kr inkl frakt? (Schenker har frakt för 49-55 kr tror jag. Har skickat otympliga paket med dem tidigare, och det har funkat jättebra! Jag bor tyvärr ganska långt från Stockholm nämligen, annars hade jag gärna hämtat) Har ni någon mejladress där jag kan skicka till er? :)

  Svara
 9. Linda

  Om ni inte redan har gjort er av med memoryt så är mitt tips att göra en tavla av de finaste brickorna! Det har jag gjort, en ganska stor, men man kan ju också ta bara några brickor, 3×3 eller så. Jag limmade upp varje bricka på ett papper, och sen glas och ram på det!

  Svara
 10. Anna

  Har nyligen rensat ut bland mina 50+ spel och det var smärtsamt. Jag älskar att spela spel. Som tur är har några vänner adopterat några av dem så vi kan fortfarande träffas och spela dem. Lite tips på spel jag verkligen gillar: SmallWorld, History of the world, Railroad tycoon the boardgame, Ticket to ride, Age of reinesance, Shogun, Carcasonne, Spacestation, Wildernes, Puerto Rico och många många fler :-)

  Svara

Kommentera