Våga visa tacksamhet

Tacksamhet gör dig snällare, positivare och att du njuter mer av det som är bra i ditt liv. Det gör dig även mindre materialistiskt, att du uppskattar det du redan har i större utsträckning samt boostar relationer.

På sista återbesöket på BB för Lillebror Minimalists lämnade vi över en gåva till barnmorskan, undersköterskan och förlossningsavdelningen. Det var såklart ingen pryl :) utan en ätbar gåva i form av choklad samt ett tackbrev. I brevet skrev vi lite om vår upplevelse av förlossningen, vad vi tyckte barnmorskan och undersköterskan gjorde bra och hur tacksamma vi var över det stöd och bemötande vi fått. Vi gjorde en liknande gest till ett annat BB efter förra förlossningen av Storasyster Minimalist eftersom även det var en positiv upplevelse för alla inblandade.

Det tar ju tid, energi och kostar lite pengar att skriva ihop ett brev, köpa lämplig gåva och i vårt fall ta oss till biblioteket för att skriva ut brevet nu när ingen av oss jobbar. För mig som är otroligt förlossningsrädd känns det dock som en liten uppoffring när jag känner en sådan enorm tacksamhet och lättnad att allt gick bra och för det stöd och hjälp vi fick både innan, under och efter förlossningen.

Tackbrev, tackkort och presentpåse innehållandes choklad.

Tackbrev, tackkort och presentpåse innehållandes choklad.

Generellt upplever jag att vi är dåliga på att göra sådana här små gester, framför allt mot personer vi knappt känner. I det här fallet träffade vi bara barnmorskan och undersköterskan under drygt två timmars tid eftersom förlossningen gick snabbt. Ändå kändes det givet att de skulle få höra hur glada och tacksamma vi var att just de tog emot oss den där morgonen och gjorde sitt jobb så bra för just oss.

Ofta kostar det så lite i tid, energi och pengar att göra någon annans dag eller till och med vecka. Jag tror det till stor del är en vanesak, att om du börjar visa tacksamhet, så blir tröskeln att göra det igen, och igen, mindre för varje gång. Du kommer inse att det inte är svårt och samtidigt kan ge en varm känsla eller ett leende tillbaka som värmer även hos dig. Det är naturligt om det känns lite obekvämt att kommentera en främling, men börja med en kollega eller vän. Eller gör som vi, skriv det till någon i ett brev, på ett kort eller i ett mejl.

En så enkel gest som att genuint tacka för bra service i butiken, berätta för någon att du tycker hen har ett fint klädesplagg, är fint nyklippt i håret, eller höll ett professionellt framträdande på mötet. Dessa exempel tar bara några sekunder av din tid och du har ju förmodligen redan tänkt tanken att servicen var bra, klädesplagget snyggt, håret fint stylat och imponerats av framträdandet. Så vad är det som hindrar dig att gå från tanke till handling? ;)

Kan vi inte komma överens om att sprida lite mer tacksamhet och glädje omkring oss nu i sommar? :)

6 tankar kring ”Våga visa tacksamhet

 1. Carina

  Jag skriver tacksamhets-/framgångsjournal varje kväll sedan två månader tillbaka! Små saker som hänt som kan vara lätta att glömma bort i bruset. Minst fem meningar och nu går det lättare eftersom det blivit en vana. Jag försöker även praktisera tacksamhet mer medvetet. Att visa uppskattning med ord eller gåvor och att göra saker man blir glad av (behöver inte vara kostsamma aktiviteter) tror jag är nyckeln till ett bra/lyckligt liv.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Håller helt klart med dig och vilken bra vana du kommit igång med!
   Vi skrev i något tidigare blogginlägg om tacksamhet att vi brukade berätta för varandra när vi lägger oss för kvällen om vad vi är tacksamma för just idag. Det ska ju vara ändå bättre att skriva ner det som du gör, men vi har inte tagit oss den tiden ännu. Är dock lite småsugen på att börja göra det. I perioder tappar vi vanan att berätta tacksamhetsgrejer för varandra, kanske när vi är väldigt stressade eller som nu med en liten och en spädis då vi inte får sova särskilt mycket, men förmodligen är det då vi skulle behöva det som mest. ;)

 2. Anna

  Det här är så viktigt! Jag har börjat med att alltid säga ”god morgon” till chauffören på bussen jag åker med till jobbet, att önska en trevlig kväll/dag till kassören när jag handlar. Jag kastar också ett tack över axeln till de som flyttar sig när jag kommer cyklandes. Sen jobbar jag på att bli duktigare att säga till främlingar att de har fina kläder och att säga till mina kollegor på jobbet om jag tycker de gjort ett bra jobb. Att göra de här små sakerna gör att jag blir en gladare och muntrare människa.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jättebra exempel och tips och vad kul att du upplever att du blir en gladare och muntrare människa, för det är jag övertygad om att du blir genom att göra dessa vänliga gester!
   Jag är noga med att få ögonkontakt med chauffören de gånger jag åker buss och säga ”Hej” eller ”God morgon”. Små enkla saker men som är trevliga och som förvånansvärt få faktiskt gör (!). Likaså önska en trevlig kväll/dag, jag vet från de år jag själv jobbade extra i kassan under studietiden hur mycket trevligare det var med kunder som gjorde så (samt lade upp matvarorna med streckkoden åt rätt håll, hehe ;) ).

 3. Kimberly

  Tack för iden! Tog tillfället i akt och köpte blomma ( en orkide istället för bukett pga står sig myyyycket längre) och en fin jordgubbstårta från konditori och kilade upp till förlossningen med. Födde mitt första barn i lördags och hade den mest fantastiaka och underbara personalen som hjälp. Berättade för dem flera gånger redan då hur tacksam jag var men kände ändå att de borde ha mer. Tack vare ert inlägg fick jag tummen ur och det känns sååå bra!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åh, vad härligt att höra! :) Du gjorde garanterat deras dag och de kommer tänka positiva tankar varje gång de ser blomman, och efteråt när de tänker på händelsen.

Kommentera