Månadens in och ut juni 2016

Då var det är dags för juni månads balansräkning över vad som införskaffats och rensats ut under månaden. Totalt har vi gjort oss av med 2 och införskaffat 10 saker denna månad.

Parentesen efter respektive sak visar om vi gjort oss av med något (-) eller på ett eller annat sätt fått in en eller flera nya saker (+) i våra liv.

Längst ned skriver vi en motivering eller kommentar kring vissa av de prylar vi köpt eller gjort oss av med under månaden.

Herr Minimalist

 • Aktivity tracker (+1)

Fru Minimalist

 • Gravidskjorta (-1)
 • Sommarklänning (-1)

Storasyster Minimalist

 • Briospis (+1)
 • Grönsaker tyg (+1)
 • Leksakspiano (+1)

Lillebror Minimalist

 • Spjälsäng (+1)
 • Bovetemadrass (+1)
 • Filt (+1)
 • Leksak Kalikå (+1)

Minimalisterna (gemensamt)

Kommentarer Herr Minimalist

Jag gjorde en uppgradering av aktivitetsband. Det gamla kommer jag att sälja. I övrigt inget annat på varken in- eller utlistan.

Kommentarer Fru Minimalist

Med slutspurten i graviditeten och själva förlossningen i fokus har det inte blivit så mycket varken inköpt eller utrensat denna månad. Jag rensade bort de gravidkläder som inte är kombinerade gravid- och amningsplagg ur garderoben och passade samtidigt på att rensa lite. Jag väljer att spara favoritplaggen från graviditeten tills vi bestämt oss för om det blir fler barn eller inte. Det känns faktiskt lite märkligt och tråkigt att jag eventuellt inte får möjlighet att bära flertalet av de fina plaggen en gång till… :)

Kommentarer Storasyster Minimalist

Vi har köpt en leksaksspis från Brio på Blocket till Storasyster Minimalist och i samma veva fick hon ett gäng grönsaker i tyg, du kan läsa mer om detta i inägget ”Syskon mer minimalistiska än första barnet”. Leksakspianot är ärvt från hennes kusiner och en av få plastleksaker i minimalisthemmet.

Kommentarer Minimalisterna (gemensamt)

Dagarna innan Lillebror Minimalists ankomst köpte vi en begagnad Bugaboo Donkey Duo som vi är otroligt nöjda med. Vi köpte även en bärsele som kan användas från att barnen är väldigt små nämligen en bärselen Ergobaby Adapt. Han har även hunnit få två gåvor av släktingar i form av en fin filt från Polarn och Pyret och en leksak från Kalikå, som du ser på bilden nedan.

in_och_ut_juni

6 tankar kring ”Månadens in och ut juni 2016

 1. Händelsevis

  Kanske kan du ha kläderna trots att du inte är gravid? Många gravidplagg är ju fina även utan mage, bara att de sitter lite annorlunda. Jag lurade mig själv förra gången att jag inte kunde ha gravidkläderna utan mage och försökte ”spara” dem till när jag eventuellt blev gravid nästa gång. I efterhand känns det dumt. Många plagg (särskilt de med strech som ju ofta är i gravidkläder just) mår inte bra av att förvaras på en torr vind i åratal. Ett flertal av dem fick jag slänga nästan direkt med den nya graviditeten. När detta barnet är fött kommer jag fortsätta använda alla gravidkläder jag känner mig bekväm i, oavsett mage. Resten säljer jag.

  Svara
 2. Ina

  Hej! Vet inte hur man kan kontakta er så jag skriver här. Har länge funderat på att köpa en bovetemadrass till bebisen som nu är 8 mån redan. Förstod i webbshopen att portot på den blir 200:-, lite väl mycket tyckte jag. Här ni upptäckt den någon annanstans än på bovetesidan? Man kan hämta den också hos dem men det stället är långt ifrån där vi bor tyvärr.
  Tycker ni det lönar sig att ha madrassen framöver i en säng de kan ha tills de är ca 2 år? Barnet sover fint i sin säng och jag är väldigt sugen på madrassen, bara portot som avskräcker.
  Ni har en jättefin blogg som jag blir väldigt inspirerad av!
  Hälsningar
  Ina

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Hej, vi har en e-postadress som du hittar på den här sidan :) http://minimalisterna.se/kort-om-oss/
   Vi mejlar dig i frågan senare under dagen/kvällen med ett konkret råd. :)

   Gällande din fråga så skulle jag kort svara Ja.
   Storasyster Minimalist är drygt 17 månader och vi kommer ha bovetemadrassen fram tills vi flyttar till större boende, vilket kan bli om ett par månader eller ett år :) Fram tills dess kommer hon vara tvungen att sova i spjälsängen då vi inte får in någon annan säng i det gemensamma sovrummet. När hon kan få en ”fullvuxen” säng får vi se vad det blir för madrass då även vi vuxna vill kunna ligga och sova i den vid sjukdom, läggdags etc.

 3. Eva

  Undrar om ni Minimalister har något speciellt förhållningssätt till det här med hur förhålla sig till val och dess konsekvenser för en tredje part vid konsumtion av varor och därmed ofta medföljande tjänster. Kom att tänka på det när jag läste kommentaren ovan om fraktkostnad.

  Vi har blivit vana vid att inte minst vissa tjänster ska vara mycket billiga eller gratis. Det är lätt att fastna i tänket om vad som är mest ekonomiskt fördelaktigt (på kort sikt) för en själv utan att tänka på helheten. Vissa privata tjänster inom hemmet är till och med subventionerade av staten, alltså inte något vi är beredda att betala fullt pris för.
  Svenskar vill heller inte betala fullt pris för vissa andra sk välfärdstjänster såsom polis, viss sjukvårdspersonal osv. Sparbloggarna svämmar över av tips hur samla så mycket som möjligt på hög och skaffa det allra nödvändigaste, t ex mat så billigt som möjligt och helst utan att tumma på kvaliteten. Lätt att det blir på bekostnad av dem som tillhandahåller allt detta.

  Inget här i världen är gratis. Om det är orimligt billigt för mig eller rent av ”gratis” är det oftast någon annan som betalar desto mer. Själv erkänner jag att jag inte tänker så mycket på allt det här så jag menar mig sannerligen inte vara bättre än någon annan bara för att jag tar upp det här. Min livsstil möjliggörs i hög grad av andras billiga arbete genom relativt låga priser på det jag äter och konsumerar. Det är inbyggt i vårt moderna liv att i första hand se till vår egen överlevnad och vinst och inte ha överblick över helheten av flödet av varor och tjänster världen över. Att på ett privat plan ta ansvar och se sin del som en del av det hela, oftast delen med mycket makt, kräver att man är beredd att avstå något. Kortsiktigt är det nog svårt om man tänker att man kan lägga 500 kr extra på sin sparhög om man gör si istället för så. Oavsett om det skulle betyda dubbel årslön (eller ökad vinst för mellanhanden, den näst mäktigaste här?) eller möjlig skolgång för ytterligare barn i en familj (med de oöverblickbart stora samhällsvinster just det skulle innebära) för en som arbetar på andra sidan klotet.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Jag skulle säga att vi tänker på detta till viss del, exempelvis genom att:
   Vi gärna gynnar små svenska företag som åtminstone allt som oftast ger marknadsmässiga löner och har bra villkor för de anställda.
   Vi köper mycket ekologiska matvaror.
   Vi köper hellre få och lite mer kvalitativa kläder och ytterst sällan något från de stora kedjorna.
   Vi är dåliga på att samla mycket på hög oavsett om det gäller mat, men det beror väl även till viss del på att vi bor så litet, på gott och ont. :)
   Vi inte reser till vissa länder som vi inte vill stödja ekonomiskt av olika anledningar.

   Att saker som är billiga eller rent av gratis bekostas av någon annan i någon form, ekonomiskt, hälsomässigt etc, är helt klart sant och något att reflektera över.

 4. Ulf

  Var sätter ni gränsen för vilka föremål som ni tar med i månadens in och ut? Skulle ni exempelvis ta med ett par nyinköpta skosnören?

  Svara

Lämna ett svar