Månadens in och ut augusti 2016

Då var det är dags för augusti månads balansräkning över vad som införskaffats och rensats ut under månaden. Totalt har vi gjort oss av med 33 och införskaffat 9 saker denna månad.

Parentesen efter respektive sak visar om vi gjort oss av med något (-) eller på ett eller annat sätt fått in en eller flera nya saker (+) i våra liv.

Längst ned skriver vi en motivering eller kommentar kring vissa av de prylar vi köpt eller gjort oss av med under månaden.

Herr Minimalist

 • Matlåda (+1)
 • Dörrgym (+1)
 • Gardiner (-2 par)

Fru Minimalist

 • Två mjukisdjur (-2)
 • Nyckelring (-2)
 • Gravidtröja (-1)
 • Prydnadskudde (-1)

Storasyster Minimalist

 • Sandleksaker rostfritt stål (+3)
 • Spade rostfritt stål (+1)
 • Haklapp (+1)
 • Snuttefilt (+1)
 • Leksaker trä (-3)
 • Leksaker tygbok (-3)
 • Bok (-2)
 • Byxor (-2)
 • Klänning (-1)
 • Haklapp (-1)
 • Kofta (-1)
 • Pussel trä (-1)
 • Bad-cape (-1)

Lillebror Minimalist

 • Body strl 50 (-2)
 • Body strl 56 (-2)
 • Dregglis (-2)

Minimalisterna (gemensamt)

 • Spisskydd (+1)
 • Skurhink (-1)
 • Antistresshjärta (-1)
 • Skål (-1)
 • Nyckelband (-1)
Ibland hjälper barnen till med utrensningen. De kan vara lite mer brutala dock. :)

Ibland hjälper barnen till med utrensningen. De tenderar dock att vara lite mer brutala i sin ansats än vi. :)

Kommentarer Herr Minimalist

Jag hittade två par gardiner längst in i garderoben som jag köpte till min ungkarlslya för många år sedan. De var idag inte ens i närheten av min nuvarande mönster- och färgpreferenser så att rensa ut dem var en självklarhet.

Vi lagar mycket soppa hemma numera som jag gärna vill ta med som matlåda till jobbet. Dock litar jag inte riktigt på våra IKEA-matlådorna för det ändamålet så jag köpte en ny från mitt favoritmärke Klean Kanteen, se bild nedan.

Med två barn har man betydligt mindre tid än tidigare och att få till styrketräning i veckorna har blivit en utmaning, speciellt sedan jag började arbeta igen. Min bror som sedan många år är i en motsvarande familjesituation har med framgång lyckats hålla igång träningen och kroppen i vardagen med hjälp av verktyg i källaren som tex ”gummisnoddar” och ett ”dörrgym”. Därför införskaffade även jag ett dörrgym som jag tror kommer lösa utmaningen med att få till delar av rygg- och bicepsträningen på hemmaplan. Min ambition är att komplettera vardagsträningen hemma med träning på gymmet på helgerna.

klean_kanteen_matlada

Kommentarer Fru Minimalist

Som vissa av er sett på vårt instagramkonto har det skett en del rensning denna månad. En prydnadskudde som legat i nostalgilådan som jag fått i gåva av en tidigare pojkvän gav numera av naturliga skäl inte samma vibbar som då, och rensades därför ut. Två mjukisdjur som varit kvar i mitt barndomsrum hos föräldrarna kunde skänkas bort. Och när nyckelknippan gick från att vara liten till att bli minimalistisk kunde två nyckelringar slängas.

För tredje månaden i rad nollade jag in-listan och har därmed klarat hela sommaren utan att köpa något till mig själv. Nästan synd att jag inte satte det som mål eller utmaning där i juni. :)

Kommentarer Storasyster Minimalist

Vi har köpt ett par sandleksaker från ekoleko att ha i sandlådan på vår innergård. Och så var det dags att byta ut haklappen som börjat bli allt för äcklig efter 15 månaders tjänstgöring. Vi har även köpt en till snuttefilt från Geggamoja då dessa är storfavoriter här hemma när det är dags att sova på dagen samt kvällen, och nu behöver vi en till förskolan.

Vi har börjat rensa bland Storasyster Minimalists leksaker och kläder. En hel påse med kläder skänktes till välgörenhet som syns på bilden till blogginlägget.

Kommentarer Lillebror Minimalist

Några av de minsta plaggen som Lillebror Minimalist växt ur har börjat rensas ut, vilket du kan läsa mer om i blogginlägget ”Mental och fysisk utrensning inför tredje barnet”.

Kommentarer Minimalisterna (gemensamt)

Vi har äntligen köpt ett spisskydd då Storasyster Minimalist blivit så lång att hon når upp till handtagen på stekpanna och kastruller om hon står på tå. Likaså har rensat ut lite småsaker som stresshjärtat på bilden nedan och en skål som storasyster hade i golvet. Det går lite mer brutalt till när barnen hjälper till med utrensningen. :)

Utrensat antistresshjärta att klämma på vid stress.

Utrensat antistresshjärta att klämma på vid stress.

8 tankar kring ”Månadens in och ut augusti 2016

 1. Elisabeth

  Jag är nyfiken på resonemanget kring utrensningar av Storasyster Minimalists leksaker, böcker, pussel och badcape. Vad är anledningen att ni inte sparade dem till Lillebror? Var de inte så roliga att leka med, trasiga, eller någon annan anledning?

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Böckerna var delvis trasiga, pusslet var av tveksamt material och smådelar (kanske inte som klassiska svenska pussel ;) ). Badcapen var gammal och sträv/hård, den har använts av mig Fru Minimalist för drygt 30 år sedan :) för att sedan användas av Storasyster Minimalists kusiner under ett par år, nu hade den och materialet gjort sitt. :)

 2. flipp87

  Har över juni-aug lyckats rensa ut 385 saker och köpt/fått 84 saker. Den som får mest är lilleman och själv klarar jag mig med enstaka saker, känns skönt även om 84 saker är vansinnigt mkt på tre månader. Och då är det ändå mindre än vanligt i o m att jag har blivit mer medveten. Maken har börjat intressera sig lite för det och kommenterade totala utrensningen med ”oj, ja, och det märks inte ens!”.

  Samtidigt börjar lilleman bli så stor (5 mån) att det inte är några problem att börja rensa i hans grejer och det är tydligt vad vi vill spara till nästa barn och vad vi inte har något intresse av att behålla.

  Idag är det (tack vare er) inskrivet att kika över sommargarderoben men nu blev det sommarvarmt igen så det får faktiskt vänta! Svårt också när man ammar men vissa saker är ändå redan i stort sett klara att skänkas, har ju haft tid att fundera på det över sommaren och provat ett par gånger utan att det känts 100, de grejerna ryker!

  Svara
 3. Camilla

  245 ut och 17 in (varav mest hudvård som är förbrukningsvaror, men jag räknar det pga att det kan vara en svag punkt hos mig..) i augusti!

  Svara
 4. Maria

  En till fråga från ”nybörjarrensaren” här, på temat in och ut. Hur tänker ni när ni byter ut något? Händer det att ni byter ut något bara för att ni hittat något ni hellre vill ha, trots att den gamla prylen inte är utsliten? Jag har aldrig varit den som shoppat särskilt mycket, och för mig känns det oftast fel att köpa något som man redan har fullt fungerande.

  Men nu när jag rensar ut ofantliga mängder kläder som jag mestadels fått och inte trivs med, så börjar jag fundera. Jag har bestämt mig för att satsa på att enbart ha kläder jag verkligen trivs med, för det är ju ändå dessa jag kommer att använda i längden.

  Häromdagen fick jag dock en del huvudbry. Sonen spelade fotbollsmatch, och jag stod och huttrade under paraplyet, iklädd min jacka av sportig, regnavstötande unisexmodell. I vanlig ordning var jag iskall om rumpan. Men då plötsligt insåg jag att några andra morsor hade jackor i liknande material, men i mer kappliknande modell. Alltså, som räckte nästan ner mot knäna. Och gode gud vad det såg skönt ut! Men är det need to have eller nice to have?!

  Det känns som att det vore en sak jag verkligen skulle använda, men samtidigt har jag en fullt fungerande jacka, som kommer att hålla i många år! Ska jag fortsätta att frysa om baken i tio år till, när jag nu upptäckte en lösning på problemet, eller ska jag köpa en till jacka bara för att? En del av hjärnan tycker att jag behöver den, och motiverar det med att sonen kan överta jackan jag har, medan en annan del av hjärnan bara tycker att det är dyrt och onödigt.

  Svara
  1. Linda

   Maria jag kör alltid på lager (på bl.a. Fotbollsmatcher;) ) Kallt om baken = långkalsonger eller regnbyxor. Fårskinn eller filt att sitta på. Sen om jag börjar frysa om fötterna åker raggsockorna på, tjockare tröja, underställ m.m. På så sätt behövs det inte massor med olika jackor/plagg beroende av vädret ?

  2. Maria

   Det där med flera lager, långkalsonger och täckbyxor använder jag redan, och blir alltid kall om rumpan ändå! När det kommer till annat än underkläder har jag nog haft lite svårt att tänka mig att klä mig feminint annat än till fest, och jag misstänker att det är det som bidragit till att jag knappt uppfattat de här lite sportigare kapp-jackorna förut. Så jag bestämde att det faktiskt kan vara värt att prova något lite längre ytterplagg. Det kanske platsar nånstans mellan ”nice to have” och ”need to have”, men eftersom det är ytterst sällan jag köper kläder till mig själv, att det faktiskt kändes befogat om det kan lösa ett problem som jag har haft så länge jag kan minnas!

 5. Tatjana Kledzik

  27 in och 336 ut på en månad! Men oj – vad befriande det känns!
  Lättast: smågrejer, dubbletter i köket och kläder
  Svårast: Ärvda saker, gåvor och saker som funnits med i hemmet länge
  Men motiverar mig med att sakerna kommer till nytta igen (och slipper ligga längst in i garderoben, lådorna eller källaren…) och nästan 6000:- in på sparkontot!

  Svara

Kommentera