Från liten till minimalistisk nyckelknippa

Tidigare i somras skrev vi om den minimalistiska plånboken, ett närliggande ämne att ta upp är den minimalistiska nyckelknippan. Att bara gå runt med en simpel nyckel vore väl det allra mest minimalistiska, eller enbart en ”tag”. Samtidigt är små saker lätt att tappa, halkar lätt ur en ficka eller försvinner i en handväska bland andra nödvändigheter.

På min, Fru Minimalists, nyckelknippa har jag två nycklar. En går till vår dörr och port, och en till vår postlåda. I vår bostadsrättsförening är det olika nycklar till soprum, förråd, tvättstuga och garage. Dessa nycklar förvaras i lägenheten tillsammans med våra cykelnycklar mm.

Förutom nycklar på nyckelknippan har jag tills nu i veckan haft två nyckelringar. En liten nalle med shoppingkassar i händerna och en kapsylöppnare, som bilden nedan visar.

Fru Minimalists tidigare nyckelknippa hade två nyckelringar, en kapsylöppnare och en nalle med shoppingkassar.

Fru Minimalists tidigare nyckelknippa hade två nyckelringar, en kapsylöppnare och en nalle med shoppingkassar.

Här om dagen tog jag ett symboliskt stort steg i förändring av nyckelknippan. Jag har så länge jag kan minnas haft den lilla Miranda-nallen med shoppingkassar från Me to You som nyckelring. Den har symboliserat mitt intresse för kläder och shopping. Detta intresse har ju svalnat och ändrats markant de senaste åren, även om jag fortfarande tycker om att vara välklädd. Nallen har fått hänga med som en påminnelse och nostalgisk vän. :)

Under åren har nallen blivit både smutsig och medtagen och jag kände att jag nu kunde göra mig av med den som en symbol för mitt ändrade synsätt på konsumtion. Då jag inte kunde minnas när jag hade användning för kapsylöppnaren sist, valde jag att även göra mig av med den. Ersättare till dessa två nyckelringar blev ett kundvagnsmynt. Det får symbolisera den typ av shopping som numera är betydligt vanligare nämligen av mat och dylikt. :)

Hur många nycklar och nyckelringar har du på din vanliga nyckelknippa? Är alla nödvändiga att bära runt på varje dag?

Fru Minimalists nuvarande nyckelknippa har en nyckelring i form av ett kundvagnsmynt.

Fru Minimalists nuvarande nyckelknippa har en nyckelring i form av ett kundvagnsmynt.

28 tankar kring ”Från liten till minimalistisk nyckelknippa

 1. ninja

  2 nycklar, en till hemmet och ett till garaget finns på min nyckelring, superlätt att ta med om man ska ut o springa eller promenera. Bilnycklarna har jag löst liggandes och tar med endast när jag ska köra bil

  Svara
 2. Camilla

  Jag har ett antal nycklar med mig varje dag och några som används ibland i lgh precis som Ni. Jag vill tipsa om smartkey, man sätter nycklarna i en hållare som är som en armékniv, inget prassel, tar mindre plats, lättare att hålla osv=) Köpte min på ebay, men spana in orginalet som heter smartkey=)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Aha, vilken smart :) pryl!
   Bör vara bra även för dem som förvarar nycklarna tillsammans med mobil och minska risken för repor.

  2. Victor

   Tack för tipset Camilla!
   Originalet heter KeySmart. Efter att jag läste din kommentar beställde jag direkt 2 st KeySmart samt lite olika tillbehör från deras hemsida. Tog ett par veckor att få hem det. Blev mycket nöjd med resultatet. Bor man utanför USA bör man beställa den förlängda versionen eftersom vi har längre nycklar här. Rekommenderar även att man beställer tillbehören ”Snabb borttagning” och ”Expansionspaketet” med längre ersättningsskruvar om man har flera nycklar som är lite tjockare.

 3. Hanna

  Har två nycklar men den ena skullle ja kunna ta bort, den går till föräldrarhemmet. Risken är ju bara att jag glömmer ta med den nästa gång jag åker hemhem.

  Sen när min cykel e lagas så kommer två nycklar till att hamna på klippan. Nyckelknippan sitter på ett turkost nyckelband på så sätt känns o syns de lite lättare.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har nyckeln till föräldrahemmet i burken där vi förvarar alla övriga nycklar. Ibland glömmer jag den när vi åker till föräldrahemmet men det brukar inte göra så mycket, de är alltid hemma när vi kommer och finns ytterligare extranyckel där om det verkligen skulle behövas (vilket nästan aldrig händer ;) ).

 4. Linnea

  Jag har min hemnyckel o cykelnyckel. Förutom dem en tagg (till porten o förrådet) o en liten (numera sliten) snobben (seriefiguren). that’s it. Nycklarna till jobbet har jag på annan knippa.

  Svara
 5. Cultivating minimalism

  Totalt 2st nycklar. Hem och cykel, samt en tagg till porten. Helt enkelt de nycklar jag använder varje dag.

  Svara
 6. Emmy

  Jag har tre nycklar. Hemnyckel, jobbnyckel och cykelnyckel. Alla tre används dagligen (ja, inte jobbnyckel på helgen då), och skulle bara vara bökigt att ha någon annanstans i i nyckelknippan som är med jämt. Nycklar till förråd och dyl. har jag i lägenheten och tar fram när de behövs. Jag har även en liten stöldskyddsbricka från polisen i nyckelknippan.

  Svara
 7. Malin

  Jag har fyra nycklar: en till hemmet, en till bommen samt två bilnycklar och ett nyckelband. Jag börjar plugga i nästa vecka och kommer då åka kollektiv vilket gör att jag kan ta bort bilnycklarna och ev bomnyckeln.

  Svara
 8. Johan

  Jag har 3 nycklar, och även en minificklampa, vilken jag haft stor nytta av många gånger, på nyckelknippan. Och ett av de bästa inköp jag någonsin gjort är en nyckelring med en klämma, så att jag kan hänga upp nyckelknippan på kanten av fickan istället för att bara ha den lös i fickan. Tyvärr kommer jag inte ihåg vart jag köpte den, men jag kan verkligen rekommendera denna lösning.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Numera har ju i princip alla mobiltelefoner en liten lampa att lysa med blir inte minificklampan överflödig då? :)

   Som tjej har jag i princip aldrig nyckeln i fickan utan i en handväska så jag har inget behov av att sätta fast den någonstans, men bra tips för dem som kör fickvarianten. :)

  2. Johan

   Min mobil har ingen lampa, annars skulle ficklampan vara överflödig, det håller jag med om. :-)

 9. Maria

  Oftast bara bilnyckeln. Till jobbet har jag en tag, som har fått en liten ”ring” med mikroficklampa, för att minska risken att tappa den. Där har jag även fäst en minimal karbinhake, så jag kan fästa den i en hälla i byxlinningen och därmed helt eliminera risken att den tappas. Tappar inte bort några nycklar i handväskan, eftersom jag slutade med väska när jag cykelpendlade med 2,5 mil till jobb. Det var ett effektivt sätt att minimera överflödiga prylar man släpar på, och jag insåg då hur mycket jag egentligen avskytt handväskor. De smarta telefonernas intåg har dessutom gjort handväskan överflödig. Med ett plånboksskal till telefonen har man plats för de nödvändigaste korten, samt vid behov någon sedel, och telefonen innehåller ju allt från kalender till kartor, anteckningar, kartor, och allt därtill! Vem behöver väska?!

  En sak jag undrar över. Ni har skrivit om att ni använder tygkassar till handling. Jag äger tygkassar, men har bara använt dem några få gånger, eftersom de är omöjliga att vika ihop så att de blir tillräckligt små för att enkelt få med sig… Istället återanvänder jag plastkassar så många gånger som möjligt. Rätt vikta tar plastkassarna så lite plats att jag lätt rymmer fyra stycken i en jackficka, eller en i byxfickan även när jag har de tajta jeansen. Jag är fruktansvärt glömsk, och glömmer saker jag inte har med, så att ha påsar i fickorna är enda sättet som faktiskt funkat, vilket tråkigt nog gör att tygkassarna har sorterat ut sig själva…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag som ofta har matlåda till jobbet har den gärna i en handväska tillsammans med några andra saker som jag visat här:
   http://minimalisterna.se/vad-har-du-i-din-handvaska/
   I perioder även en pendlarbok att läsa och tyvärr ytterligare en mobil (jobbmobilen).

   Och eftersom jag har en handväska kan jag lägga tygkassarna i dem om jag ska handla direkt efter jobbet. :) Ska jag inte göra det brukar jag bara ta dem i handen när jag lämnar hemmet, vi bor på gångavstånd från matbutiken. I inlägget nedan kan du se en liten jeansväska, i den brukar jag lägga två ihopvikta tygkassar, plånbok, mobil och nyckel, sen går jag och handlar mat. :)
   http://minimalisterna.se/hur-manga-vaskor-behover-du/

   Numera handlar vi dock oftast med barnvagn så tygkassarna går på sparlåga då vi istället lägger alla matvaror i barnvagnens varukorg.

  2. Maria

   Det var inlägget du länkat till som jag tänkte på när jag ställde frågan om tygkassar! :)

   Matlådorna brukar jag få med i en kasse. Har varit med om att de läckt lite för ofta, och då skulle jag inte vilja ha dem i en väska, ens om jag hade väska. Återanvänder de här små påsarna som man tar frukt och grönsaker i till just matlåda och vattenflaska till jobb. De påsarna tycker jag är lite svåra att undvika, och då kan jag lika gärna använda dem ett tag, innan de till sist får agera skräppåse i bilen. Det viktiga är att se till att de inte hamnar i naturen!

   För mig har fickor ersatt handväska, och, som sagt, det var en befrielse! Har arbetskläder med fickor på benen, så det löser mobilhanteringen på jobbet. Min privata mobil blev även plånbok, med rätt skal, vilket var det som tog bort behovet av väskan helt. Men visst, just tygkassar hade varit enklare att hantera med väska. Lite skillnad också att ha fem minuters promenad till affären, och att ha två mil. Och ja, jag använde tygkassar på ett helt annat sätt när jag hade promenadavstånd. Därför försöker jag att alltid ha kassar i stolsfickan i bilen, samt i jackfickorna på alla jackor under höst/vinter. På sommaren gäller det att komma ihåg att stoppa i fickan innan jag åker. Nuförtiden faller det sig naturligt att passa på att göra handlingen i samband med jobbet, gymmet eller min sons träning. Det finns mindre utrymme att spontanhandla, på gott och ont. Det som är glömt är glömt, och det är bara klara sig utan, om det inte är nåt extremt viktigt.

   Jag hittade min handväska nu när jag satt igång med rejäl röjning bland kläder (absolut värsta kaosområdet i mitt hem, där jag inte gjort mig av med någonting på många år, för att sist jag gjorde det blev det helt fel), och den kommer helt klart att hamna i ”skänkes”. Min spontana känsla när jag såg den var ”usch, vad skulle jag med den där till?”

  3. NIckan

   Det där med tygkassar tror jag är en ren vanesak. När jag bytte glömde jag dem ofta i början och fick köpa vanliga. Men nu går det på rutin att jag rycker med dem när det ska handlas, lägger alla i en och bär dem bara. Eller om jag har ryggsäck kan de hamna där. Ska jag handla senare eller bara kanske handla ( tex passera nån loppis) tar jag mer i bilen eller cykelkorgen.
   Men visst kan man återanvända plast om man hellre vill det… Går väl bra det med även om det låter bökigt att få in fyra kassar i fickan ?
   Vill man ha händerna fria men vägrar väska kan man kanske ha en hake i dem och hänga i en byxhälla?

 10. Jagochminaloppor

  Jag har alldeles för stor nyckelknippa men förstår inte hur jag ska minimera den. Om jag separerar de olika nycklarna och lämnar vissa hemma känns det som om jag kommer glömma dem när jag behöver dem. Stå där vid stugan och inte komma in och behöva åka hem med bussen för att hämta dem igen (en tur på ca 1,5 timme). Eller behöva åka hem om bara för att hämta nycklar. Hur gör alla andra?

  Min nyckelknippa innehåller:
  * Fem nycklar till bostaden (två till vår lägenhet, ett till postfacket, en nyckel för att komma in i trapphuset samt tag till garage/soprum). Alla används dagligen.
  * Två cykelnycklar (man måste ha extralås i min stad om man inte ska få cykeln stulen). Används dagligen.
  * Två nycklar till stugan (under sommarhalvåret bor vi delvis i stugan och ibland åker vi dit direkt efter jobbet). Används inte dagligen men flera gånger i veckan. På vinterhalvåret tar jag ur de nycklarna.
  * Två jobbnycklar (nyckel+tag). Används mån-fre varje vecka.
  Totalt sett 11 nycklar alltså sommartid, 9 nycklar vintertid.
  Tvättstugenycklarna har jag tagit ur, de ligger i lägenheten.

  Svara
  1. Maria

   Låter svårt att minska din nyckelknippa med de förutsättningarna. Jag hade själv betydligt fler nycklar när jag bodde i en Stockholmsförort. Dubbla lås på dörrarna är ju mer regel än undantag i storstan. Nu bor jag på landet, och här har de flesta nyckeln i nån gömma, och man har inte mer än ett lås. Det är andra förutsättningar helt enkelt!

 11. Extrem minimalist

  En lägenhetsnyckel + en tagg till entrén är min primära ”nyckelknippa”.

  Jobbnyckel som sällan behöver används förvaras i mitt skåp med kodlås på arbetet då jag nästan uteslutande rör mig i säkerhetszoner där passerkort i mobilfodralet räcker gott.

  Separata nyckelknippor finns hemma och är mer behovsstyrt t.ex för tvättstuga/källare/vindsförråd etc. samt en med cykelnycklar etc.

  Mycket smidigt iaf att slippa dra runt på massa man sällan använder i vardagen :)

  Svara
 12. Bo

  När vi köpte hus upptäckte jag att det är väsentligt billigare att koda om fyra lås än att kopiera upp 40 nycklar till familj och föräldrar. Alltså en nyckel till alla öppningar. Då jag 28 dagar i månaden använder chinos finns det vanligen en liten ficka idealisk för en lös nyckel. Lärdom efter en ful repa på en dyr telefon.

  Cykelnyckel hänger på en karbin i hjälmen och klipps ihopa med husnyckeln när den behövs. Alltså står jag inte numera i garaget och inser att jag återigen måste gå tillbaka och hämta nyckel.

  Bilnyckel är en modern typ med fjärrkontroll som är en pryl i sig och omöjlig att missa i fickan. Bor på en krok när jag inte använder den. Nycklar till föreningslokaler tas med vid behov.

  Smartkeys har jag sett, men föredrar en bult med tunn skalle av den sort som brukar användas för att sätta köksskåp tight tillsammans. Kostar fem kronor, moddas med en bågfil på två minuter att passa antalet nycklar. Poängen är att nycklarna ligger platt och tyst i fickan. Används till ovan nämda ”externa” nycklar.

  För resebruk har jag filat ner en nyckel till idiotins gräns som jag bär som en medaljong i halskedjan. Efter att ha rivit ut en tvåveckors packning på altanen var jag tvungen att hitta på något. Nycklar är ju det sista man använder just när man inte är hemma.

  Svara
 13. Hr Huffenpuff

  Jag vet att ni inte är specialintresserade av nycklar – men om någon vill komma in hos er, har de möjlighet att tillverka nycklarna baserat på era bilder. Skaffa ett bättre system exempelvis Abloy Protec2 ?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tur att det bara är vår postnyckel på bilden då och att ”husnyckeln” på fotot inte går till lägenheten utan till mina föräldrars bostad på annan ort. :)
   Får tipsa styrelsen i bostadsrättsföreningen om Abloy Protec2.

 14. Rebecka

  Har bilnyckeln, hemnyckel, tagg till entrén och nyckel till särbon på knippan. Övriga nycklar förvaras i nyckelskåpet! Till jobbet har jag ett passerkort i nyckelband och på den en nyckel till mitt klädskåp och en till kontoret.

  Svara
 15. Hanna

  Jag tycker det är smidigt med en karbinhake med de få (två) nycklar som sitter på ringen – extra säkerhet att kunna haka fast knippan (finns en ögla i ryggsäcken, men annars fungerar ofta dragkedjan i innerfacket, alternativt handtaget på kassar så slipper de ”skramla runt”). Även enkelt att kunna haka på andra nycklar de gånger de behövs utan att det blir ett ”projekt”. Tack för bra blogg!

  Svara
 16. Marie

  3 jobb nycklar till olika dörrar, en till lgh, en till cykel, föräldra hem ett och två, tagg till tvättstuga, nyckel förråd, lila gris och en flasköppnare är det jag har på min nyckel knippa. Hade gärna minskat den men vet inte riktigt hur då jag känner samtidigt att jag har behov av alla nycklarna på ett eller annat vis.

  Svara
 17. karin

  jag gör tvärtom. Vanligtvis har jag alla nycklar jag äger på knippan, dörr, postlåda, tvättstuga,förråd*2, cykel*2. MEN om jag ska ut och springa eller av nåt annat skäl inte vill ta med hela knippan så sitter hemnyckeln fast i knippan med karbinhake och är därför lätt att haka av tillfälligt. Men som sagt, endast i undantagsfall, skulle vara ett jätteprojekt att hålla reda på vilken nyckel jag behöver o inte varje dag. Karbinhaken gör det också lätt att haka på tillfälliga nycklar.

  Svara
 18. Form

  Jag gör som Bo. Har en lös hemnyckel i chinosens myntficka. Bilnyckeln tas med vid behov och den har ingen vidhängande nyckelring.

  Svara

Kommentera