Glamping och stugsommar i Dalarna

I samarbete med Visit Dalarna.

Vi vaknar till ljuden av vågskvalp och vinden i träden, ja vi vaknar verkligen mitt i naturen. Med bara en tältduk som skiljer oss från naturen och äventyret utanför. Hela familjen är på Korså Forest Camp utanför Falun och bor på glamping, som precis som det låter är glamorös camping.

Glamorös som i bekväma sängar, rymligt tält, kvalitativ kamin, trerätters middag och en frukostkorg som väntar på tältets altan på morgonen. Men ändå camping som i tält i skogen, en sjö som granne och kanot som alternativt färdmedel. Här har varje tält ett eget utedass och en härlig sjöutsikt, men också hängmatta, ficklampa, målargrejer mm. De har tänkt till från stort till smått, och fått till en fin och genuin helhetskänsla.

Korså Forest Camp är en plats där du kan välja att bara vara och njuta av otroligt god och vällagad mat i vacker natur. Eller hitta på äventyr i den omgivande naturen. Du väljer själv.

Efter några dagars naturäventyr med bastu, bad, kanot samt somna och vakna till ljuden av naturen, beger vi oss vidare för att spendera resten av veckan i en stuga vi hyrt utanför Avesta i södra Dalarna. Men på vägen dit gör vi ett stopp på Carl Larsson-gården i Sundborn utanför Falun.

Här på Carl Larsson-gården får de små konstnärerna ta stor plats. Barnen målar på staffli i trädgården. Precis så som Carl Larsson och hans fru Karin själv hade velat ha det, inser vi efter att ha gått en guidad tur och fått en tydligare bild av detta generösa konstnärspar. Medan vi vuxna och 4-åringen går på en vanlig guidad tur går storasyster 5 år kavat iväg på en barnanpassad guidning och kommer tillbaka lyrisk!

I Knutsbo utanför Avesta ligger stugan vi ska spendera resten av semesterveckan i. En stuga som visar sig vara en riktig pärla i södra Dalarna! Hela familjen känner sig hemma och njuter av lugnet på landsbygden.

Stugan har en egen sandstrand en kort promenad bort som vi hänger vid när solen skiner, men också en roddbåt och en trädgård att leka i med såväl sandlåda som gungställning. Här bor vi på samma gård som stugvärdarna, men avskilt i eget rymligt hus. Det är tyst, lugnt och sådär idylliskt som Dalarna kan vara på sommaren.

Detta är ett smultronställe som vi förmodligen kommer återkomma till. Inte minst för att stugvärdarna gjort det enkelt och trivsamt att vistas här. Allt grundläggande håller god standard och är fräscht, samtidigt som detaljerna är genomtänkta. Ska du gå till stranden, då finns det strandhanddukar, strandväska och strandfilt att låna, och nere på stranden badleksaker, bastu och dass. Vi minimalister kan packa lätt. :)

Interiörbilder från stugan kan du se på länken här, och sommarbilder utomhus ser du i vårt inlägg för att skapa dig en helhetsbild. Och ett tips, kolla kartan hos Visit Dalarna vart gården ligger, vår GPS hade svårt att hitta rätt. Men det är väl lite så det ska vara med sådana här dolda pärlor. ;)

Den här typen av semester har flera fördelar i linje med vår minimalistiska livsstil:

 • Delningsekonomi. Du behöver inte äga själv för att få tillgång till det. Att hyra en stuga gör att den inte står tom utan nyttjas och skapar värde oftare och för fler. Ekonomiskt värde för den som hyr ut och upplevelse värde för den som hyr.
 • Flexibelt. I år hyr vi stuga geografiskt mitt emellan våra föräldrar vilket gör att vi kan ses utomhus för en corona-vänlig fika. Nästa år kan vi bo och uppleva något nytt någon annanstans. Variationsmöjligheten när man hyr stuga är oändlig.
 • Miljöaspekten. Att resa i Sverige är otroligt underskattat. Vi behöver lära oss att uppskatta det vackra vi har och vi gör det genom att se och lära oss mer om det. Människor som spenderar tid i naturen, är mer måna om att ta hand om den, jag är övertygad om att det kan appliceras i ett bredare perspektiv.

Från stugan i Knutsbo är det ca 20 minuter till två lämpliga besöksmål, nämligen Avesta Visentpark och Kolarbo Gård med gårdsbutik mm. Eftersom barnen skrivit på sin sommarlista att de vill besöka en djurpark gör vi en utflykt till Avesta Visentpark först. Där finns en stor lekyta för barn, god mat och stora visenter, förutom den nyfödda lilla kalven då som är liten och söt.

Vi avslutar vår semestervecka med ett besök på Kolarbo Gård i Fors utanför Avesta. En mysig gårdsbutik, restaurang och café som är värd en omväg. Här finns också ett Bed & Breakfast. Vi stannar för fika med våfflor och gårdens egenproducerade sylt. Samt köper med oss några av gårdens delikatesser från gårdsbutiken som blir utmärkta gå-bort-presenter resten av sommaren.

Stugsommar kombinerat med några äventyrliga dagar passar vår familj perfekt! Det blir lagom av allt med tid för både aktiv semester och mer oplanerade dagar. Tid att göra och uppleva men också att bara vara. Kravlöst. Precis som semestern ska vara.

Har du besökt någon av platserna vi skriver om ovan? Eller blir du sugen på att göra det? :)

22 tankar kring ”Glamping och stugsommar i Dalarna

 1. Hanna

  Känns inte som att era åsikter gällande dessa ställen är helt opartiska då ni har fått någon form av ersättning för resan/fått hela eller delar av resan betald. Det är alltså köpta rader på er blogg. Det ser jättehärligt ut men hur mycket är era åsikter och hur mycket av era åsikter har formats pga den ersättning ni fått. Känns svårt att lita på vad ni tycker och inte en enda brist eller negativ sak kommer fram eftersom ni fått betalt för att göra reklam. Reklam innebär ju att sprida en positiv bild.

  Svara
  1. Susanna L

   Jag tycker att Minimalisterna generellt har varit väldigt tydliga och bra i sina reklamsamarbeten, och känner att jag personligen tror att de ger en rättvisande bild. En av anledningarna till att de är positiva i sitt inlägg är förmodligen att de väljer sina reklamsamarbeten noga och inte gör samarbeten med produkter/tjänster som de inte själva tror på eller kan stå för (till skillnad från många andra!). Detta innebär naturligtvis att de är mer positiva till en sådan här semester än någon som avskyr naturen och helst vill ha en stadsweekend.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hej, tråkigt att höra att du inte har högre förtroende för oss än så. Bilderna är inte manipulerade i alla fall, så kanske var det lika härligt som det faktiskt ser ut ;) Det fanns faktiskt inte något att direkt klaga på på något av dessa ställen, det skulle vara vädret då, att det regnade till och från på båda ställena. Men det känns ju fånigt att klaga på. Båda ställena var över våra förväntningar, de var utvalda av Visit Dalarna och inte av oss, och vi fick boendet betalt men betalade mat, resekostnader och med vår tid.

   Det du också kan göra för att skapa dig en bredare uppfattning är att googla lite på ställena. Exempelvis såg jag att Korså Forest Camp har 5/5 på TripAdvisor (kolla även vad andra skriver om dem på Instagram). Och att stugan i Knutsbo har fina betyg och vitsord från andra på Visit Dalarnas sida. Och utifrån det kan du skapa dig en helhetsbild och våga besöka platsen för att se om den är lika bra och fin som vi beskriver och helt ärligt – tycker. :)

   Vi väljer generellt våra samarbetspartners noga och har inte särskilt många samarbeten. Här kan du läsa lite om hur vi tänker kring samarbeten: https://minimalisterna.se/darfor-har-vi-sponsrade-inlagg/

  3. Hanna

   Jag tror säkert att det var en härlig semester men fakta är att ni fått boendet betalt mot att ni gör reklam för/sprider en positiv bild om boendet. Varför skulle ni då skriva om något negativt? Att läsa vad andra influensers skriver om stället på Instagram ger ju en lika opartisk bild, då de också fått boendet betalt.

   Så klart väljer ni samarbeten med omsorg och något ni förmodligen kommer gilla. Men trots det så har ni ju fått betalt för att sprida reklam. Om ni vill ha chansen att samarbeta/åka på resa med gratis boende är det nog bäst att skriva positiva ord. Vad skulle det ge er att vara kritiska och ge negativ respons? Därav ifrågasätter jag era åsikter (och självklart andra sponsrade influensers) kring detta boende och i andra fall ni samarbetar med företag. Exempelvis skulle ni ju inte i inläggen i samarbete med Nexotry skriva en lång lista på de böcker som inte finns eller nämna en funktion i appen som ni önskade förbättring på.. Nej istället lyfter ni ju de positiva sakerna, för hur bra samarbetspartner är ni annars? Inget samarbete = ingen gratistjänst för er. Det här är lite av mina funderingar kring influensers och samarbeten. Det rör inte bara er utan alla samarbeten i sociala medier är svåra att se som opartiska åsikter.

  4. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Fast när jag menar att du ska kolla Instagram så kan du ju söka på en hashtag och även få upp icke-samarbetsrelaterade poster om platsen. Alla som postar något på Instagram får inte betalt för det, likväl som vi inte får betalt för alla platser vi besöker och nämnder på blogg och Instagram. :) Så visst kan du hitta både negativa och positiva saker där för att skapa dig en bredare bild baserad på flera olika källor.

 2. Susanna L

  Jag tycker glamping verkar intressant eftersom jag gärna skulle ge mina barn hela natur/tält-upplevelsen men varken jag eller pappan är speciellt bra på sådana saker som att tälta eller göra saker i skogen. Kombinationen bekvämlighet och en sådan upplevelse för familjen känns som en väldigt bra grej för oss.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Då låter det verkligen som glamping kan vara något för er. Vi har lite samma status i vår familj, även om vi gillar att vara ute i naturen så är ingen av oss ”tält-människor” utan sover gärna i bekväma sängar i ett hyfsat behagligt tempererat rum (dessa tält hade kamin så även om det regnade en natt var det behaglig temperatur nästan hela natten :) ). Det var första gången våra barn sov i tält och nu blev det en väldigt positiv upplevelse för dem, och oss vuxna.

 3. M

  Jag tycker det ser härligt ut med glamping! Mysigt att få en frukostkorg på morgonen och härligt att få naturupplevelsen men inte behöva tänka på och packa med sig allting själv, inklusive då att tänka på frukost osv. Det skulle passa min familj! I år blir det ingen semester för oss eftersom vi kommer ägna de veckorna till att flytta från söder till norr och installera oss i vårt nya hem. Sen ser jag framemot att få semestra i Sverige, och återupptäcka/upptäcka nya utflyktsmål i Norrland till att börja med. Nya smultronställen att besöka när vi nu lämnar många härliga i Skåne.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Häftig flytt från Skåne till Norrland. Jag har själv bott i Skåne men flyttade då ner från Dalarna. Upptäckte först på resan ner hur långt ner Skåne är ;) Vilket var en av anledningarna till att jag flyttade uppåt igen efter några år där nere.
   Hoppas ni kommer trivas i Norrland! Och som du är inne på, alla platser i vårt avlånga land har sina egna smultronställen att upptäcka och njuta av.

 4. Angelique

  Jag har inte varit på något av ställena men jag blir helt klart sugen! Och jag har faktiskt en resa till Dalarna inplanerad i augusti vilket ska bli väldigt härligt.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, en resa till Dalarna är alltid härlig! :) Vi har spenderat ovanligt lite tid där nu på grund av corona, men hoppas kunna ta igen det nästa sommar!

 5. Jonas

  Är inlägget borttaget eller har min adblocker blockat allt? Kan fortfarande läsa inläggets text via RSS och kommentarerna här finns kvar, men det syns inte på bloggen.

  Svara
 6. Ulrika

  Åh det lät ju jättehärligt alltihop.Blev sugen att härmas rakt av men bara boendet för den här veckan går ju på 12500kr (7200 + 5300, eller?). Synd för mig där😂

  Svara
  1. Malin

   Reagerade också på prisnivån. Inget för ”vanliga” familjer 🙈 förstår dock prisnivån då det verkar vara ett ett helhetskoncept. Men det är roligt att få tips om lite annorlunda upplevelser!

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jo, visserligen. Samtidigt om du läste inlägget om vår husbilsvecka med hyrd husbil så kostade den närmre 20 000 kr: 15 000 kr för husbilen + campingavgifter, bensin och mat (varav bara ett restaurangbesök). Och då kändes inte husbil som ”lyxig” semester och maten var inte ens i närheten av den vi fick på glampingen. =D

  3. Sara L

   Håller med, det är rejäla priser och blir en väldigt dyr semestervecka om man tänker på vad man hade kunnat få för samma summa annars. Men upplevelsen är säkert fantastisk, jag tror verkligen på Glamping som ett sätt att få oss som inte är så vana vid tält att komma ut och prova på, synd bara att det är så dyrt ofta. Jag funderar också på om Minimalisterna hade valt att satsa denna summan på denna upplevelsen om det inte var sponsrat? Av någon anledning tror jag inte det.

  4. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jo, visserligen dyrt, men samtidigt om du läst om vår husbilsvecka med hyrd husbil så kostade den oss närmre 20 000 kr: 15 000 kr för husbilen + campingavgifter, bensin och mat (varav bara ett restaurangbesök). Och då kändes inte husbil som ”lyxig” semester och maten var inte ens i närheten av den vi fick på glampingen. =D
   Vi hade inte kunnat göra båda dessa upplevelser samma sommar, men var för sig hade vi kunnat lägga de pengarna på semesterupplevelser. Vissa tycker om att lägga semesterpengarna på restaurangbesök och hotellnätter, vi tycker om att lägga det på upplevelser och ”resor” med familjen på olika sätt.

  5. Susanna L

   Jag tycker inte det är en konstig summa om tex mat också ingick i glampingen, framförallt inte om det var både trerätters middag och frukost och allt sånt. Det beror ju på vad man väljer att använda sina pengar på när det gäller semester också, det är ju inte dyrare än en solresa, och man kanske väljer detta istället?

  6. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jo, visserligen. Samtidigt om du läste om vår husbilsvecka med hyrd husbil så kostade den närmre 20 000 kr: 15 000 kr för husbilen + campingavgifter, bensin och mat (varav bara ett restaurangbesök). Och då kändes inte husbil som ”lyxig” semester och maten var inte ens i närheten av den vi fick på glampingen. =D

 7. Ewa

  Hej! Jag undrar över en liten grej.
  Eftersom jag följer er och tycker mycket om det som ni delar med er av, så har jag minimalisterna.se både i min dator och i min telefon.
  I telefonen finns ert senaste inlägg med, ”Glamping och stugsommar i Dalarna”. Men går jag in på datorn så kommer det tidigare inlägget, ”Grundläggande insikter vid packning” upp som det nyaste inlägget.
  Detta har aldrig hänt mig förut. Undrar just vad som är fel. Något med min dator, kanske?
  Jag håller koll på detta, det kanske bara är en engångsföreteelse.
  Ha det gott!

  Svara

Lämna ett svar