Barnens sommarlista 2020

I likhet med föregående år har vi skrivit en sommarlista tillsammans med barnen om vad de gärna skulle vilja att vi gör i sommar. Vad de vill uppleva, besöka etc. Vi tycker det är en rolig övning för att lyssna in vad de har för förväntningar och önskningar.

En av sakerna som är intressant med att göra en sådan lista är att det blir tydligt att det ofta för barn inte är de stora saker som behöver ske eller avlägsna platser som behöver besökas för att det ska vara en bra sommar. Majoriteten av sakerna som barnen ville ha med på listan är saker vi kan göra i Stockholmsområdet och i många fall i vår kommun.

Vissa saker på listan har barnen fångat upp genom att vi pratat om vad vi kommer göra i sommar. Men annars kan man ställa frågor som, vad gjorde vi förra sommaren som du tyckte om? Är det någon du skulle vilja besöka? Vad förknippar du med sommar?

Och det handlar inte om att vi ska ”beta av” listan slaviskt likt en to-do-lista. Vissa saker blir förmodligen inte av och andra kommer ske av sig själv utan att vi ens tänkt på att det stod på listan. Det är mer en rolig övning som gör barnen delaktiga i planeringen. Och att vi vuxna påminns om att de där små sakerna i vardagen kanske är de som i slutändan visar sig vara det stora. ;) Som att bada i kompisens pool, äta mjukglass eller besöka en ny lekpark.

Hur gör du för att göra barnen delaktig i sommarplanerna?

3 tankar kring ”Barnens sommarlista 2020

 1. Eva

  Ja, tänk det är den där typen av enkla saker som gjorde ens barndoms somrar både trivsamma då och till vackra ljuva minnen senare. Omgiven av trygghet behövs inte mycket ”stimulans” och måstet att hyper(?)aktivera barn. Bo i tält samt fiska lät extra mysigt. Tror att själva myset, vad det än består i, är grejen!

  Svara
 2. Catrine

  Tack för jättebra tips. Ska prova att göra det redan i kväll med äldsta dottern (3 år).

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul, vi brukar behöva hålla på vid ett par tillfällen innan den är komplett. Och sen tillkommer ofta något enstaka som barnen kommer på under sommaren och vill att vi skriver dit. :)

Lämna ett svar