Jag fick en fråga på Instagram om vi har rutiner kring underhållsrensning. Alltså om vi prylbantar lite då och då och hur vi då gör det strukturerat.
Spontant tänkte jag att vi inte har några rutiner kring det, men å andra sidan gör vi viss underhållsrensning regelbundet, så det har kanske mer blivit en vana och inte något vi ser som en ”rutin”.
Det jag identifierat att vi gör och som kan ses som underhållsrensning är att när nedan regelbundna situationer inträffar, kan det trigga oss att prylbanta. Dessa triggers är:
Årstidsväxlingar. När sommaren gör entré och badkläder, shorts och tunna klänningar ska plockas fram, då får både gamla och nya kläder sig en genomgång. Samma sak när vintern är på gång med vantar och mössor etc.
Förändringar. När barn växer ur en storlek i skor/kläder så blir det automatiskt att vi går igenom alla skor/kläder. Likaså om vi möblerar om någonstans eller disponerar om ytor och ändrar om i skåp, så motiverar det också rensning, oavsett om det är bland barnens saker, i köket eller förrådet. Och givetvis de (få) gånger man flyttar.
Oordning. När vi har en period när det blir extra stökigt i hemmet, kanske på grund av stress, barnens kreativa faser eller att det kommit in nya saker i hemmet på kort tid, så det inte hunnit tas om hand. För ja, det händer även hos oss. :) Den där oordningen skapar ofta rensningslust även på andra plan än just där det är oordning för stunden.
Konsumtion. När vi köper saker till hemmet brukar en rensningsiver kunna infinna sig. Exempelvis har vi i närtid köpt en grill och trimmer till gräset. Även den typen av större inköp, kan trigga en känsla av att vilja rensa på helt andra fronter i hemmet som inte alls har med matlagning eller trädgården att göra. :)
Och i de allra flesta fall där det är lämpligt, så tar vi fram alla saker i den specifika kategorin vi rensar, för att få överblick och enklare kunna se vad vi inte har behov av.
Jag vet annars att vissa uppskattar och gärna prylbantar utifrån sådana här modeller:
10-minuter. Gå runt i hemmet och rensa ut så mycket du hinner på 10 minuter. Snabbt och lätt överstökat. Kanske hittar du 20 saker ena gången och 2 andra gången.
100 saker. Bestäm dig för att rensa ut 100 saker under en vecka, en helg eller en dag. Ta dig fram i hemmet rum för rum och se vad du hittar som du eller någon annan i familjen inte längre behöver.
Vi använder inte någon av dessa modeller själva, men de kan fungera i början av ens minimalistiska resa och om man verkligen motiveras av tävlingsmoment. Men generellt tycker vi man ska utgå från konkreta behov, snarare än att ”tvinga” sig till att prylbanta ett visst antal saker. Det tog förmodligen väldigt lång tid att samla på dig alla saker, det är okej att det tar tid att göra dig av med dem.
Hur är det hos dig, har du en ”metodisk” underhållsrensning som görs regelbundet?
Eller är du som oss, att du har situationer som triggar dig att prylbanta och vilka situationer är i så fall det? :)
Metodisk underhållsrensning? Haha, nej verkligen inte! När rensning sker är den i allra högsta grad spontan och triggas av slumpen. Igår skedde det med strumplådan, av ren tillfällighet.
Men börjar bli så dålig på att göra mig av med grejer. Förr gick det så mycket lättare, tror det beror på att jag fått sådant medvetet antikonsumtionstänk. Allt liksom plötsligt tål att slitas på tills det rasar. Bytte saker oftare förr. Kanske borde jag bara vara nöjd å andra sidan.
Så svårt när man är olika. Vi har ett fodral till eltandborste, om man ska resa med den, som ligger i låda i badrummet. Haft tandborsten i säkert fem år, rest en hel del under denna tid men vi tar då med vanliga tandborstar. Jag vill slänga fodralet, min livskamrat vill spara, för tänk OM man vill ha med eltandborste någon gång, då är ju fodralet kanon.
Och så håller vi på….
(Fodralet är kvar, som så mycket annat ”bra att ha någon gång”)
Ha ha, vi har det lika dant och det där stackars blåa fodralet är också kvar här och en del annat ”bra att ha saker”, men hemma får man kompromissa, på min arbetsplats är det minimalism all in som råder och där är det total kontroll av inflödet som gäller vilket gör att underhållsrensning ej behövs
Jag har nog samma triggers som er! Så skönt att märka att det blir mindre och mindre för varje gång också, tack vare minskad konsumtion och att bebis och den värsta småbarnstiden är över. De andra strategierna kan nog funka om man har väldigt mycket att rensa, men jag försöker att rensa lite mer medvetet nu. Alltså – om jag kastar ut en pryl, kommer den att köpas och användas av någon annan? Kommer jag köpa något liknande snart igen? Har tex två vinröda krukor som jag fått nån julblomma i tidigare år. Vill på ett sätt rensa ut då de inte känns rätt just nu. Tänker att jag istället kan ignorera färgen, plantera örter i krukorna nu över sommaren och sen julblommor till vintern. Så behöver inga nya krukor produceras. Viktigare att minska nyproduktionen av varor än att allt här hemma ska vara perfekt, tänker jag.
Jag försöker få in underhållsrensning för alla prylar i huset, förutom de vi sparar av sentimentala skäl. Sakerna förvaras per kategori och mitt mål är att varje kategori ses över antingen kontinuerligt, eller vid en viss händelse varje år. Alltså ungefär som ni gör. Enda skillnaden är väl att jag aktivt vill se till att en trigger kommer inträffa minst en gång varje år. Har lyckats få till det inom de flesta områdena hittills, men inte alla.
Något jag försökt fokusera på lite mer på det senaste året är också att verkligen avsluta projekt. Vi har nyligen totalrenoverat köket och då innebär att avsluta projektet inte enbart att göra klart själva köket, utan även att se till att en massa bruksanvisningar inte blir kvar i onödan, att garaget städas pga snickrande som skedde där, att se till att inga onödiga reservdelar blir kvar och att ritningar och kataloger rensas ut.
Det där med att avsluta projekt fullt ut är väldigt klokt och något som många, även vi själva, slarvar med. Mycket eftersom man ofta känner sig klar när det antingen utifrån sett är klart, eller man dragit alla de stora lassen. Så lätt att det där avslutande sista finliret då inte blir gjort. Men en härlig känsla väntar när det är helt och slutligt klart!